fbpx
Сегодня
Обзор 15:43 28 Июл 2018

Выбери посмотреть. 10 новых украинских фильмов

Последние годы проходят под знаком возрождения украинского кинопроизводства. Что посмотреть и где найти - в нашем списке (укр.)

Український кінематограф впевнено поволі піднімає голову. З кожним роком з'являється все більше вітчизняних фільмів та анімації, міжнародна спільнота відзначає нагородами українських режисерів, а влада, нарешті, починає виділяти необхідні кошти.

Вже цього року на виробництво українського кіно закладено 1 млрд грн, що вдвічі більше за минулорічну суму. 520 млн грн отримає Держкіно, і ще 500 млн грн виділять на виробництво фільмів патріотичного спрямування, якими буде розпоряджатися Міністерство культури.

Хоча історія українського кінематографу має глибокі корені, і багато режисерів прозвучали своїми роботами на весь світ, однак з 90-х в Україні практично перестали знімати велике кіно. Екрани кінотеатрів заповнювалися іноземними фільмам, а телевізійний час – російськими серіалами. Вітчизняний кінематограф на кілька десятків років потрапив у чорну діру, без фінансування та можливостей.

На щастя, зараз "крига скресла". Збільшилося фінансування цієї галузі державою (так, у 2016 році Кабмін виділив на кіно 250 млн грн, в 2017 – 515 млн грн), з'явилося більше міжнародних грантів та спільних проектів, злетів попит українського глядача на вітчизняну кінопродукцію. На великий екран почало виходити багато різних за жанрами та змістом українських фільмів, кожен з яких знайшов свого глядача.

Більш того, завдяки молодим режисерам формується нова хвиля українського кіно, яка дає новий поштовх розвитку українського кінематографа. Так, у 2017 році на великі екрани вийшли 27 фільмів, які отримали фінансування з держбюджету, і найбільш касовими стали «Сторожова застава», «Кіборги», «Червоний», «DZIDZIO Контрабас» та «Слуга народу 2». На думку віце-прем'єр-міністра В'ячеслава Кириленка, вже через два-три роки 20-30% українського кінопрокат становитимуть вітчизняні фільми, які будуть стояти поруч з голлівудськими.

«Рубрика» зібрала топ-10 успішних в прокаті різножанрових українських фільмів та мультфільмів останніх років і лінки, де їх можна подивитись.

1. «Кіборги»


Рік: 2017
Режисер: Ахтем Сейтаблаєв
Жанр: військова драма, екшн
Головні актори: Макар Тихомиров, Андрій Ісаєнко, Віктор Жданов, Роман Ясіновський
Про що: Фільм для всіх про нашу сучасність. Ця стрічка майже документально відтворює події у Донецькому аеропорту. За словами авторів фільму, вони намагались зняти дуже чесне кіно. І це їх спроба розповісти про те, що болить. Сценарист Наталія Ворожбит спілкувалась із бійцями, вони консультували їх щодо певних сцен та були на знімальному майданчику, а дехто з військових навіть брали участь у зйомках. За сюжетом разом воювати проти ворога зібрались абсолютно різні люди, яких об'єднує любов до України та бажання жити в мирній країні.
Дивитись онлайн можна ТУТ.

2. «Сторожова застава»

Рік: 2017
Режисер: Юрій Ковальов
Жанр: пригоди, фентезі
Актори: Данило Каменський, Єва Кошова, Роман Луцький, Олег Волощенко, Георгій Деревянський, Станіслава Красовська
Про що: Найдорожча наразі стрічка і перше українське фентезі. За відгуками – захоплює як малих, так і дорослих, тож дивитися можна всією родиною. Головний герой стрічки – підліток Вітя, який під час сонячного затемнення потрапляє через магічний портал на тисячу років назад, у часи Київської Русі. Разом з легендарними українськими багатирями він битиметься з цілою армією половців на чолі з величезним кам'яним монстром. Фільм насичений пригодами, ефектними кадрами та гумором.
Дивитись онлайн можна ТУТ.

3. «Викрадена принцеса: Руслан і Людмила»


Рік: 2018
Режисер: Олег Маламуж
Жанр: комедія, мультфільм, пригоди
Про що: цей неймовірно яскравий та насичений подіями мультфільм розповідає про кохання бродячого лицаря Руслана й князівської доньки Людмили. Перешкодою їхньому щастю стає чаклун, який хоче принести Людмилу в жертву темним силам, щоб отримати безсмертя. Цікаво, що «Викрадена принцеса: Руслан і Людмила» став першим проектом лінійки кінотеатральних анімаційних прем'єр компанії Animagrad, серед яких «Мавка. Лісова пісня» (2018), «Снігова республіка» (2019) і «Роксолана» (2021). Крім того, «Викрадена принцеса: Руслан і Людмила» зібрав $2,5 мільйони і став найкасовішим серед вітчизняних стрічок 2018 року.
Дивитись онлайн можна ТУТ.

4. DZIDZIO Контрабас


Рік: 2017
Режисер: Олег Борщевський
Жанр: комедія
Головні актори: Михайло Хома, Назарій Гук, Орест Галицький, Олена Лавренюк, Сергій Павук, Римма Зюбіна, Володимир Горянський, Ігор Кондратюк
Про що: Найуспішніша комедія в історії українського кінематографу. «DZIDZIO Контрабас» став рекордсменом 2017 року. Фільм зібрав у прокаті найбільше зі всіх українських фільмів ($822,88 тис.) та вперше очолив рейтинг прокатного списку в Україні. Посміятися є з чого точно. Це стрічка про контрабанду, простого хлопця із села та людську винахідливість. Головну роль у фільмі зіграв Михайло Хома, більш відомий як Дзідзьо, йому і належить ідея фільму.
Дивитись онлайн можна ТУТ.

5. Червоний


Рік: 2017
Режисер: Заза Буадзе
Жанр: бойовик, драма, історія
Головні актори: Микола Береза, Олег Шульга, Олександр Мавріц, Любов Тищенко, Ігор Колтовський
Про що: події стрічки розвертаються у 1947 рік. Двоє українців – Данило Червоний і Віктор Гуров – потрапили в табір ГУЛАГ. У них абсолютно різні долі: один раніше був членом Української повстанської армії (УПА) і народився на Заході України, а другий – радянський льотчик зі Сходу України, якому не дуже-то й близьке поняття патріотизму. Але доля звела таких людей разом, і вони вирішують, що для виживання на каторзі потрібно допомагати один одному і разом протистояти всім труднощам. Жорсткий начальник табору майор Абрамов хоче знищити всіх «бандерівців» і ні перед чим не зупиниться. Тоді Данило Червоний очолює бунт в ГУЛАГу, який перетворюється на справжнє повстання. Фільм базується на однойменному романі Андрія Кокотюхи, який також став сценаристом проекту.
Дивитись онлайн можна ТУТ.

6. Гіркі жнива


Рік: 2017
Режисер: Джордж Менделюк
Жанр: драма, історія, мелодрама
Головні актори: Макс Айронс, Саманта Баркс, Емілія Фокс, Баррі Пеппер, Теренс Стемп, Тамер Хассан, Остап Ступка, Олександр Печериця
Про що: Це перша англомовна художня кінокартина про Голодомор. Усі головні актори — англомовні, але у фільмі також знялись Остап Ступка та Олександр Печериця. Стрічка заснована на реальних подіях 1932-1933 років. Зйомки проводилися в Україні (Музей народної архітектури та побуту в Пирогові недалеко від Києва) і в Лондоні, де знімали види Московського Кремля.
Події відбуваються в 1932-1933 роках в Українській СРСР. За сюжетом, молодий художник Юрій стає частиною повстань проти тиранії Сталіна. Крім того, він хоче возз'єднається зі своєю улюбленою Наталкою. Історія розповість нам про тих людей, які боролися за життя мільйонів українців, за їх свободу і задля знищення кривавого терору Сталіна.
Варто зазначити, що це – канадський фільм, знятий в Україні за гроші української діаспори.
Дивитись онлайн можна ТУТ.

7. Слуга народу 2


Рік: 2016
Режисер: Олексій Кирющенко
Жанр: комедія
Головні актори: Володимир Зеленський, Станіслав Боклан, Євген Кошовий, Анастасія Чепелюк, Сергій Калантай
Про що: президент Василь Голобородько при владі вже майже півроку. Економічна ситуація в країні погіршилася, ціни ростуть, національна валюта знецінюється. Для стабілізації ситуації Голобородьку необхідно отримати фінансову допомогу МВФ у розмірі 15 мільярдів євро, яку можуть надати, якщо в Україні будуть введені реформи і прийняті антикорупційні закони. Однак Верховна Рада, якій таємно керують олігархи, блокує голосування по пакету цих законів. Щоб реалізувати свої плани він вирушає в подорож Україною.
Дивитись онлайн можна ТУТ.

8. Стрімголов

Рік: 2017 рік
Режисер: Марина Степанська
Жанр: драма
Головні актори: Дар'я Плахтій, Андрій Селецький, Олег Мосійчук, Лариса Руснак, Крістіан Борис
Про що: події стрічки розвиваються в Києві у 2014 році. Головний герой — 27-річний хлопець, який в умовах "героїчного часу" намагається зробити непростий вибір. Він музикант-вундеркінд, який тривалий час лікувався від алкогольної та наркотичної залежностей. Після реабілітації хлопця до себе у село забирає його дідусь. У Києві він зустрічає начебто звичайну дівчину Катю. Вона готується поїхати до Берліна зі своїм хлопцем, але зустріч з Антоном змінює її плани.
Варто зазначити, що у квітні 2017 року проект фільму переміг на пітчингу Вільнюського міжнародного кінофестивалю та як приз отримав ринковий показ на Канському кіноринку.
Дивитись онлайн можна ТУТ.

9. Ізі


Рік: 2017
Режисер: Андреа Маньяні
Жанр: комедія
Головні актори: Ніколя Ночелла, Вероніка Шостак, Барбара Буше, Ліберо Де Ріенцо, Остап Ступка, Лоренцо Аквавіва, Орест Гарда
Про що: у центрі стрічки – історія італійця Ісідоро (Ізі). Чоловік колись будував кар'єру автогонщика, але покинув спорт, коли одного разу заснув на перегонах. З часом у нього з'явилася дуже велика проблема – перспективний хлопець почав різко набирати вагу, що не могло дозволити йому бути гонщиком. Тепер йому 40, він досі живе з мамою і у нього затяжна депресія. Брат Ізі доручає йому відвезти тіло українського заробітчанина на його батьківщину в Карпати. По дорозі починаються пригоди.
Дивитись онлайн можна ТУТ.

10. Інфоголік

Рік: 2017
Режисер: Валентин Шпаков, Владислав Клімчук
Жанр: комедія
Головні актори: Євген Янович, Олег Маслюк, Олена Борозенець, Павло Зібров, Сергій Калантай, Георгій Поволоцький
Про що: стрічка розповідає про інвест-менеджера Максима, який не уявляє свого життя без новин та смартфону. Його залежність стає справжнім прокляттям, коли всі новини, про які він дізнається, починають відбуватися саме в його житті. У фільмі з'являється Павло Зібров, який грає екстрасенса, а у вільний час підробляє таксистом. В "Інфоголіку" співак дуже тонко познущався із свого сценічного образу.
Дивитись онлайн можна ТУТ.

248
18603

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: