fbpx
Сегодня
Фото 17:26 01 Сен 2018

Образовательное пространство, каким оно должен быть. 10 реформированных украинских школ

Как меняются украинские учебные заведения (укр.)

Новий Освітній Простір (НОП) – проект, який реалізує Мінрегіон спільно з Міністерством освіти і науки України та ініціативною владою на місцях в рамках децентралізації та реформи освіти.

Принципи НОП: мотивуючий простір та креативність; технологічність; енергоефективність; інклюзивність.

Що це означає на практиці? Ззовні будівлі реконструюють, утеплюють, фарбують у яскраві та теплі кольори, а всередині створюють стильний інтер'єр та забезпечують усім необхідним для цікавого та продуктивного навального процесу (мобільні парти, зручні відкриті шафи, комплекти Lego, ноутбук і принтер для вчителя тощо).

Правильний дизайн розвиває у дітей фантазію та креативність, сприяє концентрації уваги, створює сприятливу для навчання атмосферу доброзичливості.

Автори проекту впевнені, Новий Освітній Простір – це назавжди, бо він не тільки створює школи, в яких хочеться навчатися, а й запускає двигун креативу та творчої енергії у дітей.

«Рубрика» зібрала для своїх читачів 10 прикладів нових українських шкіл, які за своїм дизайном відповідають кращим світовим стандартам.

Пісківська школа, Рівненська область

Умови, які створені в Пісківській школі повністю відповідають вимогам нових освітніх стандартів. У цій сільській школі є все, аби діти хотіли вчитися: гарний ремонт, ініціативні вчителі-новатори, сучасне обладнання: від класних кімнат – до їдальні, яка оснащена сучасною технікою. Днями ця школа отримала дві інтерактивні дошки, які складаються із сенсорного екрану. Він працює як частина системи, в котру входять комп'ютер і проектор. Ця технологія дає можливість демонструвати відео і слайди, малювати і креслити схеми, а також керувати комп'ютером безпосередньо з дошки. Також інтерактивні дошки можуть використовуватися як звичайні для малювання маркером. Під час роботи з ними можна робити позначки, змінювати і зберігати їх у вигляді комп'ютерних файлів.

Школа у селі Путрівка, Київська область

Замість сірих стін – кольорові фасади та яскраві малюнки, демократія на уроках та ігрові кімнати для найменших школярів. Поруч зі школою комфортний гральний майданчик і спортивне поле. Перетворення у цій школі сталися лише за одне літо 2016 року. Перед цим її відібрали на конкурсі, аби перетворити в опорну школу. Гроші на оновлення виділяли як з місцевого бюджету, так і отримували від благодійників.

Солонянська школа, Дніпропетровська область

Дійсно інклюзивна школа європейського стандарту. Головний вхід школи обладнаний австрійським підйомником і дверима, яка відкривається після натискання кнопки. За паспортом підйомник може працювати при температурі від -20 до +40 градусів. В реальності — діапазон більше.
— Безбар'єрний вхід, двері на кнопці.
— Пандус у внутрішньому дворі, двері на кнопці.
— Підйомник у внутрішньому дворі, двері на кнопці.
— Сходовий підйомник на другий поверх до актової зали школи.
— Підйомник на сцену актового залу школи.
— Окремі туалети для людей з обмеженими можливостями на кожному поверсі школи.
Солонянська школа – перша школа в Україні, в якій так ретельно продумана і реалізована доступність.

Ємільчинська ЗОШ №1, Житомирська область

Із 2017 року в ОДА запровадили комплексний підхід: не просто утеплили школу і забули. А й зробили кольорові фасади, якісно оновили внутрішні ремонти, облаштували медіатеки, забезпечили 100% підвіз учнів та ремонтують першочергово дороги, які ведуть до опорних шкіл. Аби підвезення дітей було комфортним і безпечним.

Європейський ліцей, Одеса

Це унікальний загальноосвітній заклад, де враховані всі вимоги реформи з інклюзивної освіти. Так, в Європейському ліцеї облаштовані два спортивні зали, в одному з них обладнана дзеркальна стіна для проведення уроків з хореографії. Є актовий зал з хорошою акустикою і сучасною апаратурою. І найголовніше – ліцей став першою школою, де буде працювати ліфт для пересування дітей з обмеженими фізичними можливостями.

Дергачівський ліцей № 3, Харківська область

Цьогорічний День Незалежності України у Дергачівському ліцеї № 3 запам'ятався тим, що завдяки керівництву району відремонтовано красуню-школу та оформлено в патріотичному стилі. У реконструйовану школу 3 вересня завітає 990 ліцеїстів.
У ліцеї відремонтували ганки головного та запасних входів, стіни будівлі утеплили, пошпаклювали та пофарбували. Вимостили асфальтні доріжки навколо школи. Та родзинкою перевтілень стало оновлення футбольного майданчика зі штучним покриттям і встановлення сучасного дитячого ігрового майданчика «Веселі джунглі».

НВК «Острозька ЗОШ І–ІІІ ступенів-гімназія», Рівненська область

У НВК «Острозька ЗОШ І–ІІІ ступенів-гімназія» реконструкція врахувала все: рекомендації Нового Освітнього Простору, вимоги з безпечності, рекомендації щодо дизайну та вільного простору школярів! Стареньку школу сьогодні не впізнати. Весела, привітна та яскрава – вона запрошує учнів до нового навчального року.

Школа у селі Радовель, Житомирська область

Європейський підхід, німецька техніка і меблі, яскравий дизайн і максимально продуманий комфорт – це все для українських дітей і в українському селі. Усе за стандартами Нового Освітнього Простору.

Школа №18, місто Рівне

У школі №18 Рівного сказали «ТАК» яскравим стінам і Новому Освітньому Простору. Новий дизайн школи виконаний по усім стандартам НОП: креативно, унікально, з використанням принципу «стіни, які навчають».

Школа №23 в Мелітополі Запорізької області

Школа №23 в Мелітополі готова до нового навчального року. Будівлі вже більше 100 років, тому окрім оновлення приміщень, утеплення фасаду і заміни вікон, у школі повністю змінили необхідні комунікації. А минулого року тут реконструювали спорткомплекс. Всього до школи ходить близько 500 учнів і сподіваємося, такі зміни їх приємно вразять.

157
51818

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: