fbpx
Сегодня
Собор 17:19 15 Дек 2018

Новый предстоятель единой Поместной Автокефальной УПЦ: что известно о митрополите Епифание

Сегодня в Киеве прошел Объединительный церковный Собор. Его результатом стало собственно создание единой поместной церкви, избрание ее предстоятеля, утверждение устава и названия (укр.).

Митрополит Єпіфаній. Фото: vidomosti.kiev.ua

В Об'єднавчому соборі брали участь єпископи від трьох православних церков, які існують в Україні – Української  православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП), Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) та Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП).

Новим предстоятелем став Митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній, якого як кандидата на пост предстоятеля висунув Собор УПЦ Київського партіархату і підтримали представники інших церков. Він був намісником патріарха Філарета, який у разі смерті патріарха став би місцеблюстителем патріаршого престолу. Тепер Єпіфаній носить статус Митрополита Київського і всієї України.

15 грудня Петро Порошенко назвав датою створення Єдиної Помісної Православної церкви. «Щойно ієрархи всіх українських православних заснували Об'єднану Українську Православну Церкву», — оголосив він. «Це церква без Путіна, без Кірілла, без молитви за російську владу і російське військо, це церква з Богом, з Україною. Там, де сьогодні махають російським кадилом — завтра б'ють російськими градами. Створення незалежної церкви — подія така сама важлива, як і оголошення Незалежності  України у 1991-му році», — сказав Президент.

«Патріарх Філарет був, є і залишиться духовним лідером української церкви, українського народу. Хочу також подякувати очільнику Української автокефальної православної церкви митрополиту Макарію і всьому єпископату за позицію і непересічну роль в цьому історичному процесі», — наголосив Порошенко.

Томос про автокефалію голові помісної православної церкви в Україні Єпіфанію вручить Вселенський патріарх у Константинополі 6 січня 2019 року.

«Ми змогли об'єднати три гілки українського православя в єдину Помісну православну церкву», — оголосив Митрополит Єпіфаній.

Митрополиту Епіфанію (в миру – Думенко Сергій Петрович) 3-го лютого 2019-го виповниться всього 40 років. Він народився у Одеській області, виріс — у Чернівецькій.

У 1996 році Епіфаній вступив до Київської Духовної Семінарії КП, а у 1999 році – до Київської Духовної Академії. Має ступінь кандидата богословських наук. Починав служіння у Рівненській єпархії та викладав там у духовній семінарії.

У 2006-2007 Епіфаній вивчав філософію у Греції в Афінському Національному Університеті. Після того став викладачем Київської православної богословської академії.

У 2007 році прийняв монаший постриг. На початку 2008 року став секретарем патріарха Філарета. Через кілька місяців після цього став намісником Видубицького монастиря. Ще через два місяці став керуючим справами всієї Київської Патріархії.

У жовтні 2009 року був обраний єпископом Вишгородським, а в липні 2010 року призначений єпископом Переяслав-Хмельницьким і Бориспільським та ректором Київської православної богословської академії, яку сам же і закінчував.

23 січня 2012 року указом Філарета возведений в сан архієпископа, а 28 червня 2013-го – митрополита. Тоді ж він стає патріаршим намісником.

Знає кілька іноземних мов (за різною інформацією — від п'яти до семи), в тому числі і грецьку. Його головна характеристика — наявність вагомих зв'язків в грецькому православному світі. Нібито саме Єпіфаній курирував в УПЦ КП питання зовнішньої політики.

Нового Предстоятеля Української помісної церкви обирали два тури. Перший тур – рейтингове голосування. У другий тур вийшли троє кандидатів, які набрали найбільше голосів учасників собору і серед них шляхом таємного голосування обрали предстоятеля. Об'єднавчий собор проводився у закритому режимі.

У стінах Софії Київської під час Об'єднавчого Собору

У стінах Софії Київської під час Об'єднавчого Собору. Фото: Facebook речника Президента Святослава Цеголко.

Після цього глава нової церкви отримає у Константинополі Томос про автокефалію від Вселенського патріархату. «Томос вже чекає предстоятеля на Фанарі», — зауважив Петро Порошенко під час своєї промови на Об'єднавчому соборі.

10953

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: