fbpx
Сегодня
Разбор 12:48 30 Май 2019

То, что произошло на Ибице, не осталось на Ибице: почему австрийское правительство ушло в отставку

Як Австрія лишилась без наймолодшого в історії країни канцлера Себастіана Курца

Себастьян Курц / Фото: Reuters

28 травня австрійський уряд на чолі з Себастіаном Курцом пішов у відставку. За день до того нижня палата парламенту винесла Курцу та його кабінету вотум недовіри. Президент підписав відповідний указ. До позачергових виборів обов'язки голови уряду виконуватиме віце-канцлер Хартвіг Легер.

Причиною таких драматичних змін у буцімто безхмарному австрійському політикумі став скандал, що розгорівся напередодні 18 травня. У ЗМІ його охрестили як «Ібіца гейт» або Ibiza Affäre.

Що ж сталося?

17 травня провідні німецькі видання Süddeutsche Zeitung Bild та австрійське Falter опублікували матеріали з 6-годинного відео, записаного на приватній віллі в іспанській Ібіці у 2017 році. На відео фігурують віце-канцлер Ганс Хрістіан Штрахе, його помічник Йохан Гуденус (обидва з партії FPÖ — Австрійська партія свободи — і це така політсила,що правіше немає куди) та нібито племінниця одного із російських олігархів.

У цій приватній розмові дівчина говорить, що її родина — великі прихильники Австрійської партії свободи (до якої належить Штрахе) і тому охоче підтримали б її фінансово. На що політик пропонує дівчині придбати австрійську газету Kronen Zeitung (одне з найвпливовіших видань у країні) і зробити її платформою для подальшого лобіювання інтересів відповідної політсили.

Здавалося б, така практика є абсолютно легальною та розповсюдженою. Однак масла у вогонь додав той факт, що тодішній віце-канцлер в обмін на підтримку пообіцяв російській стороні передати частину держзамовлень у галузі будівництва.

Безумовно, такі формулюванн для австрійського політикуму мали вибуховий ефект.

Штрахе та Гуденус пішли у відставку. Курц звернувся до австрійського президента Ван дер Беллена з проханням про проведення дострокових виборів, тим самим підтвердивши, що подальша коаліція між двома партіями, які зараз перебувають при владі (а саме — ÖVP, до якої належить Курц, та правих із FPÖ, яка потрапила у скандал) неможлива.

Що це означає?

А тепер мораль  ситуація виглядає як дуже добре спланована акція проти Австрійської партії свободи, адже історію оприлюднили саме перед виборами в Європарламент, і ця політсила втратила через це чимало голосів.

Курц пішов у відставку, однак цілком можливо, що він повернеться восени після виборів, оскільки його Австрійська народна партія користується підтримкою населення, та і, власне, він тут ні до чого. Однак як політику, який несе відповідальність за ефективність та довіру до діяльності коаліції, скандал не залишив йому вибору.

Іншою проблемою, яка неодмінно постане перед Австрією, буде формування правлячої коаліції в парламенті (Nationalrat, як він у них називається).

Попередній вкрай сумнівний тандем із поміркованої ÖVP та одіозної FPÖ — неможливий. Партія зелених, що традиційно відігравала роль необхідного додатку навряд чи буде представлена в парламенті

Залишаються соціал-демократи з SPÖ (Sozialdemokratische Partei Österreichs), а також партія Jetzt («Зараз») та Neos. У будь-якому випадку, домовлятися з ними буде непросто.

Що важливо — партія Штрахе, себто FPÖ — відкрито проросійські, і те, як категорично проти її гамірів відреагували астрійські політики — хороший знак. Європі не до вподоби втручання ззовні.

Проте сам характер відео та сумнівність достовірності самої особи з російської сторони вказує, що мова йде, у першу чергу, про внутрішні протиріччя та боротьбу всередині країни. 

2688

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: