fbpx
Сегодня
Спецпроект 13:39 12 Май 2023

Книги для подростков: чтобы понять интровертов, экономику и даже ведьм

По статистике, большинство подростков берут в руки только учебники. Вероятно, это связано с тем, что из-за нагрузки у них не остается времени на чтение. Или им не встречалась книга, которая действительно может заинтересовать.

Як знизити стрес? Чому я не такий, як інші? Як прийняти себе таким, як є? Як надихнутись та відкрити нові горизонти? Усі ці та інші питання відкривають книги із психології. Тут не побачите важких та надто розумних термінів, тут не буде «води», а лише корисні поради!

"Сила інтровертів. Тихі люди у світі, що не може мовчати", Сьюзен Кейн

Щонайменше третина людей, яких ми знаємо, є інтровертами. Це ті, хто віддають перевагу слуханню над розмовою, створюють інновації, але не люблять самореклами, більше люблять самостійну роботу, а не групову. 

Кілька століть нам нав'язували ідеальний образ людини — комунікабельної, харизматичної, енергійної. Мовляв, саме ці риси — запорука успіху. Тому й не дивно, що більшість переступила через себе, намагаючись відповідати цьому взірцеві. У своїй "Силі інтровертів" Сьюзен Кейн стверджує, що ми суттєво недооцінюємо інтровертів і показує, скільки ми втрачаємо при цьому. Сьюзен Кейн також знайомить нас з успішними інтровертами — від дотепного, високооктанового публічного оратора, який заряджається на самоті після своїх виступів, до продавця-рекордсмена, який тихо використовує силу запитань. Авторка книги — інтровертка, тому щиро ділиться порадами, як здобути успіх на роботі та в особистому житті, при цьому залишаючись самим собою

Пристрасно аргументована, бездоганно досліджена та наповнена незабутніми історіями реальних людей, книга має силу назавжди змінити те, як ми бачимо інтровертів і, що не менш важливо, як вони бачать себе. 

Цитата

"Якщо вам до вподоби робити все повільно та спокійно, не дозволяйте іншим змушувати вас відчувати, що темп потрібно пришвидшити. Якщо вам подобається глибина, не силуйте себе до пошуків широти. Якщо ви надаєте перевагу виконанню одного завдання за один раз, так і робіть. Відносна байдужість до винагороди дає змогу йти власним шляхом. І лише від вас залежить наскільки добре ви скористаєтеся своєю незалежністю".

Сила інтровертів

«Місія інтровертів. Чому світу важливо, щоб ви були собою»,  Голлі Ґерт

"Ну він же інтроверт!", "Ну вона ж інтровертка!" — часто звучить як образа. Немов інтроверсія — це якась вада. Усе якраз навпаки: інтроверсія — це перевага, суперсила, благословення. Принаймні в цьому переконана Голлі Ґерт. А якщо ви в цьому ще сумніваєтеся, то "Місія інтровертів"  точно для вас.

Вона розповість, як сприймати власні особливості за переваги, як взаємодіяти з людьми та вчасно "перезаряджати батарейки", дослухатися до себе й розкривати власну природу. І в жодному разі не намагатися "косити" під екстравертів. А раптом у вас закладено потенціал, як у Джона Толкіна, Опри Вінфрі, Майкла Джордана, Матері Терези, Бетховена чи Одрі Гепберн, а ви намагаєтеся відцуратися від себе та здаватися кимось іншим? Якщо ви інтроверт чи любите інтроверта, ведете чи ділите життя з ним, вам потрібна ця прониклива книжка, яка наповнює силою!

Цитата

"53% мільйонерів вважають себе інтровертами. Одне дослідження показало: керівники інтроверти «перевершують очікування директорів та інвесторів трохи частіше», ніж екстраверти. Такі самі успіхи інтроверти продемонстрували навіть у сфері продажу, де основний елемент — соціальна взаємодія. Це довели результати 35 досліджень серед майже чотирьох тисяч продавців.

Щоб досягти успіху і стати чудовими лідерами, друзями або впливовими особистостями, інтровертам не потрібно перетворюватися на екстравертів. Інтроверти теж можуть бути успішними".

Місія інтровертів

««Мене ніхто не розуміє!» Як впоратися зі стресом у школі, сім'ї і стосунках», Джефрі Бернштайн 

Тиск у школі, зміни тіла, соціальні мережі, побачення — не дивно, що є  відчуття стресу. Ви не самотні. Сьогодні багато підлітків відчувають занепокоєння, тривогу та стрес. Але є способи, за допомогою яких ви можете взяти під контроль себе, перш ніж стрес втрутиться у ваше життя. Цей "посібник із виживання" покаже вам, як боротися зі стресом, щоб ви могли повернутися до речей, які роблять вас щасливими.

За допомогою книжки "Мене ніхто не розуміє" ви дізнаєтеся, як когнітивно-поведінкова терапія може допомогти вам позбутися негативних думок і замінити їх більш корисними, гнучкими способами сприйняття життєвих проблем. Нарешті, ви навчитеся з'ясовувати, що для вас дійсно важливо, і як ви можете використовувати свої переваги, щоб створити стійкість до стресу та майбутніх невдач.

З цією книгою ви навчитеся заспокоювати свій негативний внутрішній голос і зосереджуватись на своїх сильних сторонах, щоб подолати будь-яке випробування, з яким ви можете зіткнутися, досягти своїх цілей і жити найкращим життям.

Цитата

"Головне — уважно слухати, як і коли ваше тіло надсилає повідомлення про стрес. У такому разі ви зумієте відповідно діяти й упоратися з потрясінням замість дозволяти йому змучувати вас фізично й емоційно!

Навчившись звертати увагу на відповідні сигнали тіла, як-от утома, розлади шлунку, головний біль і скутість м'язів, ви почнете більше про себе піклуватися, заспокоюватися та запобігати подальшому наростанню стресу, коли ваші «американські гірки» стають просто шаленими".

Посібник з виживання для підлітків

 "Дрімучий ліс. Шлях Відьми", Анастасія Лавренішина

Якщо ваша дитина або ви захоплюєтеся чарівними світами українського фентезі — з дивовижними персонажами, детально й глибоко прописаними паралельними світами, із захопливою напругою дії й несподіваними поворотами сюжету, "Дрімучий ліс. Шлях Відьми" саме для вас. Ця книга зацікавить тих, хто любить "кінематографічні" історії, адже авторка зобразила світ Дрімучого лісу як кіно, яке мов саме розгортається перед очима читача.

Дрімучий ліс повен дивовиж, чарів і фантастичних істот. Заправляє в ньому моторошна рогата чаклунка — Стара. Вона тримає ключі від кордонів, від кожного дерева й квітки — але до своїх найбільших таємниць, найсокровенніших глибин Дрімучий ліс її не допускає. Туди Стара відправляє Уляну — дівчинку, яку з немовляти тримала коло себе як служницю, — і наказує їй принести звідти Відьомську Книгу….

Цитата

"Вовк слухав і нетерпляче поглядав на місяць. Від нього було вкрай важко відволіктися. Подеколи, заледве жовте око вигулькувало в небі, щось неначе закипало в темній душі звіра. Може, давні спогади? Запхані у найвіддаленіший куточок серця, вони накочувалися, коли в небі ясніла повня, і розвіювалися, коли вона щезала.

— А проте, — не вгавало Опудало, — місяць — прекрасний. Я знаю, що на ньому живе Бородань — чаклун із бурштиновими очима.

Звір віддер погляд од місяця й уп'явся очима в Опудало. Звідки такій злидоті було відомо, що старий мешкає на місяці? Навіть Вовк не був у цьому певен…"

Дрімучий ліс Шлях відьми

"Вітрова гора", Анна Багряна

Роман "Вітрова гора" — це саме те глибоке, щире та актуальне українське фентезі. Анна Багряна зуміла поєднати історії про давні вірування українців та сучасність. Видання зацікавить молодших підлітків, 10+, які полюбляють захопливі фантастичні історії, цікавляться українською міфологією та історією, життям ровесників у інших країнах, а також для батьків, які прагнуть виховати своїх дітей відповідальними, патріотичними, самодостатніми особистостями.

Вони живуть поміж нас — вітри, онуки Стрибога. Завжди народжуються тут, на берегах Дніпра, зазвичай в одній родині дід передає онукові таємні знання та особливі вміння. Однак із Дейвом стається інакше: він народився в Канаді, тож мусить пройти непростий шлях, перш ніж осягнути своє прадавнє українське коріння і відкрити справжнє покликання. Проте вітрові млини на Дніпрових пагорбах манять хлопця, і цьому годі опиратися…

Цитата

"Щодня із завмиранням серця заходив в інтернет і читав новини з України. А ще — писав листи Дані. Справжні довгі листи, а не скупі повідомлення в чаті. Хіба що відправляв їх не в заклеєних конвертах через голубів-листонош, а електронною поштою. Хоча на той час і це вже було романтикою… У писанні є якась інтимність. Коли ж говориш по телефону чи скайпу, тобі увесь час здається, що тебе підслуховують інші люди. Крім того, ми обоє дуже хвилювалися й шарілися. Я навіть писав вірші. Присвячував їх Дані".

вітрова гора

"Найбагатший чоловік у Вавилоні", Джордж Клейсон

Змінилися часи, замість золотих монет з'явилися паперові купюри й картки для виплат, та незмінними залишаються закони грошей. Стародавні вавилоняни були першими людьми, які відкрили універсальні закони збагачення. Джордж Клейсон розкриває секрети створення, зростання та збереження багатства. Завдяки цим цікавим оповіданням про купців, торговців і скотарів ви дізнаєтесь, як отримати більше ніж ви заробляєте, як позбутися боргів, залучати удачу, обирати розумні інвестиції і зберегти міцне багатство.

Завдяки книжці "Найбагатший чоловік у Вавилоні" кожна людина може відкрити для себе закони грошей. Цю збірку притч Джорджа Клейсона, стилізованих під вавилонські історії, ще називають посібником з фінансової кмітливості, яку необхідно знати ще в школі. Вона написана просто й захопливо, без складних термінів і нудних розділів. Щоб зрозуміти і втілити написане, вам не треба мати економічну освіту, достатньо лише вашої цікавості.

Цитата

"Насолоджуйтеся життям, поки ви тут. Не перенапружуйтеся, не намагайтеся заощадити забагато. Якщо без напруження можете відкладати десяту частину заробленого, нехай так і буде. В усьому іншому живіть за доходами й не дозволяйте собі стати скнарою, не бійтеся витрачати. Життя гарне й щедре, коли в ньому є гарні речі та джерела задоволення". 

найбагатший чоловік у вавилоні

"Коротка історія економіки", Найл Кіштайні

Чи неминучі економічні кризи при капіталізмі? Втручання держави в економіку корисне чи шкідливе? Хоча відповіді на такі базові економічні питання важливі для кожного, незнайома мова та математика економіки можуть здаватися страшними. Ця зрозуміла, доступна та навіть гумористична книга ідеально підходить для читачів, які не знайомі з економічними концепціями, а також для читачів будь-якого віку, які хочуть краще зрозуміти економічну історію та ідеї.

 Економічний історик Найл Кіштайні знайомить нас із деякими ключовими мислителями — Адамом Смітом, Девідом Рікардо, Карлом Марксом, Джоном Мейнардом Кейнсом та іншими. У "Короткій історії економіки" він розглядає різноманітні теми від винаходу грошей до Великої депресії, підприємництва та поведінкової економіки. Прочитавши книгу, ви зможете чітко відрізнити погляди Маркса від ідей Гаєка, обережний капіталізм від безрозсудного та довідаєтеся, чому економічні знання потрібні всім, а не тільки фахівцям. 

Цитата

«Чи слід дозволяти купівлю-продаж людських органів задля порятунку життя важкохворих? Багато хто скаже «ні».

…Американський економіст Елвін Рот використав економічні принципи, щоб віднайти спосіб збільшити кількість органів, доступних для трансплантації, без запровадження їх купівлі-продажу.

Рішення Рота базується на тому, що люди мають дві нирки, але можуть вижити й з однією, тож якщо вашому братові потрібен цей орган, ви можете віддати один зі своїх. Біда в тому, що… ваша нирка може не підійти братові. Тоді він мусить чекати далі, поки з'явиться сумісний орган. Припустімо, є ще один пацієнт і невідомий вам донор, які перебувають у подібному становищі. Що, якби ваша нирка підходила цьому пацієнтові, а донорова — вашому братові? Правда ж, провести обмін — непогана ідея? У цьому суть розв'язання Рота". 

коротка історія економіки

Партнерський матеріал.

Рубрика:
Полезности
1
784

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: