Что происходит

Ноябрь защитников Донецкого аэропорта: хроника

Ноябрь 2014 года стал для защитников Донецкого аэропорта одним из самых напряженным, начиная с сентября. Фактически в том месяце оборону держала 79-Николаевская аэромобильная бригада, бойцы Добровольческого Украинский Корпуса и 74-й отдельный разведывательный батальон. 30 ноября оборону Донецкого аэропорта приняли бойцы 90 аэромобильного батальона, на плечи которых выпал самый сложный этап боев за ДАП (укр.).

Місяць починався з перемог – 2 листопада десантники вибили з другого поверху нового терминалу бойовиків. У відповідь супротивник почав масовані обстріли наших позицій не тільки з гранатометів, мінометів і стрілецької зброї, але  й важкої артилерії і реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град». Окремо слід відмітити використання бойовиками (серед яких на той час було дуже багато етнічних росіян, громадян Російської Федерації) 100-міліметрових протитанкових гармат МТ-12 «Рапіра», які виводила на пряму наводку.

Донецький аеропорт, підбитий Т-64

Першим скорботний список загиблих в аеропорту відкрив сержант 79-ї бригади Юрій Голота, який загинув під час мінометного обстрілу в ході штурму російськими бойовиками диспетчерської вежі.

На жаль, далі наші втрати тільки виросли – вже наступного дня в бою від кулі снайпера загинув підполковник Павло Колесніков, який на той момент був заступником військового комісару Миколаївської області і був прикомандирований до 79-ї бригади.

Як згадували свідки: «Сепаратисти ж воювали в такий спосіб: постійно хаотично провокували нас вогнем у відповідь, а коли ми не витримували й відстрілювались, їхній снайпер фіксував наші вогневі точки й намагався їх «гасити».

В той день супротивник, згідно наших розвідданих, мав дуже великі втрати від артилерійського вогню 55-ї артилерійської бригади. Так, внаслідок вдалого вогневого нальоту було знищено або пошкоджено 4 танки бойовиків, 2 БТРа, 2 гаубиці Д-30 та 1 БМП.

Як і раніше, складно доводилося пробиватися конвоям постачання. Так, в ніч з 7 на 8 листопада при прикритті такого конвою загинув солдат Богдан Здебський. Вранці 8-го числа при виставленні «секретів» поблизу нового терміналу група десантників попала у засідку – в результаті двоє бійців отримали смертельних поранень.

Диспетчерська вежа того періоду

Місяць був дуже багатий на полонених – відомо як мінімум про три випадки. Так, в 10-х числах в аеропорту Донецька був затриманий бойовик з Пермської області. 12 листопада на одному з блокпостів біля аеропорту затримано автомобіль з двома бойовиками, які помилково виїхали на наші позиції. Відомо прізвище одного захопленого в полон росіянина – Олександр Бондарук з Мурманську. А 23 листопада по злітній смузі з піднятими руками прийшов і здався українським військовим в аеропорту бойовик з російським паспортом. Що його спонукало на це досі не відомо.

13 листопада під час довезення продовольства та проведення планової ротації особового складу колона потрапила в засідку – в результаті були поранені п'ять військових. Як згадував один з бійців 74-го розвідбату Олексій Матлак: «Настрашнішим під час моєї ротації були дорога туди й назад та вивантаження БТР. Наприклад, б'є артилерія, бачиш розриви 120-мм міліметрових мін, скажімо, в 100 метрах на взлітці аеропорту, а в цей час маєш вивантажувати ящики зі зброєю, амуніцією, набоями».

Наступного дня терористи обстріляли колону поблизу аеропорту Донецька біля села Первомайське Ясинуватського району — військові виходили на ротацію та потрапили у засідку, машина згоріла. Загинули двоє вояків 28-ї бригади – Руслан Біленко та Іван Ворохта.

 

Типова картина на наших позиціях в Донецькому аеропорту восени 2014 року

18 листопада у бою від кулі снайпера загинув солдат 74-го окремого розвідувального батальйону Полянський Ілля Анатолійович. В той же день було підбито відразу два танка 5-ї роти 1-ї окремої танкової бригади. Тільки дивом екіпажі змогли вийти цілими і майже неушкодженими. Однак під час відходу пропав безвісти механік-водій Євген Савенко – отримавши контузію, він пішов не в ту сторону і потрапив в полон до бойовиків. До цього дня він вважається зниклим безвісти.

19 листопада українські військові — 93-я мехбригада — відбили у бойовиків стратегічну висоту поблизу Донецького аеропорту, з якої ворог регулярно обстрілював захисників аеропорту.

У відповідь бойовики розпочали штурм позицій в аеропорту. Так, тільки 27 листопада наші бійці відбили 13 спроб атакувати. Не обійшлось без втрат. Під час боїв біля аеропорту вночі 21 — 22 листопада загинуло двоє розвідників зі складу «Добровольчого Українського Корпусу» , в тому числі досвідчений боєць Всеволод Воловик.

Розвідник ДУК Всеволод Воловик, загиблий 21.11.2014 року

Його участь у війні на Донбасу була дуже драматичною. Маючи військову освіту (у 1987 р. він закінчив Калінінградське військове авіаційно-технічне училище за спеціальністю «радіотехнічні засоби») на початок Революції Гідності він був капітаном у відставці. Вже взимку долучився до «Правого сектору». Влітку воював на Донбасі, попав у полон. Провів 45 діб в підвалах на окупованій території Луганської області. Він зміг переконати бойовиків, що він військовий і вийшов з полону за обміном. Воював в районі Донецького аеропорту. Нині ім'я В. Воловика носить окрема тактична група Добровольчого українського корпусу.

28 листопада бойовики тричі обстрілювали аеропорт, 29-го від 12.00 штурмовий загін найманців атакував новий термінал. Спроба була відбита, двоє військовослужбовців з 79-ї бригади важко поранені.

30 листопада оборону Донецького аеропорту прийняли бійці 90 аеромобільного батальйону, який пізніше ввійшов в склад новосформованої 81 аеромобільної бригади. Але це геть інша історія.

Свіжі дописи

  • Кейсы

“Создаем сообщество, где место есть каждому”: как в Одесской области работает театр “Толерантность”

Здесь молодежи с ментальной инвалидностью помогают самореализоваться, открыть новые таланты и найти свое сообщество. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Что происходит

Ограничение консульских услуг для мужчин призывного возраста: объясняем, что с этим не так

Находящимся за рубежом украинским мужчинам призывного возраста ограничили доступ к услугам украинского консульства. Такие ограничения… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Мы не просто место трагедии, мы хотим быть местом украинского успеха”: главные решения с идеатона Unlock Bucha

В Буче 18-20 апреля 2024 года провели идеатон Unlock Bucha. Он объединил представителей общественного сектора,… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Инвестиционные решения

Инвестиции в искусство: как это работает в Украине и сколько средств нужно для старта

"Рубрика" объясняет, каким может быть инвестирование в искусство, на каких украинских художников следует обратить внимание… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейсы

В Пуще Водице хотят отстроить теплицу для детей: зачем это решение и как помочь?

“Рубрика” рассказывает о маленьком, но важном кейсе восстановления, которому еще предстоит состояться. Приобщиться к помощи… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоровье

Что дают тейпы и как не потратить время и средства на недейственное лечение? Объясняют врачи

Тейпы продолжают набирать популярность. Однако так ли она заслужена? “Рубрика” решила разобраться, что такое тейпы… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.