fbpx
Сегодня
Разбор 17:39 05 Апр 2019

Легалайз медицинского каннабиса: почему и для кого это важно

После успеха петиции и поддержки Супрун сеть, с одной стороны, взорвалась фотожабами и шутками на тему узаконивания каннабиса, а с другой - флэшмобом #ОстановитьБоль. Разобрались, что будет означать на практике легализация лекарств на основе конопли (укр.)

Сьогодні сотні тисяч хворих українців не мають доступу до ефективних препаратів  для полегшення болю. В нашій країні заборонено використання і доступ до лікарських засобів, виготовлених на основі конопель. А вони, у свою чергу, містять необхідні для полегшення болю речовини – фітоканабіноїди.

Через це в Україні понад 2 мільйони громадян позбавлені доступу до ефективного лікування. Серед них більше 20 тисяч дітей з фармрезистентними формами епілепсії, сотні тисяч онкохворих, більше ста тисяч паліативних пацієнтів, десятки тисяч ветеранів війни із посттравматичним стресовим розладом.

Нещодавно петиція на сайті Верховної Ради України щодо легалізації медичного канабісу набрала необхідну для розгляду парламенту кількість голосів – більше 25 тисяч. Причому трохи більше, ніж за місяць.

Автори вимагають законодавчо забезпечити дотримання прав людини на доступ і використання ефективних лікарських засобів, зокрема виготовлених на основі конопель; створити належні умови для повноцінного застосування рослин у медичній та науковій діяльності, врегулювати питання легального обігу (придбання, зберігання, переміщення) продуктів, що містять канабіноїди. Хворі особи застосовують їх виключно у власних медичних цілях за призначенням лікаря та без мети збуту.

У свою чергу, в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун також вважає, що використовувати канабіс у медицині є нормальною світовою практикою і теж підтримала петицію активістів.

🌎 ЩО У СВІТІ?

За словами авторів петиції, по всьому світу активно здійснюється реабілітація конопель.

«Використання лікарських засобів на основі конопель врегульовано законами Канади, США, Австрії, Бельгії, Чехії, Данії, Хорватії, Фінляндії, Франції, Німеччині, Ірландії, Італії, Люксембурга, Нідерландів, Португалії, Словаччини, Іспанії, Швеції, Швейцарії, Великобританії, Малайзії, Таїланді, Кореї, Польщі та інших. По всьому світу активно здійснюється реабілітація конопель, бо там ніколи (на відміну від України) не припинялася наукова робота щодо вивчення лікувальних властивостей цієї рослини», — пояснюють вони.

Зокрема, у США, Канаді, Грузії та Португалії навіть легалізували марихуану, а в десяти інших провідних країнах світу дозволена медична марихуана.

До того ж, останні дослідження німецьких вчених із Медичного центру Університету Ростока засвідчили, що каннабіс може зменшити побічні ефекти, пов'язані з лікуванням раку. Більш того, він може допомогти безпосередньо боротися з хворобою. Фітоканабіноїди можуть зупинити розмноження ракових клітин, блокувати кровопостачання пухлини та зменшити здатність раку виживати при хіміотерапії.

🏥 ЩО В УКРАЇНІ?

Наразі в Україні усі канабіноїди знаходяться у списку речовин, які не можуть бути використані в медицині та наукових дослідженнях. Чинним законодавством передбачено кримінальне переслідування вченим за дослідження терапевтичної цінності канабіноїдів і лікарям, що наважаться полегшити стан хворих, а також пацієнтам.

Після розгляду петиції щодо легалізації медичного канабісу, Комітет Верховної Ради з прав людини спільно з громадськими організаціями почали розробляти законопроект про легалізацію канабісу для медицини.

«Рубрика» поспілкувалась з підписантом петиції, головою ГО «Ліки Контроль» Наталією Гуран, щоб дізнатися про можливі ризики та спростувати розповсюджені міфи.

Чому людина має страждати від болю, якщо є методи його позбутися?

— Які основні аргументи за легалізацію медичного канабісу?

— Наша мета – це добиватися більшої доступності для українців різних лікарських засобів. Насправді, в Україні не зареєстровано дуже багато ліків, які є та успішно використовуються закордоном.

Медичні препарати на основі канабісу – одні з тих, які, на нашу думку, також мають бути зареєстровані, хворим українцям потрібний до них доступ. У нашому суспільстві ще живі старі переконання, що біль треба терпіти, але у світі існують безліч наукових досліджень, які підтверджують хибність цієї думки.

Часто ліки на основі канабісу використовуються у випадках, коли людину не можна вилікувати, і вона знаходиться у паліативному стані. Але у нас в суспільстві є такі твердження типу «Раз так – лягай та вмирай». Таке ставлення абсурдне! Хоча людина знає, що не може вилікуватися, проте вона може гідно і з гарною якістю прожити ті дні, які в неї залишилися.  Тому наша ГО однозначно «за» легалізацію медичного канабісу.

ТАКІ ЛІКИ ПРИДБАТИ БЕЗ РЕЦЕПТУ НЕМОЖЛИВО

— Опоненти апелюють до можливості збільшення наркозалежних людей. Які ризики має легалізація медичного канабісу?

— Я не розумію, як над цією темою можна сміятися та спекулювати. Якщо люди вбачають таку «небезпеку» у медичних препаратах на основі канабісу, то чого ж не бачать її у препаратах з морфіном? Вони викликають звикання та часто використовуються людьми, які вживають наркотики.

Треба пояснювати суспільству, що це зовсім не жарти.

Подібні медичні препарати можуть продаватися лише за рецептом. Є спеціальні «червоні» рецепти на наркотичні речовини, вони відрізняються від звичайних рецептів. Це – база сурової звітності. В аптеках є багато препаратів, які продаються за спеціальними бланками. На них є відповідне маркування, і придбати їх без рецепту просто неможливо.

Серед ризиків – випадки перепродажу, що трапляється закордоном, де вже давно легалізовані подібні медичні препарати. Тобто, хворі люди отримують за рецептом нарковмісні препарати, і потім продають їх комусь іншому на «чорному ринку».

Але це поодинокі випадки, і казати про якісь «смертельні» ризики недоречно. Коли на важелях якість життя мільйонів важкохворих людей і поодинокі випадки «перепродажу», то вибір, на мій погляд, очевидний.

Варто поширювати гуманне ставлення до здоров'я

— Петиція з вимогою легалізувати медичний канабіс набрала на сайті Верховної Ради України необхідні підписи, Комітет Ради та громадськість вже готують відповідний законопроект. Як українці, які розуміють важливість легалізації медичного канабісу, можуть допомогти цій справі?  

— Поширювати практичну, науково доведену інформацію про важливість медичних препаратів на основі канабісу. У нашому суспільстві пусті, неважливі теми можуть стати мемом та обійти усі соцмережі за лічені дні.

А на такій важливій для життя людей темі йде дуже багато спекуляцій. Якщо людина на власному досвіді не стикалася з проблемою відсутності таких ліків, часто вона не розуміє  справжнє значення медичного канабісу, «підхоплює» чутки та стереотипи.

На щастя, наше суспільство поступово йде до більш гуманного ставлення до людини, її здоров'я. Якість життя – найвища цінність. Просто жити і страждати від болю, нападів епілепсії – не є повноцінним існуванням.

Я вважаю, що потрібно займатися просвітництвом щодо гуманного ставлення до людського здоров'я. Є ВІЛ-пацієнти, онкопацієнти. Вони лікуються, з різними прогнозами, але потерпають від болю. Так не має бути. Чому вони мають страждати, коли є перевірені у світі методи його зупинити. 

2952

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: