fbpx
Сегодня
ИнвестРешения 09:12 10 Май 2023

Работают ли гранты от “Дія”? Как получить финансирование на открытие и развитие собственного дела

После начала полномасштабного вторжения украинский бизнес столкнулся с большим вызовом: никто не понимал, что будет дальше, чего ждать и как действовать. Вместе с тем пострадали как крупные, так и малые предприятия — просто в разных масштабах. Что-то было уничтожено. Что-то оккупировано. Что-то не смогло восстановиться и адаптироваться под нынешние условия. Однако кризис не зря считают в том числе и шансом: сегодня есть и те, для кого война стала толчком к действиям в открытии нового дела или развитии уже существующего. (укр.)

English version here

Минулого року стартувала державна програма, за якою підприємці можуть отримати фінансування власної справи — "єРобота". Цей проєкт передбачає надання українцям грантів для започаткування бізнесу, розвитку підприємництва та навчання. Станом на березень 2023 року уряд у рамках програми перерахував майже 170 млн грн підприємцям. Їхні ідеї пройшли відбір та вже зараз працюють завдяки підтримці державних коштів. 

Як отримати фінансування, які є нюанси в цій програмі та в чому особливості гранту — розібралася "Рубрика". 

У чому проблема?

З початком війни підтримувати власну справу "на плаву" стало набагато важче. Значна кількість приватних підприємців зазнала чималих збитків ще за часів епідемії Covid-19. Повномасштабне ж вторгнення завдало нового удару. Після 24 лютого активізувався процес закриття бізнесів: у середньому щомісяця закривалося по 13 тисяч суб'єктів господарювання. 

А от динаміка створення нових підприємств значно відставала. З березня по серпень 2022 року було зареєстровано 63 406 нових фізичних осіб-підприємців. Водночас до середини липня кількість закритих підприємств перевищувала кількість нових. І лише в серпні ситуація змінилися в позитивний бік: кількість нових суб'єктів господарювання склала 23 104, вдвічі перевищивши показник закритих бізнесів.

За рік війни географія відкриття нових ФОПів має такий вигляд:

географія відкриття нових ФОПів

Джерело: Інстаграм-сторінка startup_ukraine

Та ця динаміка не може вважатися чіткою ознакою відновлення економіки й поліпшення ситуації в бізнесі. Підприємці все одно потребували й потребують підтримки, особливо — початківці. Невизначеність та економічна криза, необхідність допомагати фронту, втрата колишніх зв'язків, постачальників, клієнтів, зниження купівельної спроможності населення — ось реалії сьогодення. Однозначно, держава повинна була реагувати на ці запити. Проблема потребувала рішення.

Яке рішення?

Як працює проєкт "єРобота"

Урядовий проєкт "єРобота" передбачає надання українцям грантів для започаткування власної справи, розвитку вже наявного підприємства та навчання. Основна мета проєкту — стимулювання активізації підприємницької діяльності та створення нових робочих місць. В рамках "єРобота" діє шість грантових програм:

  • мікрогранти для створення власного бізнесу (до 250 тисяч гривень);
  • гранти для розвитку переробного підприємства (до 8 мільйонів гривень);
  • державне фінансування закладки саду (до 400 тисяч гривень за гектар);
  • кошти для розвитку тепличного господарства (до 7 мільйонів гривень);
  • грант на реалізацію стартапу, у тому числі у сфері ІТ;
  • кошти на навчання ІТ-спеціальностей.

Як заповнити заявку та на що звернути увагу?

гранти в Дія

На порталі Дія можна оформити заявку на отримання гранту на власну справу. Подати заявку можуть ФОПи, юридичні особи та майбутні підприємці, але за виконання певних умов. Учасниками програми не можуть стати підприємці, які ведуть бізнес на тимчасово окупованих територіях чи ведуть господарську діяльність на території росії. Також у потенційного учасника не має бути заборгованостей перед бюджетом чи порушеної проти нього справи про банкрутство, рішення суду про притягнення до кримінальної відповідальності за корупцію.

Заповнюючи онлайн-заявку на сайті Дії, учасник програми має прикріпити до неї свій бізнес-план. Написаний він має бути відповідно до наданої форми-шаблону — з ним можна також ознайомитися на сайті. Майбутнім підприємцям варто чітко дотримуватися наведеного прикладу, оскільки бізнес-план можна надіслати тільки один раз і виправити помилки не вдасться.

Розміри грантів — різні, залежно від того, яку програму ви обираєте. Так, на власну справу можна отримати від 50 до 250 тисяч гривень, у той час, як грант на переробне підприємство може становити до 8 мільйонів гривень.

Чи потрібно повертати отримані кошти?

У прямому сенсі повертати кошти державі не потрібно — за умови виконання вимог гранту. Це не кредит у класичному його розумінні. Однак певні зобов'язання у підприємця все ж таки будуть.

По-перше, грантоотримувач має не просто пустити кошти у власну справу, але й забезпечити створення робочих місць. Їхня кількість відрізняється залежно від грантової програми:

  • Якщо ви отримуєте мікрогрант для створення власного бізнесу, то маєте створити хоча б одне робоче місце, здійснювати свою діяльність не менше 3-х років і сплачувати податки в бюджет, зокрема, за працевлаштування робітників. По суті, підприємець повертає взяті грантові кошти коштом податків.
  • Отримавши грант на переробне підприємство, ви маєте ті ж самі зобов'язання, тільки кількість створених вами робочих — 25.
  • У випадку, якщо ви берете грант на закладку саду, ваше підприємство має працювати не менше 5 років, і ви, звичайно, також сплачуєте податки. А от щодо кількості постійних та сезонних працівників, то з деталями можна ознайомитися за посиланням.
  • І четвертий грант — на розвиток тепличного господарства — передбачає створення не менше 14 робочих місць на 1 га площі модульної теплиці. За умовами гранту ви матимете повернути суму гранту, якщо створите менше ніж 14 нових робочих місць на 1 гектар модульних теплиць; не забезпечите модульну теплицю джерелом водозабору та зрошенням; здійснюватимете вказану діяльність менш як 3 роки після закінчення будівництва; не сплачуватимете податки та збори.

Аби чітко розуміти свої зобов'язання, слід уважно ознайомитися з умовами отримання грантів у відповідній програмі. Усі вони вказані на порталі.

На що саме можна витрачати грантові кошти?

гранти єРобота

Напрями витрат залежать від того, який саме грант було взято. Підприємець, який отримав грант на власну справу (до 250 тис. гривень), має право витратити ці гроші на придбання чи лізинг обладнання, закупівлю сировини та на орендну плату за умови, що вона не складатиме понад 25% від загальної суми гранту.

Можливі напрями витрат гранту на переробне виробництво мають бути пов'язані з придбанням основних засобів виробництва (верстати, технологічне обладнання), їх доставкою та введенням цих засобів виробництва в експлуатацію.

Якщо ви отримали грант на теплицю, то можете його витрачати на оплату будь-яких рахунків щодо вашого проєкту будівництва модульної теплиці, що включені до кошторису.

Грант на сад можна витратити на оплату рахунків постачальникам (продавцям) за включені до кошторису матеріали для реалізації проєкту.

Чого чекати у 2023-му?

За словами заступниці міністра економіки України Тетяни Бережної, на програму мікрогрантів "Власна справа" Уряд у 2023-му році передбачив 1,8 млрд грн. Це — понад 7000 мікрогрантів на започаткування та розвиток бізнесу. 

"Розраховуємо, що отримувачі цих коштів, створять багато робочих місць. І це позитивно вплине на ринок праці. Ми маємо хороші результати цієї програми за минулий рік — мікрогранти отримали 3300 підприємців, які створять понад 8000 робочих місць", — розповіла Тетяна Бережна в ефірі телемарафону.

А це точно працює?

"Рубрика" поспілкувалася з підприємцями, які вже отримали фінансування в рамках проєкту "єРобота". Хтось із наших героїв уже мав бізнес, а для когось цей грант став відправною точкою у започаткуванні власної справи.

Гофрокартон від військовослужбовця: як розширити власний бізнес, наближаючи перемогу

Євген Ракіта — військовослужбовець, капітан Збройних сил України. До 24 лютого він розвивав власний бізнес у Полтаві — виготовляв коробки з гофрокартону, мав франшизу "Нової пошти". 24 лютого Євген із командою активно включився у волонтерство — допомагав фронту, переселенцям, організував перевезення гуманітарних вантажів із Західної України та Європи. А пізніше — вступив до лав ЗСУ й зараз наближає перемогу України.

Євген Ракіта

Джерело: фото з архіву Євгена Ракіти

Ще до повномасштабного вторгнення Євген мав ідею відкриття власного виробництва гофрокартону в Полтаві. Адже його компанія закуповувала гофрокартон для виготовлення коробок в інших постачальників, не маючи повного циклу виробництва. Підприємець же мав на меті організувати власне виробництво, зменшивши таким чином собівартість продукції, а також контролюючи якість матеріалів.

гранти для бізнесу

Джерело: фото з архіву Євгена Ракіти

Бізнес-план Євген написав іще два роки тому. Каже, що якраз на вирішальному етапі перемовин з інвесторами почалася повномасштабна війна. Але пауза тривала недовго — підприємець дізнався про можливість отримання гранту від держави й вирішив податися на цей проєкт. Його ідея проходила по програмі грантів для розвитку переробних підприємств.

"Я був у першій партії підприємців, які подавалися в серпні 2022-го. Трохи переробив уже наявний бізнес-план — і подався. І  вже у вересні дізнався, що виграв 8 мільйонів гривень", — говорить Євген.

гранти для бізнесу

Джерело: фото з архіву Євгена Ракіти

Військова служба змусила Євгена залишити директорську посаду, але, навіть перебуваючи на фронті, він слідкує за втіленням своєї ідеї та виконанням гранту. Наразі лінія для виробництва гофрокартону ще збирається в іншій країні — це процес тривалий. Але він уже запущений. Грантові кошти вже залучені.

За словами Євгена Ракіти, подібні гранти для підприємців є набагато менш ризикованими, ніж кредити. "Умовно, держава просто надає можливість користуватися грошима", — каже підприємець.

Євген говорить, що однією з найважливіших складових грантової заявки є бізнес-план. Тому підприємцям варто особливо скрупульозно й відповідально розрахувати свій майбутній проєкт.

На полтавському вокзалі відкрилась кав'ярня "Білі Вуса"

Як, мабуть, і для багатьох людей, відкриття власної справи для Олеся Лучного було мрією. За його словами, спершу він не планував відкривати саме кав'ярню. Ідея прийшла вже в процесі написання бізнес-плану.

"У мене не було великого досвіду в бізнесі. Тому я подумав, що варто обрати щось таке, в чому я зроблю найменше помилок. Розглядав варіанти й пекарні, і барбершопу, і якогось виробництва. А потім думаю: «Що може бути простіше, ніж варити каву й пригощати людей?» Тоді мені це здалося легким. Але насправді треба так багато знати, щоб якісно зварити навіть еспресо".

Сьогодні кав'ярня "Білі вуса" працює на території Київського вокзалу міста Полтава. Колись тут було відділення "Укрпошти", а зараз — це сучасне просторе приміщення, наповнене ароматами арабіки й гомоном відвідувачів.

гранти для бізнесу

Джерело: фото з архіву Олеся Лучного

гранти для бізнесу

Джерело: фото з архіву Олеся Лучного

Олесь розповідає, що вже веде перемовини щодо оренди для відкриття ще одного закладу. Крім цього, у планах підприємця ще певні "вдосконалення" першої кав'ярні — він хотів би зробити свою кав'ярню більш автентично полтавською. Зараз він залучає до співпраці полтавських виробників крафтових товарів, веде перемовини з полтавськими художниками, аби розмістити їх картини у своєму закладі.

Олесь уже мав досвід у маркетингу та написанні бізнес-планів. Це йому, звичайно, допомогло. Підприємцям-початківцям чоловік радить не соромитися у своїх запитах.

"Я б порадив не соромитися й брати максимальну суму гранту. Я, наприклад, думав, що, якщо попрошу менше, то мені точно дадуть гроші. Та насправді воно взагалі не впливає на рішення журі. Я, наприклад, виграв 243 тисячі, а можна було і всі 250. Друге, що дуже важливо, — це зважити свої сили, навички й вміння. От, наприклад, проєкт, який я планував спочатку, був у кілька разів меншим, ніж той, що я відкрив зрештою", — ділиться підприємець.

"Файна Леді": приклад релокації бізнесу з окупованої території

"Рубрика" вже розповідала історію Ганни Молодих — переселенки з Рубіжного, яка відкрила бізнес із пошиття жіночого одягу plus size "Файна леді". До повномасштабного вторгнення жінка вже мала власне виробництво на Луганщині й успішно працювала разом із командою.

гранти для бізнесу

Та навесні 2022 року вона залишила все й переїхала до міста Кременчук. І вже тут, на новому місці, відновлює роботу підприємства. Ганна також стала переможницею програми мікрогрантів для створення власного бізнесу.

гранти для бізнесу

"Я отримала цей грант і почала все спочатку. Хоча, це не з нуля, звичайно. Той досвід, який у тебе є, залишиться при тобі. Ніхто його не забере. Тим паче починати ще раз легше — я вже не те «сліпе кошеня», яким була у 2018-му. У мене з'явився сенс рухатися вперед», — говорить жінка.

Ще більше корисних рішень!

З 10 квітня стартує новий напрям програми фінансування підприємців — грантова програма для ветеранів на започаткування або розвиток власного бізнесу.

Які суми грантів пропонує держава ветеранам:

  • 250 тис. грн — для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни за умови створення одного робочого місця;
  • 500 тис. грн — для члена сім'ї учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни за умови створення двох робочих місць; 
  • 1 млн грн — для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни, які зареєстровані як ФОП не менше ніж 3 роки, за умови створення чотирьох робочих місць, мінімум 2 з яких займуть ветерани або особи з інвалідністю внаслідок війни.

Заявки на отримання грантів можна подавати з 10 квітня через портал Дія.

6110

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: