fbpx
Сегодня
Мир 09:37 27 Июл 2018

Надурили! Правящая партия КНДР уже не желает отказываться от ядерного оружия

«Никогда такого не было и вот опять!» (укр.).

Фото: newsmobile.in

Центральний комітет правлячої Робочої партії КНДР ухвалив рішення про те, що Північна Корея  все ж не відмовиться від свого ядерного арсеналу, яке вони назвали «дорогоцінною спадщиною» попередніх лідерів країни, згідно з місцевими джерелами, незважаючи на попереднє зобов'язання партійного голови Кім Чен Уна (чи Кім Чен Ина) провести денуклеарізацію Корейського півострову. Кім провів переговори з Президентом Південної Кореї Мун Чже Іном у квітні, а також саміт із Президентом Сполучених Штатів Дональдом Трампом у червні та принципово погодився відмовитися від ядерної програми Північної Кореї в обмін на обіцянки безпеки режиму та економічних процвітання

На жаль, відсутність якогось конкретного документу щодо кроків процесу ліквідації ядерної зброї та недавні повідомлення про те, що прогрес у переговорах сповільнився, в поєднанні зі вказівками на те, що союзник КНДР Китай продовжував відправляти пальне в країну, щоб полегшити економічну ситуацію, спричинену міжнародними санкціями, викликали питання наскільки щирий Пхеньян у своїй відмові від ядерної зброї. Джерело з північнокорейської провінції Північний Хамгьон, уздовж кордону з Китаєм, нещодавно повідомило корейську службу американського Radio Free Asia, що керівництво країни не має наміру повністю відмовлятися від ядерної програми, за яку вона боролася протягом десятиліть.

«На початку липня відбулося засідання високопоставлених партійних посадовців з провінційних організацій, партійних секретарів та керівників виробництва заради пояснення лінії політики ЦК щодо поточної ситуації у країні. Останній оратор, який завершив шестигодинне засідання, підкреслив, що за думкою керманичів партії «ядерна зброя – найцінніша спадщина наших попередніх лідерів», і «якщо ядерки немає, залишається лише смерть»», – повідомило джерело RFA, яке побажало залишитися анонімним. За словами джерела, багато чиновників були «здивовані указом ЦК».

Звідки ж слова про «спадщину»? Справа в тому, що Північна Корея почала отримувати базову інформацію, необхідну для розробки програми ядерної зброї у 1950-х роках ще за правління Кім Ір Сена (діда Кім Чен Уна), «засновника нації». Вироблення плутонію відбулося наприкінці 1980-х років під керівництвом Кім Чен Іра (батько Кім Чен Уна), із випробуванням першої ядерної зброї у 2006 році.

Друге джерело з Північного Хамгьону повідомило RFA, що розпорядження ЦК викликало дискусію серед публіки: «Деякі погоджуються з тим, що «без ядерки буде смерть», а деякі кажуть, що це порушує обіцянки надані США та міжнародному співтовариству. Високопоставлені чиновники партії слухали виступаючих на цій зустрічі, оскільки намагалися визначити, чи дійсно Кім Чен Ун не має ніякого наміру здаватися ядерною зброєю, або це лише частина тактики здобуття важелів у міжнародних переговорах щодо процесу денуклеаризації… Вперше з моменту зустрічі лідерів США та Північної Кореї ЦК офіційно заявив у ході зустрічі високопосадових чиновників партії, що ядерна енергія є спадщиною від пізніх лідерів, але це може бути просто ідеологічною заявою, спрямованою на посилення дисципліна серед чинів».

На думку аналітиків з корейською служби RFA, головною перешкодою для досягнення та реалізації будь-якої ядерної угоди є те, що у США та Північній Кореї існують різні визначення щодо процесу денуклеаризації на Корейському півострові. Вашингтон розглядає цю проблему як демонтаж та вилучення ядерної зброї та будь-яких ядерних об'єктів Північної Кореї, в той час як у КНДР бажають системи регулювання ядерної енергії подібної до Південної Кореї, із гарантіями економічного розвитку.

Нагадуємо, що раніше у ході зустрічі представників США та Північної Кореї в Пхеньяні були створені робочі групи, які займуться низкою запитань, серед яких оцінка зусиль північнокорейського керівництва з досягнення денуклеаризації Корейського півострова. Однак пізніше, за розслідуванням CNN, джерело з Білого дому повідомило про те, що КНДР може дати «задню» у перемовинах про денуклеаризацію.

7
1640

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: