fbpx
Сегодня
Результати 17:17 24 Апр 2018

Кейс #РозкажиЯк: флешмоб, собравший вдохновляющие на изменения истории

Десятки людей в соцсетях поделились примерами общественной активности, которая меняет общество (укр.).

Рівень життя в країні залежить від готовності людей брати відповідальність не тільки за себе, а й за довколишній простір. Саме така активність, вміння домовлятися і об'єднуватися заради результату, а не очікування, що до влади прийде добрий чиновник і наведе лад, формує відповідальне суспільство, проактивних людей та якісне місцеве самоврядування.

Проактивність полягає в тому, щоб брати відповідальність на себе, а не просто пристосуватися до ситуації або чекати, коли щось станеться. Від проактивних людей зазвичай не потрібно вимагати діяти, і вони не потребують детальних інструкцій.

На звільнених та прифронтових територіях сходу України воєнні дії стали каталізатором розвитку громадянського суспільства.

Аби показати, що таких прикладів є багато, і особиста відповідальність творить позитивні зміни, рух «Сильні громади» запустив флешмоб #РозкажиЯк. За цим хештегом у соцмережах люди діляться історіями про те, як вони змінили життя суспільства на краще, щоб показати іншим, наскільки важливо бути соціально активними.

«Якщо ми підтримуємо демократичні цінності, цінності свободи і відповідальності індивідів, ми повинні вселити цю віру в інших реальними прикладами і справами та залучити якомога більше людей. Так ми зможемо пришвидшити процес зміни ментальності громадян від патерналістичного мислення до гуртування і дії».

Історіями успіху поділилися уже понад півсотні людей. Це свідчить про те, що активістом може бути кожен. Тематика історій різна — від того як мобілізувати мешканців та облагородити територію перед будинком чи встановити дитячий майданчик, до комплексних рішень, які покращують місцеве самоврядування.

Мешканці Дружківки кілька років тому, об'єднавшись, домоглися цілодобового постачання води, яку відключили, щоб заробляти гроші, зловживаючи службовим становищем. Сім'я директора місцевого водоканалу має бізнес із продажу бутильованої води, тому її навмисно відключали, щоб збільшувати дохід.

https://www.facebook.com/pavlo.ostrovsky/posts/1900110496725680

Після збору підписів та мітингу під міською радою, які організував активіст Павло Островський, водопостачання у місті відновили.

Чимало історій об'єднання громадян пов'язані з тим, що люди не чекають, поки місцева влада облаштує місця для відпочинку чи розваг, а беруть ініціативу у свої руки. У Торецьку таким чином місцеві жителі долучилися до встановлення дитячого майданчика.

«У 2016 році я реалізовував проект невеличкого дитячого майданчика у парку на околиці Торецька. Без об'єднання зусиль членів ГО «Твоє Нове Місто» мені б нічого не вдалося. Але найкращим моментом тієї історії було те, що долучилися місцеві мешканці. Вони принесли бензопили, відра, різний інвентар і почали допомагати», — підкреслив активіст із Торецька Андрій Грудкін.

Відкриття дитячого майданчика у Торецьку

Мешканці Лиману на Донеччині прибрали сміття та навели лад на майданчику поблизу школи.

Мешканці Лиману на Донеччині прибрали сміття та навели лад на майданчику поблизу школи

Молодь разом із дорослими впродовж кількох тижнів на вихідних збиралася для прибирання території. За цей час було зібрано та вивезено кілька тонн сміття.

Інколи навіть зроблене і опубліковане у соцмережі фото проблеми з описом призводить до виправлення ситуації. Мешканка Маріуполя зробила пост у Фейсбук про те, що біля місцевого супермаркету автомобілі запарковані на тротуарі таким чином, що заважає пересуватися пішоходам.

активісти

Власники супермаркету і місцева поліція відреагували на допис мешканки, а через певний час з'явився бордюр для обмеження заїзду автомобілів.

Люди приходять до того, щоб брати відповідальність за своє життя, а ми акцією #РозкажиЯкхочемо форсувати це.

«Парадигма залежності і очікування трансформується. Люди приходять до того, щоб брати відповідальність за своє життя, а ми акцією #РозкажиЯк хочемо форсувати це. Хочемо, щоб люди бачили приклади інших та виходили із свідомості феодальної залежності, де хтось має вирішувати, до республіканської. Це коли громадянин бачить проблему, хоче її вирішити, починає діяти, об'єднуючи всі зацікавлені сторони, в тому числі й місцеве самоврядування, а не сидить і скаржиться, що все погано і влада нічого не робить», — підкреслює координатор руху «Сильні громади» Валентин Краснопьоров.

Громада Селидового об'єдналася проти підвищення в 2,2 рази тарифів на воду. Селидівська спілка воїнів АТО разом з іншими активістами міста організували публічні обговорення зі збором підписів проти підвищення тарифів. Тоді під зверненням підписалися близько 1700 громадян.

Продовжую ділитись успіхами активістів нашого міста. Й цього разу розповім, як Селидівська громада відстояла тарифи на…

Posted by Oleksandr Tsakhniv on Tuesday, April 3, 2018

Через розголос та об'єднання зусиль мешканців міста подвійного підняття тарифів на воду не відбулося. Зараз тарифи не перевищують 26 грн за куб води.

«Кілька років тому, до російської агресії, навряд чи можна було спостерігати серед громадян дієві наміри змінювати місто, значну мотивацію до об'єднання та спільних дій. За останні три роки розуміння того, що місто і люди в ньому повинні змінюватись привели до утворення окремих громадських організацій. Так, і ми з друзями створили ГО «Східна Вежа». Своїми діями ми хотіли довести що Селидове – це Україна, й живуть в ньому українці, нехай і різного етнічного походження, але які щиро поважають одне одного, мають національну гідність, готові до співпраці, взаємодопомоги й порозуміння», — зазначає активіст із Селидового Олександр Цахнів.

Впродовж останніх років прикладів об'єднання громадян у Селидовому заради відстоювання інтересів громади було чимало.

Активні мешканці Селидового також організувалися, зібрали гроші та подали позов до суду для того, щоб скасувати призначення заступником міського голови чиновника, раніше засудженого за корупційні дії. Хоча суд і був програний, але зрештою чиновника таки звільнили.

У інших випадках мешканці міста об'єднувалися для того, щоб домогтися розпуску громадської ради одного із комунальних підприємств, сформованої зі «своїх»

Школярі з Лиману разом із вчителькою та батьками оновили автобусну зупинку на околиці міста.

https://www.facebook.com/roman.punin.9/posts/1653326184745580

У Бахмуті мешканці зорганізувалися та очистили засмічений пляж на місцевому озері. До прибирання також долучилося чимало людей, які відпочивали біля води.

Он-лайн флешмоб #РозкажиЯк!Принимаю эстафету от движения "Сильні громади" и хочу поделиться примером, как жители…

Posted by Алена Щекодина on Wednesday, March 28, 2018

Маленькі приклади активності доводять, що зміни починаються із нової парадигми мислення кожного з нас і залежать не від влади, а від мешканців і їх здатності домовлятися. Усвідомлення своєї відповідальності за певну частину суспільного простору робить життя набагато комфортнішим.

Схожу думку про те, що лише активний громадянин може бути рушієм змін, висловив у одному з останніх інтерв'ю і відомий український літератор, перекладач та громадський діяч Сергій Жадан.

«Не буде за тебе робити ні Порошенко, ні Гройсман, ні якісь активісти, адже «активіст» – це ти. І якщо ти не вийдеш на вулицю, буде мінус один активіст, мінус одна можливість щось змінити», — вважає Жадан.

Більше історій про те, як мешканці долучаються до маленьких змін у своїх містах, шукайте за хештегом #РозкажиЯк у Фейсбук.

93
884

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: