fbpx
Сегодня
How to 08:35 19 Окт 2018

Лекарства не за все деньги мира. 5 лайфхаков, как сэкономить при болезни

Сохраните свое здоровье и кошелек, зная эти простые правила (укр.)

Фото: thinkstockphotos.com

Щорічно українці витрачають шалені гроші в аптеках. За даними дослідження Центру протидії корупції, за 2017 рік українці придбали в аптеках 810 мільйонів упаковок ліків на суму 54 мільярди гривень. З них 26%, тобто 14 мільярдів – на гомеопатичні, фітотерапевтичні ліки та інші препарати без клінічно доведеної ефективності. Нічогенька цифра, правда?

Зазвичай, ми купуємо ліки у стані стресу. У момент, коли переживаємо за власне здоров'я або стан своїх рідних та близьких, зманіпулювати нами – найлегша задача. І тут постає реальна загроза для нашого гаманця. Тому, у сезон епідемій та хронічно-послабленого імунітету, ми підготували пам'ятку, як не зірвати здоров'я остаточно, побачивши ціни на препарати.

✅ 1. Одразу дісклеймер: самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я. Порадитися з лікарем — найправильніше, що можна зробити перед прийомом будь-яких препаратів. Фармацевт чи автор статей про хвороби в інтернеті не може знати специфіку вашого організму та можливі алергічні реакції.

Однак, якщо лікар виписує лише одні конкретні ліки, не розглядаючи варіанти аналогів – це недобрий знак, і не буде зайвим порадитись з іншим спеціалістом. Медпреди заохочують деяких лікарів підвищувати продажі певних найменувань. А ще гірше і відверте шахрайство – "наполеглива рекомендація" купляти ліки в конкретній аптеці і жодній іншій.

Згідно наказу МОЗ України, лікар не може писати у рецепті торгові марки ліків, а лише МНН – міжнародні непатентовані назви. Тобто назву формоутворюючих та корегуючих речовин, склад лікарського засобу, лікарську форму. Вимагайте саме цього, аби не потрапити на гачок "нав'язаних" дорогих ліків.

✅ 2. Користуйтеся мобільним застосунком Ліки Контроль. Він допомагає  захистити споживачів ліків від підробок та безальтернативних призначень докторів. Цей додаток базується на державних даних. Містить всі зареєстровані в Україні лікарські засоби з інструкціями до них. Причому база даних актуальна у будь-який момент, тому що оновлюється двічі на добу. Підібрати і погодити аналоги ви можете навіть під час прийому у лікаря або в аптеці – варто ввести лише назву і за кілька секунд ви готові вести предметну розмову, знаючи альтернативи.

ліки контроль

✅ 3. За програмою «Доступні ліки» пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом ІІ типу можуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою.

Варто лише звернутися до лікаря та отримати правильно виписаний рецепт, а потім — завітати до аптеки з позначкою «Доступні ліки».

Карта цих аптек, і як має виглядати рецепт – за посиланням на сайті МОЗ.

Крім цього, кожен українець може легко знайти інформацію про ліки, які для його лікування придбала держава.

Є Національний перелік – туди входять ліки, які закуповує держава в повному обсязі першочергово. Це короткий перелік основних безпечних препаратів з доведеною ефективністю, якими лікують найпоширеніші захворювання в Україні. Вони гарантовані державою, тобто їх отримують пацієнти безоплатно під час лікування у стаціонарі.

Перевірте на сайті Є ЛІКИ повний список наявних препаратів у певній лікарні і знайдіть потрібний препарат. Зробити це легко – за торговою назвою препарату чи МНН. Загалом до бази цього сайту підключено 921 лікарень з 18 областей України. Є гаряча лінія для пацієнтів та телефонна лінія технічної підтримки.

Якщо в лікарні кажуть купити якийсь базовий препарат – треба перевірити в реєстрі чи дійсно його вже нема в цій лікарні. Це може стати великою статтею економії.

Минулого року кожен пацієнт при лікуванні у стаціонарі в середньому витратив 2 468 грн. Тепер, за рахунок введення гарантованих державою ліків, фінансовий тягар має стати значно меншим.

✅ 4. Найкращий спосіб зберегти здоров'я – не лікуватися, а зробити максимум, щоб хвороба не наступила. Вакцинуйтеся. Це найефективніший засіб захисту організму від вірусів грипу, визнаний доказовою медициною. Щеплення від грипу посилює здатність організму протистояти недузі, а також убезпечує від серйозних ускладнень. А тепер лайфхак – якщо працюєте у великому підприємстві, ініціюєте вакцинацію за кошти компанії.

Купувати вакцину від грипу за свій кошт – нормальна практика для великих підприємств. Запропонуйте керівництву або, наприклад, відділу кадрів такий крок. Аргументація очевидна: менше лікарняних і здорові працівники – у інтересах компанії. Краще купити і провакцинувати колектив, ніж оплачувати лікарняні.

✅ 5. Будемо відверті, у випадку «знайомих» хвороб (як-то: застуда, нежить, головний біль, легкий забій тощо), ми часто обираємо найпростіший варіант – піти в аптеку та самостійно купити такі ж «знайомі» ліки. Дотримуйтеся наступного алгоритму:

— Зробіть чіткий вибір. Зафіксуйте назви ліків, які хочете взяти, на папірці або у телефонному нотатку наперед. Перед походом за ліками промоніторте вартість обраних ліків в інтернеті. Крім того, бажано мати «план Б»: що купляти, якщо не буде потрібних ліків.

— Проаналізуйте склад діючих речовин та знайдіть дешевші аналоги.

— Визначте дозування. Часто покупці на це не звертають уваги, і читають інструкцію щодо дози вже вдома. І виявляється, що вам вистачило б пластинки тих чи інших ліків, а ви взяли упаковку, де їх 5 штук. Зрозуміло, що ви витратили у 5 разів більше, ніж було потрібно.

— Чітко сформулюйте замовлення в аптеці і пам'ятайте про сімейний бюджет. Згадайте, що не для цього ви прискіпливо складали список ліків та ввічливо відмовтесь від супутніх товарів. Тим паче, якщо все ж задумаєтеся про фармацевтичні вітаміни – не беріть перші запропоновані вам провізором, варто дослідити їхній склад, ціну та аналоги.

Всім здоров'я! 🍎

50
4311

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: