fbpx
Сегодня
Решение 14:25 21 Дек 2022

Эксперименты, психологи и проекты вместо рефератов: как работает образовательный хаб "Inspiration cafe"

Когда из-за войны классический формат обучения на время перестал работать, украинские преподаватели создали ряд инициатив, которые стали ответом на новые вызовы. Среди них – образовательный хаб “Inspiration cafe” для детей-переселенцев. Детальнее о нем — в нашем материале.

English version here

У чому проблема?
Навчання під час війни

Через війну тисячі українських дітей втратили можливість навчатися у своїх школах. Понад 2,5 тисячі навчальних закладів пошкоджено, щонайменше 285 із них повністю зруйновані. Сотні тисяч родин виїхали зі своїх міст та сіл і стали переселенцями. Питання якісної освіти для дітей перед такими сім'ями постало ще гостріше, адже на дитячих плечах опинилися ще й жахи війни та соціалізація в новому місті.

Яке рішення?
Ідея, що об'єднала

Хаб "Inspiration cafe" — новий формат шкільної освіти. Тут працюють над тим, щоб внутрішньо переміщені діти могли продовжити шкільне навчання та знайти натхнення. Освітній хаб забезпечує якісні заняття для дітей у чотирьох напрямках: навчання, психологічна підтримка, інтеграція в громаду та профорієнтація

Inspiration cafe, освітній хаб

З початком повномасштабної війни вчителям київського ліцею Educator довелося виїхати в безпечніші міста. Одне з них — Ужгород, де освітяни почали волонтерити — допомагати іншим переселенцям у шелтерах. Багато спілкуючись із вимушено переселеними батьками, команда зрозуміла — існує велика проблема з навчанням дітей, які виїхали зі своїх міст. Деякі втратили зв'язок зі своїми вчителями, а школи інших зруйнували ворожі ракети. Крім цього, багато дітей не мали ґаджетів для онлайн-навчання. Так в одного з вчителів ліцею, географа Миколи Гошовського, виникла ідея: чому б не створити тимчасовий хаб, де діти навчатимуться та інтегруватимуться в нову реальність

Команда ліцею була впевнена — такий формат має бути повністю безоплатним, тож почали шукати донорів, грантодавців, звернулися з проханням про допомогу до ужгородських волонтерів. Завдяки такій підтримці на початку травня вдалося запустити хаб в Ужгороді, а в липні — і в Києві. 

Донорами ужгородського хабу стали Eastern Partnership Civil Society Facility, БФ "Єнамін" та "Global Fund for Children". А з відкриттям хабу у столиці допомогли "GIZ: Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit". 

Рушійною силою проєкту стали саме вчителі ліцею Educator, але згодом до ініціативи приєдналися і вчителі-переселенці. Проєкт для них став не просто черговим місцем роботи, а значно полегшив адаптацію в новому місті. Дванадцятеро вчителів-ВПО приєдналися до основної команди "Inspiration cafe". Ще стільки ж долучилися як експерти й тренери, які підстраховують колектив і періодично проводять для дітей особливі заняття. Більшість викладачів переїхали до Ужгорода з Донецької та Луганської областей.

Як це працює?
"У нас була класична навчальна програма, яку вивчали некласичним способом"

Inspiration cafe, навчання, освіта

На старті навчання, у травні, засновники проєкту провели опитування й виявили, що в багатьох дітей у поточному семестрі не було жодного  навчального процесу. Ні в березні, ні у квітні не було ні завдань у вайбер-чатах, ні zoom-конференцій. Не всі вчителі мали можливість організувати уроки, не у всіх учнів був зв'язок. Тому першою метою проєкту стало якнайшвидше надолужити пропущене.

Діти-переселенці почали навчатися в новоствореному хабі за програмою класів, які вони закінчували. При цьому вчителі робили акцент на тому, де в дітлахів були найбільші прогалини через перервані заняття в їхніх школах.

"У нас була класична навчальна програма, яку вивчали некласичним способом", — так описує початок роботи хабу координатор проєкту Ростислав Семка.

Крім академічної складової, у хабах приділяють увагу психологічній підтримці. Діти мають індивідуальні та групові заняття з психологом, зокрема ігри для стабілізації емоційного стану, роботу з накопиченою агресією та розумінням своїх емоцій, їхнім проговоренням.

Сьогодні в "Inspiration Cafe" безплатно навчають дітей 1-11 класів, які вимушено покинули власні домівки. Простір розділено на аудиторії відповідно до віку дітей. Оскільки лише на старті команда проєкту отримала 150 заявок на навчання, хаб вирішили запускати в кілька змін. Кожна з них триває 4,5 години та має свій розклад. 

Загалом до навчання в ужгородському хабі з травня по серпень вдалося залучити 512 дітей від 5 до 17 років з Харківської, Донецької, Луганської та інших областей України. У київському хабі за липень-вересень заняття відвідали 503 учні, більшість були з Херсонської області. Зараз у хабі в Ужгороді вже навчаються близько 50 учнів з різних куточків України, зокрема й прифронтових міст. 

Чому цей хаб особливий?

Inspiration cafe, урок

Одна з найважливіших особливостей ініціативи — проєктне навчання. На заняттях учнів залучають до створення власних мініпроєктів та волонтерської діяльності в новій громаді. Такий підхід розвиває різнопланові навички й допомагає знайти нових друзів.

"Компонент соціалізації є для нас надзвичайно важливим, — каже координатор проєкту Ростислав Семка. — Ми включаємо до нього й проєктну діяльність. Тобто коли діти індивідуально чи в командах можуть писати свої проєкти по різних напрямках — творчі, наукові, квести тощо".

Inspiration cafe, навчання для переселенців

Уроки максимально насичують інтерактивом, вчителі поєднують онлайн та офлайн формати, а дітей постійно супроводжує психолог. У хабі сприяють розвитку soft- та hard skills дітей. Навчання проходить у рамках МОНівської програми, але, крім цього, тут роблять усе, щоб дитина не тільки отримувала теоретичні знання, але й зрозуміла, як застосовувати їх у житті.

"Так ми виходимо на профорієнтаційну діяльність, — пояснює Ростислав Семка, — щоб дитина змогла знайти своє покликання та втілити свою мрію. Ми хочемо, щоб академічна складова нашої роботи перебувала у тісному зв'язку з реальним життям".

У штаті "Inspiration Cafe" є психологи, які пройшли навчання щодо роботи з дітьми, які пережили травматичні події. З кожним класом вони проводять групові заняття — "психологічне коло". І за результатами цієї та інших вправ роблять свої висновки про психологічний стан дітей.

Діти мають можливість через арттерапію або інші формати пропрацювати свої болі та емоції. Наприклад, приховану агресію, яку зараз можна помітити в багатьох дітей війни. Окрім психологів, є ще й тьютор, закріплений за кожним класом, який є психологом-коучем для дітей.  

«Бомбезне літо» у хабі

Inspiration cafe, урок

Найбільш активно хаби "Inspiration Cafe" працювали влітку. Діти продовжували займатися за чотирма основними напрямами роботи хабу: психологічним, проєктним, академічним, спортивним. 

Як зауважив координатор проєкту Ростислав Семка, діти влітку не хочуть навчатися у форматі звичайної школи, тому програму побудували так, щоб реалізовувати академічну складову через творчі майстерні. Наприклад, фізика та хімія — це "Бомбезні експерименти". А українську мову вчили через гру під контролем учителя. Більшість уроків проводилися не лише для знань, а й для соціалізації. Так в Ужгороді на деякі майстерні приходили місцеві діти та підлітки — це допомагало переселенцям краще адаптуватися до нового життя.

Inspiration cafe, освіта, навчання

Також проєкт "Inspiration cafe" влітку допоміг дітям звикнути до нового простору, у якому вони вимушені жити. Завдяки цьому з вересня вони змогли із меншою травматичністю перейти до місцевих шкіл. 

А це точно працює?

Однією з головних цілей "Inspiration cafe" є соціалізація дітей не тільки тут, у хабі, але й у місцевій громаді. Багато дітей переїхали в Ужгород і Київ з тих регіонів, куди довгий час не можна буде повернутися — з Донецької, Луганської, Херсонської та Миколаївської областей. І якщо вони тут зможуть знайти своє місце, то і батькам буде легше.

Використовуючи не лише знання з навчальних дисциплін, а й свої вміння вести перемовини, ухвалювати спільні рішення, нести відповідальність відповідно до ролі в проєктній команді й разом інтерпретувати результати своєї діяльності, діти створили проєкти, що вражають. Серед ідей були Телеграм-боти, які вже повноцінно працюють і мають свою аудиторію. Крім цього, є проєкти соціального спрямування. Один із таких — створення кімнати розваг для дітей дошкільного віку, яка тепер працює на базі хабу "Inspiration cafe".

Inspiration cafe, заняття, творчість

Діти активно розробляють теми проєктів, пов'язаних із волонтерством, захистом тварин. Частина з них має спрямованість на ВПО або ж допомогу військовим. У хабі відбувається навчання природним шляхом, ненав'язливо, адже метою для дітей є не вивчити щось, а виконати завдання, отримати результат, що дійсно мотивує. 

"Для мене це був новий спосіб навчання.Тут було цікаво. У мене були хороші вчителі, і я знайшов тут багато нових друзів. Коли я був у хабі, я почувався як вдома. Завдяки цьому я знайшов друзів з інших куточків України", — розповідає учень хабу Влад.

Шістнадцятирічна Крістіна, яка стала однією з учениць ужгородського хабу, розповідає, що завдяки "Inspiration Cafe" змогла втілити власну ідею й отримати результат, що надихає:

"Мій проєкт називається «Щасливі разом». Він спрямований на подолання прірви між поколіннями. Він розв'язує проблему розбіжності інтересів, труднощів у взаєморозумінні молоді та людей старшого віку (60+). Тож ідеєю є зустрічі, на яких представники різних поколінь могли б спілкуватись, спільно чимось займатись та ділитись досвідом. Перший захід уже проведено. До речі, він був надзвичайно душевним та приємним". 

Як розвивається проєкт?


Inspiration cafe, учні

Спочатку ініціатори проєкту планували роботу лише на 3 місяці, але  отримали такий великий запит від батьків і дітей щодо продовження, що ужгородський хаб "Inspiration cafe" продовжує свою роботу й зараз. Тепер якщо дитина потребує затишного навчального простору, нагляду педагогів, стабільного інтернету чи ґаджетів для навчання у своїй школі онлайн, то в першій половині дня може прийти в open space. У цьому просторі діти навчаються онлайн та, за потреби, отримують консультації від вчителів-предметників.

Якщо ж дитина з якихось причин не відвідує школу, не має онлайн-занять, або не отримує належних знань на уроці у звичайній школі, то у другій половині дня у хабі діє "експрес-школа". У цьому просторі діти відвідують якісні інформативно наповнені уроки з основних предметів.

Тож команда "Inspiration cafe" працює й далі, щоб зробити проєкт максимально сталим та довгостроковим, поки діти та батьки потребують такої підтримки.

Ще більше корисних рішень!
Премію — на книги

У жовтні освітній проєкт "Inspiration cafe" став номінантом щорічної премії "Творці змін", яку проводить Bendukidze Free Market Center у партнерстві з Atlas Network, Friedrich Naumann Foundation Ukraine and Belarus та медіа "Рубрика".

На що витратити здобуту премію, за словами координатора проєкту Ростислава Семки, вирішили дуже легко. У хабі якраз думали про створення бібліотек для шерингу книг у своїх осередках, тож отримані кошти підуть на придбання бази книжок для учнів. Враховуючи актуальність вивчення української та англійської мов, зараз у проєкті активно поповнюють бібліотеку, яка дасть можливість вільно користуватись книжками українських та іноземних письменників. 

"Думаю, що зараз у кожного свій фронт. Тому зараз як ніколи важливо робити те, що вмієш, бути корисним там, де можеш, — відповідає Ростислав Семка. — Особисто для мене бути Творцем змін — це, по суті, не боятися брати на себе відповідальність, бути готовим брати участь у формуванні світу, змінювати людей, події та обставини на краще. Особливо сьогодні, коли наші співвітчизники та держава потребують допомоги, ми повинні не боятися труднощів і допомагати, де можемо і як можемо.

Наш проєкт почався як відповідь на потребу, що постала. Крок за кроком ми формували команду, знаходили ресурси. Як результат, за п'ять місяців проєкт «Inspiration cafe» допоміг більше тисячі учнів та їхнім батькам. Він допоміг і команді — навчив долати виклики та складнощі й тим самим розвивати себе. Тут, у проєкті, я зустрів дуже багато крутих вмотивованих дорослих та дітей, що запалюють, спонукають діяти ще більше. Освіта — це найцінніша інвестиція, тож впевнений, що кожен повинен мати доступ до неї. А наш проєкт і команда робитимуть все, щоб сприяти цьому!"

Inspiration cafe, діти

Як підтримати проєкт?

"Inspiration cafe" відкриті до партнерства й співпраці. Якщо ви бажаєте долучитись як волонтер чи підтримати проєкт матеріально, то сконтактувати з командою можна за адресою: [email protected].

Зараз проєкт перебуває в пошуках партнера, який допоміг би з обладнанням для занять з робототехніки з учнями 1-8 класів. Також багато дітей приходять до освітнього простору, щоб отримати доступ до інтернету та ґаджетів. Хаб закупив певну кількість ґаджетів, але враховуючи одночасне перебування великої кількості дітей у просторі, інколи їх бракує.

Також є постійна потреба в матеріалах для занять з арттерапії. Крім того, зараз "Inspiration cafe" працює над облаштуванням музичного простору в ужгородському хабі, тож якщо у вас є можливість віддати музичні інструменти, не соромтеся й пишіть на пошту проєкту.

 

Рубрика:
Кейсы
903

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: