fbpx
Сегодня
Ситуация 13:27 09 Авг 2018

Недобросовестных «отлучат» от оборонных заказов. С полей проекта «184 общежития»

Проект по строительству 184 общежитий для Министерства обороны, финишный этап которого сначала провозглашали на конец текущего года, оказался непростым испытанием для отечественной строительной индустрии. Победителями торгов с последующим заключением договоров на проведение строительства в 21 области Украины стали почти 50 компаний и организаций. 2,6 миллиарда гривен предусмотрел на эти цели госбюджет. Однако первые месяцы 210-дневного строительного «марафона» (продолжительность работ в проекте) показали, что не все его участники подошли к делу с ответственностью и имели необходимые кондиции для качественной работы в установленные сроки. А некоторые, как стало ясно, очевидно и не собирался строить (укр.).

ТОЙ, ХТО ПОГАНО БУДУЄ ДЛЯ СВОЄЇ АРМІЇ, ДОПОМАГАЄ ВОРОЖІЙ

Це фактично дебютний досвід масштабного будівництва, яке розпочало Міноборони, хоча мережа військової інфраструктури на кшталт полігонів та навчальних центрів у Широкому Лані, Старичах тощо також отримала реальний імпульс розвитку навіть раніше. Проте взаємини оборонного відомства із підрядниками мають складну еволюцію. Воно донедавна ставало жертвою недобросовісних будівельників, судова тяганина з якими нерідко ставила тимчасовий «хрест» на завершенні важливих для війська об'єктів. Така практика примусила МОУ діяти прагматичніше. І в рамках проекту з будівництва 184 гуртожитків застосовано договори з підрядниками із унормуванням жорстких термінів робочого процесу, штрафних санкцій у разі недотримання останніх та можливість одностороннього розірвання таких угод.

На жаль, означені перестороги у процесі публічних закупівель таки згодилися в реальному житті. Міністерство оборони нині уклало із підрядниками 166 договорів (понад 90% із запланованих) на спорудження казарм поліпшеного планування. На 58 об'єктах виконано стартовий етап робіт – облаштовано фундаменти й монолітні пояси, а у 8 – уже завершено роботи другого етапу – зведення стін першого поверху та перекриття.

Тобто, на переважній більшості локацій будівельні роботи можна назвати успішними. Але реальна картина така, що за всіма розрахунками до пуття цьогоріч доведуть 122 казарми поліпшеного планування, а решту 62 – вже впродовж I-го півріччя 2019-го.

Житло для військових

Днями в Міноборони заявили: щодо підрядників, які грубо порушили обумовлені строки виконання етапів будівництва, надіслано претензії з нарахування штрафних санкцій та пені на суму понад 1 млн гривень. Такі будкомпанії, як «Перша будівельно-монтажна група», «ФПК-Портал-Буд», «Сучасні будівельні технології-12», «Фаворіт ОПТ», «ВізіН РІЧ» та «БМС БУД» не виконують взяті на себе зобов'язання, зриваючи терміни будівництва. У МОУ такі дії підрядників буквально назвали «несприятливими і злочинними в умовах існуючої російської агресії».

Наразі один з контрактів уже розірвано (в Очакові), під загрозою такої ж санкції перебувають іще кілька угод. Більш того, оборонне відомство розглядає можливість внесення недобросовісних будівельних компаній до списків суб'єктів господарювання, що порушують умови договорів і які не зможуть надалі брати участь у закупівлях для армії.

Але коли за справу беруться відповідальні підрядники, у них  все виходить. Так, корпорація «Карпатбуд» виграла тендер на спорудження 8 об'єктів у селищі Старичі на Львівщині, де розміщено 184-й навчальний центр підготовки. Тут роботи виконуються з випередженням на місяць.

–  Міністерство оборони України докладатиме максимальних зусиль для боротьби з забудовниками, які не виконують свої зобов'язання, з відповідним відшкодуванням за зриви строків будівельних робіт та передачею матеріалів до правоохоронних органів для прийняття правового рішення, – повідомив заступник начальника Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗС України полковник Олександр Чергінець.

УДАР ШТРАФНОЮ ГРИВНЕЮ

Приміром, днями Міноборони ініціювало розірвання в односторонньому порядку укладені договори з ТОВ «РІСТ», яке значно порушило умови виконання договорів по п'яти об'єктам на загальну суму контрактів близько 300 млн гривень. Зокрема, це участь у будівництві сучасного Широколанівського польового табору, яке для фірми стало не надто успішним. Схожа історія виникла і з реконструкцією приміщень по провулку Газовому в Одесі для військових моряків, яка мала завершитися цьогоріч у червні та капремонтом казарми у військовому містечку в Миколаєві. Натепер цьому товариству нараховані штрафні санкції і пеня близько 2,6 млн. гривень. Як повідомив Олександр Чергінець, уже підготовлені документи на розірвання угод та подача матеріалів до суду.

Проект зі спорудження казарм поліпшеного планування розділено на 6 етапів. По завершенню кожного з них на будмайданчик навідується комісія. Якщо вона документує, що підрядник відстає від графіка (залежно від того, на скільки діб) йому нараховують пеню і штрафні санкції, яких уже «набігло» 1,1 млн гривень.

І тут важливо розвінчати домисли про те, що фірми певним чином «пиляють» бюджетний ресурс, а чиновники зі стану замовника якось на тому наживаються. Варто розуміти, що підрядна організація, яка виграла конкурсні торги, укладає контракт із представником МОУ (ТерКЕУ) і отримує кошти винятково за фактично виконані роботи. Тобто, якщо такий забудовник, «сачкує» або й зовсім не будує, йому не сплатять і копійки. Нагадаю, що відповідно до умов договору, якщо підрядник відстає від графіка робіт на 20 днів, замовник надсилає йому офіційне попередження. Далі через 10 календарних днів договір вважають розірваним. Це є підставою зняти юридичні зобов'язання з казначейства і оголосити повторну процедуру торгів щодо цього об'єкту будівництва.

Житло для військових

Раніше повідомлялося, що ТОВ «Вінницька будівельна компанія», пройшовши цикл процедури закупівлі робіт з будівництва, мало збудувати для ЗСУ 5 казарм, фізкультурно-оздоровчий комплекс, штаб-казарму і капітально відремонтувати їдальню. Проте, будівництво із локацією у військовому містечку №2 у с. Черкаське на Дніпропетровщині тривало зі значним відставанням від графіків. А до низки об'єктів це ТОВ не приступило взагалі. Компанію буквально засипали справедливими претензіями. Але темпи просування відповідно до проекту не пришвидшувалися. Більш того, будівельники дещо нахабно, як на мене, запропонували Східному територіальному квартирно-експлуатаційному управлінню… збільшити ціни у договорах підряду! Буцімто, через зростання поточної вартості ресурсів, використаних у будівництві. Звісно, що будь-який юрист розуміє абсурдність такої пропозиції. Зрештою, Східне ТерКЕУ надіслало тим партнерам обґрунтовані вимоги до розірвання договорів і накладення штрафних санкцій, розмір яких орієнтовно становить понад 4,3 млн. гривень.

Примітно, що Міноборони таким чином публічно і на засадах права боротиметься не лише із недоброчесними забудовниками, а й із будь-якими суб'єктами господарювання, які взялися виконувати замовлення в інтересах оборони країни. Приміром, нещодавно суд зобов'язав львівське державне підприємство «Лорта» сплатити Міністерству оборони 5 млн гривень за порушення термінів виконання контракту від 2014 року, що стосувався дослідно-конструкторської роботи. Підприємство уже повернуло на рахунки МОУ понад 2,5 млн гривень передоплати.

19
1638

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: