fbpx
Сегодня
Разбор 15:07 20 Июн 2022

"Европа устала от украинских беженцев": развенчиваем миф российской пропаганды

Отвечаем на вопрос, почему Россия продвигает этот месседж, почему именно сейчас и как он касается линии фронта (укр.)

English version here

ЗМІ країни-агресорки російська державна пропаганда з кожним днем демонструють все більше креативності у процесі вигадувань інформаційних приводів, які ще більше її саму дискредитують. 

Війна путінської росії проти України загалом зробила біженцями більше 5 млн українців. Набагато більше людей стали внутрішніми переселенцями, але потенційно частина з них теж можуть виїхати закордон у разі погіршення або принаймні відсутності покращень безпекової ситуації в їхньому регіоні перебування.

Фото AFP

Починаючи з кінця лютого — з перших днів повномасштабної війни й досі, весь демократичний та прогресивний світ не просто на словах підтримує Україну: українські громади за кордоном разом з іноземцями виходять на вулиці протестувати проти агресії. 

Водночас українців продовжують приймати держави Європи і всього світу. Для біженців з України створили окремі програми допомоги, а деякі країни видозмінили вже існуючі програми міграції для прискореної інтеграції та забезпечення українцям кращих умов перебування.

Натомість росія починала роздмухувати історії про те, що нібито у Європі українських біженців уже не чекають. На жаль, є підстави стверджувати, що такі заяви спрямовані насамперед на українців, які за волею долі опинились на тимчасово окупованих територіях, та мають на меті переконати людей не евакуйовуватися. Тим самим це ускладнювало би просування та контратаки Збройних Сил України. 

Характерно, що самі меседжі з'являються на одних і тих самих ресурсах під іменами одних і тих самих авторів, що вказує на ймовірні замовлення на такі матеріали. 

Правда ніколи не була сильною стороною російських ЗМІ

По-перше, якщо говорити про авторитетні видання та дослідження, то повномасштабна війна росії проти України навпаки зробила світ більш чутливим до біженців. Зокрема верховний комісар ООН з питань біженців пояснив, що люди стали більше співчувати біженцям з України, адже бачать, наскільки брутальною та жахливою є війна та руйнування, що вона несе. 

І справді, війна путінського режиму стала однією з найбільш інформаційно розповсюджених. Україна давно відкрита та відома західним ЗМІ, деякі навіть мають власних кореспондентів у Києві та інших українських містах. Тому інформація потрапляє до західного світу напряму достатньо оперативно. А підстав не довіряти власним ЗМІ, навіть тим, які працюють закордоном, у західного читача немає. 

Окрім цього, якщо говорити саме про держави-члени ЄС, то Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Борель ще наприкінці березня заявив про те, що країни Старого світу точно приймуть усіх, хто потребує прихистку, саме з України.

Чому росія просуває ці меседжі саме зараз?

фейк дезінформація

Перші схожі меседжі почали з'являтись ще напередодні 9 травня. Саме тоді весь світ очікував на можливе оголошення повномасштабної війни чи масоване просування на схід та південь та спроби проголосити владу на окупованих територіях.

До того ж, перша хвиля біженців до того часу саме завершилась, а друга ще не розпочалася. Тобто ті, хто прибув у березні-квітні, вже встигли зареєструватися, отримати прихисток та почали облаштування свого тимчасового дому. Складно припустити, що саме декілька повідомлень у сумнівних джерелах могли би вплинути на рішення тих українців, що вже опинились закордоном, про повернення в Україну. 

росія намагається відвернути увагу від різноманітних санкцій, від затоплення свого найкращого бойового корабля та відсутності навіть тактичних успіхів як на Донбасі, так і на півдні України. 

Окрім цього, поставки зброї та обладнання від країн-партнерок в Україну не відбуваються так швидко, як нам би того хотілось. Тому це той меседж, який лягає в канву, що Україна нікому не потрібна, та захід точно її покинув напризволяще. Це спроба дискредитувати не тільки українців, але й всю Європу. 

Водночас західні ЗМІ жодного разу не публікували новини про якісь інциденти з біженцями з України. Одна з причин — українці, хоч і не всі, і раніше часто бували закородном; дався взнаки як мінімум безвізовий режим з Європою. Українці — вихованні та культурні, нерідко володіють декількома мовами, особливо молодь. Підстав для будь-яких спекуляцій просто немає, тому що українці та українська влада постійно дякують світу за підтримку та за прийняття українських біженців.  

Спроби путінських ЗМІ адвокувати втому від українських біженців у Європі мають на меті розігнати хвилю дезінформації завдяки осередкам росіян у державах ЄС, але цей голос настільки непомітний, що навіть лідери ЄС не вважають за потрібне приділяти цьому увагу у своїх численних виступах для ЗМІ та в інституціях Європейського Союзу. Більше того, Єврокомісія та Європарламент вже рекомендували Раді ЄС підтримати надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС. Рішення Ради ЄС 23-25 червня і стане найкращою відповіддю на запитання, що втомлює Європу: путінська безглузда війна чи біженці з України.

1
4361

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: