fbpx
Сегодня
20:36 07 Май 2019

Общественные советники: кто такие и зачем

Під кураторством Міністерства юстиції в Україні другий рік здійснюється проект «Громадські радники», мета якого є побудова сталої та спроможної спільноти, що може орієнтуватися в лабіринтах правових норм і процедур. Вже підготовлено три хвилі громадських радників, це трохи більше 60 людей.

Розібралися, кого ж можна називати громадським радником і як ним стати.

Хто вони

Громадський радники – це параюристи, тобто фахівці, які не обов'язково мають фахову юридичну освіту, але можуть надавати допомогу населенню в питаннях, що стосуються правових методів вирішення проблем, як окремих людей, так і громади в цілому. Радники отримали базові знання в різних галузях права, мають навички вирішення питань соціального характеру. Знаються на принципах реформ, що запроваджуються в державі, можуть виступати провідниками та популяризаторами цих процесів.

Як діють

Громадські радники, будуючи конструктивні діалоги, починають зі своїх сусідів – показують, як відстоювати права у своїх громадах, у своїх власних будинках. Розмовляють з колегами про те, як розвивати трудові колективи. Скеровують на допомогу, зорганізуються з тими, хто солідарний з ними – щоб намагатись вирішити ту чи іншу проблему.

Громадські радники: хто такі і навіщо

Громадський радники вже діють у 15 областях (64 громадах) України і прагнуть розвивати ідеї, що можуть посилювати вплив позитивних та послаблювати вплив негативних трендів. А саме – орієнтуються на те, щоб допомагати людям жити в реальності, пропагувати зміни, працювати з молоддю, дітьми, популяризувати успішні кейси спільноти, привчати, що «закон в громаді – один для всіх». Їхній ідеал – демократичне, вільне суспільство, де всі люди будуть жити у злагоді та будуть користуватися рівними можливостями.

Як стати громадським радником

Участь у навчанні відбувається на конкурсній основі. За результатами конкурсу відібрані учасники и учасниці запрошуються на навчання, що відбувається в три етапи, кожен по три дні з проміжком у місяць між ними.

Громадські радники

Для мешканців Північного регіону (Сумська, Київська, Чернігівська, Житомирська, Хмельницька, Вінницька області) у квітні пройшов перший етап навчання. Також передбачається навчання для мешканців Дніпропетровської, Донецької, Кіровоградської, Запорізької, Львівської, Тернопільської, Рівненської, Івано-Франківської, Закарпатської, Волинської та Чернівецької областей.

Для громадських радників створюються умови через запрошення до участі в різних тренінгах. Тим, хто працює з людьми в громаді та у спільноті, допомагають розробляти стратегічні спільні плани для пошуку ефективних рішень.

За новими наборами стежте на Фейсбук-сторінці спільноти.

Для чого

Щоб практикувати силу маленьких та систематичних кроків. Для того, щоб не «прогнуться под изменчивый мир» і залишатись людиною, відстоюючи свої права. Не чекати, що хтось прийде і наведе порядок в громаді, біля твого будинку. Держава в особі чиновників не вирішить проблеми у громаді. Для того, щоб невдоволені, і ті, хто скиглить і чекає що хтось щось зробить все за нього, привчались діяти і розуміти, що тільки від небайдужої частини мешканців залежить, наскільки гарним буде життя у громаді. Для того, щоб виходити у світ із печер власних стереотипів. Час позбавитися від міфів, які весь час насаджували людям політики і заангажовані ЗМІ.

Громадські радники

Це може поширити коло відповідальності трохи далі, чим звикли люди до цього. Адже тільки людина несе відповідальність за власне життя, і за те, що з цього життя вона робить. Відповідальність людини – це і порядок у громаді, і депутати, яких обирають в громаді, щоб представляти інтереси виборців та «лікувати» хворе тоталітаризмом суспільство, враховуючи, що майбутнє не можна передбачити, але можна створювати.

34937

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: