fbpx
Сегодня
Решение 14:50 24 Окт 2022

Хибуки-терапия: как собака-обнимака помогает детям Украины справиться со стрессом от войны

Изобретенный в Израиле метод теперь применяют и психологи в Украине. “Рубрика” поговорила с ними о том, как обычная игрушка с длинными лапками и ушками может помочь детям пережить войну и травму. (укр.)

English version here

У чому проблема?

У складні часи, які зараз переживає Україна, нашим дітям бракує спілкування й позитивних емоцій. Але не тільки — сьогодні мільйони маленьких українців травмовані війною. За даними ЮНІСЕФ, тільки за останні три місяці повномасштабного вторгнення постраждали 3 мільйони дітей на території України та понад 2,2 мільйона дітей у країнах, які приймають біженців.

Яке рішення?

Як працює Хібукі-терапія в Україні

Обійми — одна з найбільш дивовижних і доступних речей, які здатні заспокоїти дитину. Про цілющу силу обійм психологи говорять давно. Обійми знижують рівень стресу, покращують настрій, розслаблюють тіло й нервову систему, дають відчуття захисту, турботи, любові й розуміння. Хто може допомогти дитині отримати такі необхідні зараз обійми? Звичайно, люблячі рідні. А ще — чудовий собака-обіймака Хібукі — унікальна терапевтична іграшка, яка допомогає пережити травму, впоратися з болем, втратами й руйнуваннями, спричиненими російською військовою агресією.

Пес Хібукі приїхав до нас з Ізраїлю — щоб заспокоїти й обійняти якомога більше українських дітей. Про особливості методики "Рубриці" розповіла кандидатка психологічних наук, арттерапевтка Тетяна Дзюба — регіональна керівниця проєкту "Хібукі-терапія" в Полтаві.

Як це працює?

Що таке Хібукі-терапія?

Як працює Хібукі-терапія в Україні

Хібукі в перекладі з івриту означає "обійми". Ця іграшка вміє обіймати. А ще песик Хібукі вміє слухати, не перебиваючи. Може витерти сльози з очей своїми довгими оксамитовими вушками. Може стати тим, хто втішить і зрозуміє. Терапевтична методика роботи з дитячою травмою Хібукі-терапія є новою для України, але в Ізраїлі за цією методою успішно допомагають дітям з 2006 року.

Творцем Хібукі-терапії став доктор Шай Хен-Галь під час другої ліванської війни в Ізраїлі. З того часу Хібукі допомагав дітям Ізраїлю, Японії, Америки переживати травму, відновлювати психічне здоров'я й повертатися до життя. Тепер, завдяки Дафні Шарон-Максимовій — психотерапевтці, міжнародній експертці з роботи з кризами й травмою, навчальній тренерці з Хібукі-терапії для українських психологів, проєкт уже працює в усіх областях України. Кожного дня все більше українських дітей можуть отримати заспокійливі обійми Хібукі, який залишається з дитиною назавжди, тому що під час терапії іграшка-помічник передається дитині (звісно, батькам чи опікунам за це платити не потрібно).

У чому секрет терапевтичної іграшки Хібукі та самої методики?

Хібукі-терапія

Як розповіла Тетяна Дзюба, Хібукі-терапія — це процес, у якому психолог за допомогою спеціально розробленої методики поступово й дбайливо входить разом із дитиною у терапію, допомагаючи їй упоратися із травмою війни.

Хібукі — це не просто песик із сумними очима. Це іграшка-модель, деталі якої ретельно продумані й виважені. Розмір Хібукі має ідеальний — як новонароджене немовля, і це не випадково. Бо так дитині легко обіймати й почуватися захищеною.

На дотик Хібукі м'якенький. Торкаючись іграшки, дитина відчуває тепло й затишок, а, отже, безпеку

Інший секрет Хібукі — сумні очі. І це також не випадково. На думку автора методики доктора Шай Хен Галя та керівниці й авторки ідеї адаптації проєкту Дафни Шарон-Максимової, дитина, вдивляючись в очі Хібукі, переносить на нього свої страхи й переживання, навчається розуміти себе, піклуватись про себе та інших, бути чутливою. Таке перенесення травмівного досвіду з дитини на іграшку допомагає їй упоратися з психотравмою й не застрягнути в ній.

Як працює Хібукі-терапія в Україні

Діти, говорячи про Хібукі, розповідають свої історії, і в цьому полягає найбільший секрет терапії. Психологи обов'язково розповідають про це батькам, щоб ті вже вдома змогли краще зрозуміти й допомогти своїй дитині через взаємодію з іграшкою подолати травму війни.

"Пригадую історію однієї дівчинки, родина якої виїхала з Харкова. Під час індивідуальної роботи відбулося знайомство з Хібукі: ми гралися, вигадували історії, розповідали секрети та малювали портрет Хібукі, — розповідає Тетяна Дзюба. — Дитина була щаслива, що в неї з'явився новий друг. Але ввечері, вже вдома, дівчинка проговорила мамі, що песик дуже сумний, а їй не треба дивитися на сумного собаку. "Давай завтра його повернемо", — запропонувала вона мамі. 

Ця історія показує, що дитина говорить не про песика, а про свої відчуття, намагається в такий спосіб розказати про те, що вона відчуває зараз. Ось саме в цей момент батькам так важливо правильно зрозуміти й відреагувати на це. Потрібно проговорити з дитиною про причини такого стану, вислухати її й допомогти впоратися з власною безпорадністю. Так у дитини формується досвід нових ставлень, розуміння своїх станів і потреб, а головне — здатності турбуватися про себе".

Для кого Хібукі може стати другом і помічником?

Як працює Хібукі-терапія в Україні

Стати учасниками проєкту можуть діти від 4 до 14 років з ознаками травми: 

  • дитина погано спить і засинає, здригається уві сні; 
  • з'явилася проблема енурезу; 
  • відмовляється залишатися сам/сама; 
  • реагує та здригається від гучних звуків; 
  • проговорює, що чогось боїться, придумує страхітливі історії, програє травматичний сюжет в іграх; 
  • з'явилися емоційні прояви, нетипові для дитини; 
  • з'явилися поведінкові та емоційні зміни: дитина була енергійна, жвава, а зараз стала заглиблена в себе, неконтактна, або навпаки — була тиха, спокійна, а стала збудлива, реактивна тощо.

М'якенький і на перший погляд незграбний довголапий песик — наче звичайна м'яка іграшка, але, як зазначають самі психологи, що працюють в цьому проєкті, собака-обіймака Хібукі "здатна висушити дитячі сльози, лікує душу та повертає можливість посміхатися й радіти життю". Дитина разом з психологом і другом Хібукі м'яко й обережно проходять усі етапи до психоемоційного відновлення.

Як відбувається передача іграшки?

Як працює Хібукі-терапія в Україні

Психолог знайомиться з дитиною (обов'язково в присутності одного з батьків, або особи, яка заміняє батьків). Знайомить дитину з Хібукі (для дитини це іграшка, для дорослих — терапевтичний інструмент). Якщо дитина приймає іграшку, вдається налагодити контакт, то дитина отримує Хібукі безплатно. Дорослі отримують рекомендації щодо взаємодії з дитиною через іграшку. Важливо — іграшка надається індивідуально, її не можна купити та продавати потім також заборонено.

Не менш важливим завданням проєкту є підготовка висококваліфікованих фахівців психологів-терапевтів, які проходять навчання за методом "Хібукі-терапія". Основний формат — це онлайн-курс, де викладають досвідчені психологи, які мають досвід роботи з травмою й психологи, які успішно використовують терапевтичну іграшку Хібукі у своїй практиці. 

А це точно працює?

Як працює Хібукі-терапія в Україні

Одним із важливих завдань проєкту стала адаптація методики безпосередньо в реаліях української війни. Українські психологи не могли взяти й просто скопіювати метод ізраїльської іграшки. Важливою стороною впровадження проєкту є його адаптація і реалізація з урахуванням ментально-культурних особливостей в Україні. 

По-перше, це тривалість війни, пролонгованість травми на всіх рівнях "дитина-сім'я". По-друге, травматичний досвід самого психолога-терапевта, який здійснює допомогу. Така адаптація інструменту була зроблена керівницею проєкту — так метод з одноразової інтервенції перетворився на терапію. 

Доповненням методу Хібукі-терапії є арттерапевтичні інструменти, які дозволяють м'яко й поступово працювати з травмою війни, інтегруючи всі рівні сприйняття: тілесний, емоційний, а далі вже, за умов стабілізації станів — смисловий. Такий процес стабілізації "тіло-емоції-смисли" є вкрай важливим, щоб уникнути проблем ретравматизації (повторної травми) й додаткових психо-емоційних зсувів.

Проєкт знаходиться в постійному русі та розвиткові. З'являються нові дані. Зараз триває узагальнення отриманих результатів роботи проєкту — а це вже понад 1500 конкретних випадків та історій.

Хібукі-терапія

"Спостерігаючи за дітьми під час індивідуальних та групових зустрічей, я як психолог помічала різні прояви дитячої травми. Але перше знайомство дитини з Хібукі стає для неї цілою великою історією:

  • …ось хлопчик 5 років, він радіє, що в нього з'явився новий друг і йому не буде страшно спати самому вночі…
  • …ось дівчинка, їй вже майже 7, і вони разом із мамою довго вибиралися із Харкова під обстрілами… вона міцно обіймає іграшку й завмирає, неначе прислухаючись до стукоту власного серця…
  • …ось підліток, йому вже 11 років, він говорить про те, що завжди може почути будь-який звук. Зараз для нього це важливо, бо може бути сирена і "прильот", а тому треба слухати… Ця історія про те, що дитина постійно живе в стані очікування й тривоги. Коли він взяв до рук Хібукі, вдягнув його собі на шию, я почула, як він полегшено видихнув. За кілька днів його мама розповіла мені іншу історію: на ранок після нашої зустрічі, коли він прокинувся, то сказав таку фразу: "Знаєш, я сьогодні разом із Хібукі нарешті виспався", — ділиться спостереженнями Тетяна Дзюба.

Вона додає, що багатьом дітям Хібукі допомагає впоратись із тривожністю, страхом, нічними кошмарами та тривогою від сирен.

Ще більше корисних рішень!

Хібукі-терапія

Наразі кваліфіковані психологи працюють у багатьох містах України та за її межами, де облаштовано центри психотерапевтичної допомоги для людей, які змушені були покинути свою домівку через війну. Якщо ви знаєте того, хто потребує допомоги лагідного песика Хібукі, або хочете взяти участь у проєкті, зверніться до регіональних представників проєкту. Вони зможуть допомогти кожній дитині! Список регіональних керівників проєкту можна знайти за цим посиланням.

Спонсором проєкту став Благодійний фонд Америки United Help Ukraine. Ця організація запустила кампанію зі збору коштів з виробництва та розповсюдження 6100 собак Хібукі-терапевтів для українських дітей-біженців та переміщених осіб з ознаками травматичного стресового у зв'язку з війною в Україні. Зараз UHU співпрацює зі своїми ізраїльськими партнерами у навчанні терапевтів, лікарів, вчителів та інших волонтерів в Україні щодо застосування інтервенції Hibuki. 

Понад 260 українських психологів-волонтерів на місцях в Україні пройшли навчання. Перша партія 1100 песиків Хібукі вже розподілена — більшість через 19 лікувальних центрів по всій Україні дітям із найбільш постраждалих районів бойових дій, включаючи Маріуполь, Бучу, Гостомель, Харків та Одесу.

Хібукі-терапія

Проєкт має чудового партнера у Львові, це компанія ТАКА МАКА — український виробник настільних ігор. Ярослав Бойчук, керівник компанії, сам прийшов до проєкту й запропонував свою допомогу в розробці та створенні книжки з історією Хібукі для своїх маленьких друзів. 

Загалом в України собака-обімака має дві книги. Перша — це маленька книжечка-комікс в кишеньці Хібукі, що розташована на животику іграшки (до речі, ця ідея маленького хлопчика Шая з Ізраїлю також була втілена в українському варіанті Хібукі). Друга книжка теж має яскраві ілюстрації та призначена для тих, хто вже вміє читати. У цій книжці описано історію Хібукі: хто він, звідки він прилетів, що любить, що відчуває і як може поділитися цим з дитиною.

Український виробник іграшок Macik

Проєкт був підтриманий українським виробником іграшок Macik (м. Дніпро). Від початку проєкту 1600 песиків Хібукі, уже адаптованих під потреби українських дітей, були відшиті й передані дітям України. І це важливо, бо реалії війни не дозволяли б чекати багато місяців бюрократичних дозволів, якби іграшка завозилася виключно з-за кордону. 

Проєкт Хібукі-терапія продовжується! Від початку вересня стартував новий етап реалізації проєкту і 5000 дітей України обіймуть свого нового друга з трохи сумними очима. І біль стане не таким пронизливим, а страх — не таким страшним. Дитяча травма від цієї жахливої війни полегшає, бо є друг, який обіймає.

Рубрика:
Кейсы
1
4006

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: