fbpx
Сегодня
Полезности 09:25 14 Фев 2021

Любовь в онлайне: эксперимент "Рубрики". Как познакомиться в Tinder и не пожалеть об этом

Знакомиться на улице перестали, потому что для этого есть специальные приложения и сайты. Например, Тиндер или Баду. Но нужно знать о красных флажках и технике безопасности. Специально для читателей "Рубрики" наша журналистка провела эксперимент и поделилась всеми лайфхаками, которые получила на своем опыте.

English version here

Свайпнути вправо, свайпнути вліво. Ось на що перетворилась романтична взаємодія між людьми в сучасному світі. Багато хто вже забув, як це зустрічати потенційних партнерів та налагоджувати нову комунікацію з ними наживо. З розвитком технологій та зі спрощенням міжлюдської комунікації, поступово зростає небажання докладати великих зусиль, щоб зустріти партнера, та розвивається страх перед особистим спілкуванням. Як наслідок, мистецтво пікапу майже вимерло, а сайти знайомств та додатки стали незамінною частиною життя вільної людини.

Їхня популярність зрозуміла: ти можеш вибірково та прискіпливо просканувати потенційних партнерів перед тим, як вирішити, чи ти хочеш почати розмову. Почуття не ображені, нуль вразливості. З іншого боку, у профілі на дейтінг-платформі будь-хто може створити несправжній образ, за яким прихована зовсім інша особистість. До цього коктейлю додай ще коронавірусну пандемію, в часи якої онлайн-спілкування для багатьох стало чи не єдиним видом взаємодії з іншими людьми, а знайомства тим паче. 

Поява незнайомого вірусу та перший локдаун викликав у нас страх перед особистими зустрічами з людьми та знайомствами. Однак зараз, коли ми вже збилися з рахунку, який локдаун нещодавно закінчився, та втомилися від самотності й браку близькості та нових відчуттів, поступово, ми повертаємося до забутих додатків, на кшталт Тіндеру та Баду, або починаємо реєструватися на платформах знайомств.

«Рубрика» підготувала невеликий, але корисний гайд про те, на що варто звертати увагу, коли знайомишся в Інтернеті, з якими людьми не слід зустрічатися, і як піти на побачення, гарно провести час, та вибратися з того живим.

Отож, до тебе звертається один з авторів «Рубрики» вільна дівчина, яка використовує додатки та загалом Інтернет для знайомств досить давно. Пандемія однозначно вплинула на моє особисте життя на деякий час я припинила свайпінг, нових знайомств не шукала, а домашня дистанційна робота остаточно мене розслабила. До того ж холодна погода не підштовхувала до частих вилазок у місто. Максимумом "позаквартирної" людської взаємодії стало 1-2 зустрічі з друзями один раз на місяць. Знайомо? Проте, все згодом набридає, тому нещодавно я вирішила вийти зі своєї зимової сплячки та знову поринути в онлайн-знайомства

Після довгої паузи процес здається новим, а хлопці досить привабливими та цікавими (зі своїми винятками). Знову відбувається скринінг невдалих кандидатів, короткі або довгі переписування, вдалі та не дуже зустрічі. Розповім, з чим я стикалася на дейтінг-платформах та поділюся власним досвідом, який, сподіваюся, привнесе певні інсайти всіх тим, для яких це незвідана територія. 

Любовь онлайн Tinder

Для чого тобі це?

Перед тим, як реєструватися, вважаю доцільним вирішити, чого саме ти шукаєш на платформах знайомств. Набагато легше відібрати людей, з якими тобі варто зустрічатися та спілкуватися, коли вже вирішив для себе, чи шукаєш ти серйозних відносин, вільних відносин, сексу на одну ніч або не на одну, або просто спілкування в дружньому форматі (так, виявляється, є люди, які використовують такі додатки для пошуку нових друзів!). 

Чому все ж таки варто зупинитися й обдумати на хвилинку, що саме ти хочеш? Причина проста коли визначився зі своєю метою, вірогідність того, що ти зустрінеш людину зі схожими намірами, стає вищою; відкидати не потенційних кандидатів стає простіше, тим самим ти зберігаєш свій час і чужий.

Вдалося визначитися? Тоді мерщій реєструватися, заповнюй профіль, додавай фотографії та вперед!

Пошук метчів

Чого тільки не побачиш у профілях потенційних метчів. Іноді здається, що на платформах онлайн-знайомств почали конкурс на найбільш безглуздий профіль. Спектр надзвичайно широкий: від фото хлопців у чому матінка народила в дивних позах, які тільки прикривають своє "найцінніше", до особистостей з дивними ніками і з фотографіями на фоні похоронних вінків та трун.

Навіщо я про це розповідаю? По-перше, це смішно, і одночасно страшно так, що хочеться видалитися з усіх додатків для дейтінгу. По-друге, жартома хочу наголосити, наскільки важливо придивлятися до профілів, щоб не пропустити деякі "тривожні дзвіночки" або red flags. Свайпаючи на Тіндері, у першу чергу, бачиш фотографії та біо. Якщо ти помічаєш дивні або неадекватні сценарії на кшталт вищезгаданих, дорога їм, очевидно, ліворуч, але є деякі моменти, які варто врахувати.

🔔  Багато хто зі мною погодиться стосовно першого "дзвіночка" в профілях потенційних співрозмовників у профілі немає жодних фотографій, тільки одна фотографія, або жодне із зображень не показує чітко, як виглядає людина. Хтозна! Одна фотографія може означати, що за профілем ховається кетфіш, а надмірне використання фільтрів на обличчі або групові фото на вечірках, де неможливо щось розгледіти й не зрозуміло, кому належить профіль, очевидно означає, що людина хоче переконатися в тому, що ти не дізнаєшся, як вона виглядає. Навіщо ховати свою зовнішність? Можливо, людина видає себе за іншого? Якщо до цього додати фотографії в різному віці, або з різними стилями зачісок або кольором волосся, при зустрічі ти не знаєш, чого очікувати.

🔔  А тепер про моє улюблене біо в профілі. З одного боку, людина виділила час, щоб написати трохи про себе, представити себе можливим метчам, а з іншого читати описи під фотографіями профілю іноді особлива форма знущання. Однак читати біо необхідно, оскільки саме в них можуть з'явитися red flags, що вказують на токсичність або непридатність людини для відносин.

Повернувшись до свайпінгу цієї зими, я побачила невтішні описи, наприклад, "рамка безпеки не пропускає ТП і товстух", "дівчата у пошуках спонсорів категорично повз", "ти слідкуєш за собою (фігурою)", "шукаю дівчину, яка хоче писати та дзвонити в будь-який час, і зможе ні на секунду не відкладаючи відповідати" тощо (деякі профілі містять ненормативну лексику стосовно жінок, тому з очевидних причин не цитую). Так, ти дивишся на однозначні red flags. Якщо людина скаржиться про те, як ти маєш виглядати, думати й поводитися, якщо потенційний співрозмовник загалом керується застарілими стереотипами про величезну групу людей та сприймає метчів в рамках категорій, свайпай однозначно ліворуч. Навіть якщо ти й не підпадаєш під скарги, це не означає, що це комплімент. Нам і так достатньо слат-шеймінгу, фет-шеймінгу та сексизму в реальному житті, згодні? 

🔔  Крім можливих сексистських біо у профілях імовірних дейтів, бувало, що я натрапляла на хлопців, які презентували повний перелік вимог для дівчат у формі "свайпай вправо, якщо ти…" Насправді кожна людина напевно має певні побажання до свого майбутнього партнера. Здавалося б, це добре, коли можливий метч знає, чого він хоче. Однак, на мою думку, і напевно, на думку багатьох, мають насторожувати профілі з цілими списками якостей, яких НЕ має бути в потенційному партнері. Приклад з моїх нещодавніх пошуків:

  • жодна твоя думка не починається фразою "чоловік повинен"
  • у тебе немає татуювань
  • ти не розчарована в чоловіках і з моменту закінчення останніх стосунків пройшло достатньо часу
  • твої батьки не розлучені і ти в хороших стосунках з батьком
  • ти не конфліктна і розумна

Якщо відкинути деякі сексистські аспекти даного профілю, складається враження про людину, що бачить тільки негатив у всьому. Боюся, цей вибірковий чоловік навряд чи знайде дівчину, яка підпадала б під його список "не", бо насправді у випадках з такими персонами "не" ніколи не закінчуються. Подібна особа завжди знайде нові недоліки в тобі та у твої діях, при чому сама так і не зрозуміє, що входить до її  "так"-списку.

Причин для подібних переліків може бути багато невдалі попередні стосунки, неготовність до стосунків, образа на колишніх. Людина, можливо, перейшла лінію між тим, що таке особисті межі та стандарти, та бажанням тотально контролювати майбутнього партнера. Але, як на мене, варто запам'ятати, що розбиратися в чужих травмах варто не тобі, а спеціалісту-психологу.

Любовь онлайн Tinder

Кадр з фільму «Вам лист» — однієї з перших романтичних комедій про стосунки, що зав'язалася через електронне листування

Листування

Попри те, що серед профілів ти натрапиш на особистості з помітними "дзвіночками", все ж таки пошук метчів принесе свої плоди. Ти знайдеш профілі, які тобі сподобаються, та таких користувачів, яким сподобаєшся ти. Саме в чаті у тебе є можливість дізнатися більше про свого співрозмовника: чи є у вас спільні інтереси, чи тобі цікаво та легко спілкуватися, чи людина йде на контакт. В залежності від того, наскільки комфортно тобі взаємодіяти з людиною за профілем, ти нарешті зможеш вирішити, чи хочеш ти продовжити комунікацію поза онлайн-платформою. Загалом, очевидні речі 🙂 

Також досі очевидно, що в чатах додатків, наприклад, Тіндеру або Баду, ти починаєш спілкування з абсолютно незнайомою людиною, що припускає мінімальний етикет між новими співрозмовниками: доречні висловлювання, чемність, тактовне ставлення. Однак що як твій метч переступає лінію фамільярності?

🚩  При спілкуванні з близькою людиною, ми нерідко використовуємо милі прізвиська. Серед твоїх друзів та подруг можуть бути і рибки, котики, зайчики та сонечка. Але коли з такими зверненнями стикаєшся в додатках для онлайн-знайомств, це однозначний red flag. Наприклад, нещодавно незнайомий хлопець назвав мене "Малиш", і ти правильно розумієш, що спілкування між нами далі не пішло. Мотивація таких незнайомців зрозуміла. Досить зручно називати всіх метчів одним милим прізвиськом не треба запам'ятовувати імена численних співрозмовників! Якщо на фамільярних незнайомців не натрапляєш, це чудово; тоді продовжуємо спілкування з цікавими співрозмовниками, що, сподіваюся, будуть вартувати твого часу. 

Згодом ти знаходиш людину, що тобі подобається в усіх аспектах: спільні інтереси, чемність, почуття гумору — і очікуєш, що ваш онлайн-чат трансформується у живе спілкування. Для цього і створені онлайн-платформи для знайомств, чи не так? Однак не завжди так виходить. 

🚩  Чомусь мені здається, що кожен, хто користувався такими додатками, стикався з користувачами, з якими переписуватися легко та цікаво, але з якоїсь причини, вам не вдається зустрітися. Вони або не пропонують побачення, або постійно знаходять відмовки кожен раз, коли ви висуваєте варіанти для вашої зустрічі. Коли людина не бажає комунікації наживо, або, наприклад, постійно скасовує плани в останній момент, це може означати, що людина не зацікавлена в будь-якому виді стосунків. Як на мене, не варто витрачати час та треба припинити спілкування, якщо тебе цікавить саме комунікація віч-на-віч. 

Любовь онлайн Tinder

Зустріч

Попри всі red flags, які я описала вище, тобі може пощастити та ти натрапиш на профілі та людей, які ховаються за ними, відповідних твоїм смакам та інтересам рано чи пізно ти все одно знайдеш людину, яка тобі припаде до душі. Музичні смаки збігаються, або ви читаєте ту ж саму літературу. Обидвом подобається один і той самий режисер. Ви схоже проводите вільний час, вам легко спілкуватися. Ви смієтеся з жартів один одного. У чому б ви не знайшли спільну мову, з часом ви будете готові до особистої зустрічі. Коли вже домовилися про час і місце, приходить момент, коли варто подумати про власну безпеку зустріч все ж таки планується з незнайомцем. Ось деякі безпекові поради, на які варто звернути увагу перед побаченням:

📌  Продивися профілі дейта в інших соціальних медіа, як Facebook та Instagram. Так ти можеш зрозуміти трохи краще, з ким ти зустрінешся. Опціонально: аудіо- або відеодзвінок допоможе упевнитися, що людина справжня та за профілем не ховається кетфіш.

📌  Зустрічайся в громадському місці, на кшталт ресторану/кафе, кінотеатру, де ти можеш себе відчувати впевнено та в безпеці. У разі, якщо тобі некомфортно або небезпечно у компанії нової людини, ти завжди можеш попросити допомоги у когось з персоналу, наприклад, у бармена чи офіціанта, або працівника кінотеатру.

📌  Повідом подрузі/другу про своє побачення де і коли зустріч, та скільки часу ти плануєш бути з незнайомцем.

📌  Залишайся в тверезому стані. Ти не можеш передбачити справжні наміри твого дейту, тому важливо не втрачати контроль над ситуацією та своїм тілом і розумом.

Любовь онлайн Tinder

Кількість вищеперерахованих "дзвіночків" може і змінити оптимістичну думку про онлайн-дейтінг. Однак усі red flags, які ти можеш зустріти і під час живих знайомств, не мають тебе зупиняти перед свіжим досвідом та чимось кардинально новим! Багато людей мають позитивну точку зору стосовно платформ для знайомств, і багатьом вони допомогли зайти постійних партнерів. Головне отримуй задоволення від процесу та пам'ятай, що твоя безпека (фізична та психологічна) у пріоритеті.

Дивіться також нашу інструкцію для дорослих як знайти друзів на карантині

Ілюстрації Freepik, Depositphotos

5733

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: