fbpx
Сегодня
Опыт 11:50 17 Фев 2020

Как стать волонтером в другой стране?

Чтобы стать волонтером в Украине, не надо долго искать возможности: волонтеры в нашей стране помогают армии, тяжелобольным детям, сиротам, пожилым людям и даже продвигают реформы. Но думали ли вы когда о волонтерстве на международном уровне? (укр.)

Фото unsplash.com

Виявляється, зробити це не так вже і складно, а натомість можна здобути нові навички та побачити світ.

Європейська волонтерська служба

Всім відомий жарт про "не можу знайти роботу, бо немає досвіду немає досвіду, бо не можу знайти роботу" працює не лише в Україні. Ще в далеких 1990-х роках Єврокомісія думала про те, як підтримати молодь, що якраз переходить до повноцінного дорослого життя, та не має відповідних особистих чи професійних навичок. Для цього, придумали створити Європейську волонтерську службу (EVS), і вже в 1995 році запустили перші пілотні проекти. 

Мета була проста: надати молоді перший досвід роботи, і разом з тим перенести молодих людей у нове середовище, дати можливість для розвитку власних організаційних, комунікаційних та інших навичок. EVS передбачав, що людина не може брати участь у проекті у своїй країні тим самим збільшуючи мобільність, міжкультурну комунікацію та встановлення зв'язків між активною молоддю в різних країнах. Програма виявилась настільки ефективною та популярною, що існує аж до сьогодні в рамках Erasmus+ і називається "European Solidarity Corps" (Європейський корпус солідарності), або ж скорочено ESC. Вона є однією з найдоступніших та найкомфортніших волонтерських можливостей для української молоді.

Європейська волонтерська служба

Хоча програма і містить слово "Європейська" у назві, це не означає, що перелік можливостей обмежений країнами ЄС. Повний список країн включає в себе і Україну, і Туреччину, і Вірменію, і ще багато інших держав. Перелік можливих проектів — куди ширший: тут все залежить від приймаючої організації та теми, що вас цікавить. Можна, наприклад, працювати на органічній фермі в Іспанії, допомагати маленьким черепашкам в Туреччині або працювати в організації, що моделює симуляційні ігри для розв'язання конфліктів в Берліні. Це далеко не весь перелік, і кожен може знайти собі цікавий проект.

Саме так свій проект знайшла Ніна Мяло українка, яка майже рік знаходиться на ESC-волонтерстві в офісі міжнародної миротворчої організації "Service Civil International" в Бонні, Німеччина. Вона обрала волонтерство саме через цікавий опис: "Мені давно була цікава тема неформальної освіти семінари, різноманітні проекти та волонтерства. Я брала участь в таких проектах, і коли побачила можливість бути "по інший бік" цього процесу мені стало цікаво побачити його, організовувати такі проекти. Ну і звісно ж, хотілося відчути життя в іншій країні на повну".

Ніна Мяло

Ця програма повністю покриває всі потреби волонтера. Кожен волонтер отримує медичне страхування, житло, гроші на подорож до проекту і додому після його закінчення, гроші на їжу та кишенькові витрати щомісяця. Як правило це невеликі суми і стати повноцінним "заробітчанином" з цими грошима не вийде, проте їх вистачить на ощадливе життя в обраній країні. Тривалість теж різниться: можна або обрати короткотерміновий проект від 2 тижнів до 2 місяців, або довготерміновий: від 2 місяців до року. 

Та найголовніше, що отримує волонтер це досвід та навички. "Зараз я розумію, що цей проект дав мені надзвичайно багато. По-перше, це люди: це дуже цікаво зустріти когось, з ким неможливо було б познайомитись в своєму звичному оточенні і зрозуміти, як вони живуть. Першу частину свого волонтерства я робила суто механічні, монотонні завдання. Але починаючи з вересня, я мала багато свободи, і багато ініціатив, які я висувала, знаходили підтримку. Я займаюсь просуванням організації в соцмережах, організовую різні заходи, відвідую проектних партнерів організації по всій Німеччині і т.д. Я стала впевненішою в організації та проведенні заходів, отримала досвід в якості лідера групи. Переходити з мови на мову для мене вже не проблема: я стала впевненіше спілкуватись англійською, нарешті можу говорити німецькою та практикую польську з кількома колегами по офісу. Я покращила вміння знаходити час та балансувати між різними активностями робота, йога, спорт, театр" відгукується про свій проект Ніна.

Як стати волонтером в іншій країні

Фото unsplash.com

То що ж робити, щоб знайти собі такий проект? 

По перше, вам має бути від 18 до 30 років так, ейджизм, але ж і програма створена саме для молоді. По-друге, у кожного проекту можуть бути свої специфічні вимоги. Найчастіше — це знання англійської хоча б на середньому рівні, або мови країни, в якій ви знайдете проект. Можуть бути і більш детальні вимоги. Далі ви можете знайти проект одним з двох шляхів:

📌 Через відправляючу організацію. Це громадські організації, що співпрацюють з ESC і можуть відправляти волонтерів. Вони існують для допомоги волонтеру на початковому етапі, а також для захисту його інтересів, якщо проект мрії на місці виявиться не таким, як було обіцяно приймаючою стороною. Такі організації часто мають мережу партнерів, які напряму пропонують волонтерські вакансії, тому можна знайти проекти, де працювало вже не одне "покоління" волонтерів. Мінуси висока конкуренція, адже кількість місць обмежена, а бажаючих, що стежать за можливостями відправляючих організацій багато.

📌 Шукати проект самостійно. При реєстрації на сайті ESC ви заповнюєте анкету і теоретично ваш потенційний проект може знайти вас сам. Практично ж вам вигідніше буде шукати у базі проектів ті, що цікавлять вас, знаходити їх контакти та пропонувати себе. Якщо пощастить вам доведеться знайти і відправляючу організацію в Україні, але кожна з них радо допоможе вам: фактично, ви зробите самостійно великий шматок роботи.

Якщо ж ви вже брали участь у EVS/ESC проектах, маєте забагато рочків або просто шукаєте чогось іншого не біда. 

Волонтерство на будь-який смак

Інша потужна програма, яка представлена в декількох країнах це волонтерство від ASF ("Акція спокути заради миру" пер.), німецької організації, що створена для спокутування провини німців за події Другої світової війни. Сьогодні організація працює над просуванням миру і солідарності у світі, займається боротьбою з проявами расизму, історичною та політичною освітою. Програма дуже схожа за концепцією на EVS забезпечує волонтерів всім необхідним та має декілька тематичних напрямів. Типовий вік волонтерів 18-27 років, але ASF запрошує і старших від цього віку приєднуватись до програми. Також волонтерити в ASF можна навіть якщо до цього вже провів рік за програмою ESC.

ASF

Завдяки цьому, на історичному проекті в ASF працює Яна Алімова, історикиня за фахом, яка до цього завершила ESC-волонтерство в Литві. "Як історик я можу працювати на території колишнього концтабору "Бухенвальд". Тут волонтер може працювати в найрізноманітніших місцях в музеях та меморіальних комплексах, може працювати в закритих архівах, безпосередньо працювати з документами та бути на зв'язку з іншими подібними меморіальними комплексами. Можна працювати разом з європейськими спільнотами та організаціями, що виступають проти расизму та борються за права людей. Ці цінності відповідають і моїм принципам, тому я вирішила, що організації підходжу я, а вона мені". 

волонтер

Щоправда, вимоги тут більш специфічні, і для історичного проекту знадобиться профільна освіта: "Це досить специфічна програма вона підійде тим, хто має історичну або політичну освіту за плечима, цікавиться цими напрямами та хоче працювати за фахом. Також потрібне знання мови країни проекту польської, німецької чи англійської. Залежно від завдань волонтера, може вистачити і базового знання на рівні А2, проте деякі позиції доступні лише за умови вільного володіння мовою". 

Яна каже, що програма надає умови і для особистісного розвитку та дбайливо ставиться до волонтерів та їх потреб. "ASF влаштовує багато семінарів для відстеження прогресу кожного волонтера та для навчання професійним навичкам. Я вже пройшла семінари щодо роботи в меморіальному комплексі, та роботи з різними групами людей, наприклад школярами та студентами. На мій погляд, ASF, на відміну від ESC, більше підтримує волонтерів тобі постійно надають допомогу, дуже швидко відповідають, підтримують, і ця мережа підтримки в цілому працює краще".

Якщо ж ви не готові віддавати волонтерству рік свого життя спробуйте волонтерські кемпи. Це короткотермінові проекти, у яких, як правило, немає вікових обмежень, але є розмаїття тем: підготовка фестивалів, робота з дітьми та літніми людьми, реставраційні чи археологічні роботи, тощо. Кемповий сезон літо, але можливості є в будь-яку пору року. Волонтеру надається медичне страхування, просте житло та їжа на час кемпу, але волонтер має сплатити невеликий внесок та профінансувати свою подорож до місця кемпу і назад. 

Крім того, існує безліч інших волонтерських можливостей оплачувані волонтерства для професіоналів від ООН, німецька програма FSJ, і т.д. Тож якщо ви мріяли допомагати якійсь справі та разом з тим здобувати нові навички, вчити іноземні мови та подорожувати, вам є з чого обирати!

Посилання на волонтерські програми:

Посилання на українські організації, що відправляють на ESC-проекти:

5257

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: