fbpx
Сегодня
Огляд 20:27 08 Июл 2018

Общественное пространство - для людей: опыт Франции

Приклади творення європейських міських просторів

Один з ключових напрямків розвитку міста – це наявність комфортних і доступних громадських просторів.

В Україні останніми роками триває процес позитивної трансформацій: «реанімація» занедбаних міських територій, нові людиноцентричні інфраструктурні рішення, поява інклюзивних громадських зон відпочинку (зокрема у Дніпрі нещодавно з'явився перший в Україні інклюзивний парк), використання альтернативної енергетики тощо. Однак такі приклади частіше зустрічаються у великих містах, і вони не є загальною практикою.

«Рубрика» починає спецпроект «Громадський простір – для людей», в якому вирішили дослідити досвід функціонування успішних міських просторів різних куточків світу. І сьогодні розпочинаємо свою подорож з Франції. До вашої уваги – 9 французьких міських просторів, з яких Україні варто взяти приклад.

Place de la République (площа Республіки)

Де: Париж, розташована на кордоні 3, 10-го та 11-го округів
Коли: реконструкція у 2014 році
Архітектор: французька студія TVK
Зміст: реконструкція мала на меті створити ще більш велику пішохідну площу, яка включає в себе новий кав'ярний павільйон, водні об'єкти та більше 150 дерев. Найбільше втручання TVK полягало в адаптації навколишньої магістралі доріг, щоб зробити більше пішохідних пріоритетних напрямків. Це збільшило розмір площі до 280 метрів завширшки на 120 метрів, що стало найбільшим пішохідним простором міста.

«Реконструкція «Place de la République» базується на концепції відкритого простору з багаторазовими міськими цілями», — пояснили архітектори.

Нове кафе було додано до південно-західної частини площі. Павільйон «Monde & Médias», який перекладається як «Світ і Медіа», був розроблений для проведення різних публічних заходів.

Parc Rodin

Де: Іссі-ле-Муліно, Франція
Коли: 2014 рік
Архітектор: Atelier MOSCA
Зміст: під час створення проекту парку архітектори мали на меті 3 основні мети:
— створити відкритий шлях для прогулянок, яким можна досягти пагорба, і при цьому рухатися під відкритим небом в гармонії з більш широким ландшафтом Іль-де-Франс та Парижа;
— введення сучасних об'єктів, які складаються з мінералів, відповідних флорі парку;
— гармонійно реконструювати ландшафт парку, частина якого була залишена дикою на певний період.

У центрі простору – вбудовані в зм'якшену бетонну структуру ескалатори. На кожній посадці, що зв'язує шляхи парку, розташовані інформаційні таблички та зручні лавиці, які формують простір відпочинку, паузи та спілкування.

Навіс з нержавіючої сталі обладнаний плитками світлодіодів, що пропонують інтерактивне освітлення відповідно до часу доби та сезону. Крім того реалізована реконструкція лісистого ландшафту. У центрі проекту – об'єднання зелених зон для відновлення лісових угідь. Система терасування рослинності (шар кущів і трави навколо пішохідної структури перед шаром пнів, а потім дерева) дозволяє користувачам уникнути відчуття закритості і дозволяє збільшити видимість віддалених ландшафтів.

La Rue Des Utopies

Де: Париж, район Дефанс, Франція
Коли: 2016 рік
Архітектор: Florian Lopez + Constantinos Hoursoglou
Зміст: в паризькому діловому районі Ла Дефенсе створили простір-бієнале міських меблів. У центрі простору — ідея «Глобального села». Працівники ділового округу звикли до усюдисущої сірої колірної гами, суворих ліній та твердих кутів, тож новий простір має дати людям можливість відкривати для себе околиці району в новому вигляді. З цією метою архітектори створили «квартал» міських меблів у поєднанні з деревами.

Проходячи шістдесят метрів, містяни потрапляють на дерев'яну набережну, яка запрошує око відкрити нові перспективи та пропонує заслужену перерву в робочих графіках. Вздовж дороги розташовані два місця відпочину, де можна помилуватись пейзажом або поспілкуватись з друзями та колегами.

Громадський простір на південній береговій лінії Англета

Де: Англет, Франція
Коли: 2013 рік
Архітектор: Debarre Duplantier Associés Architecture & Paysage
Зміст: південна берегова лінія Англета поєднує в собі виняткову географію: місце зустрічі між високими горами Піренеїв і величезним простором лісу Ландес. Цей простір — справжні ворота до міста від Біарріца. Тож архітектори, спираючись на зелену завісу з рослинності, акцентують увагу на панорамі. З цією метою використовувалося перенесення літографії гірських порід, шматки скель, висаджених на газон, ефект дзеркала та взаємодія між рослинними та мінеральними впливами. Результатом стала атлантична панорама з горбистого іспанського узбережжя до північних піщаних пляжів.

Evolution Ground Alfortville

Де: Альфорвіль, Франція
Коли: 2011 рік
Архітектор: NP2F
Зміст: архітектори поставили перед собою завдання створити ігровий майданчик, який стає дійсно архітектурним простором, інтегрованим у міській структурі та відкритим для різних практик міста. Головний принцип, яким керувалися автори проекту, полягає в тому, щоб відновити район Шантерійн в міській динаміці південної частини Альфорвілю: підкреслити відношення до річки Сена, реорганізувати ставлення до міста.

Ігровий майданчик розміщується серед невеликих громадських просторів, створюючи тим самим райони «міської м'якості». Ця ділянка площею 2000 квадратних метрів, що складається з двох відкритих майданчиків, відповідає важливим містобудівним основам. Важливість деталей (земля, морфологія, межі) створює не просто футбольне поле, а можливість «налаштовати» простір ,на місце зустрічей та обміну думками.

Familistère de Guise (Родинний палац)

Де: Омбльєр, 2 Rue de Guise, 02720, Франція
Коли: 2014 рік
Архітектор: h2o architectes
Зміст: Familistère — це великий житловий комплекс, заснований Жан-Батіст Андре Годін ше у 1859 р. До 1968 року цей Родинний палац був театром унікальних соціальних експериментів в індустріальному світі: «Фамілієр» — це свого роду утопія для індустріального суспільства, яка поєднує перехід між містом та парком міського острова неподалік.
Розробка, запропонована агентством, відповідає трьом фундаментальним темам: єдність місця, спадщина та експерименти.

Оновлений Familistère створює нове відчуття єдності між різними існуючими частинами. Велика мінеральна площа в центрі, наприклад, створює нову напругу між різними будівлями та відновлює оригінальне осьове планування. У самому центрі комплексу знаходиться серія тематичних «островів» у зменшеному масштабі дозволяє легко і постійно поновлюватися.

Програма подій на цих «тематичних островах» відкрита для постійної імпровізації та експериментів.

Перший поверх Ейфелевої вежі після перепланування

Де: Париж, Франція
Коли: 2014 рік
Архітектор: Moatti-Rivière
Зміст: перебудування цього простору ініціювалося з метою зробити 1-й поверх історичної вежі одним з найбільш вражаючих і привабливих місць Парижа. Проект поверху включав у себе відновлення павільйону, присвяченого обслуговуванням відвідувачів. Зокрема вдосконалення місць відпочинку, створення розважального та навчально-музейного шляху; і, нарешті, створення двох вражаючих пам'яток: відкриття простору на вежі та її еспланади завдяки скляній підлозі та балюстрадам з ефектом «занурення», що створює сильні емоції.

Новий простір також включає важливі цілі, пов'язані з політикою сталого розвитку, що впроваджуються на Ейфелевій вежі. Це – доступність та зменшення її вуглецевого сліду. Нові будівельні стандарти, сонячна енергія для опалення, енергія вітру, гідравлічна енергія, відновлення дощової води, світлодіодне освітлення – усе це впроваджується для підвищення енергетичних показників Ейфелевої вежі.

Простір Олімпія-де-Гуж та алея майстерень у Пантіні

Де: Пантін, Франція
Коли: 2014 рік
Архітектор: Ateliers 2/3/4/
Зміст: головне завдання, яке стояло перед архітекторами, — гармонійно поєднати громадське та приватне. Місце створення простору – це площа, де розташовується міський ринок. Архітектори провели масштабне дослідження, щоб встановити потреби містян та туристів, виокремити найбільш звичні та зручні маршрути людей, і в результаті створили гармонійний публічний простір, де «паркові» та «садові» елементи поєднуються з терасами для ринкових магазинів та павільйонів.

Площа Святого Георгія

Де: Тулуза, Франція
Коли: 2008 — 2009 роки
Архітектор: Guerin & Pedroza
Зміст: проект оновлення площі мав на меті відродження міських центрів та просування вже існуючих міських структур. Завдання архітекторів полягало у тому, щоб з одного боку повернути цей величезний простір у пішохідні шляхи (схід-захід і північ-південь), а з іншого — зробити шопінг на площі більш привабливим та відкритим до свого безпосереднього оточення.

В результаті був створений громадський простір з чіткими орієнтирами. Він поділяється на кілька секторів: альтанка, роща, еспланади, зона відпочинку, провулок. Ландшафтний дизайн площі наповнений зеленню — вишня, жасмин, коробчасті дерева, лаври, мирт, лаванда, сантоліна, яблучне дерево. У середині еспланаду концентрація дерев більш щільна, таким чином простір натякає на місце релаксації. А різноманіттям матеріалів для міських меблів сприяє пожвавленню простору.

21
6474

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: