fbpx
Сегодня
Обзор 10:16 23 Май 2019

Нон-фикшн Книжный Арсенал: 10 новинок, на которые обратить внимание

С 22 по 26 мая проходит главный книжный фестиваль страны - Книжный Арсенал. В этом году на нем будет представлена продукция около 190 издательств Украины и не только. В таком многообразии трудно не потеряться, поэтому мы решили сделать для вас подборку наиболее значимых нон-фикшн новинок этого Арсенала. Список ни в коем случае не является исчерпывающим - это скорее ориентир для вас относительно того, на какие книги обязательно следует обратить внимание (укр.).

Фото: artarsenal.in.ua

1.Фактологія. 10 хибних уявлень про світ, і чому все набагато краще, ніж ми думаємо. Наш формат

Фактология

Нашу підбірку відкриває, мабуть, найбільш важлива книга цього Арсеналу — невелика праця шведського статистика Ханса Рослінга про те, наскільки наше бачення світу викривлене в негативну сторону. І наскільки, насправді, в прекрасний час ми живемо. В такої невідповідності є ряд причин, що базуються на когнітивних викривлення: схильність звертати увагу на екстремальні прояви будь-чого, фокусування на негативних моментах, неправильна оцінка вірогідності подій і т.д. Але Рослінг втішає — це стосується всіх людей, навіть учасників Давоських форумів, і може бути виправлене більш широким поглядом на світ. Саме цей погляд він і пропонує, говорячи, що на противагу оптимістам та песимістам слід бути посибілістом — розуміти, що в світі існує ще багато поганих речей, але з кожним роком він стає все кращим.

Біл Гейтс назвав"Фактологію" "однією з найважливіших книжок, які він коли-небудь читав". Незабаром "Наш формат" випустить ще одну подібну книгу — "Просвітництво сьогодні" Стівена Пінкера, яка продовжує ідеї Рослінга.

2. Політичний порядок і політичний занепад. Від промислової революції до глобалізації демократії. Наш формат

Політичний порядок і політичний занепад

Друга частина фундаментальної праці Френсіса Фукуями, якого вже не потрібно представляти українській публіці. Продовжуючи наратив "Витоків політичного порядку", вчений аналізує інституційні зміни останніх 250 років, які призвели до утворення сучасних держав і їх політичних режимів. Фукуяма приділяє особливу увагу передумовам створення стійкої демократії зі спроможним та підзвітним державним апаратом, який так потрібний Україні.

3. Визволення тварин. Pabulum

Визволення тварин. Pabulum

Цю книгу австралійського філософа та біоетика Пітера Сінгера вперше видали ще в 1975 році. З того часу вона пережила купу перевидань, адже майже одразу стала головною книгою руху за права тварин, а Сінгер зажив слави одного з найбільш вагомих мислителів сучасності. Головний аргумент "Звільнення тварин" — ми маємо використовувати етичну установку про "найбільше благо для найбільшої кількості", враховуючи не лише інтереси людей, а й інших живих істот. Перші кроки, які слід зробити для цього — відмова від продуктів тваринного походження та експериментів над тваринами.

Книгу слід прочитати незалежно від того, як ви ставитеся до розширення прав на тварин, щоб розуміти витоки світогляду та головні аргументи вегетаріанців/веганів.

4. Принципи. Життєві й робочі. КМ Букс

Принципи. Життєві й робочі. КМ Букс

На перший погляд ця книжка може видатись звичайною автобіографію великого ділка з Волл-стріт з елементами селф-хелпу, яких нині тьма. Та "Принципи" Рея Даліо — книга дещо іншого масштабу. З однієї сторони, це хороший приклад бізнес-літератури з викладом успішного досвіду керування компанією, концептуалізованого для широкого використання. Саме тому її радять читати люди на кшталт Біла Гейтса, а рецензії на неї з'явилися у кожному поважному бізнес-виданні. З іншої сторони, в першій частині "Принципів" разом з історією свого становлення як інвестора Даліо описує й історію сучасного фінансового капіталізму. Слід сказати, що до останнього він ставиться із великим скепсисом — нещодавно він написав статтю із критикою його сучасного стану та викладом реформ, необхідних для його оздоровлення.

5. Євро та боротьба ідей. Основи

Євро та боротьба ідей. Основи

Хорошим знаком для України є все більш часті переклади праць з монетарної теорії та історії. Слідом за перекладом "Сучасною теорією грошей" від "Нашого формату", яка спричинила запеклі дебати в США, "Основи" випустили книгу про валюту тієї спільноти, куди ми прагнемо — євро. За свою коротку історію існування євро викликав чимало контроверсій — одні вважають його інструментом європейської бюрократії для закріплення розподілу ЄС на країни-флагмани та всіх інших, їх опоненти — важливим фактором стабільності Європейської Спільноти. Автори цієї книжки твердять, що ключова проблема із євро полягає у філософських відмінностях між країнами — засновницями єврозони, зокрема Німеччиною та Францією. В книжці показано, як можна примирити ці несумісні відмінні підходи, щоб забезпечити виживання Європи.

6. Розхитаний світ. Зовнішня політика Америки і криза. Основи

Розхитаний світ. Зовнішня політика Америки і криза

Крім монетарної теорії, радує вихід книжок з теорії міжнародних відносин. Книга Річарда Хааса — перший за довгий час серйозний переклад в цій галузі чогось іншого, окрім праць Генрі Кісінджера. Автор — радник Буша-старшого під час його президентства, постійний дописувач Project Syndicate та Foreign Affairs. Був одним із претендентів на посаду Держсекретаря США після обрання Дональда Трампа.

Хаас є прихильником ідеї про те, що світопорядок, встановлений на конференціях в кінці та по завершенню Другої світової, який зумовив розквіт ліберальних демократій, добігає свого кінця. Цю ідею він і розкриває у своїй книзі — кліматичні зміни, популізм, кіберзлочинність та інші виклики сучасності зробили світ "розхитаним". Але це не є чимось особливим в людській історії, тому Хаас не віщує апокаліпсис, а просто описує стан міжнародних відносин перед глобальними змінами.

7. Наркономіка. Як працює економіка картелів. Клуб сімейного дозвілля

Наркономіка. Як працює економіка картелів

Продовжувач традиції, яку задали Стівен Левітт та Стівен Дабнер своєю вже легендарною "Фрікономікою" — легкого і вкрай цікавого чтива, де з позицій економічної науки аналізуються досить незвичні речі. В цій книзі редактор The Economist Том Венрайт показує, що бізнес-модель наркокартелів мало чим відрізняється від великих компаній, на кшталт Walmart: вони так само мають займатися просуванням свого продукту, виходити на нові ринки, ретельно підходять до відбору персоналу. Головна відмінність — повна протизаконність їх діяльності.

"Наркономіка" була б особливо корисною в 1970-х, коли керівництво США почало абсолютно провальну "війну з наркотиками", що завершилася лише мільярдними витратами з держбюджету. А все через те, що у виробників політики не було розуміння того, що наркоринок — це теж ринок, і веде він себе відповідно до ринкових законів, що і показано у цій книзі.

8. Злочини майбутнього. Фабула

Злочини майбутнього

Ще одна книга про злочинців. Але в цей раз про таких, з якими може стикнутися кожен і матиме для цього все більші шанси в подальшому. Вони вже не орудують вогнепальною зброєю та не продають заборонені речовини, адже їх головною ціллю є інформація — банківські таємниці, військові розробки та навіть просто дані про вас. Серед них є і одинаки, але в промислових масштабах цим займаються корпорації та навіть держави. Яких сфер стосуються ці злочини, як вони здійснюються і що слід робити для самозахисту в кіберпросторі — дуже потрібні знання сьогодні з огляду на кількість новин, що стосуються зникнення приватності та інформаційної війни.

9. Криза урбанізму. Чому міста роблять нас нещасними. Наш формат

Криза урбанізму. Чому міста роблять нас нещасними

"Наш формат" не зупинився після виданої в минулому році праці Річарда Флориди "Креативний клас" і переклав ще одну книгу теоретика урбаністики. На цей раз вона напряму стосується негативного впливу на міста саме тих людей, про яких йшла мова в попередній — представників креативних професій. З однієї сторони вони зумовили злет глобальних міст, а з іншої призвели до сегрегації, витіснення більш бідних людей на окраїни та зростання нерівності. Міста-зірки в такій ситуації отримують все, тоді як їх менш успішні сусіди приречені на стагнацію та поступове вимирання.

10. Ukraїner. Країна зсередини. Видавництво Старого Лева

Ukraїner. Країна зсередини

Єдина не зовсім книга з цього списку. Ukrainer — це арт-бук за мотивами однойменного медіа-проекту, ініціатором якого став журналіст та мандрівник Богдана Логвиненка. Протягом 1.5 років команда проекту здійснила "експедиції" у всі 14 історико-культурних регіонів нашої країни, відзнявши неймовірні панорами української природи та розказавши десятки історій людей з різних частин України. Тієї України, про яку ми мало знаємо, але яка необхідна нам для усвідомлення власної ідентичності.

Якщо ви хотіли б знайти щось подарункове на Арсеналі, то кращий варіант складно придумати.

11158

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: