fbpx
Сегодня
Гайд 20:45 23 Дек 2020

Новый год – Рождество – локдаун: что делать во время и после праздников в пандемию

Праздничное настроение и активности мы создаем себе сами — собрали лучшие идеи для праздников и послепраздничного локдауна для взрослых и детей

English version here

Фото: Alamy Stock

Святкування Нового року через пандемію коронавірусу відбуватиметься без звичних масових гулянь та з дотриманням карантинних правил. 

Всім нам доведеться змиритися з тим, що цьогоріч наші різдвяні плани будуть дещо відрізнятися від тих, якими вони були ще рік тому. А тут ще й з жорстким локдауном нарешті визначилися — з 8 по 24 січня включно в Україні будуть посилені карантинні обмеження. «Зимові канікули заради безпеки», – так ласкаво назвав цей вимушений захід прем'єр-міністр Денис Шмигаль, мабуть, не бажаючи остаточно псувати співвітчизникам святковий настрій.

Що ж, схоже, цього січня нам прийдеться чимало часу провести в рідних чотирьох стінах. Але це не означає, що Новий рік і Різдво мають бути зіпсовані, а додаткові "зимові канікули" не можуть обіцяти нічого, окрім роздратування і нудьги. Насправді існує багато різних способів розважитися і відчути атмосферу свят і вдома. Вмикайте на повну силу креативні здібності, вигадуйте цікаві варіанти проведення часу і нові традиції, а ми, як завжди, трохи вам у цьому допоможемо.

Що робити на Новий рік і Різдво, а, можливо, і в січні-2021? "Рубрика" зібрала для вас нові позитивні ідеї для дітей і дорослих.

НАДВОРІ

  • Відвідайте святкову локацію на відкритому повітрі

різдвяний ярмарок

Простудіюйте пресу або веб-сайт вашого міста, щоб знайти список місцевих святкових заходів. Можливо, вам вдасться відвідати невелике шоу, різдвяну ялинку під відкритим небом, святковий ярмарок, або який-небудь інший захід на свіжому повітрі, який не передбачає великих скупчень. Наприклад, у Києві, хоча концертів та масових гулянь і не планується, на святкових локаціях все одно розміщені будиночки з зігріваючими напоями та сувенірною продукцією.

  • Згадайте про музеї у вашому місті

виставка

Цього року ми зітхаємо про те, що не можемо відвідати відомі місця в інших країнах чи містах, але не помічаємо тих цікавинок, що є під самісіньким носом. Вивчіть місцеві музеї, а потім складіть план їх відвідування. Ви можете бродити по залах самостійно, відкриваючи для себе щось нове, або взяти участь у камерній екскурсії з екскурсоводом. Дивіться також тут  20 музеїв зі всього світу, які можна побачити онлайн.

  • Носіть капелюх Санти на публіці

новий рік пандемія

У магазинах повно шапок Санта-Клауса, то чому б не купити й собі? Носіть її замість звичайної шапки на вулиці, щоб показати світу (і собі!), наскільки ви залучені у свято. Не звертайте уваги на людей, які дивляться на вас, вони просто заздрять, що самі не наважилися на це. 2020 рік "подарував" нам ще один святковий аксесуар — маску з бородою Санти. Будьте у тренді: святковим та захищеним!

  • Спробуйте новий ресторан

новий рік пандемія

Подивимося правді в очі — ми, як правило, застрягаємо в одних і тих же місцях. Ходимо звичними маршрутами, купуємо ті ж самі продукти, їмо в одному і тому ж ресторані чи кафе. Висмикніть себе з рутини і спробуйте щось нове! Це може бути місце, у якому меню схоже на ваше улюблене, але по-іншому оформлений інтер'єр, або заклад із зовсім іншою кухнею, яку ви ніколи раніше не пробували. Головне — дотримуйтесь усіх необхідних заходів безпеки і намагайтеся уникати скупчень людей.

  • Прикрасьте дерева надворі

зима

Ви вже встановили ялинку вдома? Впевнені, у вас залишилося багато іграшок, які вам не потрібні — у кожній родині за роки новорічних свят накопичується багато зайвого. Так давайте прикрасимо дерева у дворі!  Нехай територія свята не обмежується власною квартирою. Якщо за вікном морози, можна зробити оригінальні прикраси з льоду — просто заморозьте воду в паперових стаканчиках або формочках для кексів разом з яскравими ягодами, природними матеріалами чи мішурою. Не забудьте після свят прибрати залишки прикрас з дерев, щоб вони не засмічували загальну територію.

  • Пригадайте снігові забави

зима

Можливо, нам пощастить і ця зима буде по-справжньому сніжною. Пам'ятаєте, які славетні бої сніжками проходили у дитинстві? Виходьте з дітьми на вулицю! Запросіть сусідів і друзів, створіть команди і дізнайтеся, хто переможе в цій сніговій битві. Досить просто милуватися снігопадом  — зліпить незвичайного сніговика, намалюйте собою снігового янгола, розбудіть свою внутрішню дитину і спробуйте знов ловити сніжинки на язик! 

  • Заплануйте похід на ковзанку

екскурсія

У разі романтичного побачення або бажання весело провести час з дітьми, катання на ковзанах ніколи не стане поганою ідеєю. Не страшно, якщо ви ніколи не ставали на ковзани, у пункті прокату вам запропонують найбільш безпечний варіант, додайте до своїх спогадів ваші перші кроки на льоду!

  • Здійсніть сімейний похід, щоб побачити святкові прикраси вашого міста

новий рік пандемія

Сідайте в машину або вдягайтеся тепліше для пішої подорожі, і вирушайте в нічну екскурсію по своєму місту, прикрашеному святковими вогнями і новорічними прикрасами. Зробіть якомога більше фото, адже наступного року декор буде іншим. Цікавий спосіб вечірнього екскурсу  з дітьми — запропонувати їм пограти в «шпигунів» за всіма різдвяними ялинками, які вони бачать у вікнах будинків. Підрахуйте кількість білих і кольорових вогнів і подивіться, яке число у вас вийде наприкінці прогулянки. Спостереження за вікнами може навіть підказати вам, як прикрасити власну оселю.

  • Подбайте про братів наших менших

кормушка для птиц

Зробіть самі або разом з дітьми годівничку для птахів та будиночок для вуличного собаки чи кота. Коли надворі холодно, їм так потрібна ваша увага! Якщо не обмежуватися простою коробкою з отвором, а підключити фантазію, спорудження зимового притулку для крилатих або чотирилапих може зайняти не один день, але ж і прослужить довше — до самої весни. Не забудьте провідувати ваших підопічних і підгодовувати їх!

ВДОМА

  • Напишіть лист Святому Миколаю, Діду Морозу або Санта Клаусу

листівки

Пам'ятаєте, як в дитинстві ви загадували бажання на Новий рік, чекали подарунків і абсолютно точно знали, що дива можливі? А чому зараз з вами не трапляється чудес? Тому що ви перестали в них вірити. Дива образилися! Купуйте модний папір і блискучі фломастери, щоб написати лист Санті. Його поштову адресу складно забути: Санта Клаус, Північний полюс. Сформулюйте свої мрії і бажання, вкиньте їх у найближчу поштову скриньку — і чекайте на чарівництво! 

  • Складіть свій різдвяний список

новий рік пандемія

З тих пір, як ми були маленькими, завжди було щось, що ми хотіли б отримати в якості різдвяного подарунка. Від цієї гарної звички не потрібно відмовлятися тільки тому, що ми вже дорослі. Може, ви вже остаточно подорослішали і зовсім-зовсім не хочете вірити в чарівників? Тоді беріть справу в свої руки — треба всього лиш сісти і написати список власних бажань на Різдво — це простий і дієвий спосіб створити собі святковий настрій. Ваш список бажань не потрібно передавати комусь іншому, це може бути список простих матеріальних речей, які ви давно мріяли собі подарувати. Не забувайте потім заглядати час від часу у цей своєрідний вішлист і здійснювати власні бажання.

  • Складіть плейлист з різдвяними мелодіями

новий рік пандемія

Цьогоріч психологи рекомендують якнайбільше прикрашати домівку, аби піднімати собі настрій на тлі негативу та проблем. Але щоб ви не робили в ці свята — декорували свій будинок або ж пекли імбирне печиво, складали список гостей чи страв для новорічно-різдвяного застілля, робіть це лише з правильною музикою. Такою, як цей топ-100 Christmas Songs Of All Time.

  • Започаткуйте нову традицію

кутя

Новий рік і Різдво — ідеальний час для того, щоб розпочати нову традицію, яка буде жити у вашій родині довгі роки. Це може бути що завгодно: від особливої страви, яку ви будете готувати кожен святковий сезон і прикрашання лифту в під'їзді до нічної прогулянки по різдвяним вулицям і волонтерства у місцевому притулку. Все що завгодно — зловіть будь-яку ідею, яка викликає у вас в цьому році справжнє натхнення і нехай у наступні роки вона стане для вас каталізатором свята.

  • Подивіться балет «Лускунчик»

театр

Будь це невелика місцева сцена або постановка у великому місті, ця вистава всюди залишається квінтесенцією Різдва. "Лускунчик" — неначе втеча в країну мрій з вишуканим балетом, музикою і декораціями. Це класична різдвяна історія про несподіване щастя для молодої дівчини, і її обов'язково потрібно подивитися хоча б раз у житті! А до того ж, подивитися "Лускунчика" можна і вдома — шукайте найкращі постановки на YouTube або серед онлайн вистав світових театрів!

  • Створіть власний ютуб-канал

кози тварини

Можливо, ви думаєте, що ваше надто звичайне життя не може бути цікавим великій аудиторії? Ви помиляєтеся! Доказ цьому — жителька села з Тернопільської області, яка за рік набрала тисячі підписників завдяки своєму YouTube-каналу про сільське життя. Вона назвала його «Я і мої кози«. Про рогатих сільська блогерка розповідає чи не щодня і вони стали справжніми зірками Інтернету і нині збирають тисячі лайків. Змогла вона — зможете і ви!

  • Розберіть і приведіть до ладу шафи

діти

Приємно мати час і можливість по черзі вивалити вміст шаф на середину кімнати і нарешті все розібрати. Якщо вам складно вирішити, що залишити, а що віддати або викинути, скористайтеся магічним універсальним запитанням до самого себе: Чи приносить це мені радість? Ні — позбавляйтеся нічого не значущого для вас баласту, не шкодуючи ні хвилини, звільняйте ваш особистий простір для нових радощів і вражень.

  • Розпочніть домашні тренування

спорт

Ви вже багато років намагаєтеся привести себе у форму? Скористайтеся в умовах карантину додатковими "зимовими канікулами" і почніть дотримуватися регулярного режиму тренувань. Це не обов'язково має бути чимось дійсно складним. YouTube до країв заповнений відеороликами з домашніх тренувань, де інструктори вчать робити вправи вдома абсолютно безкоштовно. Можливо, вам все ж таки доведеться купити килимок для йоги або пару обважнювачів, але ці невеликі вкладення того варті. Чого тільки немає на спортивних каналах — від йоги і пілатесу до танців, важкої атлетики і навіть боксу. Ви обов'язково знайдете те, що вам потрібно.

  • Спечіть буханку хліба

хліб

Ви коли-небудь куштували хліб, який був настільки смачним, що ви самі загорілися ідеєю спекти хлібину? А може, вас навпаки не влаштовує якість хліба з місцевих крамниць? Що ж, саме зараз час випробувати себе у хлібопекарській справі,  ви можете використати карантин для того, щоб нарешті навчитися пекти хліб самостійно. Придбайте інгредієнти, подивіться онлайн-керівництво, покличте когось на допомогу і спробуйте спекти у звичайній духовці свой перший і найкращій хліб.

  • Прийміть ванну з піною

дизайн декор новорічний

Пінні ванни призначені не тільки для дітей з гумовими качками; домашній СПА — це прекрасний спосіб позбутися стресу для дорослих. А ще — хороший спосіб побалувати себе! Увімкніть музику, запаліть свічки і дозвольте своїм тривогам розчинитися у воді разом з солями і бомбочками для ванн.

З ДІТЬМИ

  • Створюйте іграшки і різдвяні листівки ручної роботи

новий рік пандемія

За допомогою набору кольорового паперу, стрічок, блискіток, клею і декору з дрібниць і декоративних елементів, які є у кожного вдома — гудзиків, корків від вина, старих журналів і книжок, ви можете створити гарні прикраси і святкові різдвяні листівки, які вразять вашу сім'ю і друзів. Дозвольте дітям проявити власну фантазію і, можливо, навчити вас дивитися на звичні речі по-новому.

  • Зробіть сімейні різдвяні фото

новий рік

Один із найбільш стандартних різдвяних заходів, але й завжди дуже веселий —  фотографуватися кожного дня протягом свят всією сім'єю. Це залишить тільки приємні спогади в майбутньому. Можливо, ви навіть захочете зробити такі фотосесії щорічною традицією, збирати світлини в окремий альбом, і потім порівнювати їх. Щоб зробити фото дійсно незабутніми, продумайте тематику, придбайте для всіх різдвяні светри, робіть кумедні портрети. Потім ви можете перетворити свої світлини на симпатичні святкові листівки для дідусів і бабусь.

  • Складіть пазл на святкову тему

родина

Пазли — відмінний спосіб зайняти себе і дітей у святкові дні і на канікулах. Підберіть велику коробку з красивим зимовим пейзажем або казковим сюжетом, щоб створити відповідний чарівний настрій.

  • Читайте біля ялинки казки на ніч

новий рік пандемія

Зберіть у купу дітей та домашніх тварин, накидайте біля ялинки ковдри і подушки, влаштовуйтесь зручніше і поринайте у сяйво казкових вогнів, читаючи «Ніч перед Різдвом» або будь-яку улюблену казку на ніч. Ви можете самі читати книжку дітям, якщо вони маленькі, або влаштувати спільне читання, якщо дитина вже вміє самостійно читати. Обов'язково влаштовуйте обговорення прочитаного. Це не тільки закріплює в пам'яті матеріал, але й тренує мовлення.

  • Опануйте пальчиковий живопис

малювання

Пальчикові фарби — це безпечні за складом фарби, спеціально вигадані для малюків, які в силу свого віку ще не вміють тримати пензлика або олівця. Малювати такими фарбами подобається всім дітям, до того ж це заняття дуже корисне, воно розвиває дрібну моторику рук і позитивно впливає на інтелектуальні здібності дитини. Спробуйте малювати разом з дітьми, створюючи сумісні шедеври — вам сподобається!

  • Спечіть пряниковий будиночок

имбирь

Пряниковий будиночок — чудова прикраса різдвяного столу і велика радість для всієї сім'ї. Рецептів пряникового тіста безліч, ви можете скористатися, наприклад, цим. Коли будиночок зібрано, починається найцікавіше — прикрашання його глазур'ю, мармеладом, цукерками. Тут вам допоможе ваша фантазія і знов-таки інтернет. А ще краще — покличте дітей. Вони вже точно вигадають найошатніші і найфантастичніші прикраси для пряникової хатинки. А скільки буде веселощів!

  • Грайте разом

новий рік пандемія

У більшості дітей в період з 5 до 12 років накопичується величезна кількість настільних ігор, багато з яких припадають пилом на полицях. Канікули з сім'єю — класний привід дістати всі ігри та пограти в кожну з них. Можна навіть влаштувати турнір, записуючи переможців на кожному етапі. Ігри не обов'язково повинні бути настільними. Можна придумати свої власні забави. Наприклад, купити різнокольорове печиво і зіграти ним у шашки. Або влаштувати імпровізовану гру Джанго, нарізавши брусочки з губок для миття посуду. Також можна пограти в хованки, якщо габарити квартири дозволяють.

  • Розв'язуйте ребуси

новорічна пандемія

Одесит Олександр Рибніков придумав сім тисяч авторських ребусів для свого сина трьома мовами. Тепер ці головоломки чоловік виклав у відкритий доступ в інтернет, щоб і інші діти могли, бавлячись, розвиватися. Ребуси розраховані на три вікові категорії — дітей чотирьох, шести і восьми років. Для найстаршої категорії є головоломки на базі шкільної програми — щоб повторювати вивчене було цікавіше. Завдання створені таким чином, щоб вирішити їх було під силу кожній дитині. За потребою можна скористатися підказкою.

  • Влаштуйте танцювальну вечірку

новий рік пандемія

Вивчіть кілька рухів або цілий танець. Також можна влаштувати імпровізований концерт. Нехай всі члени родини по черзі співають, танцюють, читають вірші. Підійдіть до цього дня з режисерської точки зору — придумайте костюми і декорації. Пам'ятайте, що саме такі дні запам'ятовуються назавжди.

  • Влаштуйте сімейний кіномарафон

кино

Новорічні фільми – це романтичні комедії, легкі та кумедні історії, у яких завжди перемагає добро, милосердя, любов та справедливість. Стрічки, які всі звикли дивитися напередодні і під час новорічних свят, не завжди про Різдво та Новий рік. Часто це улюблені сімейні фільми, перегляд яких давно став традицією. Здається, всі діалоги та сюжетні лінії давно знаєш напам'ять, але дивитися хочеться вкотре знову і знову. Найкращі різдвяні фільми зібрали для вас тут

  • Забудьте про те, що ви дорослий

подушки бой

Іноді дорослим корисно забувати про те, що вони дорослі. Дозвольте собі від душі подуріти з малюками. Це корисно не тільки для ваших дітей, а й для вашого психічного здоров'я. Можна влаштувати бій подушками, побудувати халабуду з ковдр або лабіринт з предметів меблів. Запишіть жартівливе відео з дитиною, перевдягніться у казкових персонажів або розіграйте кого-небудь із знайомих. Трохи доброго хуліганства нікому не завадить.

  • Гарного піжамного дня!

родина

Провести весь день у піжамі — розкіш, і у вас вже є безліч чудових ідей, перерахованих тут, щоб зробити ваш піжамний день повноцінним! Одягніть найзручнішу піжаму і вирушайте дивитися фільми, грати в ігри або просто насолоджуватись великим вибором смачної святкової їжі. А ще краще, якщо у вас є піжами з однаковим різдвяним мотивом для всієї сім'ї. Сімейний лук на лініве Різдво — це круто!

Різдво — свято людяності і подяки

  • Напишіть подячну листівку тому, хто цього заслуговує

дякую

Дуже часто люди висловлюють один одному, що вони відчувають, коли вони не задоволені. Настільки, що зовсім втрачають навичку хвалити за щось хороше. Поки що важко сказати підбадьорливі слова вголос? Напишіть тому, хто їх вартий, лист або маленьку записку, щоб висловити вдячність за добре ставлення, послугу або виконану роботу. Можливо, ви особисто знаєте когось з військових, а може, просто хочете висловити свою подяку тим, хто знаходиться в місцях бойових дій. У будь-якому разі відправити захисникам святкові листівки — такий красивий і зворушливий вчинок. Якщо у вас є діти, з якими ви можете зробити і відправити листівки, це може стати для них відмінним уроком вдячності. Зрештою, не всі вояки можуть приїхати додому на свята, і тому заслуговують на те, щоб їм прислали додаткову часточку любові і вдячності. А ще не забудьте про медиків. Цього року вони працювали на передовій, певне, як ніхто…

  • Долучіться до благодійності

новий рік пандемія

Пожертвуйте щось, будь то гроші до благодійної організації, іграшки до дитячого будинку, їжа для собачого притулку. Різдво — свято людяності.

Зберіть непотрібні рукавиці, шапки і куртки. Адже є нещасні, яким потрібна тепла одежа або пара в'язаних шкарпеток, щоб пережити холодну зиму. Зберіть речі у рідних, друзів і сусідів, а потім віднесіть їх до місцевого притулку для бездомних. Про те, як і де можна допомагати у новорічні свята, читайте тут.

  • Зробіть випадковий вчинок доброти

супермаркет

Випадкові добрі вчинки — одна з чудових звичок, яка дуже розповсюджена на заході. Це найкраще, що людина може зробити. Особливо, коли це робиться спонтанно для абсолютно незнайомої людини. Випадковою доброю справою може стати оплата покупок пенсіонерці на касі супермаркету, сплата проїзду в громадському транспорті жінці чи дитині, підвішена кава чи кекс в улюбленій кав'ярні, візит до притулку для тварин з пропозицією стати помічником на день. Можливості безмежні. Найкращий спосіб підійти до цього — погортати стрічку місцевого співтовариства в соціальних мережах і побачити, що кому найбільше потрібно прямо зараз.

  • Заведіть вдома «банку щастя»

новий рік пандемія

Чудово завершувати день з перерахування на окремих клаптиках паперу трьох речей, за які ви вдячні — рідним, знайомим, друзям, самому собі, всесвіту (для того, щоб опустити їх у банку і потім протягом року перечитувати). Спочатку, ймовірно, буде нелегко пригадати всього лише трійку гарних речей, які сталися з вами саме сьогодні, тому що буденний світ, зазвичай повний негативу і страху, може затуляти гарні моменти у вашому житті. Зупиніться і подумайте. Ви щойно випили чудову гарячу каву? Чи завершили черговий етап складної роботи? Або подивилися зворушливий фільм? Завжди є за що бути вдячним — завжди!

Читайте також, як створити новорічний настрій у 2020 — що читати і дивитися на свята

4018

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: