fbpx
Сегодня
Кейс 11:01 27 Июн 2018

Поддержка социальных проектов делом. Как дончанин запустил новый краудфандинг

Одень Украину в футболки, которые рассказывают о твоей идеи - и еще получи финансирования (укр.).

Фото: Ярослав Павлюк

Цією весною Юрій Манжос – переселенець з Донецьку, який зараз живе у Білій Церкві – заснував соціальне підприємство "33%". Це Інтернет-магазин футболок з креативними дизайнами, присвячені соціальним або екологічним проблемам. А частина прибутку з їх реалізації – 33 відсотки – направляються на вирішення цих же проблем.

купуй футболки

А тепер Юрій Манжос запропонував нову модель пошуку коштів на соціальні, екологічні та культурніпроекти. Нещодавно був створений «URBAN PROJECT».

— Поясніть коротко, що таке «краудфандингова платформа».

— Взагалі "crowd funding" з англійської буквально перекладається як "фінансування натовпом". Тобто це форма об'єднання людей, які підтримують певний проект, збираючи на нього гроші. Це доволі поширена практика у світі, при чому у різних напрямках. Наприклад, часто підтримують сферу ноу-хау, але в Україні, на жаль, краудфандинг представлений лише в освітніх, культурних та деяких спортивних проектах.

— У чому полягає особливість подібних платформ?

Наприклад, є план певного проекту чи прототип пристрою, але не вистачає коштів на його поширення, виробництво. І ось люди за допомогою краудфандіингу починають просувати певну ідею. Головна мета не в тому, щоб просто отримати гроші, а в тому, щоб якось віддячити тих, хто допомагає з реалізацією проекту. Це може бути брелок або, в залежності від розміру пожертви, щось більше. Тобто спонсори отримують своєрідні призи.

— В чому суть Urban Project, і чим ця платформа відрізнятиметься від інших?

— Для Urban Project я використав стандартну схему краудфандингової платформи, але з нововеденнями. Оскільки мій основний проект "33%" передбачає виготовлення принтів на футболках (а в майбутньому — ще й на іншій продукції), наразі ми друкуємо малюнки на соціальну, екологічну та спортивну тематики. Наприклад, якщо тематика – СНІД, ми намагаємося обігравати назву, емблему тощо. І, по-перше, сам принт розповідає про проблему, звертає на неї увагу людини. По-друге, 33% з продажу кожної окремої одиниці відходять на вирішення даної проблеми. Тому ми вирішили об'єднати можливість соціального підприємництва з продажу футболок зі спрямуванням "33%" на ті проекти, які будуть генерувати автори проектів. Тобто людина має можливість надіслати та зареєструвати проект на нашій платформі. Зі свого боку ми або надаємо вже готові дизайни футболок, або розробляємо принти відповідно до мети проекту. Потім разом починаємо поширювати інформацію, мовляв, є такий проект, є такі футболки, є така філософія, що 33% з продажу футболки будуть обов'язково перераховані в підтримку відповідного проекту. Таким чином збільшуємо можливість того, що більше людей зможуть долучитися.

Манжос Юрій

Якщо говорити про особливості саме цього проекту, то Urban Project відрізняється від інших краудфандингових платформ тим, що зазвичай іде велике пожертвування та якийсь маленький подарунок, ми ж пропонуємо футболки по звичайній ціні, 33% з якої все одно підуть на певний проект.

— Будь-хто може зареєструвати свій проект чи існують певні обмеження?

— Маємо певні умови розміщення проекту. Так, проект може подати Громадська організація або ініціативна група (вік автора проекту від 14 років). Ви вже маєте працюєте в рамках напряму проекту не менше 6 місяців. Термін збору коштів на проект – від 30-ти до 60-ти днів. Ваш проект отримає всю суму (100%) зібраних коштів, за рахунок проданих футболок, відповідних напряму Вашого проекту.

Ми не хочемо просто спонсорувати когось: потрібно, щоб ці гроші дійсно пішли на вирішення якоїсь проблеми та на реалізацію проекту. Тому задаємо в спеціальній анкеті питання щодо проекту, його автора, команди, яка розробляє план, кількості часу, що була присвячена цьому проекту, тощо. Також просимо подати посилання на сторінки в соціальних мережах, щоб ми подивилися, наскільки добре люди підготувалися до проекту. Якщо команда або окрема людина дійсно підходить за всіма критеріями, ми готові її підтримати. Для зв'язку з нами потрібно просто написати на пошту  [email protected].

— Як Ви в рамках Urban Project плануєте поширювати інформацію про зареєстровані проекти?

— Оскільки про сайт "33%" знає поки що небагато людей, ми будемо залучати авторів проектів з різних міст України, таким чином поширюючи інформацію на локальних ресурсах і про платформу, і про існуючі проблеми та можливі шляхи їх вирішення. Але все ж таки ефективність краудфандингу полягає в тому, що в першу чергу сам автор проекту поширює інформацію скрізь. Тобто залучає друзів, знайомих, просто публікує записи на у соціальних мережах та сайтах.

Манжос Юрій

Фото: Ярослав Павлюк

— Чи плануєте Ви в майбутньому вивести Urban Project на міжнародний рівень? Наприклад, залучати іноземні платформи або давати можливість авторам закордону реалізувати власні проекти на теренах України?

— Так, була така ідея. У нас є партнери в Лондоні, і ми обговорювали варіант того, щоб використати вже існуючу іноземну платформу, аби спробувати продавати свої футболки і потім спрямовувати гроші на проекти.

Окрім цього, на Urban Project ми можемо й будемо реєструвати проекти з інших країн та підтримувати їх відповідними футболками. Тобто сама продукція буде виготовлятися в Україні, а потім уже відсилатися закордон або продаватися на нашому сайті, якщо в автора проекту є тут партнери. Єдине, з чим можуть виникнути складнощі, — це мова. Звичайно, ми маємо англомовних дизайнерів, проте якщо, наприклад, буде зареєстрований проект з Білорусії й автор захоче принт на рідній мові, над цим доведеться довше працювати.

Взагалі, ми б радше розглядали партнерство, щоб можна було свої напрацювання передати на якусь країну та працювати разом для поширення концепту нашої платформи, надаючи вже розроблені дизайни, філософію "33%", можливо, навіть надаючи нашу платформу. Зараз у нас є українська та російська версії сайту, але ми плануємо додавати ще інші мови.

83
2104

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: