fbpx
Сегодня
Актуально 15:26 04 Апр 2019

Хроники выборов: для кого голосование стало победой

ЦИК подсчитала 100% голосов. Как и почему победили двое финалистов – и кто стал третьим победителем выборов

Доки світ чекає фінального сезону «Гри Престолів», в Україні завершилася перша серія вітчизняного аналогу – президентських виборів (і триває друга – про дебати). Сьогодні ЦВК успішно  завершила підрахунок 100% голосів.

А «призерами» президентських перегонів стали екс-шоумен Володимир Зеленський з 30.24% (це 5,7 мільйонів голосів) та чинний президент Петро Порошенко з 15,95% (або 3 мільйони), на них тепер очікує другий тур.

Усього 2,5% до нього не вистачило Юлії Тимошенко: підтримали екс-прем'єрку 13,4% виборців. 4 місце посів Юрій Бойко — 11,6% і 2,2 мільйони «за» від українців. Замикає п'ятірку Анатолій Гриценко із 6,9% (1,3 млн). 29 кандидатів з-за меж топ-10 сумарно набрали «аж» менше трьох відсотків, а 1% українців ухитрилися проголосувати «проти всіх», зіпсувавши бюлетень.

Барометр політичної активності, він же явка, показав нам 62,8%. Тобто на 2% більше ніж на минулих виборах-2014 і на 21% більше, ніж на аналогічних виборах у Словаччині (не такі українці й пасивні).

Лаконічну оцінку цим виборам уже дали наші європейські партнери: голосування було демократичним, а результат не викликає сумнівів.

Володимир Зеленський переміг усіх

Головним феноменом цих виборів, звісно, став шоумен Володимир Зеленський. Тому, що в політику він прийшов усього три місяці тому (політичний стаж Юлії Тимошенко у 80 разів довший!). А замість інтерв'ю і зустрічей з виборцями він агітував через соцмережі та месенджери (штаб політика вже вказав, що стратегію не мінятимуть).

Зеленський

Як не дивно, це подіяло. У першому турі Володимир Зеленський переміг одразу у 19 областях та у Києві — для порівняння, Віктор Ющенко у 2004 році «брав» лише 16 і столицю – та отримав більше голосів ніж Порошенко і Тимошенко разом. «Найзеленішими» виявилися Дніпропетровська, Миколаївська та Одеська області. За оцінкою групи «Рейтинг», Зе-кандидат був абсолютним фаворитом для молоді 18-29 років та українців віком 30-39 років.

Більше того, Володимир Зеленський обійшов Петра Порошенка на більшості військових спецдільниць у зоні Операції об'єднаних сил – простіше кажучи, армійці вірять, що кандидат буде гідним Головнокомандувачем.

І ось чому ця перемога закономірна. Для багатьох це було голосування не «за», а «проти», явний протест«Зеленський — це «чорна мітка» українців, які зневажають і не хочуть бачити Порошенка президентом, не більше», — відзначає соціолог Віктор Небоженко. З погляду виборців, це було голосне «ні» всій політичній системі, яка не виправдала їхніх очікувань щодо реформ і рівня життя. Як Дональд Трамп. Відтак, корупційний скандал в «Укроборонпромі» чи +50 гривень до тарифів на воду одразу додавали рейтингу Зеленському.

А щевиборці бачать у ньому «нове незаплямоване обличчя». Не дивно для країни, де 60% виборців втомилися від чинних політиків і хочуть оновлення (тому їхнім вибором не стали Гриценко або Кошулинський). Зрештою, чимало українців були готові вручити булаву Святославу Вакарчуку. І третє: так, Зеленського називали популістом, але ідеї тотальної лібералізації «зайшли» частині виборців, яка вважає, що у держави забагато повноважень.

Спрацювала і «суперзброя» у вигляді серіалу «Слуга народу», бо він дав телеглядачам образ крутого «президента з народу», що перетворює сьогоднішню Україну на новий Сінгапур. «Серіального Голобородька і реального Зеленського електорат мало розрізняє», – констатує видання «Детектор медіа»

У цій системі координат не так важливо, що кандидат не представив свою команду, що він обіцяє вступати до ЄС за процедурою, якої не існує, а закони ухвалює не гарант, а Верховна Рада. Або що журналісти довели зв'язок політика з олігархом Ігорем Коломойським. Схожі «фішки» мав Трамп, і переміг. Протестно.

А у другому турі Володимир Зеленський може знову здолати Петра Порошенка, набравши 39% проти 18% – на це вказує спільне дослідження Центру Разумкова, КМІС та групи «Рейтинг». До нього «перетікають» виборці від кожного з топ-8 кандидатів, адже всі вони незадоволені владою.

Однак є кілька «якщо». Головні з них – кадрові питання і дуель кандидатів у вигляді дебатів (до цього Зеленський не виходив до преси наживо). Їх результат може переконати нейтральних виборців, що Володимир Зеленський вестиме якісну зовнішню політику і гідно спілкуватиметься з Трампом чи Путіним. Або ж навпаки – «вихід в люди» може показати, що він не готовий бути стратегом (або пропонує неприйнятні ідеї), і відлякати навіть прихильників. Відмова також не додасть голосів. Бо дві третини українців хочуть бачити на чолі сильного лідера.

Петро Порошенко переміг 37 кандидатів

Якщо штаб лідера «95 кварталу» випромінював упевненість, то команда Петра Порошенка до останнього не була переконана у хеппі-енді. І недарма, адже у підсумку чинний гарант переміг лише у Львівський та Тернопільській областях. Результат у 15,95% — це антирекордне друге місце для українських перших турів.

І доки у БПП звинувачують Кремль, олігархів та заангажоване телебачення, соціологія каже, що справа в розчаруванні виборців. Одразу 8 з 10 українців, за даними КМІС, вважають соціально-політичну ситуацію  в країні поганою. «А винні в цьому корупціонери або некомпетентні чиновники», – відповідали громадяни. І 31 березня у очах «базового електорату» Порошенка той же корупційний скандал в «Укроборонпромі» чи скасування статті за незаконне збагачення просто перекрили позитиви від Томосу чи децентралізації. Так, у Волинській області гарант отримав менше 20% – хоча на минулих виборах мав 52%.

Порошенко

Однак водночас Петро Порошенко і переможець, бо переконав виборців у своїх здобутках та продовжує боротьбу. По-перше, чинний президент має досвід і стабільну стратегію на міжнародній арені, яка включає постійний тиск на Росію, курс на НАТО та євроінтеграцію (останні навіть закріпив у Конституції). Він знайшов особистий контакт з Дональдом Трампом та Ангелою Меркель. Для проєвропейського виборця це явна перевага над новачком Володимиром Зеленським.

Мова і національна ідентичність – ось друга його топ-тема. Порошенко є прихильником українізації, зокрема підтримки вітчизняного кіно, і на цьому полі теж не мав публічних конкурентів (а Зеленському критики пригадують українофобські жарти). Зрештою, він єдиний виніс на білборди гасла про мову, армію і «Геть від Москви». За оцінкою політолога Петра Олещука, кандидат «зробив ставку на україномовних патріотів із західних областей», і вони проголосували. Серед його прихильників у всіх регіонах популярна думка, що змінювати досвідченого головнокомандувача під час війни – небезпечно.

Чи може Петро Порошенко перемогти у другому турі?

Соціологічні опитування не дають йому таких шансів. Однак за інформацією ВВС, у штабі кандидата сподіваються на виграш у дебатах, який показав би перевагу Порошенка-президента над Зеленським-кандидатом. Інший шанс на перемогу – резонансні кроки, які повернуть довіру проєвропейських виборців. Гучні відставки, наприклад.

«Є 21 день, щоб щось довести. Варто посадити трьох друзів, чи принаймні відсторонити. Варто подати невідкладні законопроекти. Варто почути ключові вимоги», – вказав викладач Києво-Могилянської бізнес-школи Валерій Пекар. У Порошенка наразі пообіцяли почати предметний діалог з невдоволеними виборцями. Але на яких саме умовах – поки невідомо.

Імовірно, діалог чи його відсутність і стане вирішальним. «Як бувало раніше, у другому турі будуть голосувати за менше зло,відзначала директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. За даними попередніх соцопитувань, 20% українців не знали, кого підтримати у другому турі, і їхні голоси можуть змінити ситуацію.

Європейський вибір переміг проросійський

Втім, перший тур виборів має ще одного колективного переможця, якими себе можуть вважати прихильники європейського курсу України. З топ-п'ятірки лідерів за євроінтеграцію виступали Володимир Зеленський, Петро Порошенко, Юлія Тимошенко та Анатолій Гриценко, і сумарно вони набрали 66,5%. Можна вважати це колективним «так» вступу до ЄС та НАТО. А тому хто б не переміг, він продовжить курс на Захід, бо іншого не дозволять виборці. Такий же прогноз дає і очільник МЗС Павло Клімкін.

І навпаки: у 2004 чи 2010 роках проросійська позиція фактично гарантувала місце у другому турі. Натомість зараз топ-прихильник дружби з Росією і екс-регіонал Юрій Бойко мав лише примарні шанси на другий тур. І нульові шанси — на перемогу. Окрім іншого, це серйозно ускладнює Росії втручання в українські вибори.

Саме так, підстав вважати всіх виборців Зеленського апріорі проросійськими і непатріотичними немає. Якби це було правдою, його рейтинг обвалився б у той момент, коли кандидат вказав у програмі вступ до НАТО і намір стягнути з Росії компенсацію (тим часом він зростав). Натомість кандидат переміг, наприклад, у Києві, Рівненській та Волинській областях, де за проросійських політиків традиційно не голосують. За твердженням журналіста Дениса Казанського, в очах виборців Донбасу Зеленський також не є прокремлівським. «За Зеленського, який виступав на концертах для воїнів АТО, відкрито жертвував гроші на армію і вважається людиною Коломойського, свідомий проросійський виборець голосувати не буде», — написав він.

У підсумку, кандидати мають ще 17 днів, аби зробити свою перемогу остаточно. А їхнім прихильникам слід пам'ятати одну з численних порад Уляни Супрун: «Манту мочити можна, а одне одного – ні!».

3380

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: