fbpx
Сегодня
Обзор 11:55 21 Мар 2019

Луценко VS Йованович: что происходит и реакция соцсетей

"Йованович также передала список дорог, которые нельзя ремонтировать": в соцсетях смеются со скандального заявления Луценко о "списке неприкасаемых" (укр.).

Що відбувається

Генпрокурор Юрій Луценко в інтерв'ю виданню HillTv заявив, що під час першої зустрічі з ним посол України в США Міла Йованович передала йому перелік людей, щодо яких не можна проводити розслідування.

«На жаль, з першої зустрічі з послом США в Києві (Йованович, – ред.) дала мені список людей, яких ми не маємо притягати до відповідальності», – сказав Луценко.

За його словами, така позиція посла неприпустима. «Моя відповідь – неприпустимо. Ніхто в цій країні, ані наш президент, ані наш парламент, ані наш посол не перешкодять мені розслідувати, чи має місце злочин», – продовжив він.

Йшлося в тому числі про народних депутатів, уточнила прес-секретар Луценка Лариса Сарган.

Крім того, Луценко додав, що не отримав від американського посольства в Україні близько чотирьох мільйонів доларів, які дипломатичне відомство повинно було виділити на його посаду. Генпрокурор назвав цю ситуцію «досить дивною» і вказав на те, що кошти були призначені, але він їх «ніколи не отримав».

Реакція США

У свою чергу держдепартамент назвав «відвертою вигадкою» твердження Луценка про отримання списку людей, яких не варто переслідувати.

Ми бачили повідомлення про звинувачення. У даний час Сполучені Штати не здійснюють ніякої допомоги Генеральній прокуратурі, але раніше намагалися підтримати фундаментальну реформу сектора правосуддя, у тому числі в ГПУ, після Революції гідності 2014 року», – сказав представник Держдепу.

«Коли політична воля до справжніх реформ з боку генеральних прокурорів, які змінюють один одного, виявилася недостатньою, ми взяли на себе відповідальність перед американськими платниками податків і перенаправили допомогу на більш продуктивні проекти», – додав він.

У посольстві Сполучених Штатів заявили, що метою заяви генпрокурора є ослаблення репутації Йованович.

«Заяви генерального прокурора України не відповідають дійсності і мають на меті послабити репутацію посла Йованович», – йдеться у відповіді на запит ТСН.

Дипломати назвали звинувачення на адресу представників США виявом корупції.

«Такі атаки поглиблюють нашу рішучість допомогти Україні в досягненні перемоги у боротьбі з корупцією… Щоб досягти успіху, Україна потребує відданих урядовців та сильних антикорупційних інституцій», – зазначили в посольстві.

За словами дипломатів, США неухильно дотримуються взятих на себе зобов'язань, зокрема і фінансових, для розвитку змін у системі правосуддя України, однак розподіляють кошти, зважаючи на потреби часу.

«У разі відсутності політичної волі, наприклад, з боку Генеральної прокуратури, ми виконуємо свою відповідальність перед платниками податків США і переміщуємо кошти допомоги туди, де вони можуть зробити позитивний результат», – сказали в посольстві.

За інформацією видання The Newsroom, судячи з усього, мова йде про гроші, які в тому числі отримав Центр протидії корупції.

Через що міг виникнути скандал?

Генпрокурор у тому же інтерв'ю HillTv заявив, що його відомство розслідує, чи навмисне НАБУ «злили» фінансові звіти під час президентської кампанії 2016 року в США про тодішнього главу кампанії Трампа Пола Манафорта, щоб підіграти Гілларі Клінтон.

Саме про це йдеться в розмові Артема Ситника з невідомим, яку оприлюднив минулого тижня нардеп Борислав Розенблат. Як відомо, кілька тижнів тому Марія Йованович висловлювалась за звільнення Назара Холодницького.

За інформацією видання The Newsroom, джерела в правоохоронних органах кажуть, що причиною заяви Йованович по Холодницькому могло бути якраз те, що керівник САП дав свідчення, що його колега Ситник хотів допомогти Клінтон. А отже НАБУ могли використати демократи (які і проспонсорували створення цього відомства, щоб розуміти, як українська влада тирить гроші) для своїх електоральних інтриг. Серед нардепів вже гуляють чутки, що Йованович може дочасно залишити свій пост. Хоча до завершення 3-річного терміну її перебування в Україні залишається майже 5 місяців.

Деякі народні депутати від БПП вже почали вимагати розслідування заяв Луценка, переконуючи, що якщо він заявив, значить має підстави, інформує Depo.ua.

На думку нардепа від БПП Олексія Гончаренка, генеральному прокурору України Юрію Луценку і послу США Марі Йованович треба провести очну ставку.

«Серйозна заява. Думаю, якщо генпрокурор робить таку заяву, то він знає, про що каже… Напевне, найкраще — провести очну ставку», — сказав Гончаренко.

Народний депутат від БПП, представник уряду у Верховній Раді Вадим Денисенко вважає, що заява генпрокурора України Юрія Луценка щодо списку «недоторканих» від США стала юридичним фактом і потребує розслідування.

«Я думаю, що Юрій Луценко, зробивши цю заяву, розумів про всі подальші, в тому числі й політичні наслідки персонально для нього. Тому я думаю, що далі ми будемо бачити розвиток цих подій. Я думаю, що він (скандал) перейшов із суто політичної чи піар-площини, в якій був вчора, виключно в юридичну площину. Ця заява по суті стає фактором юридичним…Зараз ми маємо слово на слово», — сказав Денисенко.

Реакція соцмереж

Тим часом користувачі соцмереж миттево зреагували на гучну заяву Луценку, глузуючи над поведінкою генпрокурора, яка підриває довіру до нашого головного західного партнера.

Сьогодні, до речі, повний місяць (полнолуніє) 🌝То, можливо, у Луценка просто загострення через це: "Дуже легко…

Posted by Olexiy Minakov on Thursday, March 21, 2019

Ну шо, Юрий Витальевич решил таки похоронить Петра Алексеевича. Как говорил мне неделю назад Сергій Щербина — подожди, щас они ещё начнут американскую карту разыгрывать. Ну молодцы, шо уж.

Posted by Sergiy Grishyn on Wednesday, March 20, 2019

Список МаріГладковськийНасіровСемочкоРозенблатТепер все ясно?)

Posted by Сергій Руденко on Thursday, March 21, 2019

Судя по посадкам ГПУ, Йованович передала Луценко телефонный справочник Конча-Заспы.

Posted by Denys Bihus on Wednesday, March 20, 2019

Мало хто знає, але Марі Йованович також передала список доріг, які не можна ремонтувати, і список хєрні, яку треба говорити.

Posted by Юрій Палійчук on Wednesday, March 20, 2019

Посол США передала мені список людей, з яких не можна орать в мемах

Posted by Ivan Marunych on Wednesday, March 20, 2019

Посол США передал Хацкевичу список клубов, которые нельзя обыгрывать

Posted by Олег Ткачук on Wednesday, March 20, 2019

Список посла США для Луценко, который нельзя трогать и переключать.

Posted by Ivan Marunych on Thursday, March 21, 2019

Треба вже починати історії про пєчєнькі, наколоті апельсини, "особый путь развития" та додаткову хромосому

Posted by Yehor Hubenko on Thursday, March 21, 2019

"Происки американцев" 🙂 #Йованович! Что ты там дала за список нашему Луценку, что наш украинский Эдгар Гувер уже 4-й год не может даже "бриллиантовых прокуроров" посадить!

Posted by Denys Bihunov on Thursday, March 21, 2019

Йованович передала Луценку новий список

Posted by Anton Hodza on Thursday, March 21, 2019

Луценко побачив "зовнішнє управління" США. Видно, що встав на шлях виправлення. Залишилося побачити "утиски російськомовних" та "фашистську хунту"…

Posted by Петро Олещук on Wednesday, March 20, 2019

Абсолютно всі пропагандистські видання РФ процитували Луценка поро "зовнішнє управління США". Але "рука Москви" та "…

Posted by Петро Олещук on Wednesday, March 20, 2019

Кум Порошенка сьогоднi — головний ньюсмейкер держави-агресора

Posted by Микола Поліщук on Wednesday, March 20, 2019

Нещодавно одержав інфу, що на Банковій вирішили "мочити" в інформпросторі Йованович. І от сьогодні читаю у чергового…

Posted by Петро Олещук on Thursday, March 21, 2019

Коли Порошенко став Президентом Держдеп дав йому список друзів, яких він має збагатити

Posted by Микола Мельник on Thursday, March 21, 2019

Там ще не розривається у Луценка телефон від дзвінків бажаючих потрапити у "Список друзів США від Йованович"?

Posted by Петро Олещук on Thursday, March 21, 2019

Луценко каже, що "Список Йованович" існує. Держдеп каже, що то — витвір його уяви. Зняти суперечність просто — опублікувати його.

Posted by Петро Олещук on Wednesday, March 20, 2019

Йованович стала послом США за півроку до Трампа.Отже, якщо історія з Ситником, який потенційно міг підігравати…

Posted by Valentyn Krasnoperov on Thursday, March 21, 2019

Що ж нам кажуть провладні блогери, рупори Банкової, так сказать? Вони нам кажуть, що заява Луценка про список…

Posted by Olha Reshetylova on Thursday, March 21, 2019

Луценко зробив неймовірно ведмежу послугу президенту в найбільш невдалий до цього момент. До того ж, кажуть злі язики,…

Posted by Oleksandr Sushko on Thursday, March 21, 2019

Віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд та керівник Центру Протидії корупції Віталій Шабунін вважають, що Порошенко має відправити Луценка у відставку після заяв на адресу Йованович.

У Президента Порошенка на ранок може бути лише два офіційних документи:- або інформація, яка підтвердить заяву…

Posted by Oksana Syroyid on Wednesday, March 20, 2019

Здивований, що в "списку Йованович" опинилися Іванющенко (Єнакієвський), Кернес і Холодницький, але не було, наприклад,…

Posted by Vitaliy Shabunin on Wednesday, March 20, 2019

Народний депутат Світлана Заліщук висловила думку, що заява Луценка проти Йованович була погоджена з Порошенком.

Таку заяву цілком можна було би очікувати від генерального прокурора Росії. Створення зовнішнього ворога – там завжди…

Posted by Світлана Заліщук on Thursday, March 21, 2019

Член парламентської фракції «Блоку Петра Порошенко» Володимир Ар'єв стверджує, що генеральний прокурор Юрій Луценко ні з ким не погоджував свою заяву про вимоги посла США Марі Йованович. Зокрема, за словами депутата, голова ГПУ не радився із президентом Петром Порошенком.

«Можу сказати абсолютно впевнено, що генеральний прокурор робив цю заяву самостійно, ні з ким не погоджуючи. І це, очевидно, ще одне підтвердження того, що генеральний прокурор діє безпосередньо сам і не в координації з президентом України, як його часто намагаються прив'язати», — заявив Ар'єв в ефірі телеканалу «Прямий» увечері в четвер, 21 березня.

Усі питання щодо так званого «списку Йованович» депутат переадресував керівникові ГПУ.

«Питання тут потрібно ставити генеральному прокурору. І, очевидно, він уточнюватиме, якщо виникатиме безпосередньо велика кількість питань до нього», — висловив упевненість член президентської фракції.

Нардеп Мустафа Найєм хоче знати, чи була якась правова реакція генпрокурора Юрія Луценка на «список недоторканних» від посла США Марі Йованович. Про це депутат пише у Facebook.

«Якщо це дійсно так і Юрій Луценко не обманює нас, то вищевказані дії посла США в Україні підпадають під дію ст. 343 Кримінального кодексу в частині «втручання в діяльність працівника правоохоронного органу», — зазначає Найєм.

На його думку, Луценко мав би звернутися до правоохоронних органів із заявою про злочин, передати слідчим усі наявні у нього докази і як генеральний прокурор домогтися належного розслідування, а потім і в законному порядку домогтися видворення посла з країни.

Крім того, каже нардеп, закон «Про прокуратуру» дає Луценку право звернутися до Ради прокурорів і зажадати невідкладно вжити заходів для усунення загрози йому.

«І насправді невідомо, може, Юрій Луценко саме так і вчинив. Направив йому звернення з проханням надати відповідну інформацію. А разом з тим, передати копію списку Марі Йованович. Я думаю, ми маємо право знати, кого «кришує» посольство США і що робити генпрокурору, щоб протистояти цьому тиску», — пише Найєм.

Помимо политической стороны вопроса, у этого абсурда, есть еще и правовая составляющая. Посол иностранного государства…

Posted by Mustafa Nayyem on Thursday, March 21, 2019

6578

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: