fbpx
Сегодня
Опыт 13:37 16 Июн 2018

Лето для саморазвития: 10 практических советов по изучению иностранных языков

На собственном опыте автора освоения английского и китайского (укр.).

З дитинства я звикла "захоплюватися країнами" (не питайте – добре ще, що не захоплювати їх). Тобто хтось захоплювався вишивкою хрестиком або тенісом, а я – Китаєм або Норвегією. Дивилася фільми, в яких події розвивалися в цих країнах, читала книжки про них, серфила Інтернет у пошуках інформації про їхні культури, звичаї, географію, історію, мови… Мови. Якщо ця дитяча пристрасть якось і визначила моє майбутнє, то саме в цьому аспекті – в тому, що стосувалося мов.

Моя освіта дозволила мені стати перекладачем з англійської та засвідчила знання китайської мови. Перша була основною в університеті, друга – додатковою, якою я займалася три роки, при цьому вступивши на магістратуру в Пекін, але в останню мить відмовившись від неї (тільки не питайте мене про стан моєї китайської на сьогодні, коли я на два роки її закинула – про це попереду вас чекає окрема порада).

Тож, перед вами ті кілька порад для людей, котрі прагнуть вивчити будь-яку мову. Будь-який мій досвід – як успішний, так і не дуже – навчив багатьом речам в цій царині, тому – ділюся:

1. І перше, що я можу вам сказати: не можна вивчити чи знати мову. Це не вірш, який вивчив на пам'ять, і розказуєш: від початку і до кінця. Ні, натомість це процес, це постійний рух, це безперервне навчання. Мова – практично невичерпний ресурс. Навіть відкидаючи те, що ми не осягнемо всього її коріння, початків, історії, етимології – усього цього цілком, ми не можемо заперечувати, що мова постійно оновлюється. З'являються нові слова, звороти, сталі вирази, навіть граматичні конструкції (хоча граматика і є найконсервативнішою її частиною). Навіть носії мови перебувають в постійному процесі її освоєння та до-вивчення. Ми стикаємося з раніше невідомими словами, відкриваємо для себе нові сторони уже відомих… І це тільки вершина айсберга. До того ж, знати мову – усю – не просто неможливо, але і не потрібно.

2. Однак, як на мене, потрібно знати мету, з якої ви беретеся до вивчення мови. Ви маєте знати, для чого вивчаєте її, витрачаєте на це сили, час та гроші, аби залишатися вмотивованими. Можливо, ви хочете знайти роботу за кордоном, або бути конкурентоспроможним на нашому чи глобальному ринку праці – без англійської сьогодні нікуди, або стати перекладачем, або просто могти порозумітися в подорожі з іноземцями, або заради розваги, чи може, аби не втрачати навичок навчатися із віком. Ваша мета допоможе вам визначитися, на якому рівні вам потрібно опанувати та підтримувати мову, адже зовсім не обов'язково цитувати Шекспіра в оригіналі, аби поговорити по Скайпу з іноземним колегою про робочі питання.

3. Розставляйте пріоритети. Розуміння мети допоможе вам сфокусуватися на справді необхідних вам речах. Якщо ви їдете у подорож до Китаю, навряд чи таким вже необхідним буде навчитися писати китайською, але уміння сказати кілька фраз та прочитати кілька написів не завадить. Якщо вас цікавить бізнес-англійська, то, напевне, не обов'язково вивчати назви всіх відтінків блакиті. Мета та пріоритети – головні провідники на шляху пізнання мови.

4. Знайдіть собі вчителя. Звичайно, можна займатися самостійно. Можна знайти гідні підручники чи самовчителі, щодня вивчати новий матеріал та робити вправи, запам'ятовувати нові слова та не забувати використовувати їх в мовленні, слухати, читати, говорити мовою, яку вивчаєш. Усе це можливо, і я знаю тих, кому це успішно вдавалося. Але такий спосіб вивчення вимагає насправді дуже міцної сили волі та відданості поставленим цілям. Для більшості людей все ж більш ефективним буде заняття з кимось, хто скерує, вмотивує, проконтролює. Навіть якщо це відбудеться не особисто, а в мережі.

5. Постійність та послідовність у вивченні є дуже важливими. Я думаю, що аби досягнути якогось прогресу, треба займатися щодня (колись більше, колись менше – в один день ви можете мати повноцінне заняття, а наступного дня просто почитати щось вашою мовою чи повторити нові слова) і не закидати: це не велосипед, тож навички швидко втрачаються без практики та підтримки. Звичайно, і їх можна відновити, але ніколи не будеш певен, скільки це вартуватиме в часі та силах.

6. Підтримуйте інтерес. Усе часом набридає. А те, що вимагає якогось напруження – набридає швидше. Так чи інакше вивчення мови вимагатиме від вас такого напруження. Тому намагайтеся зберігати в собі зацікавленість: тут вам допоможе як певна особиста мотивація, так і загальний інтерес, скажімо, до країни, за мову якої ви взялися, чи якоїсь окремої частини її культури. Влаштовуйте вечори національної кухні для друзів, або беріться за книжку, написану про цю країну чи її автором – варіантів купа і саме в цьому – величезний простір для творчості.

7. Спілкуйтеся з носіями. Це важливий аспект, адже по-перше, так ви звикнете до користування мовою, практикуватимете її, а по-друге, ви її вдосконалюватимете. Людина, для якої ця мова – рідна, мова повсякденного спілкування, зможе і виправити вас, і навчити нового. Якщо не маєте змоги практикувати мову особисто, є багато сайтів та додатків, які дозволяють це робити (наприклад, Tandem чи Italki). Маленький лайфхак: можна спілкуватися з людьми і просто в соціальних мережах. Наприклад, коли я активно вивчала китайську, користувалася WeChat – це такий китайський аналог Twitter.

8. Пориньте в інформаційно-культурне поле країни, мову якої вивчаєте. Читайте новини, слухайте музику, дивіться фільми. Якщо є можливість – поїдьте до цієї країни, подивіться на її життя, на її мешканців, дізнайтеся про її історію, відкрийте її культуру. Скуштуйте місцеву їжу, нарешті 🙂 Це здається не обов'язковим, але насправді дає вам необхідний контекст. Мова – це перш за все, засіб спілкування, спосіб самовираження. вона є органічною частиною життя, і саме так, на мою думку, і треба її сприймати – вкупі з іншими його проявами. До того ж, таке занурення стане додатковим джерелом практики для вас, адже розвиватиме ваші навички.

9. Не зациклюйтеся на чомусь одному, якщо тільки ваша мета не полягає в освоєнні якогось одного аспекту – читайте, пишіть, говоріть, слухайте. Розширюйте словниковий запас, вивчайте граматику. Вчіться сприймати на слух. Працюйте над вимовою. Якщо ви маєте вчителя – чудово, він подбає про це. Якщо ні – будуйте свої заняття так, щоб враховувати всі ці аспекти.

10. Не бійтеся. Ні говорити, ні помилятися. Усі помиляються, помилка – це шлях до вивчення, і це банальна фраза, яка справді працює. І найголовніше – не бійтеся, що у вас не вийде. Усі ми вже говоримо, читаємо і пишемо як мінімум однією мовою – рідною. Якось же нам це вдалося! Як казав мій викладач китайської, якщо мільярд китайців навчився говорити китайською, то і у вас вийде. Ви ж такі самі люди!

20
2240

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: