fbpx
Сегодня
Війна 11:01 20 Ноя 2018

Хроника трагедии 32 блокпоста: падение и кровавая развязка

Четыре года назад, 20 ноября, прокуратура возбудила дело против командования АТО из-за событий на 32-м блокпосте (Луганская область), которые привели к его потере. По сей день, движется ли дело, общественность не знает. Но как случилось, что буквально за 10 дней боев погибли по меньшей мере 26 бойцов, и еще немало попали в плен и пропали без вести? Попробуем разобраться и мы.

Про те, як розвивались події на 32-му блокпості до 14 жовтня, і як бійці виявилися оточеними супротивником, ми вже писали раніше – "Призабута битва за 32-й блокпост. "Долина смерті" луганського напряму". Але найбільш запеклі бої розгорнулись з 15 по 26 жовтня.

Моменти бою

Моменти бою

15-го числа було вирішено провести операцію по розблокуванню нацгвардійців. Для цього були підтягнуті бійці штурмового батальйону «Айдар». Група «айдарівців» — 30 чоловіків на «бусіку»  Volkswagen Т4, джипі Mitsubishi L200 (що перевозив боєкомплект) та легковому авто Mercedes E210 — виїхала надвечір.

Мікроавтобус проїхав всього 3-4 км, проколов колесо і потрапив під обстріл — командира Золотої сотні Олександра «Італійця», який знаходився за кермом, одразу поранило. Загорівся і пікап L200, у ньому важко поранило Владислава Царенка (псевдо «Цар»). «Айдарівці» вибралися з палаючого пікапа, витягли й Владислава, проте він невдовзі помер від поранень.

На жаль, все це сталось перед ворожими позиціями – а тут оборону тримали бойовики з так званого батальйону «Хуліган» — фактично російські найманці з Уралу. Ховаючись за мікроавтобусом, бійці «Айдару» деякий час вели перестрілку з росіянами, хоча були поранені усі, окрім Сергія «Дикого» і «Гуцула». Врешті решт, їх взяли в полон, росіяни затягнули їх до себе на позиції.

Однак за «айдарівцями» йшла колона 24-тої мехбригади з двох танків та БМП-2. В районі села Оріхове БМП-2 була підбита. На допомогу їм вийшли ще три танки, два з яких були підбиті ще на підході. Один з танків таки зміг нанести супротивнику великі втрати, витримав 8 влучань з гранатомета і два влучання з піхотного вогнемета «Шмеля», після чого ще зміг пройти кілометр. Екіпаж покинув танк, але був взятий у полон.

Один з БТР-4Е, котрий вийшов з 32 БП

Один з БТР-4Е, котрий вийшов з 32 БП. Фото feldherrnhalle.livejournal.com

Одразу після бою повідомлялося, що загинули 8 українських бійців, 2 були захоплені у полон, ще 3 поранені. В тому бою, крім кількох бойовиків, був вбитий також кадровий російський офіцер зі складу 200-ї мотострілецької бригади – старший лейтенант Євгеній Трундаєв (він був інструктором по використанню протитанкової зброї). Пізніше йому таємно присвоєно звання Героя Росії.

По словам бойовиків, «після бою вони взяли у полон 6 бійців «Айдару» і стратили щонайменше їх командира у якості помсти за смерть Трундаєва». Зробили вони це по звірячому – старшого сержанта Олександра Піскіжова на псевдо «Італієць» били прикладами по голові, поки не розбили череп та почали витікати мізки, після чого застрелили.

Боєць

Боєць «Айдару» Олександр Піскіжов, по звірячому вбитий у полоні

Ще одна спроба допомогти оточеним відбулася 16-го числа. Однак колону, яка рухалася зі сторони блокпоста в селі Нижнє Попаснянського району у напрямі Смілого, накрили артилерійським вогнем. У результаті були знищені три БТР-4Е, пропали у бою безвісти п'ять військовослужбовців.

Супротивником була також відбита і достатньо потужна спроба прориву бійців 24-ї мехбригади та 95-ї аеромобільної 19 жовтня. Колона була обстріляна з гранатометів та ПТРК. В результаті танк Т-64, який йшов попереду, запалав та в ньому здетонував боєкомплект. Наступною була знищена ворогом БМП-2 та БТР-80. Уцілілі бійці відступили на БТРі. Однак частина групи змогла прорватися, доставила вантаж і забрала поранених на 31-й блокпост.

Запеклі бої продовжувалися до 27 жовтня, коли командування окупаційних сил висунуло ультиматум — покинути блокпост до півночі, або його знищать з «Градів». Пізно вночі того ж дня українські військові вийшли з оточення з 32-го блокпоста «зеленим коридором». Військові 80-тої бригади та бійці Національної гвардії відійшли з амуніцією та усією боєздатною технікою. За домовленістю, вихід української колони відбувався у супроводі офіцера проросійських формувань.

Бійці 95-ї аеромобільної бригади та їх БТР-80, який був втрачений під час боїв в районі 32-го блокпосту

Бійці 95-ї аеромобільної бригади та їх БТР-80, який був втрачений під час боїв в районі 32-го блокпосту

На блокпосту були кинуті два БТР-4Е зі складу харківської бригади НГУ. Вони були сильно пошкоджені в боях і виведені з ладу під час відходу.

Деякі дослідники війни пишуть, що «за період з 14.10 по 19.10 ЗСУ та НГУ втратили 4 БТРа, 7 БМП-2, 3 танки та 4 одиниці автотехніки. За цей же період людські втрати склали 14 бійців (2 з НГУ з в/ч 3008, 6 бійців з 24 ОМБр, 1 з 95 ОАМЕБр, 1 з 80 ОАЕМБр та 4 з 24 ОШБ)».

Якщо розглядати бої за блокпост в цілому, то тут до цих цифр потрібно додати, як мінімум, ще капітана Дана Колісника зі складу 140 ЦСпО, який загинув 26 жовтня.

В той же час є і інші цифри – так, засновник сайту "Цензор.Нет" Юрій Бутусов у жовтні 2015 року писав, що під час боїв за 32 блокпост втрачено 22 одиниці техніки: 17 одиниць бронетехніки (3 Т-64, 5 БМП-2, 3 БТР-4, 4 БТР-80, 2 БМР), а також 5 автомобілів.

В цілому падіння 32 блокпосту не привело к нормалізації обстановки на цій ділянці фронту – ще у березні 2015 року, у серпні та грудні 2016 року та липні 2017 року війна переходила в «гарячу» фазу з великою кількістю втрат.

9269

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: