fbpx
Сегодня
Решение 14:29 20 Окт 2022

Клиника на колесах: как врачи помогают людям на деоккупированных территориях

“Мобильные врачи” — проект, который помогает жителям освобожденных от оккупантов территорий иметь доступ не только к профессиональной медицинской помощи, но и банально к лекарствам. Рассказываем, как он работает. (укр.)

English version here

У чому проблема?

Мобільні лікарі

Жителі деокупованих територій стикаються з чималою кількістю проблем. Руйнування помешкань та критичної інфраструктури, відсутність зв'язку та звичного сполучення з рештою України, проблеми з постачанням продуктів, розграбована окупантами місцевість… Це лише невеликий перелік. Серед цих проблем — і відсутність медичної допомоги та навіть просто доступу до ліків в аптеках. Присутності медиків поруч потребують усі — і люди похилого віку, і діти, і просто дорослі. Але що робити, якщо вдома не залишилося лікарні чи навіть аптеки? "Рубрика" розповідає про мобільне рішення.

Яке рішення?

Мобільні лікарі

Цього жовтня волонтери благодійного фонду "ДивоЮА" запустили проєкт "Мобільні лікарі", у рамках якого проводять безплатні медичні обстеження людей на звільнених від агресора територіях. Крім якісної діагностики та медичної консультації, українці також можуть безплатно отримати необхідні ліки, які проєкту надає фармацевтична компанія "Фармак".

Мобільні лікарі

Як працюють мобільні лікарі?

Лікарі прибувають до населених пунктів, що постраждали від рук окупантів на спеціальному автомобілі. Величезну вантажівку переобладнали в мобільну лабораторію, кабінет УЗД та аптеку.

як лікарі допомагають людям на деокупованих територіях

"Ми — об'єднання лікарів та медсестер, які будуть лікувати й наразі лікують людей на деокупованих територіях. Це Київська область, Сумська, Чернігівська, Херсонська, Луганська тощо. Ми хочемо бути першими, хто приїхав і зустрівся з цими людьми, тому що мало перемогти, важливо, щоб в якомога більшому складі ми пережили цю війну", — розповідає член наглядової ради "Мобільних лікарів" Олександр Бухтіяр.

Мобільні лікарі

Перше селище, куди відправилися медики на колесах, — село Мощун на Київщині, яке є одним з найбільш постраждалих від російських військових. Тут у місцевому клубі жителі змогли здати аналізи, зробити обстеження внутрішніх органів та після консультації отримати ліки.

як лікарі допомагають людям на деокупованих територіях

Лікарі кажуть, що серед місцевих багато тих, хто має хронічні хвороби. Проблеми з серцем, судинами, діабет — усе це вимагає присутності лікаря в житті людини. У той час, як у Мощуні не залишилося лікарні чи навіть аптеки. Найближчий населений пункт, де все це є — Гостомель.

Мобільні лікарі

Марина Котова, одна з волонтерок проєкту, розповідає історію жительки села Мощун, яка прийшла до "Мобільних лікарів", щоб пройти обстеження та отримати ліки. Коли жінка проходила реєстрацію на огляд, то на питання, чи отримувала вона травми під час окупації, розповіла:

"Так, отримувала: вибухова травма, осколкові поранення, контузія… А чоловіка мого.. розірвало на місці, в мене на очах. Будинок майже не вцілів". Тоді жінка додала, що все одно продовжує там жити: "Тиждень тому, вночі, коли я сама спала у своїй напівзруйнованій хаті, на мене впала стеля. Мабуть, після руйнування і дощів вона таки не витримала, і я прокинулась о п'ятій ранку під завалами на підлозі. Не знаю, як довго я там пролежала, прокинулась від холоду. Мене дістали з-під завалів. Я дивом лишилась жива". 

Таких історій на звільнених територіях — безліч. 

"Мобільні лікарі" не збираються обмежуватись поточною географією своїх виїздів, а проте зазначають, що те, наскільки далеко вони зможуть приїздити з медичною допомогою, залежить від підтримки проєкту:

"Важливо розуміти, що кількість та географія виїздів буде також залежати від залученості  українського бізнесу до життя постраждалих громад, у яких вони представлені. «Мобільні лікарі» звертатимуться за фандрайзингом до великих національних компаній та міжнародних фондів, які підтримують медицину в Україні, щоб надати медичну допомогу якомога більшій кількості українців", — каже Олександр Бухтіяр.

Як можна пройти обстеження?

Щоб пройти обстеження в мобільній лабораторії, людині достатньо просто підійти до переобладнаної вантажівки та записатися на прийом до лікаря. Для кожного пацієнта складається медична карта. Лікар проводить первинне спілкування й направляє людину на здачу аналізів. Вже за декілька годин результати аналізів готові й терапевт може призначити певні ліки, які тут само на місці безплатно видаються пацієнтові.

Мобільні лікарі

"В залежності від тієї громади, куди ми будемо їхати та розуміти потреби людей, які залишились на цій території, ми формуємо свою кількість персоналу. В нас є постійний штат — це головний лікар проєкту, який слідкує за всією медичною частиною. Є головна медична сестра, яка керує всіма медсестрами, щоб усе було зроблено за медичними стандартами. Є головний спеціаліст УЗД, який у цій вантажівці робить діагностику внутрішніх органів. І є головний лаборант. Це людина, яка відповідає за все обладнання для того, щоб перевірити на місці аналізи крові, сечі тощо", — пояснює Олександр Бухтіяр.

як лікарі допомагають людям на деокупованих територіях

Які ліки можна отримати? 

Ліки українці отримують безплатно після консультації лікаря. Медикаменти для проєкту на цьому етапі надає фармацевтична компанія "Фармак". Як розповідає директорка з корпоративних комунікацій Євгенія Піддубна, компанію запросили долучитись до проєкту "Мобільні лікарі", оскільки вона може надати повний портфель в усіх терапевтичних напрямках.

Мобільні лікарі

"Ми відразу погодилися підтримати цей надзвичайно важливий та соціально значущий проєкт. Доступ до медичних сервісів та ліків — одна з базових потреб людини. Так, єдина аптека в Мощуні стоїть пуста та розбита, тож ми надали організаторам протизастудні препарати, ліки проти нежитю та кашлю, вітамінні комплекси, заспокійливі засоби, а також рецептурні препарати, які застосовуються при лікуванні більш серйозних хвороб. У разі необхідності будемо додавати й інші препарати та надалі підтримувати цей проєкт", — коментує Євгенія.

А поки ЗСУ звільняють усе більше української землі та повертають українців з-під окупації додому, "Мобільні лікарі" продовжують свою роботу, допомагаючи місцевим мешканцям отримувати необхідну допомогу. Підтримати "Мобільних лікарів" можна, зв'язавшись із ними на їхній сторінці у Фейсбук.

Рубрика:
Кейсы
1
183

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: