fbpx
Сегодня
Инфографика 09:37 22 Мар 2019

Кто станет президентом Украины, может сказать один город. Исследовали, какой

Наш материал мог бы сэкономить деньги многим социологическим кампаниям, кого интересует правдивость намерений. В Украине есть города, которые по электоральным предпочтениям является "страной в миниатюре" (укр.).

Яке місто можна назвати електоральною моделлю всієї України?

–За лічені дні до першого туру президентських виборів у мережах активно поширюється ціла маса різноманітних опитувань громадської думки. Більшість із них – від неавторитетних джерел, на кшталт соціологічної компанії «РАНД» чи Передових правових ініціатив. Але найбільшого резонансу з подібних опитувань отримало дослідження, яке начебто провела партія «Батьківщина». Так, вони стверджують, що їх активісти опитали близько 2.5 млн громадян. Мета поширення результатів подібних опитувань зрозуміла – це інструмент боротьби за голоси тих, виборців, які ще не визначилися. Така собі маніпуляція, оскільки виборці схильні віддати голос тому кандидату, у якого «є шанси».

Зараз, коли щодня виходять нові опитування з абсолютно різними розкладами, досить важливо ще переконати електорат в тому, що саме це дослідження є більш точним і правдивим.

Звісно, багато виборців не розуміють, що таке репрезентативність, тому більш переконливими для них є результати тих опитувань, де було більше опитано людей. Така логіка насправді є хибною, але дуже поширеною. Саме тому "Батьківщині" було так принципово опитати (чи то намалювати) якомога більше людей.

Однак при проведенні соціологічних опитувань важливо не опитати якомога більше людей, а максимально точно відтворити структуру населення, так аби вибірка (зазвичай це близько 2000 респондентів) представляла різні групи населення, людей різного віку і з різних регіонів. Саме від правильності цього відтворення і доброчесності соціологів залежить якість опублікованих результатів опитування. Тобто «Батьківщина» могла значно зекономити на ресурсах і отримати той самий результат (але тут явно партія переслідувала іншу мету).

На жаль, під час виборів довіру до соціологів намагаються підірвати і часто основою для цієї недовіри є фрази на кшталт «я не знаю нікого, хто голосує за кандидата Х, але йому малюють великий рейтинг». Це насамперед зумовлено тим, що різні соціальні групи мають своїх фаворитів, так само фаворити в кожному регіоні можуть суттєво відрізнятися.

Ми проаналізували результати президентських та парламентських виборів 2014 року і визначили, в яких округах результати майбутніх виборів швидше за все співпадуть із результатами загалом по країні. Ми розрахували, на скільки в середньому результат кожного кандидата на президентських виборах та кожної партії на парламентських в середньому відрізнявся від отриманого по всій країні. Цю різницю ми зобразили на карті. Чим світліше колір, тим меншою є ця різниця.

карта президент вибори

Для збільшення — натисніть на мапу

Отже, якщо ви житель Полтави, Кропивницького чи їх околиць – ми вас вітаємо, ви можете бути в курсі електоральних симпатій країни, просто спілкуючись зі своїми сусідами. Якщо ви житель Галичини чи Донбасу, то вам з цим не пощастило – це найбільш специфічні у симпатіях регіони країни. Швидше за все, розподіл симпатій ваших сусідів не збігається з розподілом симпатій усього населення України.

Причина такої схожості результатів у тому, що структура населення цього округу є найбільш наближеною до структури населення України загалом. За великим рахунком, можна проводити опитування тільки по цьому округу і вони не надто відрізнятимуться від загальноукраїнських (але я цього не рекомендую робити, бо структура електорату може змінюватися, наприклад, цього року очікується більша явка молоді та жителів Сходу).

Наскільки реально результати голосування по округу збіглися на минулих виборах з результатами голосування по Україні судіть самі – більшого збігу з загальноукраїнським результатом, ніж на ТВО 99 (Кропивницький) не спостерігалося.

таблиця тво 99 кропивницький електоральна модельЧи зберегли за собою Кропивницький та Полтава право називатися електоральною моделлю всієї України – дізнаємося за 10 днів.

7709

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: