fbpx
Сегодня
Актуально 16:15 20 Фев 2020

Коронавирус: как передается, как лечиться и пережить эпидемию

Какие шансы имеет человек, который заболел коронавирусом? Откуда берутся тысячи людей, которые выздоровели, если пока нет единственно принятого способа лечения? Каковы те практики, которые используют в Китае и мире уже сейчас? Разобрались с тем, что медицина уже сегодня может предложить для борьбы с новой болезнью (укр.)

Фото Getty Images

Епідемія коронавірусу COVID-19 продовжується, але в основному зосереджена в Азії та Китаї, в Ухані та провінції Хубей. Та паніка щодо нього шириться світом і добралася і до України. Тим не менш, є і гарні новини: за даними останнього дослідження, саме цей коронавірус не такий смертельний, як його брати атипова пневмонія (SARS) та близькосхідний респіраторний синдром (MERS). Зібрали для вас усю актуальну інформацію про лікування вірусу та історії людей, які від нього одужали. 

Коронавирус лечение

Лікування немає, здорові люди є: коронавірус vs сучасна медицина 

Так, наразі проти коронавірусів (не лише уханського, а й загалом) немає не тільки спеціального противірусного лікування, а й просто вакцини. Все це зараз розробляють дуже швидкими темпами. Росте і число тих, хто одужав та пережив зараження. 

Отже, що ми маємо? 80% хворих мають легкі симптоми, схожі на застуду або грип без ускладнень. Відповідно, їх лікують так, ніби це ГРВІ. Для них в основному все закінчується добре. Проблеми виникають далі, коли застуда перетворюється на пневмонію із затримкою дихання, коли хвороба атакує легені людини. 

Тут потрібна підтримуюча терапія, яка забезпечить роботу всіх життєво важливих органів і зупинить симптоми: блювоту, слабкість, лихоманку, кашель, діарею, втому. Не сам вірус. Моніториться кров'яний тиск, насичення легень киснем, температура тіла. У залежності від складності ситуації, кисень може подаватися навіть у режимі штучної вентиляції. 

Коронавірус лікування

Фото Reuters

Врешті-решт, основну роботу робить імунна система людини, а не ліки. Саме вона бореться з вірусом. Тому, на жаль, в основному вмирають люди похилого віку з ослабленим імунітетом та супутніми хворобами, які вони мали ще до зараження коронавірусом. 

Випадки можуть відрізнятись один від одного, бо люди можуть мати вірус та бактерії, які атакують організм одночасно. Їм можуть бути потрібні антибіотики або ні. Наразі не існує універсальної "срібної кулі", бо ми бачимо, як люди помирають і від звичайного грипу по всьому світу, і то набагато більше ніж від коронавірусу. Тож головне зараз підтримуюча або інтенсивна терапія. 

Медична наука дуже інноваційна, у ній постійно з'являється щось нове. Зараз лікарі розглядають препарати від грипу та ВІЛ як потенційно поміжні у лікуванні хворих на коронавірус. Щодо лікування ліками від ВІЛ, то йдеться про лопінавір та ритонавір. Якщо вони покажуть себе добре, кажуть вчені, можна буде спробувати "переробити" їх під коронавірус. При чому це не нова практика так робили ще у 2002 році під час спалаху SARS. 

Ще один препарат ремдезивір добре пройшов лабораторні випробування і вийшов на клінічні в самому Ухані (його також дали першому у США пацієнту з COVID—19, стан покращився, але ліцензії в Америці ще немає). Він та подібні йому можуть зупинити реплікацію, а отже і поширення вірусу в організмі людини. Що вони не можуть лікувати вже завдану шкоду. Але ремдезивір поки що є експериментальним препаратом, який взагалі—то готували для боротьби з вірусом Еболи. 

Тому на думку доктора Фреда Аокі з університету Манітоби, треба зосередитись на ліках, які будуть ефективні майже відразу після появи симптомів, але ще до того, як людина серйозно захворіє. Так нанесену шкоду можна буде зменшити або бодай обмежити. 

Коронавирус лечение

А в Таїланді взагалі зробили такий собі "коктейль": змішали препарат проти грипу озельтамівір та згадані вище препарати проти ВІЛ, трохи збільшили дозу та дали пацієнту. Через 48 годин, за ранніми звітами, самопочуття людини похилого віку покращилось. Якщо позитивних історий буде більше, кажуть у цій країні, такий варіант "може стати стандартним", але поки що говорити про це зарано. 

Зараз вчені кажуть про приблизно 30 нових препаратів, які розробляються на основі минулих епідемій коронавірусу (це завжди добре мати попередні випадки). Також в КНР стартувала кампанія по здачі крові тими, хто одужав. У їх плазмі знайшли дуже важливі антитіла до коронавірусу.

Після переливання крові важкохворим їм стало краще за 24 години: запалення та навантаження від вірусу зменшились, рівень кисню в крові підріс. Антитіла від пацієнтів, які одужали, зможуть вбивати вірус у крові хворих, впевнені в Китаї. "Застосування плазми може значно зменшити кількість загиблих", йдеться у повідомленні. Втім, це потребує незалежної оцінки та експертизи поза межами КНР. 

Свіжими є новини про те, що національна комісія охорони здоров'я Китаю включила препарат "Арбідол" у попередній план лікування заражених вірусом. Активно про це пишуть російські ЗМІ, адже препарат цей є радянського походження. В той же час препарат зі схожою назвою виробляється і в Індії. Ефективність препарату не є доведеною, як і немає відповідних досліджень. 

З цікавого: дехто намагається визначити ліки проти коронавірусу за допомогою… штучного інтелекту. 

Шлях до одужання: як пережити коронавірус 

У країні загалом рівень відновлення від вірусу складає близько 40%. Але в епіцентрі провінції Хубей він все ще нижче 15%. Такий високий показник за межами Уханя заслуга раннього втручання лікарів, кажуть у Китаї. В самому Ухані так не було. Досі не вистачає людей та лікарняних ліжок. Хворі часто помирають ще у чергах до лікарів. 

Коронавирус статистика

Одужання від потенційно смертельного вірусу це дуже добрі новини (більш ніж 2000 людей так не пощастило і це лише офіційні дані. Скоріш за все, смертей було більше). Багато хто через 14 днів був відпущений з лікарні. Але є проблеми насамперед, психологічні. 

Багатьом, особливо після важких випадків, складно повернутися до нормального життя. Їх можуть піддавати остракізму. Вони можуть мати дезорієнтацію у просторі палати інтенсивної терапії, а бачити постійно лікарів у захисних костюмах доволі сюрреалістично. Самі лікарі теж хворіють та помирають, допомагаючи сотням, тисячам пацієнтів. 

Щоб вважатися здоровими, люди з коронавірусом не повинні мати яскраво виражених симптомів, тобто кашлю, температури та лихоманки. А також двічі негативно пройти РНК-тест і сканування легень за допомогою КТ (вони мають бути більшою мірою чисті). Після виписки з лікарні люди мають знаходитись під карантином вдома 14 днів. Втім, і це не дає 100% гарантії, бо завжди є ризик повторної інфекції. Не кажучи вже про загальнонаціональну травму, стрес та втрату близьких людей.

Коронавірус лікування

Фото Reuters

Попередження та профілактика: як вірус передається 

Після зупинки поширення вірусу приходить час для його попередження, а отже — для вакцини. Її дуже активно розробляють. Останні новини з цього фронту — була створена 3D карта самого вірусу. Це має пришвидшити розробку вакцини. Але до цього ще довгий шлях — її не чекають до кінця року. 

Вчені з Техасу вивчили генетичний код COVID-19 та створили стабільний зразок, відомий як "протеїновий шип". Далі він був зображений за допомогою технології кріогенної мікроскопії. Цей "шип", пояснюють вчені, є антигеном. Технічно, вакцина — це перетворений у фрагменти ДНК генетичний код вірусу (а це РНК — рибонуклеїнова кислота). Після введення людині, клітини шкіри розпізнають антиген і створюють білки, ідентичні до тих, які створював би вірус. І вже вони "навчають" імунну систему боротися. 

Щодо більш загальних речей, то ще одне дослідження торкнулося теми виживання вірусу на поверхнях. Виявилося, що коронавіруси можуть бути заразними від 2 годин до 9 днів у залежності від вологості, умов та матеріалу

Загальний висновок вчених поки такий: ті коронавіруси, які можуть атакувати людину (а таких зараз 7 з майже 40-ка) виживають у квартирі зі звичайною температурою до 9 днів. Стійкість зменшується із зростанням температури. Дезінфекція за допомогою перекису водню або етанолу також э ефективною при спробі захиститись від подібної хвороби. 

Миття рук з милом а також фруктів, овочів та інших продуктів вкрай важливо виконувати завжди, але особливо під час вірусної загрози. Також серед простої профілактики: уникати перебування поряд з людьми, які мають виражені респіраторні симптоми, термічно обробляти м'ясо, рибу, птицю

Звичайні захисні маски, не дивлячись на їх неймовірну популярність, не зможуть захистити від вірусу. Через фрукти та посилки навіть з КНР вірус точно не передається. Поки що не доведена передача статевим шляхом. Але від людини та її речей, якщо вона вже заражена, захворіти можна. Наразі Китай спостерігає падіння у кількості нових випадків, але ще невідомо, коли поїздки туди стануть знову повністю безпечними. З іншого боку, число хворих різко зросло у Південній Кореї — на 53 людини, що означає, що зараз там зафіксовано вже 104 випадки. Одна людина померла (це перший смертельний випадок у країні). За попередніми даними, супер-поширювачем стала літня жінка, з якою мінімум 40 інших ходили до однієї церкви. Тож казати про перемогу над COVID-19 ще дуже рано.

148778

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: