fbpx
Сегодня
Урбан 19:53 11 Апр 2019

Коммуналка по-американски? Что такое коливинг в Украине и зачем там жить

Дом и офис в одном флаконе. Новый формат пришел сначала в Киев, а на днях появился в Полтаве. К бизнес-модели присматриваются в разных городах (укр.)

Ілюстрація: shutterstock.com

Для ринку оренди нерухомості житла України колівінг – новий та незвичний формат. Втім, на Заході, звідки він прийшов, він популярний серед IT-шників та креативних професій.

У чому його суть? Що з себе представляють українські колівінги? «Рубрика» розібралась.

КОЛІВІНГ: ЩО ЦЕ?

За своєю сутністю колівінг (від англ. co-living – спільне проживання) – нова форма спільного проживання, своєрідний інкубатор, де молоді, творчі люди живуть і взаємодіють.

У США бум колівінгов стався в середині 2000-х у Сан-Франциско на тлі зростаючих цін на нерухомість, іпотечної кризи і нової хвилі венчурних інвестицій в стартапи. Молоді підприємці та дослідники – співробітники великих технологічних компаній (Apple, Tesla, Google) стали колективно орендувати порожні особняки, перетворювати їх в робочій і житловий простір з загальними вітальнями, санвузлами, кухнями, доставкою їжі та прибиранням.

Середній вік жителів колівінгов – від 23 до 35 років.

Вартість оренди ділиться порівну, як і витрати на їжу та прибирання.

Аудиторія – програмісти, стартапери, молоді підприємці, представники креативних індустрій.

Середня кількість мешканців – 10-15 осіб.

У ЧОМУ ПЛЮСИ КОЛІВІНГУ?

💡 Бути серед своїх

Формат колівінгу обирають як співробітники одної великої компанії, так і люди з різних галузей, але зі спільними інтересами. У такій формі проживання найціннішим є ком'юніті.

Колівінг-центри відрізняються комфортними умовами, зручними робочими зонами і обідніми залами. Завдяки тому, що людина має можливість жити та працювати в одному місці, а навколо безліч однодумців, активізується творчий процес, є можливість зануритися у свій проект з головою та швидко його реалізовувати.

Все більше компаній для своїх співробітників обирають такий формат – адже під одним дахом збираються талановиті люди, обмінюються досвідом і генерують нові ідеї.

У США цей тренд набув такого поширення, що, за версією Bloomberg, увійшов в топ-8 явищ, які визначають стан американської соціальної економіки.

⏰ Більше часу для себе

Зазвичай цю форму сумісного проживання обирають ті, хто працює дистанційно, на фрилансі чи однією командою великої компанії.

Мешканці колівінг-центрів працюють вдома, вони не підв'язані під робочий час коворкінгів,  можуть працювати у будь-який час дня і ночі.

Крім того, праця у колівінгах дає більше часу для себе. Людина не витрачає час на поїздки дім-робота, не застрягає у заторах, не витрачає час на пошук їжі (бо ж холодильник завжди під рукою). Так заощаджується енергія та кошти.

💰Заощадження

Молоді люди часто хочуть бути гнучкими та легко змінювати житло. І в такому разі довгострокова оренда – не кращий варіант, а корострокова – значно дорожча. Більш того, у містах з високим попитом на житло іноді буває складно знайти квартиру на короткий термін.

Тому вони обирають колівінги, які, зазвичай, сучасно мебльовані, а у вартість проживання входять комунальні послуги, регулярне прибирання, постільні та туалетні приналежності, замовлення їжі тощо.

Через те, що загальна вартість оренди ділиться порівну між усіма мешканцями, колівінг пропонує ті комфортні умови, які складно дозволити собі, коли ти шукаєш житло один.

Саме тому жителі одного з найвідоміших колівінгов у Силіконовій долині The Rainbow Mansion називає це «сімейною економікою»

КОЛІВІНГИ В УКРАЇНІ

У світі тренди «Do more with less! Shared economy» поширені та користуються значним попитом. В Україні ця практика тільки в стані зародку. Проте українські колівінг-центри вже з'являються.

«Z House», Полтава

Адреса: вулиця Шолом Алейхема, 47б, Полтава

Опис: це триповерховий будинок у центральній частині міста. Назва колівінгу пішла від нового покоління Z (так називають тих, хто народився між другою половиною 1990-х і другою половиною 2000-х). Для них і створювали простір.

Ідея «Z House»- «комфортний простір для одноразової роботи, проживання та відпочинку команди, яка, ми віримо, створить проекти, подібні WhatsApp, Payoneer», — зазначає власник проекту Олександр Карташов.

Особливості роботи: «Z House» створили як формат нового типу для взаємодії команди. Об'єкт може комфортно розмістити до 15 осіб.

Для цього передбачена робоча зона всередині приміщення зі всім необхідним для роботи (дошки, проектор, робочі столи). Ця зона може трансформуватися в зону для дозвілля і стати, наприклад, міні-кінотеатром. Передбачена зона для взаємодії команди під відкритим небом (пергола, лавочки, пуфи під відкритим небом — все, що може сприяти народженню крутої ідеї).

«Z House» зробили об'єктом закритого типу. Вся територія огороджена, є цілодобова охорона.
Всередині — 9 окремих квартир, які облаштовані дуже функціонально. У них є зона для приготування їжі, для прийому їжі, для персональної роботи, для розваги, відпочинку та підтримання гігієни.

Крім класичного колівінга, пропонується ряд сервісів. За заздалегідь узгодженим меню надається харчування в боксах (сніданок, обід і вечеря). Також є можливість клінінгу як загальних зон, так і приватних. Туди входить хімчистка та прання. Є послуга трансферу з аеропорту на об'єкт.

Facebook

«Vilnyy», Київ, Одеса

Опис: Це організація проживання з акцентом на середовищі. Продаються не койко-місця, а доступ до спільноти.

"Vilnyy – це середовище для активної молоді, і головна його особливість – націленість на сумісне творення. Три кити, на яких стоїть наш колівінг – це активність, спільнотворення та взаємоповага", — пояснює концепцію колівінга співзасновник Георгій Дехтяренко.

"Щопонеділка проводяться обов'язкові спільні вечері. Учасники збираються у холі та обмінюються досвідом та думками. Хоча б раз на місяць молодь з нашого середовища має відвідати якусь лекцію або займатися волонтерством, після чого розповідати про це на спільних вечерях.

Маючи бажання реалізувати свій проект, ти завжди можеш звернутися до спеціалістів у різних галузях, які живуть разом с тобою. Наприклад, до IT-шника, дизайнера чи піарника. Завдяки цій взаємодії у нашому середовищі виникали дійсно круті проекти.

Ще одна важлива умова. Ми не спричиняємо зайвого шуму після 23:00, не вживаємо міцного алкоголю та наркотиків. Не просто через те, що це погано, а ще й через те, що ми поважаємо інших", — вважає організатор.

Особливості роботи: "Процедура в'їзду така: заповнення анкети, яка доступна для всіх. Потім ми відбираємо жителів. Зазвичай, ми знімаємо квартиру у центральних районах міста – це зручно для комунікації та доступності пересування.

Простір для життя та комунікації розрахований у середньому від 12 до 16 людей.  У кожній квартирі є сотник, що слідкує за порядком, атмосферою та філософією проекту. Також він відповідає за фінансові та менеджерські обов'язки.

У середньому нормальна квартира у центрі Києва коштує десь $1200 + $200 за комуналку. Ми заселяємо туди 12-14 людей, вони платять за перший та останній місяць. І, по суті, ми знімаємо квартиру з грошей людей, які заїжджають. Проживання у нас коштує $100 на місяць. У квартирах є  все необхідне для комфортного проживання, роботи та спілкування. Таким чином ми працюємо в нуль», — пояснює принципи роботи Георгій.

Загальна ціна є нижчою, ніж середня орендна плата по місту. Але ми не продаємо койко-місце, ми даємо доступ до спільноти. У середовищі активної молоді є різні інтереси та напрямки, є люди, які займаються волонтерством, хтось займається скаутським рухом. По суті у кожного є своя ніша, але немає комунікації між однолітками, яких, насправді, об'єднує багато спільних ідей. Ми ж гуртуємо молодь цілісно.

Говорячи про строки проживання, то бажаний варіант для нашого колівінгу – це півроку. Але буває рік і більше", — розповів Георгій.

Адреса: Осередки є у Києві та Одесі, але зараз обговорюється і лобіюється відкриття таких осередків молоді во всій Україні. Кожен, хто хоче побачити такий формат у своєму місті – може звертатися до організаторів. У них є програма фінансування відкриття таких осередків.

У Києві «Vilnyy» базується за наступними адресами: вул. Малевича, 83 (метро «Палац Україна»); вул. Межигірська, 43 (метро «Контрактова площа»), вул. Лук'янівська, 63 (метро «Лук'янівська»); вул. Тургенівська, 52 (метро «Лук'янівська»).

Facebook

«Domivka Coliving», Київ

Опис: розташований у перебудованому корпусі колишнього Київського заводу реле та автоматики. Територія біля будинку – промисловий район, поруч знаходяться офіси багатьох українських IT-компаній. «Домівка створена вихідцями з IT для IT спільноти Києва.

"Ми хочемо поєднати людей з професійним бекграундом в IT сфері разом і побудувати справжнє ком'юніті», — пишуть організатори на своєму сайті.

Особливості роботи:  у колівінг входять 20 смарт-квартир по 18 квадратних метрів, п'ять квартир по 25.  Це окремий поверх, закритий від сторонніх людей, який має 27 окремих квартир по 18 і 25 м2, і багацько спільного простору (200м2) на якому розташована зона відпочинку в холі, спільна кухня-вітальня, комірка, місце для сушіння білизни тощо.

Домівка обладнана відеоспостереженням, має 24\7 охорону на ресепшені. Ліфти також обладнані системою доступу, на наш поверх доступ мають лише Domivka Citizens.

«Ми віримо що кухня-вітальня — головне місце кожної оселі. Домівка пропонує вам кухню 33м2 обладнану всією необхідною технікою та меблями. Але кожна квартира також має свою окрему кухню», — кажуть автори проекту.

Адреса: ЖК Smart House, вул. Машинобудівна, 39, Київ

Сайт

32747

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: