fbpx
Сегодня
Спецпроект 16:51 17 Авг 2018

Почему 92% детей из интернатов невозможно усыновить. И как им можно помочь?

«Рубрика», как информационный партнер премии Social Project Awards, публикует тексты конкурсантов о своих социальных проектах. Осенью стартует открытое голосование за лучшую инициативу в каждой из номинаций (укр.).

Проект наставництва для дітей-сиріт стартував у далекому 2009 році. Тоді багато людей не вірило в нього. Складно було уявити, що знайдуться волонтери, які погодяться щотижня приходити до однієї дитини-сироти, займатися нею та розвивати її.

Ідеологом проекту став Микола Кулеба, який на той час був Керівником Служби у справах дітей м. Києва. Він помітив, що багато дітей – випускників інтернатів залишалися сам на сам з проблемами одразу після випуску. Вони не вміли готувати їжу, заробляти кошти, в них не було жаги до навчання і мотивації. Дуже швидко потрапляли на дно соціуму. Ці діти губили свої життя серед алкоголю, наркотиків, поганих «друзів», раннього сексу…

Тому разом із спеціалістами ми почали думати над тим, яку б програму розробити, щоб допомогти підліткам стати самостійними і прагнути більшого від життя. Який процес розробити, щоб вони відчули себе потрібними і вартими кращого?

Програма була розроблена за рік. Виписані всі методологічні блоки та процеси. І з 2010 року ми з'єднали перші пари – «дитина-наставник». До 2016 року таких пар вже було у нас 203.

Наставництво для дітей з інтернатів

Статистика сиріт в Україні вражає

Наставництво для дітей з інтернатів

Чому діти після інтернатів стають загрозою для соціуму?

Сьогодні ми у 2018-му. Вже прийнятий Закон стосовно наставництва для сиріт (2016 рік), усі Центри соціальних служб та 27 громадських організацій впроваджують наставництво в своїх містах/областях, щоб кожна дитина отримала підтримку. Досягнути цього було надскладно, але ми день за днем, місяць за місяцем йшли і вірили, що все вийде. Ми впроваджували наставництво заради дітей, не дивлячись на всі перешкоди, тому що розуміли – цей процес дійсно може змінити долю дитини. І вони варті цього. Не можна лишати дитину в інтернаті просто так, без сім'ї і уваги, лише через те, що вона вже доросла, або взагалі не має статусу для всиновлення. Це такі ж діти, як і сироти. Вони так само себе почувають,і так само переживають свої втрати.

Наставництво змінює життя дітей з інтернатів. Особливо воно актуальне тим дітям, які не мають шансів на всиновлення – їх в інтернатах більше 100 000. Наш проект допомагає одинокій дитині відчути, що вона не полишена, що вона потрібна, гарна і добра, і в неї може бути успіх. Наш проект допомагає дитині сформувати довірливі стосунки з конкретним наставником-другом, завдяки чому вона переймає досвід та бере приклад, обирає цінності і змінює своє життя. Це не робота на загал, не концерти і не спонсорство. Це не екскурсії, а реальна зав'язка по стосункам. Це справжня дружба.

Завдяки наставництву для дітей-сиріт випускники інтернатів не залишаються один на один зі своїми проблемами, а мають підтримку близького дорослого. Вони не потрапляють на дно соціуму, а обирають спорт і розвиток. Вони не стають фінансово залежними від держави, а йдуть навчатися та працювати. Звичайно те, що у дитини з'явиться наставник не гарантує на 100% успіх в житті. Але значно підвищує на це шанси, тому що дитина бачить ставлення до себе і змінює думку про цей світ, про себе і про оточуючих.

Як наставництво дитини-сироти змінює її життя. Результати

Просто подивіться, що ми помітили на практиці. Деякі показники зафіксовані зі слів керівників закладів, деякі виявлені нами при супроводі пар. А про деякі сповіщали самі діти нам або наставникам.

Наставництво для дітей з інтернатів

В майбутньому наш проект змінить майбутнє, пробачте за тавтологію. Тому що ми допомагаємо дітям, які дуже швидко ростуть. Україну будуть населяти успішні молоді люди, які знають, хто вони, чого вони варті і чого прагнуть. В Україні будуть міцні сім'ї, і діти будуть в них, а не поза ними.

Кожен голос кожної людини за наш проект наближає кроки наставника до покинутої дитини.

Проект Наставництво вже досяг великих обертів по всій країні. Наставництво відоме серед професійної спільноти: представників соціальних державних структур та активних громадських організацій. І якраз зараз нам не вистачає широкої популяризації серед простих громадян. Шанс на наставника юридично і законно є у кожної дитини з інтернату. Але люди не знають про наш проект. Ми хочемо перемогти, щоб більше людей дізналися про наставництво.

Наставництво для дітей з інтернатів

Успіхи наставництва за весь час реалізації проекту:

  • більше 2000 громадян пройшли навчання на наставників в Україні;
  • 1 677 спеціалістів державних структур та громадських організацій навчилися, як реалізовувати програму;
  • 1 490 дітей отримали наставників;
  • 73 спеціалісти із 27 громадських організацій реалізовують наставництво (готують дітей, навчають наставників, з'єднують пари, супроводжують);
  • Більше 600 Центрів соціальних служб долучені до реалізації наставництва;
  • 59 інтернатних закладів дозволили запровадити програму наставництва;
  • Більше 30 ЗМІ розповсюдили ефіри, сюжети та статті про наставництво та продовжують це робити і зараз.

Наставник – це волонтер-друг для однієї дитини із інтернату

Бути активістом в Україні – це піклуватися про людей, яка живуть тут. Кожен може обрати собі «сферу допомоги»: людям з інвалідністю, людям похилого віку, дітям, хворим, сім'ям у складних життєвих обставинах, школам, лікарням і т.д.

Бути активістом в Україні – це об'єднувати зусилля з однодумцями та партнерами в усіх областях, це поширювати свою добру справу серед близьких і дальніх. Щоб кожен, хто перебуває в потребі, отримав підтримку та допомогу.

Бути наставником означає бажати по справжньому допомогти дитині, яку всі залишили. Бути наставником в Україні означає не боятися процесу (збору документів, консультації, навчання) та йти крок за кроком до зустрічі з дитиною, тому що вона варта того!

Проголосувати за проект у Конкурсі соціальних інціатив можна за посиланням.

Керівник проекту Наставництва в Україні, ГО «Одна надія», двічі наставниця Тетяна Іордан

Нагадаємо, що до 29 серпня активісти з усієї України можуть подати заявку на другу щорічну премію соціальних проектів Social Project Awards. Після закінчення прийому заявок триватиме онлайн-голосування, де кожен може віддати голос за три проекти. «Рубрика» запрошує номінантів премії розповісти на своїх сторінках про ініціативу, що допоможе знайти більше її прихильників і є додатковою промоцією пропозиції голосувати за неї. Деталі тут.

127
8738

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: