fbpx
Сегодня
Что происходит 10:50 03 Фев 2020

Импичмент под выборы: как конгрессмены пытаются убрать Трампа из-за Украины

Демократическая партия США запустила процедуру импичмента против Дональда Трампа. Шансов устранить его практически нет — но настоящая причина в осенних выборах (укр.)

Фото Reuters

Вже 5 лютого у Сенаті США завершиться політична драма на ім'я «Імпічмент Трампа» – сенатори голосуватимуть за те, чи винен президент.

Увесь скандал почався через ідею президента дістати компромат на Джо Байдена – конкурента Трампа на виборах. Республіканці вірять, що Байден у 2014-2015 роках тиснув на українську владу (!), аби "відмазати" свого сина, Хантера, який працював у компанії Burisma ексрегіонала Злочевського. Зрозуміло, ця історія стала скоро публічною.

Демократи зібрали докази для імпічменту… але 5 лютого програють

Операція "прибрати Дональда Трампа" стартувала 15 січня, коли демократична більшість у Палаті Представників передала справу про імпічмент до Сенату. Головним обвинувачем тут став конгресмен Адам Шифф (його вже називають "новою зіркою" політики Штатів).

Якщо коротко, то демократи у Конгресі на чолі зі спікеркою Ненсі Пелозі звинувачують Трампа у тому, що він зловживав владою, аби шантажувати Володимира Зеленського і добути компромат на Байдена, а потім намагався приховати це від конгресменів.

Але не поспішайте гуглити «у якій тюрмі сидять президенти США», а все через регламент процесу. Так, «менеджери імпічменту» (це Шифф і інші демократи) та захисники Трампа на чолі з професором права Аланом Дершовіцем мали по три дні на свої виступи. Далі пройшли дебати.

Все це важливо, але: усунути президента з посади можуть лише сенатори своїм підсумковим голосуванням… і зважати на докази вони не зобов'язані.

Власне, тому у Дональда Трампа все чудово. Для його усунення потрібні голоси 67 сенаторів зі 100. Тим часом, республіканці мають 53 місця. І "червоні" ще до голосування заявляли, що підтримають Трампа, бо вважають весь процес лівацько-ліберальною змовою.

І справа не в Україні, республіканці взагалі демократам принципово не вірять, бо серйозно посварилися ще через доповідь Мюллера. Навіть давній союзник України Ліндсі Грем пообіцяв "поховати імпічмент".

Тож інтриги у підсумковому голосуванні ну зовсім немає: республіканська більшість явно виправдає Трампа за всіма статтями.

Сенат США

Фото Reuters

Але справжній план опозиції – «потопити» Трампа на виборах-2020

Дійсно, у демократів є хитріша мета. У Штатах вже триває президентська виборча кампанія (саме голосування буде у листопаді). Для «синіх» імпічмент – це гарний спосіб обвалити рейтинг Трампа (так само, як «Вотергейт» поховав кар'єру Річарда Ніксона).

Адам Шифф і колеги хочуть довести: президент задіяв свою владу, аби розправитися з опозиціонером Джо Байденом, роздає підкилимні накази послам і посадовцям, обманює власний же Конгрес. А американці історично бояться диктатури, тож демократи натякають, що Трамп легко може стати цинічним тираном зразка Реджепа Ердогана. Наприклад, за твердженням Демпартії, Білий Дім відмовлявся надавати документи справи конгресменам (а це вже блокування роботи Конгресу).

"Демократи будуть показувати, що республіканський Сенат став знаряддям, завдяки якому Трамп покриває свої дії", – підсумовує оглядач NBC Джонатан Аллен і вказує, що це допоможе демократам.

сша імпічмент

Демократи в Сенаті проводять прес-конференцію щодо судового процесу у справі імпічменту Трампа / Фото Reuters

А 26 січня Демпартія отримала ще один козир. За даними New York Times, ексрадник Трампа Джон Болтон у своїх мемуарах фактично підтвердив історію «Трамп шантажує Зеленського». Болтон – стовідсотковий республіканець-«яструб» (він працював ще у Рональда Рейгана), і «червоні» йому явно повірили більше, ніж Пелозі.

Тут задумалися уже конгресмени. Впливовий республіканський сенатор Мітт Ромні одразу закликав викликати Болтона у Сенат. Він такий не один: одразу 75% американців хотіли почути «що це було» від свідків.

Але (пам'ятаємо про партійні війни) 31 січня сенатська більшість на чолі з партійним організатором Джоном Тюном круто допомогла президенту, відмовившись слухати свідків.

Тож республіканці майже відбилися, але є питання "що це їм дало?". Адже осінню вони можуть втратити підтримку і нейтральних виборців, і частини націонал-патріотичних прихильників GOP (які навряд чи раді тому, що президент торгує міжнародною політикою Штатів).

«Справа Трампа»: президент (дуже схоже) шантажував Зеленського…

Коли у травні 2019 року офіс спецпрокурора Мюллера опублікував доповідь про Трампа, документ став бестселером – американські видавництва друкували його і продавали як детективний роман. Із нової «справи Трампа» також може вийти серйозний шпигунський триллер.

Трамп Зеленський

Головним «епізодом» справи стала знаменита телефонна розмова Дональда Трампа з Володимиром Зеленським 25 липня. Окрім протокольного обміну вітаннями (і лестощами), президент України спитав американця про військову допомогу і закупку «Джавелінів». Однак Трамп почав відповідь зі слів «я хотів би, щоб ви зробили нам послугу». Він так і не відповів про ракетні установки, зате заявив: «про сина Байдена багато говорять і багато людей хочуть дізнатися про це». Далі Трамп пропонував співпрацювати з Джуліані і підключити до справи очільника ГПУ.

Усе б нічого, але анонімний викривач (представник ЦРУ) повідомив про зміст розмови розвідувальній спільноті, а далі його рапорт потрапив до Конгресу та журналістів.

«Це збіг чи вимога розслідувати справу Байдена?», – досі сперечаються американці. Але ще за тиждень до розмови Трампа-Зеленського, Білий Дім несподівано заморозив 391 мільйон доларів військової допомоги Україні. Хоча глава Пентагону Роберт Екслер та держсекретар Майк Помпео просили цього не робити.

Згодом Тім Моррісон, посадовець Ради Нацбезпеки США, під присягою «здав» посла США у Євросоюзі Гордона Сонленда. Цей діяч 10 липня і 1 вересня влаштовував зустрічі з Олександром Данилюком і Андрієм Єрмаком. А там натякав: шанси України на військову допомогу і зустріч Зеленського з Трампом залежатимуть від готовності Зеленського публічно перевідкрити «справу Байдена». Хоча телефонну розмову Моррісон не вважав злочином.

Американці назвали цю історію quid pro quo, військова допомога у обмін на слідство проти Байдена. Вже згаданий Джон Болтон зізнався у мемуарах, що чув від президента тезу: жодної допомоги Україні, доки українські посадовці не дадуть компромат на Джо і Гантера Байденів. До речі, цю ж історію підтвердили одразу двоє свідків – Вільям Тейлор та посадовець Радбезу Штатів Александр Віндман.

…А ще у справі фігурують тіньова команда Трампа, втручання у вибори-2016 і Юрій Луценко

Здавалось би, до чого тут Сонленд? А до того, що Дональд Трамп узагалі доручив стосунки з Україною не Держдепу, а «тіньовій команді». Її очолював друг і адвокат президента Руді Джуліані (схоже, це він автор всього плану). Також входили міністр енергетики Рік Перрі, вже згаданий Гордон Сонленд і Курт Волкер. Вони і проводили зустрічі – наприклад, Джуліані влітку пересікався з Єрмаком у Мадриді.

Адвокат також підключив двох своїх партнерів, Льва Парнаса та Ігоря Фрумана. Парнас працював «зв'язковим» Джуліані і намагався організувати йому зустрічі з Зеленським і Аваковим. А ще домовлявся з Юрієм Луценком про нібито матеріали «справи Байдена» (і сперечався, чи 700 грамів віскі – смертельна доза).

Найшаленіша частина із озвученого у Конгресі розповідає, як трампісти пропонували Зеленському "зізнатися", що це ми, а не Росія, втручалися у американські вибори у 2016 році. Тоді Трамп зміг би "відмитися" від звинувачень у зв'язках з Кремлем. У серпні Сонленд і Курт Волкер (так, "зрада") навіть збиралися писати нашому президенту текст виступу про втручання і Байдена. Наш президент її проігнорував.

Дональд Трамп та Джо Байден

Дональд Трамп та Джо Байден

Республіканці підтримали Трампа, бо вірять, що він не злочинець. Або хоча б «менше зло»

Американські республіканці заодно зламали українцям стереотип про «суперчесних і принципових» західних політиків. GOP'івці традиційно підтримують Україну і виступають за «сильну Америку» – однак це зовсім не заважає їм відкидати усі докази, блокувати імпічмент і без питань підтримувати Трампа.

Насправді, частина республіканців може вірити аргументам команди Трампа. По-перше, вказують Дершовіц і компанія, Трамп якщо і просив Зеленського про послугу, то суто заради боротьби з корупцією у США. І взагалі, Володимир Зеленський і Андрій Єрмак не заявляли, що на них тиснули. По-друге, Трамп таки розблокував військову допомогу Києву, і саме його адміністрація надавала Україні зброю, а команда Обами – ні. А ще, мовляв, демократи не хочуть розслідувати "справу Байдена".

"Я згоден, що він вчинив неприйнятно, але є різниця між цим і зрадою підкупом і іншими тяжкими злочинами", – прокоментував сенатор Ламар Александер.

А ще GOP'івці явно озброїлися принципом «мета виправдовує засоби». Дональд Трамп – зараз єдиний республіканець, який має шанси виграти вибори-2020, тож його підтримують. Аби, наприклад, не пустити у Білий Дім Берні Сандерса. За версією консерваторів, він небезпечний лівий, і який влаштує у США ледь не соціалістичну революцію. Тим часом Трамп проводить чітку республіканську політику – знижує податки, наприклад.

Найімовірніше, що навіть зізнання Джона Болтона не завершить любов партійців до Трампа (хоч може коштувати симпатій спонсорів і виборців). Чинний президент на диво популярний серед "червоного" електорату, його роботу схвалювали 89% прихильників республіканців. Під них і будуть підлаштовуватися конгресмени. А інакше прихильники Трампа можуть влаштувати сенатору-опозиціонеру бойкот на виборах.

Україна намагалася не втручатися у американську політику. Але нас усе одно зачепило

До речі, про Україну. Як не дивно, ми маємо шанс вийти з цього скандалу, не ставши ворогами Сполучених Штатів.

Володимир Зеленський, за інформацією Business Insider, займав чітку позицію: не втручатися в процес (хоча Зе обережно вказував, що "не відчував тиску"). Вибір вдалий, адже Україна має підтримку у обох партіях, існує навіть республікансько-демократична "група друзів України", яка просуває ідею "успіх України – у інтересах США". Водночас, військову допомогу надає саме адміністрація Трампа.

Схоже, американці це оцінили. Наприклад, член команди Трампа держсекретар Майк Помпео у Києві заявив, що Штати підтримують Україну. Демократи теж не ображені: жодна зі сторін імпічменту у Сенаті не звинуватила Київ у грі проти них. За словами посла України у США Володимира Єльченка, у 2020 році Штати передадуть нам ще три катери, продадуть "Джавеліни". Американські інструктори і далі навчатимуть українських вояків. Плануються і "інші проекти", про які посол поки мовчить.

Помпео Зеленський

Але є і погана новина. За словами ексголови МЗС Павла Клімкіна, у багатьох республіканців Україна тепер асоціюється з проблемами і це "насправді іміджева катастрофа". Команда Трампа пояснювала всі свої дії тим, що "Україна вкрай корумпована", а сам президент заявляв, що українці допомагали Гіларі Клінтон на виборах-2016. Частина ідейних прихильників Трампа у Сенаті можуть в це повірити і просто бойкотувати Україну.

Тож Володимиру Зеленському і нашим дипломатам доведеться переконати американців. Як показало турне Майка Помпео, Штатам потрібні економічні партнери і союзники для стримування Росії – ось над цим і доведеться працювати.

Рекомендуємо прочитати: Чи дбають про Україну американці? Ключове з візиту держсекретаря Помпео до Києва

16828

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: