fbpx
Сегодня
Проблема 15:59 07 Июн 2022

Предлагают жилье за секс: что делать?

Почему нельзя соглашаться на предложения бесплатного жилья за «выполнение домашних обязанностей» и куда жаловаться, если вам предлагают оплатить проживание интим-услугами (укр.)

English version here

У чому проблема?

З початком повномасштабної війни багато українців втратили свій дім та тимчасово виїхали з окупованих територій за кордон або в більш безпечні райони України. Левова частка тих, хто поїхав, — це жінки. Українки мають шукати нові домівки, і багато людей радо в цьому допомагають, проте зустрічаються і прикрі випадки.

Ми говоримо про інциденти, коли жінкам пропонують житло за секс:

"Вчора я написала в групі, що шукаю житло для своєї мами. Мені написав чоловік і сказав, що, можливо, щось знайде. Потім він написав, що насправді шукає українку для стосунків, бо тут така ситуація, а в нього син, житло та дозвіл на проживання», — ділиться жінка в пості Facebook своєю ситуацією, доповнюючи пост перепискою з чоловіком, який говорить норвезькою мовою.

секс за житло

"Я б хотів бути з вами чесним. Я живу в Аскері й маю власну квартиру, — пише «доброзичливий» чоловік. — Я був холостяком, і тепер я думаю познайомитися з кимось, з ким я можу ділити життя і жити разом. Тому я подумав і вирішив, відповідно до ситуації в Україні, познайомитися з жінкою з України, яка хоче жити в Норвегії й мати хороші стосунки з чоловіком… Я маю сина 8 років, я працюю і вчуся".

Такі випадки непоодинокі.

Чому такі "сервіси" існують?

Сама пропозиція не є чимось новим: коли чоловіки пишуть, що підселять жінку, яка замість оренди буде надавати інтимні послуги чи буде "жити в одній кімнаті" з "орендодавцем", надаватиме "сервіс" чи то створюватиме сім'ю, це називається "sex contre services". Така назва походить з Франції, і якщо загуглити ці слова, можна знайти цілі групи за кордоном, які пропонують надати житло за секс. Ось, наприклад, французький сайт g-trouve, на якому орендарі та орендодавці розміщують оголошення, де замість оплати в грошовому еквіваленті пропонують "інтимне обслуговування" або "сервіс". У деяких випадках орендар навіть має доплачувати за проживання символічну суму.

секс за житло

Яке рішення?

Що робити, коли пропонують секс за житло?

Будучи в скрутних обставинах, можливо, навіть уперше за кордоном, переживаючи розпач та не маючи достатньо коштів на те, щоб орендувати прийнятне житло в новій країні, не знаючи мови та не маючи роботи, жінки, на жаль, можуть погоджуватися на такі умови. Секс в обмін на житло стає вимушеною необхідністю, а тіло перетворюється на товар, і таке співжиття фактично є проституцією. Але що робити, коли вам пропонують житло за такі умови?

По-перше, потрібно розуміти, що для когось такий формат обміну є прийнятним. Один із героїв, з яким ми поговорили для статті, пояснює: "Одного разу я познайомився з дівчиною. Це було давно, в Україні. У місце, де ми познайомились, вона прийшла з чоловіком, значно старшим за неї, і вона сама розповіла мені, що живе в його будинку в обмін на секс. Для неї це було абсолютно нормальним явищем…" — тож повністю виключати те, що немає жінки, яка б погодилась на житло за інтимні послуги, або немає чоловіків, які вважають такий обмін справедливим, не можна. Втім, у будь-якому випадку такий обмін та сприйняття його жінкою або чоловіком як норми є результатом дискримінації та гендерної нерівності. Якщо ви не погоджуєтесь з таким обміном — скажіть про це прямо, відмовтеся.  

Проте може статись ситуація, у якій про такий "обмін" ви дізнаєтесь уже постфактум, коли вже в'їхали до чиєїсь оселі. Багато країн Європи зараз приймають тимчасово переміщених осіб з України, і центри, що займаються переселенцями, розселяють людей в оселі громадян, які погодились приймати постраждалих від російської агресії у своїх домівках. Якщо хазяїн починає говорити про такі умови надання житла, коли ви маєте "доплачувати" інтимом, необхідно звернутися до центру міграції та пояснити ситуацію. Коли ж така пропозиція переходить усі ваші кордони, вихід один — звертатись до поліції. Не варто соромитись розповідати про те, що вас примушують до інтимного зв'язку. Це — насилля, і воно має бути покараним.

"У жінок, які виїздять за кордон, часто обмежені фізичні та соціальні можливості. Безліч людей дійсно допомагають, надають житло на перший час тощо, і вирізнити, хто з них адекватний і людяний, а хто це робить із наміром зґвалтувати — з першого погляду неможливо. У будь-якому випадку, у насиллі, яке відбувається, винен той, хто його чинить, а не жінка, яка заселилась у певну хату", — коментують адміністратори спільноти "Гендер у деталях".

Що робити, коли пропонують виконувати всі домашні обов'язки в обмін на житло?

Але секс — не завжди єдина умова. Іноді "орендодавці" обходяться без таких пропозицій, а лише пропонують виконувати побутові домашні обов'язки.

Знов наголошуємо на тому, що люди, які добровільно впустили вас у свою оселю на умовах переселенця, не мають права вимагати від вас виконувати їхні домашні обов'язки. Якщо в Україні господарські роботи лише недавно почали сприймати як окрему працю, за яку інші люди отримують зарплатню, то в Європі це вже стало нормою. Робота хаузкіпера або хаузклінера — це професія. На кошти, які ви можете нею заробити, можна не лише оплачувати оренду власного житла, а й купувати інші речі, продукти, сплачувати комунальні послуги. Ось, наприклад, вакансія прибиральниці в Хайкендорфі, на якій співшукачам пропонують заробітну платню в межах 2100–2800 євро на місяць, а зняти в цьому ж місті житло на місяць коштуватиме від 330 до 1800 Євро.

секс за житло

секс за житло

Також, окрім офіційної зарплати, ви маєте право на вихідні, відпустку, соціальне страхування, зобов'язані сплачувати податки та головне — це офіційне працевлаштування з чітко визначеними вимогами до результату вашої роботи.

Тож пам'ятайте: якщо ви отримуєте безплатне житло в рамках місцевої програми для переселенців, господар помешкання не має права вимагати від вас виконання додаткових робіт. Якщо ж на ринку вам пропонують житло, де початкова умова оплати була — виконання вами домашніх обов'язків, ви можете відмовитись або погодитись — це залишається на ваш розсуд, проте така домовленість має свої недоліки, адже:

  • немає жодних гарантій, що вас не виселять наступного ж дня;
  • це не офіційне працевлаштування;
  • ціна роботи, яку ви виконуєте, значно вища, ніж ціна оренди житла.

Невигідність такої угоди очевидна. Це, звичайно, не стосується тих випадків, коли ви з власної волі вирішили допомогти людині утримувати оселю — про правила чемності варто пам'ятати, тож доведеться налагоджувати спільний побут у рамках розумного.

1
1596

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: