fbpx
Сегодня
Полезности 16:46 06 Окт 2022

Тепло на фронт: 5 вещей, которые можно сделать своими руками, чтобы согреть наших защитников

“Рубрика” делится простыми инструкциями: от вязаных носков до антипростудных смесей (укр.)

English version here

У ЧОМУ ПРОБЛЕМА?

Зима близько

З кожним днем надворі стає все холодніше. Чим нижча температура, тим більше нашим воїнам потрібні теплий одяг і засоби для зігріву — у бліндажах і окопах вогко та холодно. Міноборони запевняє — тема забезпечення українських захисників зимовою екіпіровкою скоро зникне з обговорення в суспільстві — за кілька тижнів питання буде вирішене. Замовлення на теплі речі вже відшиваються. Допомогти з цим Україні пообіцяли й західні партнери. Але долучитися до того, аби нашим захисникам було трішки тепліше, може й кожен з нас.

ЯКЕ РІШЕННЯ?

Відправити часточку тепла захисникам

Поки питання з пошивом і логістикою вирішуються на вищому рівні, забезпечувати теплом ЗСУ взялися волонтери — вони закупають одяг, буржуйки, спальники й намети. Кожен з українців теж може долучитися й відправити часточку тепла українським захисникам. Виготовити власними руками прості речі, які зможуть в осінню непогоду зігріти й зміцнити наших захисників.

ЯК ЦЕ ПРАЦЮЄ?

Робимо окопні свічки

Окопні свічки вкрай необхідні на передовій. Такий пальник важко загасити вітром, він не боїться вологи, легко вміщується в кишеню, може запалюватись не один раз. Штука чудова, дешевша за газові балончики й до неї не потрібні додаткові аксесуари. Завдяки такій свічці можна освітити окоп чи підвал, зігрітися, запалити вогнище з сирих дров, підсушити одяг та приготувати чай або суп.

Зробити окопні свічки вдома зовсім нескладно. Для цього потрібні:

  • парафін, віск або недопалки будь-яких свічок,
  • тришаровий гофрокартон,
  • бляшанки з-під консервів.
  1. Тришаровий картон ріжуть на смужки трохи нижчі за висоту банки, скручують сотами вгору, після чого вкладають у банку. У пусті місця можна вставляти "додавашки" — шматочки відповідного розміру. 
  2. Свічки розтоплюють та заливають у два етапи у вже підготовлені ємності з картоном. Це зручно робити черпаком, або плавити свічки в старому чайнику й заливати через носик. Будьте обережні, щоб не обпектися! Якщо плавите багато, користуйтеся респіратором.

Бляшанки для окопних свічок підійдуть будь-які — від найменших (котячий паштет, ікра) до банок від кави. Найкраще, якщо тара з-під консервів буде не вище 5 см по зовнішній стороні. Так віск чи парафін вигорятимуть до кінця й свічка буде ефективною. Великі бляшанки можна обрізати по висоті. 

Маленька бляшанка (80 г) буде горіти близько 1,5 години. Велика (200-400 г) — близько 6-8 годин. Найкращі свічки виходять у бляшанках з-під сардин. Така свічка гарно горить та дає сильне полум'я. На ній можна підігріти літр води за 24 хвилини. 

Увага! Тара від напоїв для виготовлення свічок не підходить. 

Де брати бляшанки й свічки? Питати по друзях, знайомих, організувати збір у своєму дворі чи на роботі. Запропонувати зоомагазинам поставити контейнери для збору тари від кормів. Домовитися з церквами, щоб віддавали огарки. 

З картоном зазвичай проблем не виникає. Якщо у вас на балконі не стоїть стос пустих коробок, їх легко роздобути на пошті та в продуктових магазинах. Важливо — картон має бути абсолютно сухим.

Набрали купу матеріалу й не встигаєте його швидко обробити? Поділіться з мейкерами по сусідству. Так свічки швидше опиняться у наших захисників та захисниць.

Шиємо баффи

Бафф чи мультипов'язка — це, напевне, найбільш багатофункціональний аксесуар, що має багато варіантів практичного застосування. Його можна вдягати як шарф, маску на нижню половину обличчя, бандану, шапку, пов'язку для волосся й інші типи головних уборів. Розробляли їх переважно для спорту, а тепер цей зручний аксесуар став популярним і серед військових. 

Для того, щоб зшити бафф буквально за 5 хвилин, нам знадобиться шматок трикотажу 50х50 см. Важливо, щоб бафф був виконаний із тканини, яка легко пропускає повітря й швидко висихає. Фліс — ідеальний вибір. Але зігріти шию і захистити обличчя від вітру й снігу зможе бафф, зшитий навіть із тонкого синтетичного трикотажу.

  • Фліс розташовуємо так, щоб нитка основи проходила вертикально. Тобто в ширину матеріал має розтягуватися більше, ніж у висоту. Складаємо матеріал навпіл уздовж нитки основи.
  • Прокладаємо з'єднувальний шов. Добре, якщо в арсеналі є оверлок чи розпошивалка, але можна прострочити на звичайній машинці зигзагом. Щоб шов був міцнішим, а також не натирав, його потрібно розгорнути й пристрочити. 
  • Залишилося вивернути шарф-трубу й прокласти 2 шви зигзагом. Для цього треба підігнути верхній і ніжній краї всередину на 1,5-2 см і прострочити, трохи розтягуючи тканину. Усе — бафф готовий!

Ви вже не новачок у шитті й можете шити для захисників складніші речі? Розшукайте у своєму місті чи в інтернеті волонтерів, які займаються пошиттям одягу для ЗСУ (до прикладу, у Дніпрі зараз працює ціла "Швейна рота", приєднатися до неї можна й з інших міст, і навіть з-за кордону). Через швейні волонтерські спільноти можна передавати на фронт готові вироби; вони ж можуть допомогти з викрійками та пошуком матеріалів.

В'яжемо шкарпетки

Шкарпетки у військових — це витратний матеріал. Вони в окопах не мають змоги випрати їх, тож дуже часто шкарпетки з магазину є одноразовими — військові носять їх, скільки це можливо, а потім викидають. В'язані вручну шкарпетки мають іншу мету. Вони для того, щоб коли військовий матиме час на відпочинок чи на якусь годину для сну, міг перевдягнутися в теплі шкарпетки, знявши взуття з ніг, які за день могли замерзнути та промокнути.

Де брати нитки? Звісно, їх можна купити в магазині, а можна розпустити старі светри, які є ледь не в кожному домі. До в'язання шкарпеток можна долучити родичів, співробітників і навіть стареньких сусідів — часто жінки старшого віку вже вміють в'язати.

тепло на фронт

Так, наприклад на Волині, у селі Іваничі, жінки об'єдналися, щоб в'язати шкарпетки для військових на фронт. Їх згуртувала місцева волонтерка Ольга Кідиба. Вона вже 8 років в'яже шкарпетки для військовослужбовців. За цей час передала на передову понад півтори тисячі пар! Тепер разом з односелицями продовжує робити добру справу. Адже так і веселіше, і зробити можна набагато більше.

А в Житомирі оголосили акцію "Шкарпетки для військових". Долучитися до акції та зігріти захисників може кожен — для цього не обов'язково потрібно вміти плести шкарпетки. Можна принести теплі шерстяні нитки. А ті, хто вміє в'язати шкарпетки, можуть прийти, взяти нитки додому та сплести свою теплу пару шкарпеток для ЗСУ. Охочих допомогти та в'язати шкарпетки для наших захисників та захисниць запрошують у місцевий  ЦНАП: вул. Михайлівська, 4.

У Фейсбук є велика спільнота, яка в'яже теплі речі для військових. Проєкт "В'язані речі для воїнів" було створено ще 2014 року. Сьогодні проєкт гуртує тих, хто прагне допомагати нашим захисникам: більше 1000 учасників спільноти в'яжуть та надсилають до ЗСУ шапки, балаклави, шкарпетки, пальчата (рукавички) та інші теплі речі для наших воїнів. Тут і в'язати навчать, і допоможуть передати готові речі на фронт.

Сушимо овочі

Часто, щоб зігрітися, треба просто поїсти чогось гарячого. І чим швидше — тим краще. 

Кропивницька ініціатива "Годуємо патріотів" виготовляє засушені набори для швидких супів та борщів для ЗСУ. Вони відкрито діляться рецептами, розробленими ще у 2014 році, й секретами сушіння овочів, щоб таку ініціативу могли впроваджувати будь-де в країні.

Якщо у вас є сушарка — мерщій до справи! Сушити овочі можна і в духовці.

Як сушити картоплю:

  • Миємо, чистимо картоплю.
  • Ріжемо на слайси (можна на шинковці).
  • Промиваємо в холодній воді.
  • Кидаємо в киплячу воду, проварюємо від 3 до 8 хвилин, в залежності від сорту. Картопля має бути трохи недоварена.
  • Знову промиваємо в холодній воді.
  • Викладаємо в один шар та сушимо в духовці чи сушарці.

Як сушити буряк чи моркву:

  • Миємо, чистимо.
  • Натираємо на грубій тертушці.
  • Викладаємо в лоток щільно, але в один шар — і в сушарку.
  • Усі овочі мають бути ідеально висушеними. Жодного вологого шматочка не має бути.
  • Морква сушиться 4-5 годин, буряк — 6-7 годин

Як сушити капусту:

  • Ріжемо, як на борщ, але трохи більшими шматочками.
  • Викладаємо в один шар. Усе має бути ідеально сухим.
  • Сушити краще в приватному секторі, де гарно провітрюються приміщення за малих температур (70-80 градусів) не менше 5 годин.

Як сушити цибулю:

  • Дрібно нарізати соломкою.
  • Сушити за малих температур в сушарці 5-6 годин.

Також у цієї організації є телеграм-бот, який допоможе вам у створенні подібного волонтерського руху та дасть багато корисних підказок (@goduemo_bot).

тепло на фронт

А прикарпатські волонтерки придумали, як в рази пришвидшити процес приготування супу. Просто додай окропу — такий секрет перетворення на поживну першу страву має "Коломийський борщ", рецепт якого розробила та налагодила виробництво в Коломиї уродженка Донецька Ганна Янковець. Адже "на нулі" не завжди є умови щось варити. 

Як це працює: частина інгредієнтів, які входять у борщ — подрібнені. Завдяки цьому приготування страв займає від 5 до 15 хвилин. Потрібно просто залити суміш окропом та дати настоятися. 

Готуємо антизастудні суміші

"Коли приходять такі посилки на фронт, ми всі згадуємо рідний дім. Мамині, бабусині домашні ліки — це справжня панацея, вони передають тепло рук і турботу рідних жінок", — так про вітамінні суміші, які надсилають їм на фронт, говорять українські захисники й захисниці.

Вітамінні суміші, які треба просто розвести окропом, допомагають у холодну пору року зігрітися, зберегти імунітет, а часом — швидше одужати.

Лимонно-імбирна суміш

  • 250 г очищеного імбиру,
  • 250 г лимона зі шкіркою,
  • 500 г меду. 
  1. Подрібнити продукти можна різними способами, але краще за все — пропустити через електром'ясорубку. 
  2. Якщо м'ясорубки немає, то можна натерти імбир на тертці, а лимон порізати невеликими скибочками.
  3. До суміші додати мед і гарно перемішати.

Калина з цукром

  • 500 г калини
  • 500 г цукру
  1. Ягоди калини зазвичай збирають після першого морозу — саме тоді вони стають не гіркими. Нейтралізувати гіркоту ягід восени допоможе попередня заморозка.
  2. Калину перебрати, промити та відділити від гілочок.
  3. Ягоди розчавити та перетерти в мисці — потрібно, щоб виділилося якомога більше соку, в якому розчиниться цукор.
  4. Можна скористатися блендером чи м'ясорубкою.
  5. З'єднати з цукром, добре розмішати та розлити по банках чи пляшках.

Бонус: теплі малюнки

Долучитися до доброї справи можуть і діти. І не тільки як помічники у домашній майстерні чи на кухні. Дитячі малюнки та зворушливі слова — це щирість, турбота й любов, які зігрівають, надихають, підбадьорюють та підтримують дух українських воїнів.

 

ЩЕ БІЛЬШЕ КОРИСНИХ РІШЕНЬ!

Як передати тепло на фронт? Найкраще про потреби підрозділів на передовій та не тільки знають волонтери. Великі волонтерські організації та місцеві осередки зорієнтують та допоможуть — тому в першу чергу зв'язуйтесь із ними.

Як знайти волонтерів? Це дуже просто! Волонтерська Платформа — це онлайн-ресурс, який збирає волонтерські можливості зі всієї України та допомагає окремим людям чи цілим організаціям знайти активістів для допомоги.

Також нескладно знайти самоорганізовані волонтерські об'єднання. Ті, хто активно займається допомогою, пишуть про свою діяльність у соцмережах, закликають людей приєднатися.

Звертайте увагу на дописи/сторіз людей, яким ви довіряєте, вони часто публікують посилання на тих, з ким співпрацювали, навіть якщо це невеликі організації. Питайте друзів про те, кого вони знають: сьогодні люди є найкращим джерелом інформації, ви швидко знайдете потрібні контакти.

1
10292

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: