fbpx
Сегодня
Світ 17:07 22 Авг 2018

Коэн, Манафорт и заявление Microsoft: «жареный Трамп по-Мюллеровски»

Нападения Дональда Трампа и его союзников на «затянутое» расследование специального прокурора Роберта Мюллера оказались напрасными. Решение присяжных в отношении экономических преступлений Пола Манафорта и признание под присягой Майкла Коэна в преступлениях с целью влияния на выборы прямо угрожает Трампу, особенно если подсудимые пойдут на сотрудничество с прокуратурой, чтобы облегчить собственные приговоры (укр.).

Фото ongovernment.com

Оголошення Майклом Коеном своєї готовності свідчити проти Дональда Трампа і його апарату та початок судового процесу над Полом Манафортом зробили політичну ситуацію у США ще хиткішою. «Одкровення» Майкла Коена, колишнього адвоката Трампа, відбулися лише через кілька днів після того, як було опубліковано запис 2016 року із розмовою між Трампом та Коеном, після чого Президент США та його нові адвокати вголос почали атакувати Коена як «брехуна», кепкуючи з намагань команди спецпрокурора Роберта Мюллера використовувати свідчення Коена у ході розслідування.

А тут вчора, 21 серпня, Майкл Коен здався ФБР, визнаючи себе винним у банківському шахрайстві, податковому шахрайстві та фінансових порушеннях у ході участі в передвиборній кампанії «певного кандидата». В обмін на пом'якшення покарання Коен пішов на угоду з Мюллером, затвердивши свій статус як свідка прокуратури (замість 65 років в'язниці тепер може бути ув'язнений на термін від трьох до п'яти років). У ході судового засідання Коен визнав, що «вчинив дії у координації і за вказівкою кандидата на федеральний пост». Майкл Коен під присягою заявив, що скоїв злочин за дорученням тодішнього кандидата на пост глави Білого дому (однак у прес-релізі не було названо Трампа за ім'ям), після чого вийшов під заставу. «Позачергові» висновки суду: Коен визнав, що порушив законодавство про вибори за вказівкою кандидата; Коен визнав, що діяв з метою впливу на хід виборів.

Відповідно до американського законодавства (за яким поки не висунуто офіційне звинувачення, ім'я фігуранта справи не розголошується) імені Трампа не було у інформації, яку передали пресі. Але вичислити, що саме він є «загадковим кандидатом» не важко. Адже конкретним злочином, який суперечить законодавству про вибори, називають виплату коштів зірці фільмів для дорослих Стормі Деніелс та іншим жінкам в обмін на нерозповсюдження інформації про адюльтер Дональда Трампа – тобто, фальсифікація іміджу кандидата перед виборцями.

Водночас продовжувався судовий процес над Полом Манафортом, головою передвиборчого штабу Трампа, стосовно 18 пунктів звинувачення – здебільшого таких, що стосуються фінансового шахрайства. Манафорт надавав свої послуги політичного консультанта та лобіста за кордоном (у тому числі в Україні), при цьому з ним розраховувалися таємно, відповідно до документів «чорної каси Партії Регіонів», завдяки чому Манафорт уникав від офіційної реєстрації своєї лобістської діяльності та, відповідно, сплати податків у США (згідно інформації поширеної українськими ЗМІ, Манафорт міг отримати протягом 2007 – 2012 рр. близько $13 млн за свою роботу на Партію Регіонів; у оприлюднених документах прізвище Манафорта згадувалося двадцять два рази). У ході судового процесу команда Трампа та особисто Президент США відкрито тиснули на присяжних: у ході своїх публічних заяв Дональд Трамп назвав Манафорта «хорошим хлопцем», якого «судять, нібито він якийсь там Аль Капоне», висловивши особисту шкоду від того, що той попав під суд, та натякнув, що він, як президент, має право надавати помилування всім звинуваченим на федеральному рівні. Окрім атаки на суд (який здебільшого розглядає саме фінансові злочини Манафорта, такі як відмивання грошей) Президент Трамп також знову відкрито паплюжив Мюллера та його команду прокурорів: називав їх «купкою злобних демократів» на чолі «фальсифікованою охоти на відьом», а самого спеціального прокурора «заплутаним Бобом Мюллером», «опальним і дискредитованим». У такій атмосфері тиску присяжні могли очікувати на небезпеку стосовно себе, своїх родичів та кар'єри, коли сам Президент Сполучених Штатів атакував ідею звинувачення Манафорта.

Не дивлячись на такий тиск, 21 серпня присяжні все ж змогли знайти певний консенсус та передати судді рішення стосовно визнання провини Пола Манафорта у 8 звинуваченнях з 18 (десять пунктів було відхилено через відсутність одностайного рішення). За думкою присяжних, Манафорт є винним у п'яти пунктах звинувачення, які стосуються податкового шахрайства, у двох пунктах стосовно банківського шахрайства, та одного пункту щодо шахрайських операцій із іноземним банком. На основі рішення присяжних остаточний вирок 28 серпня має винести суддя. Президент США Дональд Трамп уже встиг назвати (ще остаточно не винесений) вирок Манафорту «ганьбою» і заявив, що це не має нічого спільного із «російською змовою». За прогнозами, навіть такий урізаний список провин Манафорта може означати для нього майже 80 років в'язниці. Звичайно, можливе зменшення терміну – у випадку, якщо підсудний буде співпрацювати із федеральними розслідуваннями. Тому співпраця Манафорта з Мюллером є вже гарантованою: навряд чи він захоче пожертвувати рештою свого життя заради Трампа.

Сам Дональд Трамп натякає на альтернативний варіант розвитку подій, який може зупинити Манафорта від свідчень проти нього. Наприклад, дочекатися закінчення розслідування Мюллера (сам спецпрокурор не оголошував кінцевої дати розслідування, але голоси в адміністрації Трампа, такі як Джон Болтон, «анонсували», що до нового року все «має владнатися»), після чого Президент Трамп помилує Манафорта від федеральних злочинів та випустить на волю. За таким «планом» колишньому керівникові штабу виборчої кампанії кандидата Трампа доведеться просидіти у в'язниці «лише» біля року. Але дехто з політиків США вже мають план «бойової готовності» у випадку такого рішення Президента США. Зефір Тічаут, кандидатка на посаду Генерального прокурора штату Нью-Йорк, заявила про можливість протистояти трампівському волюнтаризму, якщо такий сценарій відбудеться: «Якщо Дональд Трамп помилує Манафорта, таке федеральне помилування не буде охоплювати злочини за законодавством штатів. Як Генеральний прокурор Нью-Йорка я буду розслідувати та проводити судочинство щодо будь-яких правопорушень [Манафортом] законів штату, щоб бути готовою до намагань Трампа захистити свої позиції через помилування. Ми маємо дати всім зрозуміти абсолютно ясно, що ніхто не може бути вище за закон».

Крім того, за десятьма пунктами звинувачення, стосовно яких присяжні не змогли дійти до одностайності, у прокуратури та ФБР є право розпочати новий процес проти Пола Манафорта (з новими присяжними та суддею). Це надає команді Роберта Мюллера додатковий «козир» у переговорах із Манафортом стосовно угоди зі слідством. Крім того, вирок судді стосовно восьми «одностайних» пунктів звинувачення також може бути пом'якшений у випадку готовності Манафорта до угоди. Оскільки помилування Президента США не розповсюджується на суди окремих штатів, прокуратура може організувати Манафортові цілу череду судових процесів як мінімум у Нью-Йорку та Вірджинії. На вересень вже запланований другий суд над Манафортом стосовно федеральних звинувачень, тепер вже політичних: змова проти США, робота на спецслужби Москви.

Неприємною для Дональда Трампа та, тепер уже, всієї Республіканської партії, також стала заява світового виробника програмного забезпечення. Прес-служба компанії Microsoft Corp повідомила, що завадила хакерській групі з Москви здійснити чергову атаку заради впливу на виборців у США перед листопадовими виборами до Конгресу. Хакери використовують фальшиві версії сайтів у схемі «фішингу», щоб змусити користувачів надавати дані логіну для доступу до комп'ютерних мереж та конфіденційних систем, таких як облікові записи електронної пошти представників Республіканської партії та консервативних аналітичних агентств задля отримання компрометуючої інформації. Microsoft вилучила домени фальшивих сайтів, щоб уникнути спроби злому логіків членами хакерської групи, відомої як «Fancy Bear», або APT28, яка вважається пов'язаною із російським урядом, а конкретно ГРУ. Компанія заявила, що за останні два роки було закрито 84 підроблених веб-сайтів. Президент Microsoft Бред Сміт заявив: «Ми стурбовані тим, що ці та інші спроби створюють загрози безпеці все більшій масі груп, пов'язаних із американськими політичними партіями під час виборів до 2018 року».

Врешті-решт, для Білого дому настали скрутні часи. Загроза імпічменту Президента Трампа ще ніколи не була такою реальною, і, як розповів POLITICO один із колишніх представників президентської адміністрації, існує «дуже висока ймовірність того, що президент, який все більше відчуває нападу з усіх боків, зробить щось настільки незрозуміле, що може погіршити і без того вже погану ситуацію». Люди, близькі до президента, в тому числі нинішні та колишні представники апарату Білого дому, визнають, що вівторок став одним із самих темних днів для Трампа за півтора роки правління. І вони стурбовані тим, що одкровення Коена та Манафорта, навіть якщо вони не пов'язані безпосередньо зі справою про змову з Москвою, надають політичну вагу розслідуванню Мюллера, що є дуже важливим після того, як Президент США та його союзники протягом декількох місяців намагалися підривати віру суспільства у сенс розслідування. Звичайно, Дональд Трамп багато разів демонстрував уміння виходити «сухим з води» у ситуаціях, які для іншого політика чи бізнесмена знаменували б кінець кар'єри. Однак у випадку із Майклом Коеном і Полом Манафортом він сам заклав під себе «бомбу уповільненої дії», увівши до внутрішнього кола безчесних людей, яким власна свобода буде дорожчою за інтереси свого боса. Поки що складається враження «початку кінця» трампівської адміністрації – хто знає, чи зможе Дональд Трамп знову залишитися непідсудним. Вірогідно, що подальший розвиток розслідування буде залежати від виборів у листопаді: за перемоги Демократичної партії можемо прогнозувати початок процедури імпічменту і суд, а за перемоги Республіканської партії будуть намагатися відкласти звинувачення та суд над Президентом США до кінця його першого терміну.

Як влучно відмітив американський продюсер та сценаріст Марк Ґуґенгайм («Зелений Ліхтар», «Стріла», «Персі Джексон», «Легенди завтрашнього дня»): «Мені здається, що 'Реаліті Шоу Дональд Трамп' сьогодні випустило фінал сезону. Не можу дочекатися останньої серії».

7
1170

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: