fbpx
Сегодня
Київ 17:12 25 Янв 2019

Реально ли сделать киевский вокзал европейским до мая?

И что стоит изменить в первую очередь (укр.)

Нещодавно мер Києва Кличко заявив, що до травня 2019 року планує перетворити центральний залізничний вокзал столиці на «сучасний і європейський».

Крім того, за словами міністра інфраструктури Омеляна, цей об'єкт мають перетворити на «сучасний, охайний, комфортний і безпечний суспільний простір». Так, з 20 січня вокзал вже цілодобово патрулюють поліцейські.

Про оцінку планів влади та проблеми київського вокзалу «Рубрика» запитала у співкоординатора Ради з урбаністики Києва Григорія Мельничука.

Наскільки реально до травня перетворити залізничний вокзал Києва на «сучасний і європейський»?

Враховуючи, що місцева влада назвала крайнім терміном травень, то потрібно реально оцінювати, що можна встигнути зробити.

Провести модернізацію чи реконструкцію за такий короткий проміжок часу дуже складно, це надто масштабні поняття. Мова йде про те, щоб навести лад з тим, що є. І це питання назріле. Є декілька проблемних моментів.

Питання в тому, що багато різних відомств мають свою юрисдикцію на вокзалі. Тобто, місто володіє площею, «Укрзалізниця» – самим вокзалом, поліція має власні повноваження на цій території. Якщо між відомствами буде наведено лад, то це вже прогрес.

Виходить, заява була доволі амбіційною. Що реально можна встигнути зробити за цей час?

За цей час можна навести лад на території вокзалу, знести МАФи.

Можливо, буде організований дорожній рух, тому що наразі там — хаотичне паркування.

Площа вокзалу морально застаріла, тут великі асфальтовані території, дуже широкі проїзди перед вокзалом, там постійно паркуються таксисти, повсюди пересуваються люди. Це можна впорядкувати до травня.

Григорій Мельничук

За світовими стандартами має бути максимум громадського транспорту, він має під'їжджати під сам вокзал. Наразі ж у київському центральному вокзалі громадський транспорт підходить десь до третього проїзду, перед ними знаходяться таксисти. Таксі потрібно прибрати з площі, і впорядкувати рух громадського транспорту.

Що ж стосується більш масштабних змін, важливим моментом є питання продовження швидкісного трамваю від вокзалу далі в центр, щоб людям не потрібно було пересаджуватися. Наразі багато хто їде на вокзал, хоча їм туди не треба, але вони змушені пересідати, тому що трамвай далі не їде. Це великий проект, який на часі. Плюс модернізація площі, створення зручних пересадок.

Мабуть, найголовніший об'єкт на київському вокзалі – це перехід до станції швидкісного трамваю.

Що може бути втілене швидко, але є проблемним питанням, то це фактично збудований паркінг на 400 машин. Він збудований давно, але свого часу опинився у приватних руках. Споруда готова, лише встановити обладнання. Але досі не вдавалося знайти згоду щоб паркінг запустили.

Яким в ідеалі має бути сучасний вокзал?

Вокзал має бути зручним для пересування пасажирів, бо ж багато з них везе с собою речі. Як мінімум, аби можна було спуститися на перон не сходами, а на ескалаторі.

Мають бути облаштовані підвищенні платформи, щоб люди мали можливість з перону одразу заходити в вагон потягу, а не підійматися крутими, незручними сходами.

Також на вокзалі має бути публічний простір – тобто площа для людей, а не для машин.

Потрібно вирішити питання с паркінгом, паркування має бути сховане. Паркінг – великим, для різного типу паркування. Наприклад, щоб була можливість залишити машину на кілька днів. Там, за німецьким прикладом, може бути й станція каршерінгу (спільне використання автомобіля), щоб можна було взяти машину в оренду.

Громадський транспорт має бути безпосередньо біля входу до вокзалу, максимально зручним, не перетинатися з автомобілями.

Київський центральний залізничний вокзал

На які світові приклади варто звернути увагу? І чи є взагалі в Україні вокзал, який може бути прикладам іншим містам?

А загалом, питання до організації українських вокзалів давно вже на часі. Нам варто звернути увагу на практику німецьких, польських міст, які знаходяться поруч з нами і мали схожі умови до модернізації. Цей досвід для нас ближче, і реконструкції відбувалися там відносно нещодавно. Варшава – гарний приклад.

А ще є цікавий німецький підхід – розвиток торгівельної функції. У них, по суті, вокзали – це величезні, комфортні торгівельні центри. Це зручно для пасажира, усе є під рукою на вокзалі.

У нас, наприклад, коло вокзалу повно однотипних кафешок, забігайлівок, а пустуюча площа вокзалу використовується неефективно.

Стосовно України – найближче до таких змін наблизився Львів. Вони вже мають концепцію оновленого вокзалу, і вже відбувається проектування за європейським підходом.

Що б ви порадили міській владі, яка хоче модернізувати вокзал свого міста?

Зараз у нас відбувається просто впорядкування – це короткотерміновий проект.

Як на мене, для модернізації вокзалу має бути архітектурний конкурс щодо того, як облаштувати площу. Це найбільш дієвий інструмент, до якого можна долучити провідні світові компанії.

Плюс зміни мають відбуватися в рамках концепції розвитку міста та залізниці. Варто розуміти, що сам вокзал знаходиться у відомстві не міської адміністрації, а «Укрзалізниці». Багато питань має вирішувати поліція. Тож далеко не усі зміни залежать від міської адміністрації.  Варто налагодити взаємодію між відомствами.

ПРИКЛАДИ ЗАЛІЗНИЧНИХ ВОКЗАЛІВ ЄВРОПИ

Берлін

Дрезден

Краков

3380

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: