fbpx
Сегодня
Урбан 18:27 12 Авг 2018

Общественное пространство - для людей: опыт Великобритании

Примеры создания европейских городских пространств (укр.)

У минулих випусках спецпроекту «Громадський простір – для людей» ми розглянули континентальні приклади міських просторів Франції, Нідерландів, Польщі та Німеччини.

Цього ж разу ми вирішили завітати до острівної держави – Великої Британії, з її неповторним «чисто англійським» шармом і колоритом.

Тож дозвольте вам презентувати 9 громадських просторів британського стилю.

Дептфордський сквер «Market Yard», Лондон

Де: Дептфорд, Лондон, Велика Британія
Коли: 2015 – 2016 рр.
Архітектор: Pollard Thomas Edwards (PTE)
Зміст: Market Yard — це новий публічний простір у самому серці Дептфорда. Він є частиною більш широкого проекту Дептфорда, який включає перебудовану станцію, новий прилеглий будинок Октавіус, спроектований та перетворений будинок Святого Павла. Реконструкція проводилася з метою перетворення центра Дептфорда на бульш комфортне для людей місце, і при цьому – для посилення його характерного місцевого характеру. Раніше територія с пандусом була занедбана та небезпечна, крім того – закрита для громадськості.

Архітектори зробили акцент на пандусі та арках. Зараз 14 арок розташовані в районі ремісничих підприємств, а пандус забезпечує громадський доступ до перебудованої станції. Сам двір розміщує стихійний продовольчий ринок, який доповнює існуючий вуличний ринок.

Цікаво, що раніше пандус, створений ще у 1835 році, був побудований як засіб для вагонів, щоб дістатися до вокзалу. Після реконструкції він став відкритою, безпечною зоною для людей.

Невелика новозбудована нижня частина простору забезпечує нове суттєве з'єднання від High Street до існуючого шляху перевезення. Архітектори доповнили традиційну структуру та матеріали, а сталевий міст був трансформований на старі та нові секції, і дозволив пішоходам пройти через простір на сусідній ринок Дуглас Сквер і театр Олбані. Відновлений пандус забезпечує великий вхід до будинку Октавіуса і забезпечує доступ до станції на рівні платформи.

Granary Square

Де: Granary Square, Кінгс-Крос, Лондон, Велика Британія
Коли: 2012 рік
Архітектор: Townshend Landscape Architects, Stanton Williams Architects, Fountain Workshop, Spiers and Major.
Зміст: розташований на колишніх залізничних землях, простір розміром 27 га знаходиться на північ від залізничних вокзалів Кінгс-Крос і Санкт-Панкрас. Метою реконструкції простору було створення повністю доступної та інтегрованої частини міста, що включає цілий ряд культурних, комерційних та житлових приміщень. Основна тема проекту полягала в тому, щоб створити в Лондоні новий квартал, який зможе розвиватися та гармонійно входити в навколишній міський пейзаж.

Центральна частина Granary Square — найбільший громадський простір, створени в King's Cross Central, і приблизно рівний за розмірами Трафальгарській площі. Цей відкритий простір знаходиться поруч з історично розташованою будівлею Granary Square. Передбачалося, що площа буде активним серцем на майданчику, точкою опори, куди прийдуть люди, які перетинають канал з півдня, до розселення на північ і схід. У цьому громадському просторі постійно проводяться активності, що залучають багату кількість людей. У центрі площі розташовані 4 вражаючих фонтани, створюючи один з найбільших водних об'єктів в Європі.

Парк Southwater One

Де: Southwater One, Телфорд, Велика Британія
Коли: 2014 рік
Архітектор: Gillespies Associated Architects, Curtins, Hoare Lea
Зміст: перед архітекторами було поставлене завдання перетворити центр Телфорда у яскравий та ідентичний простір для людей, де поєднуються дозвілля та торгове призначення. Однією з цілей було доповнення існуючого середовища, орієнтованого на роздрібну торгівлю, з високоякісним місцем для різноманітної активності та відпочинку. Це повинно було залучати як місцевих жителів, так і туристів цілий рік, забезпечити еталонний статус громадської сфери для регіону та допомогти перетворити імідж Телфорду.

Southwater One став новим центром громади з бібліотекою, кінотеатром, готелем, багаторівневою автостоянкою, а також рядом кафе та ресторанів, пов'язаних з високоякісними пішохідними вулицями. Площа була створена на перехідному просторі між міським центром та новим озером. Новостворена міська пляжна зона пропонує широкі можливості для неформального спілкування, включаючи розслаблену прогулянку озерами, відпочинок, ігри в шахи та булеві споруди. Постіндустріальний характер міста відбивається на таких матеріалах, як глиняна цегла та сталь, тоді як унікальні об'єкти та арт-інсталяції у просторі сприяють визначенню характеру місця та створенню точки відліку та орієнтації.

Стара Ринкова площа (Old Market Square)

Де: Ноттінгем, Велика Британія
Коли: 2007 рік
Архітектор: Gustafson Porter + Bowman
Зміст: Стара Ринкова площа в Ноттінгемі — одна з найстаріших громадських площ у Великій Британії з 800-річною історією. У 2001 році, коли Ноттінгем досягнув статусу одного з восьми «основних» міст Великої Британії, багато людей вважали, що площа не відповідає амбіціям і прагненням міста, і якщо вона буде перебудована, це може бути каталізатором більших змін.

Новий дизайн простору включає органічну топографію оригінальної середньовічної площі та інклюзивність для користувачів на інвалідних. Переважним матеріалом є граніт, що відображає важливість простору та забезпечує довготривалість дизайну. Нові тераси забезпечують значно більше місць для сидіння, ніж раніше, і складаються із сірих, чорних, білих та бежевих гранітних блоків. Ці кольори відбивають діапазон каменю, який використовується в навколишніх фасадах будівлі, а також відрізняє зміни рівня. Їх звужені форми утворюють ряд лавок.

Водомісткість площею 4400 м2 включає в себе відбивний басейн, водоспад 1,8 м, рельєф, 53 струменя та скрім, розташовані у вигляді чотирьох терас, які можна вимкнути, щоб використовувати простір для заходів. Вночі вода освітлюється, щоб блимати і блискати волоконною оптикою, інкрустованою в кожний окремий струмінь води.

Площа Панкраса (Pancras Square)

Де: Кінг-Кросс, Лондон, Велика Британія
Коли: 2016 рік
Архітектор: Townshend Landscape Architects,
Зміст: простір розташований між станцією Кінгс-Кросс та міжнародним залізничним вокзалом Санкт-Панкрас. Це — частина 72-акровського перепланування території Кінг-Кросс, 40% якої було виділено під створення відкритого простору.
Площа Панкраса — це міська площа, навколо якої розташовані сім нових офісних будівель.

Громадський простір площею 4000 м2 має призначене для забезпечення перепочинку у навколишньому середовищі міста, з ділянками газону, пишною посадкою та каскадною водою. Поєднання між басейнами та озелененням було розроблено так, щоб вид з вершини площі, який виглядає на південь, знаходився над спокійними басейнами з відбиттям світла, тоді як вид на воду на північ виглядає як серія динамічних каскадів. Різноманітність видів дерев вводить масштаб і грає роль фільтра, що поєднуються з огорожами, посадкою та газоном, забезпечуючи привабливе зелене середовище. По краях водяних зон та ділянок газону розташовані місця для розслаблення. Таки чином можна спокійно насолодитися атмосферою площі.

Брідфордський міський парк

Де: Бредфорд, Йоркшир, Велика Британія
Коли: 2012 рік
Архітектор: Gillespies
Зміст: Міський парк в Бредфорді, розроблений дизайнерами ландшафтів Gillespies та міськими дизайнерами від імені Бредфордської ради, є визначальним місцем для громадськості. Вона містить найбільшу водяну функцію у місті в будь-якій точці Великої Британії, дзеркальний басейн площею 4000 квадратних метрів та найвищий міський фонтан у країні, який досягає вражаючої висоти 30 метрів.

Варто зазначити, що воду можна повністю спустити, щоб забезпечити проведення масштабних заходів. Рівень води також можна трохи знизити, щоб розкрити шляхи, дозволяючи людям ходити по басейну між фонтанами. Дамба також розділяє воду на три басейни, які можуть бути злиті в будь-якій комбінації, щоб забезпечити невелику площу подій, з водою як фон. Басейн містить 600 куб. м води та більше 100 фонтанів.

Освітлення відіграє важливу роль у розширенні використання парку після темноти. Воно було ретельно збалансоване, щоб забезпечити грайливу атмосферу нічного час, при цьому зберігаючи функціональні вимоги до центру міста. Рівні освітлення були вибрані, щоб найкращим чином збалансувати різні пішохідні переходт, допомагати навігації навколо парку.

Катти Сарк Гарденс (Cutty Sark Gardens)

Де: Грінвіч, Лондон, Велика Британія
Коли: 2009 рік
Архітектор: OKRA
Зміст: в історичному плані простір садів Катти Сарк є захоплюючим місцем, яке являє собою першопрохідний простір з міжнародною привабливістю. Почуття історії закріплено в області: Меридіан GMT, Королівський військово-морський коледж, і подорожі самим садом Катті Сарка. Cutty Sark Gardens — це ворота до різних нарямків.

Сади Катти Сарк реагують на потоки людей: вони є спокійними в ранній час і активними під час свят. Люди приходять, залишаються або проходять крізь сади. Площа у межах міста створбє вражаючу зелену зону, що веде до річки Темзи. Центральна позиція Cutty Sark буде посилена: це буде скульптура між площею та зоною парку.

Ідея «приливного квадрата» базується на функціональній гнучкості. Це місце може формувати як невеликі, так і масштабні простори і здатне адаптуватися до великих і малих подій. Фішка в тому, що сади Катти Сарк можуть зменшуватися і збільшуватися за рахунок спущення води у просторі.

MediaCityUK

Де: MediaCityUK, Сальфорд, Велика Британія
Коли: 2011 рік
Архітектор: Gillespies
Зміст: творчі компанії та телеканали, які входять до MediaCityUK, були натхненні свіжими новими громадськими просторами та водними краєвидами, розробленими компанією Gillespies.

Тому для MediaCityUK був розроблений The Peel Group і створений глобально значущий цифровий медіацентр. Це один з найбільших будівельних проектів у Великій Британії, який відновив колишній промисловий порт.

Паралельно до розвитку будівель відбувалось створення високоякісних громадських просторів, призначених для інтеграції нової архітектури та створення свіжої та творчої державної сфери з серцем і людськими масштабами. Зовнішні простори покращують привабливість та функціональність кожного будинку окремо, і об'єднують їх у цілісну візуальну картину.

У центрі нового ландшафту знаходиться багатофункціональна площа Пьяцца з радіальною геометрією та елегантним розташуванням натурального каменю, що забезпечує динамічний зв'язок між набережною та прилеглими будівлями. Його широкий простір слугує функціональним місцем для проведення масових заходів та великих зустрічей, а вночі освітлюється понад 350 контрольними світлодіодними ліхтарями, які управляються комп'ютером, та драматичними 20-метровими скульптурними світильниками.

Warrior Square Gardens

Де: Саусенд-он-Сі, Ессекс, Великобритан
Коли: 2011 рік
Архітектор: Gillespies
Зміст: Warrior Square Gardens в Саусенді розташований у самому серці міста, серед магазинів та громадських зручностей. Сквер пропонує яскравий зелений простір там, де раніше була забута пізнья вікторіанська площа, яка стала притулком для антисоціальної поведінки.

З самого початку, Gillespies відреагував на структуру історичного макета, перекомпонувавши знайомі елементи англійської садової площі, з газоном, розкладаючи ліжка, сидіння, освітлення, координаційний центр, але для сучасного використання. Новий простір ретельно структурований навколо деяких найкращих дерев у Сауенд, з периметром для прогулянки та атмосферним навколишнім середовищем, що відзначають домінуючу лінію оригінальних вапняків, а також величні дерева сосни та кедра.

14
6721

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: