fbpx
Сегодня
Варианты 13:51 27 Июн 2018

How to: 7 способов оплатить проезд в метро и как сэкономить

Думали, жетон или, максимум, проездной? А нет - не только (укр.).

Якщо у маршрутці за проїзд можна розрахуватися лише готівкою, то пасажири київського метро можуть оплатити проїзд навіть за допомогою смартфону. Ми зібрали різні способи оплати проїзду та пропонуємо ознайомитися й обрати найзручніший і найвигідніший для вас. Тим паче, з 15 липня разовий проїзд у метро коштуватиме вже 8 гривень замість 5-ти.

 1. Придбати жетон

Найпростіший спосіб оплати проїзду в метро — жетон. Їх можна придбати на всіх станціях метро, окрім Кловської. Там у серпні минулого року замість жетонів запровадили QR-квиток.

На інших станціях жетони продають в касах за готівку та у автоматах, що приймають купюри від 1 до 20 грн.

Варто зауважити, що в касі віднедавна можна придбати лише один жетон, тоді як у автоматах кількість не обмежена.

Керівництво метрополітену неодноразово заявляло про виведення жетонів з обігу та заміну оплати проїзду в метро іншими способами. Це збиралися зробити до кінця 2017 року, однак використовують досі.

«Нашим електронним квитком вже користується понад 60% пасажирів. Жетони віджили своє, а наша кінцева мета — повна автоматизація станцій, як це працює в усьому світі», — заявляв у липні минулого року начальник КП «Київський метрополітен» Віктор Брагінський.

оплата в метро2. QR-квиток

Можливість розрахуватися за проїзд в метро QR-квитком є лише на станції Кловська, де, в рамках експерименту, минулого року встановили спеціальні автомати та турнікети. Пілотний проект збиралися розширити, додавши до переліку ще 4 станції — Університет, Дружби народів, Либідська та Політехнічний інститут, однак наразі оплатити проїзд QR-квитком можна лише одній станції.

метро Київ

Придбати QR-квиток можна самостійно в одному з автоматів на станції. Автомат приймає купюри номіналом одна, дві або п'ять гривень. Можна розрахуватися і банківською карткою. Вартість проїзду — повна.

3. Проїзний квиток

Для тих, хто регулярно користується підземкою, є варіант оплати проїзду за допомогою проїзного квитка. Його можна придбати на місяць або другу половину місяця. Крім цього, є варіанти комбінацій проїзного квитка для різних видів міського електротранспорту. Наприклад, для трамвая і метрополітену.

Вартість однієї поїздки за проїзним квитком наразі складає трохи більше 4 грн. Із 15 липня вона зросте до 6,3 грн.

Що стосується проїзного квитка, то його вартість в метро на 46 поїздок коштуватиме 290 грн, на 62 поїздки – 390, без обмежень кількості поїздок – 610 грн. Термін дії такого проїзного складає календарний місяць.

Також КП «Київський метрополітен» вводе ноу-хау — нові проїзні квитки, що використовуватимуться з моменту активації: 10 поїздок на 5 календарних днів (за 75 грн), 14 поїздок на 7 днів (за 104 грн) та 30 поїздок 15 календарних днів (за 210 грн). Нововведення здебільшого стосується туристів та гостей міста.

4. Електронна безконтактна картка

Спосіб оплати проїзду в метро електронною безконтактною карткою є найбільш вигідним для тих людей, які часто, але не регулярно користуються підземкою. Наразі вартість однієї поїздки, за умови поповнення картки на 50 поїздок, становить 4,5 грн. Із 15 липня вона зросте до 6,5 грн.

Вартість самої картки багаторазового поповнення — 12 грн. Її можна придбати в касах станцій або універсальних автоматах, а поповнити кількість поїздок — в касах станцій, автоматах дозапису безконтактних карток чи універсальних автоматах, встановлених у касових залах.

5. Скористатися банківською карткою

Оплатити проїзд можна також будь-якою банківською карткою, яка підтримує технологію безконтактної оплати PayPass. Для цього піднесіть картку до жовтого терміналу та дочекайтеся сигналу про успішну транзакцію. Це коштує стільки ж, як один жетон.

6. Apple Pay, Android Pay

Якщо ви є власником мобільного пристрою Apple, то можете розрахуватися за проїзд в метро за допомогою системи Apple Pay, яка запрацювала в Україні з 15 травня цього року.

Для цього піднесіть свій телефон або розумний годинник Apple Watch до жовтого турнікету. Підтвердити транзакцію можна за допомогою Touch ID або паролю. Оплата відбувається без додаткової комісії, дочекайтеся сигналу та проходьте. Гроші стягуються із електронного гаманця, до якого прив'язана ваша банківська карта. Знижок на проїзд немає.

оплата в метро

З 1 листопада минулого року для оплати проїзду в метро можна скористатися системою Android Pay. Для цього переконайтеся, що ваш смартфон підтримує технологію NFC та встановіть додаток Android Pay.

Відкрийте додаток, піднесіть телефон до жовтого турнікету, дочекайтеся сигналу та проходьте.

7. Прийти у вишиванці або прочитати вірш Шевченка

Щоправда, цією опцією нечасто скористаєшся 🙂 Наприклад, 9 березня, у день народження Тараса Шевченка, пасажири могли "оплатити проїзд" віршем Кобзаря. Цього року таким чином можна було розрахуватися на станціях Тараса Шевченка та Майдан Незалежності. А 17 травня, у День вишиванки, безкоштовну поїздку в метро отримали в подарунок ті, хто одягнув вишиванку.

Закликаємо робити такі акції якомога частіше 🙂

13
9315

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: