fbpx
Сегодня
Небайдужа 09:30 06 Фев 2020

Как начать собственное дело у себя дома, или от хобби к бренду – одна идея

Как это — основать свой малый бизнес в Украине? А как насчет того, чтобы этот бизнес соответствовал вашим самым большим увлечением и пристрастиям? А если мы скажем, что все это можно сделать (почти совсем) не выходя из дома? Об этом и многом другом — в нашем разговоре с основательницей украинского бренда свечей Luminoki (укр.)

Кажуть, що у кожного є ідея на мільйон. От тільки не всі її бачать одразу знайти цю ідею та повірити у неї вдається не всім. Тим паче, втілити її у життя, сумістивши творчість, запал і щоденну кропітку працю. Про те, як це вдалося Стефанії Наймановській засновниці маленького бренду свічок Luminoki, читайте далі.

Як усе починалося 

Для Стефанії її свічки це і хобі, і стиль життя, і власна маленька справа. Luminoki (з фінської Lumi сніг, noki сажа) є молодим проектом з виробництва екологічних соєвих свічок, що натхненні ароматами прадавніх лісів Карпат.

«Усе почалося у 2017 році, який був надважкий для мене в особистому плані і я не відчувала правильного балансу в житті. Тоді з'явилася ідея, а згодом і перші свічки AIRY, які із плином часу  дещо трансформувались у моє поточне цілковите натхнення Luminoki», ділиться Стефанія. 

Від ідеї до дії дівчина перейшла швидко і, напевне, це цінна порада для людей, які часто і подовгу сумніваються у собі, намагаються ідеально продумати все. Підготовка це важливо, втім не менш важливою є і рішучість, коли йдеться про відкриття власної справи. Важливим нюансом також є здатність просити про допомогу у людей навколо. Стефанія говорить про це так:

«На щастя навколо мене завжди були талановиті люди, які готові були допомогти. Так знайшлися майстри, які гончарять для мене горщики і зараз, а також дизайнери і художники. Я думала, що краще зараз, як є, ніж ідеально, але ніколи. До того ж, я і досі вчуся».

Для Стефанії цей бізнес — це не просто робота. «У мене не було ідеї створити бізнес, бо це не є бізнес. І це не проект, не бренд, це я. Я лию свічки, я пакую, я пишу тексти, я надсилаю, я говорю. Є дивовижна Марія Татаренко, яка мені допомагає з фото. І є мій чоловік, який допомагає з відправкою замовлень, бо свічки не дуже легкі.

Свічки це те, що про мене. Я розуміюся на травах, давніх легендах, стихіях. Приручити вогонь, нехай навіть на короткий термін, у глині це безцінно. І я хотіла ділитися цими відчуттями, тому почала продавати свічки. Вчитися цій справі легко і цікаво, але здебільшого це сотні годин на читання, спроби і помилки. Я вчилася і вчуся розуміти трави, слухати їх і бачити те, що показує природа, а далі просто відтворювати. Ідея глиняного горщика виникла з теплої любові до глиняних горщиків у бабусі, з яких найсмачніше пити молоко і чай. А ще глина жива, вона дихає, тож є проявом природи у свічках», ділиться засновниця бренду. 

Останнім часом усе більше українців приєднуються до поціновувачів свічок. Запалити свічку вдома це простий спосіб створити затишок, теплу атмосферу, відчуття безпеки навколо себе. Не дарма найщасливіша нація у світі данці найбільше у світі використовують свічок удома. Допомагати українцям творити тепло і затишок навколо них чим не ідея для бізнесу? 

Luminoki свічки

Про екологічність

Рішення робити свічки соєвими, як ділиться з нами Стефанія, було виваженим та однозначним, адже ні для кого не секрет, наскільки продукти горіння парафіну, як-от стирол та бензол, є шкідливими для здоров'я. До того ж, як зауважує Стефанія, у парафіні немає життя, адже це продукт переробки нафти. Для неї як творця бренду ця складова важлива вона багато в чому ідентифікує Luminoki, надає свічкам додаткового змісту та значущості. У 2017 році, коли бренд лише зароджувався, тема екологічності біла не настільки потужною та розвиненою в Україні, як зараз, але для Стефанії іншого шляху як вибір на користь соєвого матеріалу не існувало. Деякий час були у наявності також кокосові свічки, які є ще більш якісними та натуральними за соєві, проте поки що їх виробництво припинено через умови транспортування, які неможливо контролювати. 

Стефанія називає свою справу Міністерством Свічкової магії. Сказати, що свічки мають чудовий аромат це не сказати нічого. Вона підлаштовує їх під сезон, так з'явилися, наприклад, адвент-свічки у грудні. Усі свічки унікальні, а у поєднанні розкриваються новими нотами. Головне вони для та про людей. 

Luminoki свічки

Про аудиторію Luminoki

Окрім самого процесу створення свічок, Стефанія займається і просуванням бренду, і спілкуванням з клієнтами. Так, вона самостійно веде Інстаграм сторінку @luminoki_home, до якої пише надихаючи тексти до естетичних фотографій Марії Татаренко. 

Стефанія каже, що не працює за маркетинговими законами і правилами, а слухає себе і робить так, як відчуває. Звісно, ніхто не застрахований від помилок — для ведення бізнесу це звична справа, треба бути готовим не лише до злетів, але і до падінь. З останніх, втім, важливо уміти вчитися

Розказуючи про свою сторінку, яка є відображенням її теперішнього стилю життя, вона говорить: «Тут безпечне місце, дружня територія, без «ціни в дірект», без приховування і брехні, без зайвого. Я пам'ятаю кожного, хто робив замовлення, його реакцію, слова і улюблені аромати. У найближчих планах  — розробка курсу про те, що зараз звуть slow business, який буде корисним і цікавим тим, хто не хоче влазити у гонитву, але й не хоче стояти на місці. Для мене страшні слова «набирати аудиторію». Я не набираю і не накопичую, я сумлінно працюю, тому люди приходять, а потім повертаються знову і знову, радять друзям. Це дає мені дуже чисту МОЮ аудиторію, лише тих людей, які розуміють, задля чого це все. Я часом використовую таргетовану рекламу в Інстаграмі, але рідко та для «своїх», з метою простої згадки  чи повідомлення про мої новинки». Набирати так аудиторію буває не просто і може вимагати багато часу. Втім, відповідь на цю проблему у засновниці бренду проста: довіритися людям, які розділяють цінності бренду, і не відступати від власної філософії та якості продуктів — адже саме це створює лояльних бренду клієнтів. Ось що ми називаємо відкритим та індивідуальним підходом — починаючим підприємцям на озброєння! Здається, це одна з головних принад малих бізнесів — вони можуть працювати так, що як клієнт почуваєшся у них як вдома.

Luminoki свічки

Теперішнє та майбутнє 

Наразі Стефанія має оформлений ФОП та сплачує податки. Каже, що так спокійніше спати. До того ж, це важлива частина ведення сумлінного бізнесу. Завдяки своєму «Міністерству» вона відійшла від роботи журналіста у видавництві, більше проводить часу у майстерні, пише книжку, надихає себе та своє реально-віртуальне оточення кожного дня та тримає у голові багато ідей та проектів. У планах на майбутнє — перехід у режим оффлайн; Стефанія мріє перетворити свою майстерню в Києві на особливе місце, де не тільки можна буде забрати свої свічки, але і самому навчитись їх виробляти та дізнатися про них багато нового про трави. 

Luminoki свічки

🚀📚 Нові проекти народжуються в Україні щодня, і хтозна, можливо, саме ваша ідея скоро стане новою маленькою справою, що буде лише рости. Зробили для вас невелику підбірку з книг, які знадобляться та надихнуть у підприємництві!

1. Олексій Філановський  «Гра в бренди. Як збільшити шанси вашого бізнесу на успіх»

З одного боку, побудова успішного бренду — це мистецтво, а з іншого — чітко визначені кроки, які слід зробити компанії. Тому маркетолог має не лише креативно мислити, а й розуміти етапи створення та існування бренду. Як запустити бренд з нуля? Як перетворити звичайну торгову марку на ікону? На ці та ніші питання у своїй книзі відповідає один з найдосвідченіших українських маркетологів Олексій Філановський 

2. Девід Перріш «Футболки та костюми. Поради для креативного бізнесу» 

У цій книзі в одинадцяти розділах простою мовою та з додаванням наглядних ілюстрацій продемонстровано, які переваги набуває бізнес, який в своїй основі застосовує креативні рішення, що стають результатом співпраці бізнесу та творчості. І це однаково результативно і для стартапів, і для бізнесу, що вже відбувся.

3. Марк Розін «Успіх без стратегії. Як припинити планувати і почати робити бізнес»

Людина повинна мати стратегію і суворо її дотримуватися. Ця догма вкладається в голови менеджерів усього світу викладачами вишів і бізнес-шкіл, а також книгами та діловими журналами. Та чи завжди стратегічний підхід спрацьовує? Чи може гнучкий підхід до управління бути ефективнішим? Автор ділиться своїм досвідом про управління та керування бізнесом.

4. Марк Гербер «Малий бізнес. Від ілюзій до успіху»

Книга Майкла Гербера, якого вважають провідним фахівцем в області малого бізнесу, дозволяє по-новому поглянути на проблеми, пов'язані з організацією і розвитком малих підприємств. Автор показує, як загальноприйняті стереотипи можуть перешкодити успішному бізнесу, веде своїх читачів через головні етапи розвитку малого підприємства — від заснування і становлення до зрілості.

5. Кріс Ґільбо «Стартап на 100 доларів»

Утекти зі світу офісних працівників і зайнятися своїм проектом значно легше, ніж здається. Аналізуючи досвід успішних підприємців, які розпочинали бізнес зі 100 доларами в кишені, Кріс Ґільбо вчить отримувати прибуток з улюбленої справи. Автор не просто дає поради й ділиться рецептами успіху, а на реальних прикладах доводить, що можна працювати лише на себе, перетворюючи власні ідеї на прибуток. 

48965

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: