fbpx
Сегодня
Решение 12:55 21 Фев 2022

Больше, чем благотворительный обед: как на Сумщине громада помогает нуждающимся и пенсионерам

Непростые времена требуют сплочения и помощи друг другу. В Тростянце активная громада и социально ответственный бизнес нашли решение, которое можно воплотить в любом уголке Украины. Более того, такое решение сегодня нужно почти везде (укр.)

English version here

У чому проблема?

Для багатьох українців зараз непростий час. Особливо важко людям, які з різних причин опинилися у складних життєвих обставинах. Людей, які рахують кожну копійку, все більше не лише у великих містах, а й у маленьких населених пунктах, де витрати на життя завжди були значно меншими. Прикро спостерігати, як вигадана історія про "пів вареника", що давно стала інтернет-мемом, останнім часом все більше перетворюється на реальність. 

Яке рішення?

Більше, ніж благодійний обід: як на Сумщині громада допомагає нужденним та пенсіонерам

Причин для кризової ситуації може бути багато — втрата роботи у зв'язку з коронавірусом, маленька пенсія, проблеми з соціальними виплатами або субсидіями, хвороби та відсутність родинної підтримки. Найстрашніше — коли вдома не вистачає навіть їжі. 

Там, де не може впоратися держава, на допомогу приходять люди. Ті, хто не хоче спокійно дивитися на зростаючу бідність, не боїться розпочинати добрі справи і надавати посильну допомогу тим, кому вона справді потрібна.

Так, вперше на Сумщині тростянецька громада за ініціативи відповідального бізнесу почала реалізацію проєкту "Небайдужі". Мета проєкту — підтримати людей, які опинилися в скрутних життєвих обставинах, людей з інвалідністю, самотніх пенсіонерів, пригостивши їх смачним благодійним обідом. 

Як це працює?

Більше, ніж благодійний обід: як на Сумщині громада допомагає нужденним та пенсіонерам

Ініціаторами благодійних обідів у Тростянці стали мешканці міста. Підприємець Мирослав Шило — власник одного з місцевих закладів харчування. На початку року він і запропонував приготувати безкоштовні обіди у своєму ресторані. Організувати харчування допомогли Тростянецька міська рада та громадська спілка "Центр соціальних ініціатив Тростянецької громади".

"У тростянецькій громаді досить багато людей, які потребують додаткової уваги і піклування, — говорить голова Спілки Тетяна Жогло. — Потреба безкоштовних обідів в останні два роки стає дуже актуальною. Ціни ростуть, пенсії — практично ні. Багато людей взагалі не отримують ніяких соціальних виплат, є одинокі люди, є такі, у кого після сплати за комунальні послуги і ліки на нормальне харчування коштів майже не залишається. І ми дуже раді, що завдяки відповідальному бізнесу у громади тепер є можливість запросити на повноцінний гарячий обід тих, кому це потрібно". 

Більше, ніж благодійний обід: як на Сумщині громада допомагає нужденним та пенсіонерам

Перші благодійні обіди проєкту "Небайдужі" об'єднали загальною трапезою більше сорока людей. Професійні кухарі ресторану приготували для них смачні гарячі страви і випічку, а волонтери з громадських організацій Спілки допомогли втіленню проєкту: запрошували людей, раздавали їжу, цікавилися проблемами і потребами людей.

А в них точно вийшло?

Скуштувати безкоштовний обід від "Небайдужих" може кожен, хто його потребує, жодних довідок чи документів тут не вимагають. Здебільшого це малозабезпечені люди та безпритульні. Також на обіди приходять пенсіонери, яким важко прожити на свою пенсію. Як зазначає Тетяна Жогло, людину, якій потрібна допомога, видно одразу. Треба просто уважно дивитися навколо себе. 

Проблема ще в тому, що не всі літні люди, навіть за наявності грошей, спроможні приготувати собі повноцінний обід. Сил вистачає тільки на те, щоб запарити собі кашу або зварити картоплю в мундирах. А смачного та врешті-решт хоча б нормальної першої страви — того ж борщу або супу-харчо, хочеться. Для таких випадків подібні обіди теж є гарним рішенням.

Більше, ніж благодійний обід: як на Сумщині громада допомагає нужденним та пенсіонерам

Роздача їжі відбувається щотижня, по четвергам, на літньому майданчику ресторану "Круглий двір". Звісно, в таку холодну пору було б затишніше у приміщенні, але на жаль, більшість із запрошених на обіди не є вакцинованими, а організатори мають чітко дотримуватися епідеміологічних вимог.

Стикнулися волонтери й ще з однією проблемою. Спочатку люди ставилися до пропозиції пообідати обережно. Запитували, чи не будуть вони щось винні за це, стидалися того, що вимушені брати щось безкоштовно. Розтопити лід недовіри допомогла дружня атмосфера, приязність працівників ресторану і ненав'язлива увага з боку членів громадської спілки.

Більше, ніж благодійний обід: як на Сумщині громада допомагає нужденним та пенсіонерам

Крім роздачі обідів, волонтери ще й активно спілкуються з людьми. Кажуть, ті, хто приходить до них на обід, дуже потребують підтримки й довірливої обстановки, оскільки більшість із них не тільки самотні, а й дуже замкнуті у собі, у своїх негараздах. Часто вони навіть не знають, з ким можна поділитися своїми проблемами, де шукати допомоги. Або не довіряють нікому.

Проте під час сумісної трапези люди поступово відкриваються, розповідають свої історії, діляться одне з одним своїми труднощами. Уважно слухаючи розмови своїх підопічних, активісти громадської спілки стали краще розуміти й інші їхні потреби.  

Дехто перехворів ковідом і має заборгованість за лікування перед сусідами; хтось ходить взимку в легкому одязі або не може полагодити собі взуття; в інших не виходить оформити субсидію, а хтось уже півроку не їв фруктів. Усе це волонтери беруть "на олівець" і допомога таким людям стає більш адресною і направленою. До речі, в приміщенні поряд з офісом Спілки працює офіс безоплатної юридичної допомоги. Туди теж направляють за фаховою допомогою  людей, про проблеми яких дізнаються з таких невимушених бесід під гарячий чай з булочкою.

Більше, ніж благодійний обід: як на Сумщині громада допомагає нужденним та пенсіонерам

Адже насправді це не просто гарячі обіди чи їжа. Кожен з нас хоче відчувати тепло та турботу. І такі благодійні ініціативи допомагають людям відчути, що є хтось, хто піклується про них та допомагає їм.

Отримавши перший досвід організації акції, "Небайдужі" планують переходити на новий етап, а саме — доставляти гарячі обіди додому лежачим людям і тим, хто за різних обставин не може прийти на місце збору сам. Також волонтери шукають однодумців та запрошують до співпраці бізнес і всіх мешканців міста, хто готовий підтримати ініціативу і допомогти в розвитку проєкту.

Ще більше корисних рішень!

  • Долучитися до благодійності може кожен. У наш час панування інтернету і соціальних мереж знайти у своєму населеному пункті організацію, яка переймається знедоленими людьми і приєднатися до її роботи, не проблема. У благодійній акції можна взяти участь у якості волонтера, допомогти коштами, зв'язками та іншими активами, а також розповсюдженням інформації.

Більше, ніж благодійний обід: як на Сумщині громада допомагає нужденним та пенсіонерам

  • Цікаве рішення знайшов британський футболіст Маркус Рашфорд. 23-річний нападник клубу "Манчестер Юнайтед" організував національну кампанію боротьби з продовольчою бідністю. Рік тому він використав свій твіттер як інформаційну дошку про заклади, які погодилися безкоштовно годувати дітей під час шкільних канікул. Спортсмен прийшов до цього після того, як уряд відмовився надавати на канікулах безкоштовні обіди дітям з бідних сімей. Сам Рашфорд в дитинстві отримував безкоштовне шкільне харчування і тому добре розуміє тих, кому воно дійсно потрібно. У твіттері небайдужого футболіста понад 5 мільйонів фоловерів, тож хвиля залученості виявилася дуже потужною. Крім того, Маркус Рашфорд запустив парламентську петицію  #EndChildFoodPoverty, яку підписали понад 1,1 мільйона людей. Завдяки масштабній громадській кампанії, яку розпочав Маркус, уряд Великої Британії оголосив про пакет фінансування, щоб допомогти дітям продовольчими продуктами і подолати харчову бідність. 

Але не обов'язково бути всесвітньо відомим футболістом, щоб інформаційно підтримати добрі справи та ініціювати кампанії з допомоги тим, кому ця допомога потрібна. Соцмережі можуть допомогти тут усім користувачам.

  • Наразі благодійністю займається чимало українських громадських організацій, які всіляко запрошують відповідальний бізнес долучитися до їхніх проєктів. Виступають ініціаторами добрих справ і самі бізнесмени. 

Допомагати іншим — справа гідна й необхідна. Але мало хто задумується, навіщо волонтерство потрібно самому бізнесу, що від участі в благодійних акціях отримують співробітники? Психологи стверджують, завдяки волонтерській роботі підвищується солідарність, вона допомагає долати бар'єри між працівниками та вибудовувати горизонтальні зв'язки. Фахівці з організаційної поведінки досить давно довели, що неформальні відносини та згуртованість впливають на якість роботи. Крім того, волонтерство дуже допомагає інтеграції новачків, участь у волонтерстві стирає статусні кордони між співробітниками та підвищує довіру до керівників. Також участь в ініціативах часто дає додаткові можливості для самореалізації співробітників, почуття затребуваності. А для когось навіть стає кар'єрним ліфтом, дозволяючи виявити себе.

Тож не треба боятися творити добро. Робіть крок назустріч людям та відчуйте справжню радість від щирих слів подяки у відповідь.

Рубрика:
Кейсы
1
2905

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: