fbpx
Сегодня
How-to 19:51 23 Сен 2018

Не грусти! 7 советов, как преодолеть осеннюю депрессию

Забавные фишки, которые помогут ловить удовольствие от сезона (укр.)

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я стан «осінньої депресії» переживає кожна 5 людина у світі. Вона давить і пригнічує людину, впливає не тільки на настрій, а й на фізичне здоров'я людини.

Причини зрозумілі. Закінчення золотої осені, і початок дощового, похмурого періоду негативно впливає на емоційний стан. Більше того, осінь – це пора завершення відпусток, а багатьом так і не вдалося добре відпочити через якісь свої, а інколи й чужі проблеми… Як тут не засумувати?

А ось «Рубрика» і розповість своїм читачам, як не піддатися сезонній хандрі! До вашої уваги – 7 порад, як подолати осінню депресію.

Купуй теплі смішні речі

теплі смішні речі

Коли навколо тебе сірі хмари та сумні обличчя – зроби своє життя яскравішим! Чим похмуріша погода, тим веселішим має стати гардероб!

Смішнючий теплий шарф зі скаженими цуциками, яскравий піджак з фігурними гудзиками, пухнасті звірокапелюшки, божевільні светри… І шоковані та заздрісні погляди перехожих, які обертаються тобі у слід з думкою: «Оце так! Сміливо. Безглуздо. Але… Я теж так хочу!»

Відчуй себе сомельє та дегустатором в одній особі

глінтвейн

Осіння пора – це початок сезону глінтвейну. Напиватися від суму – погана ідея. А ось власноруч створити ароматний напій та випити келих у вихідний день – дуже гарний спосіб зігрітися та підійняти собі настрій. Уявіть, що ви досвідчений майстер-сомельє з 20-ти, а краще – 30-тирічним стажем, і до вас прийшов вимогливий клієнт дегустатор.

Візьміть густе, солодке, ароматне червоне вино, наріжте стиглих апельсинів та варіть напій на повільному вогні в емальованій каструльці. Як чарівник, додайте кілька паличок кориці і запашний кардамон. І подайте готовий напій у келихах для глінтвейну собі та своїм рідним. Повірте, у процесі творення та дегустації на сум не залишиться часу 😉

Дозвольте собі впасти в сплячку

кот

Коли сили залишили, нічого не хочеться і відсутнє натхнення – час дозволити собі байдикувати! Багато психологів запевняють, що в періоди емоційного виснаження сон – найдієвіший лікар.

Якщо є можливість – візьми на роботі день відгулу, або ж дочекайся вихідного – і весь день присвяти собі улюбленому! Валяйся у ліжечку, ізолюйся від зовнішнього світу (відключи телефон), читай улюблені книжки, гортай цікаві журнали, дивись смішні фільми, спи… Роби все, що душа забажає. Бо це – твій період міні-сплячки, який допоможе повернути гарний настрій!

Розгрузити свій насичений графік байдикуванням – прекрасний спосіб відволіктися.

Лови дзен

Лови дзен

Насолоджуватися ароматом дощу, спостерігати танець крапель або у сонячні дні дивитись, як падає різнобарвне листячко з дерев, відчувати холодний вітерець на обличчі… Єднання з природою завжди позитивно впливає на стан душі людини. Не даремно мудрі японці здавна сповідують мистецтво спостереження за природою. Це допомагає очистити думки та повернути у серце рівновагу.

Тож, якщо ви виснажені постійним рухом та інтенсивним графіком, а душа потребує спокою, то цей варіант відігнати сум – саме для вас!

Влаштуй день пригод

поход
Якщо ж більш за все тебе пригнічує сіра буденність, то прийшов час дня пригод! Варіантів безліч: взяти квиток у сусіднє, але незнайоме місто, і весь день його досліджувати; піти у розважальний центр та цілий день кататися на роликах/ковзанках/займатися скелелазінням тощо; відвідати незвичний для вас майстер-клас; відвідати аквапарк; просто заблукати у незнайомій частині власного міста… Головна умова – кардинально змініти навколишнє оточення.

Подаруй собі сонце!

дівчина у сонці
Так, вам не почулося =) Якщо одна з основних причин осінньої депресії – зменшення світлового дня, то просто треба його подовжити! Для цього просто прокидайтесь трошечки раніше, в ідеалі – з першими проміннями сонця. До того ж восени сонце встає доволі пізно. Наприклад, у вересні в Києві подивитись на схід сонця можна починаючи з 6:30. Тож розкрий зранку штори і подивись, як з'являються перші промені сонця, насолоджуйся цим видовищем, підставляй йому обличчя…

Якщо ж ранок зустрічає вас дощем – не біда, рано чи пізно сонце провернеться. А поки що головне не заганяти себе у темряву. Ніяких штор, жалюзі, і лише яскраве освітлення.

Крім того, можна відвідати солярій та отримати там необхідну порцію ультрафіолету. 5 хвилин – і до гарного теплого настрою додається ще й рівна засмага 😉

Вмикай активність

спорт біг

Під час фізичної активності організм людини починає інтенсивно виробляти «гормони щастя» – дофамін, серотонін, окситоцин і ендорфін. Тож замість того щоб впадати депресію, краще регулярно займайтеся спортом!

Головне, щоб спорт був для вас в радість. Вчені доказали, що рівень серотоніну підвищується у тих людей, які почуваються комфортно під час занять спортом, а не у тих, які надриваються. Тож займайтеся тим, що вам подобається!

Як почати займатися спортом читайте у нашому матеріалі.

До речі варто більше ходити пішки. Це позитивно впливає і на настрій, і на фігуру 😉

Про наукові причини більше ходити пішки також читайте у статті Рубрики.

32
12935

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: