fbpx
Сегодня
Ексклюзив 08:24 01 Июн 2018

Наши незащищенные дети. ЮНИСЕФ-Украина - о влиянии войны и реальных проблемах

Узнали статистику по охране прав маленьких украинцев у международной организации (укр.)

За роки незалежності Україна ухвалила законодавство з охорони дітей, яке повністю відповідає європейським стандартам та Конвенції ООН з прав дитини. Але роботи у цій царині все ще пребагато. Особливо після початку конфлікту на Сході на дітей прийшлися всі тяготи військового часу.

Уже рівно 20 років 1 червня Україна офіційно відзначає Міжнародний день захисту дітей. З нагоди цієї дати «Рубрика» поспілкувалась з представниками UNICEF Ukraine, щоб дізнатися якою є ситуація з правами дитини у нашій державі, чи відповідає існуюче законодавство сучасним реаліям, які головні проблеми, і скільки дітей постраждало через військову агресію Росії на Донбасі.

ВАЖЛИВО РОЗРОБИТИ КОМПЛЕКСНІ ЗАХОДИ ЩОДО ПОПЕРЕДЖЕННЯ НАСИЛЬСТВА ПРОТИ ДІТЕЙ

діти

Цього року Уряд України має подати звіт про досягнення до Комітету з прав дитини. У документі буде відображено ситуацію з правами дитини в Україні. Тим часом, в Універсальному періодичному огляді основних питань захисту в Україні повідомляється наступне.

Діяльність, яка здійснювалася протягом останнього часу в сфері деінституціалізації та була спрямована на усунення розділення сімей і розміщення дітей в інтернатних закладах, мала важливе значення та була своєчасною, хоча кількість таких дітей досі залишається високою (на 2016 рік — близько 100 000). Стурбованість викликає також відсутність кураторства на рівні громади та обмежена кількість якісних послуг, спрямованих на вразливі сім'ї.

малюк

Інші проблеми захисту пов'язані з дітьми, що мають обмежені можливості, кількість яких у державних закладах постійно зростає. Відповідно, позитивною та важливою є загальнонаціональна урядова ініціатива щодо надання послуг з раннього втручання для підтримки сімей, які мають маленьких дітей з особливими потребами, та попередження їх інституціоналізації.

Серед напрямків, які потребують посилення, можна назвати розробку комплексних заходів щодо попередження насильства проти дітей та більший рівень узгодженості національного законодавства з Факультативним протоколом до Конвенції про права дитини. Зрозуміло, що жінки та дівчата, які були вимушені переселитися у межах країни, вразливіші до гендерного насильства.

Важливо підкреслити досягнення певного прогресу в реалізації нещодавніх реформ у національному законодавстві, спрямованих на ефективніший захист дітей.

220 ТИСЯЧ ДІТЕЙ НА СХОДІ УКРАЇНІ ЖИВУТЬ НА ТЕРИТОРІЇ, ЩО Є ОДНІЄЮ З НАЙБІЛЬШ ЗАМІНОВАНИХ У СВІТІ

діти

Конфлікт на сході Україні залишається головною проблемою, що пов'язана з дітьми, і яка потребує вирішення. Збройний конфлікт, що продовжується понад чотири роки, завдав нищівної шкоди системі освіти, через що 200 000 дівчат та хлопчиків вимушені навчатися у мілітаризованому середовищі, в умовах постійних бойових дій і загрози, пов'язаної зі зброєю.

За останні 16 місяців (з січня 2017 року по квітень 2018-го) 45 шкіл були пошкоджені або зруйновані, а 22 – тимчасово закриті.

Окрім того, після початку конфлікту чотири роки тому постраждали понад 700 шкіл – приблизно 40 відсотків із них досі потребують ремонту.

Небезпека для дітей виникає через близьке розташування військових об'єктів – таких як бази, сховища та контрольно-пропускні пункти – до дитячих садків і шкіл по обидва боки лінії розмежування.

діти школа

220 000 дітей на сході Україні сьогодні живуть на території, що є однією з найбільш замінованих у світі. Діти по обидва боки лінії розмежування живуть на межі поранення та загибелі. Вони живуть, граються і ходять до школи у місцях, засмічених протипіхотними мінами, незнешкодженими боєприпасами та іншими смертельно небезпечними вибуховими пережитками війни.

За офіційними даними, протягом 2017 року на сході України щотижня в середньому щонайменше одна дитина ставала жертвою поранення у зв'язку з конфліктом. Наявні дані показують, що з 2017 року саме протипіхотні міни, ВПВ та НЗБ призводять до жертв серед дітей у зв'язку з конфліктом у східній Україні, і є причиною майже двох третин поранень і загибелі дітей. Основна частина таких випадків виникала, коли діти знаходили вибухові речовини, такі як ручні гранати та запали. В результаті чого багато дітей стали інвалідами на все життя.

ЮНІСЕФ закликає всі сторони в конфлікті поважати міжнародне гуманітарне право та забезпечити, щоб діти, а також школи та інша життєво важлива цивільна інфраструктура, ніколи не були атаковані та не опинялися на лінії вогню.

ЧЕРЕЗ ЗБРОЙНИЙ КОНФЛІКТ НА ДОНБАСІ ПІВМІЛЬЙОНА ДІТЕЙ ПОТРЕБУЮТЬ НЕГАЙНОЇ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ

діти ато оос

На п'ятий рік збройного конфлікту на сході України 500 000 дітей потребують негайної гуманітарної допомоги.

За оцінками, понад 200 000 дітей на сході України живуть у межах 15 км уздовж лінії розмежування на підконтрольних та непідконтрольних уряду територіях, де бойові дії найактивніші. До цього числа входять близько 50 000 дітей на територіях, підконтрольних уряду, та близько 150 000 — на непідконтрольних уряду територіях.

Найвразливішими є ті, хто перебуває у межах 5 км від цієї лінії, де рівень насильства та наявність незнешкоджених боєприпасів і мін наражають дітей на безпосередні небезпеки збройного конфлікту.

Протягом усього періоду конфлікту з 14 квітня 2014 року по 28 травня 2018 року Моніторингова місія ООН з прав людини зафіксувала 143 випадки загибелі дітей (95 хлопців і 48 дівчат), які не брали участі в бойових діях, що була викликана конфліктом.

За даними Моніторингової місії ООН з прав людини, кількість жертв конфлікту серед дітей, які не брали участі у бойових діях, становить щонайменше 259: 152 хлопчиків, 85 дівчат та 22 дітей, стать яких поки що не була встановлена. Через те, що втрати серед цивільного населення у 2014 році та на початку 2015-го було недостатньо враховано, справжнє число постраждалих дітей є ще більшим.

5 ЗАВДАНЬ У ЗАХИСТІ ПРАВ ДІТЕЙ, ЯКІ ЮНІСЕФ В УКРАЇНІ ПЛАНУЄ ДОСЯГТИ ЗА НАСТУПНІ 5 РОКІВ

ЮНІСЕФ

ЮНІСЕФ продовжує надавати підтримку Урядові України в посиленні його відповідальності щодо забезпечення прав дітей, як це передбачено Конвенцією про права дитини. Нова програма ЮНІСЕФ в Україні на наступні п'ять років сприятиме поетапній реалізації прав усіх дітей в Україні та ліквідації прогалин у рівності прав, збереженню балансу заходів у сфері гуманітарних питань, відновлення та розвитку, а також включення розбудови миру до поточних ключових реформ у соціальному секторі та децентралізації.

Протягом наступних 5 років ЮНІСЕФ в Україні зосередить свої зусилля на п'яти основних практичних досягненнях в інтересах дітей:

1. Соціальна інтеграція та макрополітика для дітей

Сприяння соціальній інтеграції шляхом підтримки комплексної справедливої політики соціального захисту та через посилення заходів соціального захисту, таких як бюджетні асигнування, поліпрофесійна соціальна підтримка та інтегровані соціальні послуги для вразливих сімей;

2. Захист дітей у будь-яких ситуаціях

Вдосконалення системи соціального забезпечення та правосуддя для забезпечення послуг захисту – включаючи альтернативне сімейне піклування – у вибраних муніципалітетах; включення принципів правосуддя, дружнього до дитини, до чинної правової бази, та їх ефективне застосування;

3. Навчання для всіх дітей

Розширення доступу до інклюзивної та якісної шкільної освіти та раннього навчання для всіх дітей, при одночасній підтримці процесу реформ із метою підвищення якості освіти та результатів навчання для всіх дітей;

ЮНІСЕФ

4. Здорове життя у ранньому дитинстві та пізніше

Ліквідація критичних прогалин у сфері охорони здоров'я матері та дитини, особлива увага до відновлення загальної імунізації та ліквідації передачі ВІЛ від матері до дитини через надання основних пакетів інтегрованих послуг для дітей та жінок та пов'язана з цим політика та законодавчі стандарти;

5. Вода та стабільне середовище

Посилення рівноправного доступу до безпечної питної води в районах, постраждалих від конфлікту, зменшення ризику для навколишнього середовища та вдосконалення практики гігієни у громадах, школах і закладах охорони здоров'я.

53
4840

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: