fbpx
Сегодня
Небайдужа 14:25 13 Окт 2021

No Bra Day! Напоминание о том, что ваша грудь нуждается в заботе

Когда вы последний раз проверяли грудь? А когда выбирали комфорт вместо «нужно»? No Bra Day, Международный день отказа от бюстгальтеров, напоминает — ваше здоровье требует внимания, а ваша грудь нуждается в заботе (укр.)

English version here

"Рубрика" запитала у жінок, як вони ставляться до бюстгальтерів і поговорила з мамологом-онкологом про те, як їх правильно обирати… якщо взагалі обирати.

Міжнародний день відмови від бюстгальтерів

Фото: AFR

"Я! І це прекрасно!"

"Дехто з моїх пацієнток не може собі уявити життя без бюстгальтера. Є жінки, які навіть сплять у них. Їм комфортно, груди не болять. А є абсолютна протилежність. Це жінки, які одягають бюстгальтер один раз на чиєсь весілля і кажуть, що більше ніколи в житті цього не зроблять", — каже лікар мамолог-онколог Вадим Чопик. 

Окрім нього вирішую поспілкуватися й з самими жінками. Фейсбук. Одна з популярних груп. "Напишіть щось…" І я пишу. Кілька слів про те, що на носі день відмови від бюстгальтерів. І запитання: "А є тут ті, хто відмовились від носіння ліфчиків з тих чи тих причин?" За перший день майже 200 коментарів. Один з перших: "Я! І це прекрасно!"

Комфорт, осуд, впевненість, сором'язливість, агресія і жест любові до себе — з чим лише не асоціюється така відмова. Деякі коментарі однозначно мають опинитись тут. 

"Я не ношу. Не ношу, бо мені так зручно. Часом чую дивні коментарі і не тільки від чоловіків. Наприклад, від колеги чоловіка чула, що він не може працювати нормально, коли я в такому вигляді (була в футболці). А колеги жінки за спиною голосно, щоб я це почула, говорили, що я показую цицьки, щоб привернути увагу чоловіків".

"З задоволенням не носила б… Як каже мій чоловік «ходила б на босу грудь». Але розмір грудей такий, що треба підтримувати".

"Так, я відмовилася, бо мені так просто зручніше, нічого не перетискає тіло і це прекрасно. Спочатку перейшла з класичних кісточкових на топи, а під час ковідних карантинів так звикла взагалі без, що й до топів не повернулася. А ще відмовилася від іншого тісного одягу, як от колготки, що перетискають живіт чи простигосподи тісні джинси. Штани/спідниці на резинці і ноу ліфчик — це мій локальний дзен в кожному моменті життя".

"Ношу бра, бо у мене немалий розмір. Соски завжди просвічуються. Вже отримувала рекомендації від подруг купити наліпки на соски, бо негарно виглядає. Мені дуже навіть ок. Коли спішу, можу і без ліфчика, не відчуваю ніякого дискомфорту. Колись вела дитину в садок і зустріла товариша свого чоловіка і він помітив, що я без, то ще подзвонив чоловіку сказав".

"І ношу, і не ношу, коли хочу. Мрію, щоб жінки робили свій вибір на користь ліфчика не через суспільне присоромлення, а задля власного комфорту, коли вони самі цього потребують"

Міжнародний день відмови від бюстгальтерів

Груди це не лише про бра

… а в першу чергу про здоров'я. Лікар Вадим Чопик пояснює — з 20 років жінкам слід проходити обов'язкове щорічне обстеження у мамолога. Навіть якщо нічого не турбує. Приходити на огляд потрібно в період з 5-го по 12-ий день менструального циклу, адже саме у цей часовий інтервал обстеження буде найбільш інформативним.

Жінки до 35-40 років повинні приходити для ультразвукового обстеження та огляду мамолога. А з 40 років слід почати робити мамографію. Після першої зробленої мамографії лікар-мамолог вирішує, як часто треба обстежуватися — раз на рік або рідше.

"Насправді молочні залози — це органи-мішені для раку молочної залози. Така трохи лякаюча, але правдива статистика — близько 17 тисяч жінок щорічно в Україні хворіє раком молочних залоз. З них майже 7 тисяч помирає. Якщо перевести це на дні, то близько 45 жінок щодня в Україні дізнаються про діагноз рак молочної залози. І близько 25 жінок щодня в Україні помирає від цього захворювання", — констатує Вадим Чопик.

За словами лікаря, на початкових стадіях хвороба може не давати про себе знати ані болісними відчуттями, ані новоутвореннями, які жінка здатна знайти самостійно. Тому важливо проходити профогляди, аби почати боротися з раком якомога раніше і якомога дієвіше. 

Фактори, які впливають на здоров'я грудей, поділяють на два типи — такі, на які можна впливати, і ті, що від жінки не залежать. 

Фактори, що впливають на розвиток раку, які не можна контролювати:

  • стать;
  • вік;
  • генетична схильність до онкологічних захворювань. 

"На що ми не можемо впливати — це доброякісні передракові стани молочних залоз. Фіброаденоми, внутрішньопротокові папіломи, які можуть перероджуватися. Це визначає генетична схильність. Якщо в анамнезі мама, бабуся чи тікта хворіли, можливо, є мутація гену. Також серед факторів опромінення грудної клітки в анамнезі, ранній початок менструації (до 12 років). І пізнє настання менопаузи (після 55 років). Якщо такі фактори є, жінка обов'язково має звернути увагу на здоров'я своїх молочних залоз. Тобто раз на рік обов'язково потрібно проходити огляд", — каже лікар.

Міжнародний день відмови від бюстгальтерів

Фактори, що впливають на розвиток раку, які можна контролювати:

  • відсутність вагітностей;
  • штучні переривання вагітностей;
  • відмова від грудного вигодовування;
  • прийом стероїдних гормонів або тривалий прийом оральних контрацептивів;
  • порушений режим сну;
  • відсутність фізичної активності;
  • зайва вага.

"Ожиріння. У жіночому організмі є такий гормон, який називається естроген. Він суто жіночий. Якщо його дуже багато, є ризик виникнення раку. Але щоб з ним боротися, є чоловічий гормон тестостерон, який пригнічує жіночий і запобігає розвитку таких поганих ситуацій. А якщо жінка має ожиріння, в жирі є фермент, який називається амілаза. Вона нейтралізує тестостерон. Тобто він виділяється, а сенсу не має", — пояснює Вадим Чопик.

Міжнародний день відмови від бюстгальтерів

Як обрати бюстгальтер, щоб не зненавидіти його

Лікар акцентує на тому, що рішення носити чи не носити бра залежить виключно від комфорту самої жінки, тож однозначних рекомендацій дати не можна. Проте якщо жінка таки хоче носити бюстгальтер, обирати його потрібно правильно. 

"Насправді неправильно підібраний бюстгальтер на початках призводить тільки до дискомфорту. Жінка може мати навіть якісь обмеження в рухах. Найбільша проблема — це проблема компресії. Тобто здавлення молочної залози. Адже якщо бюстгальтер з кісточками, якщо він підібраний неправильно, то саме ці підтримуючі елементи можуть створювати компресію тканини молочної залози і призводити до небажаних наслідків", — розповідає мамолог.

Отож, як обирати бюстгальтер:

  • виміряйте окружність грудної клітки в місті найбільшої випуклості. Як правило, це на 1-2 пальці нижче сосків;
  • зробіть ще один замір нижче попереднього — у місці, де груди переходять в грудну клітку, ця цифра буде меншою;
  • від більшого показника відніміть менший, отримане чисто і буде розміром потрібної вам чашки.

"Медицина доходить до того, що найкраще для людини вирішується в індивідуальному порядку. Тобто є жінки, яким добре без бюстгальтера. Чудово, не носіть. Є жінки, яким бюстгальтер потрібен. Чудово, носіть", — говорить фахівець.

Рубрика:
Небайдужа
1
3213

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: