fbpx
Сегодня
Спецпроект 18:38 30 Сен 2018

«Генерация»: как студенты из Харькова создали историческую интернет-платформу

«Рубрика», как информационный партнер премии Social Project Awards, публикует тексты конкурсантов о своих социальных проектах (укр.).

Наприкінці 2017 року студенти історичного факультету ХНУ імені В.Н.Каразіна вирішили об'єднатися для створення нового наукового проекту. На меті було створення особливої онлайн-платформи, яка б допомогла українцям знайти відповіді на дискусійні питання нашого спільного минулого. До створення проекту були залучені не тільки студенти, але й викладачі історичного та філософського факультетів. Група спеціалістів надала нам особливі рекомендації щодо тематики перших відео та контакти тих науковців, які погодяться прийняти участь. Так виник перший міні-проект – ряд відео-лекцій, котрі висвітлювали події революційної доби 1917-1921 років.

Наша команда вирішила не зупинятися на одному реалізованому блоці: розпочався новий етап проекту, який має на меті висвітлення соціокультурних, повсякденних та ментальних особливостей конструкту «радянської людини». Перші лекції цього тематичного ряду вже відзняті, але на майбутнє запланований і запис нового матеріалу, і можливі зміни у форматі.

Наші сподівання

На сьогоднішній день у інформаційному просторі з'являється багато освітніх платформ. Ми сподіваємося на майбутні колаборації з відомими проектами, але для цього ми потребуємо поширення інформації про «Генерацію». Наші студенти не реалізовують власні амбіції, а прагнуть до того, аби проект змінив сучасне уявлення про науку і академічне товариство, як про категорію, віддалену від широкого загалу. На жаль, в Україні окрім внутрішньої кризи наукового товариства, існує також велика прірва між дослідниками та пересічними громадянами. Українська наука сьогодні – представниця творчої меншості, і ми сподіваємося на подальше вирішення цієї проблеми.

Генерація

Зрозуміло, що освічена нація – це основа здорового та міцного майбутнього суспільства. Особливо актуальною ця теза стає сьогодні, під час активної інформаційної війни. Ми сподіваємося, що завдяки нашій онлайн-платформі, громадяни України стануть більш обізнаними у власному минулому. Це допоможе уникнути маніпулювань з боку зовнішніх та внутрішніх політичних сил. Здорове сприйняття реальності крізь призму академічної обізнаності – наш крок у майбутнє.

Ми потребуємо твого голосу!

У нас є ціла низка причин, чому ми потребуємо твого голосу.

Ми самостійно працюємо над проектом, тому будь-які організаційні моменти вирішуються студентами. Твій голос допоможе вже сформованій команді привернути увагу небайдужих активістів і науковців для співпраці.

Ми не купуємо реклами. Лектори, студенти та науковці, які приймали або будуть приймати участь у проекті, співпрацюють з нами безкоштовно, з власної ініціативи або за індивідуальним запрошенням. Твій голос допоможе нам поширити інформацію про проект серед широкого загалу України.

Ми хочемо зробити ще більше відеоматеріалу, який буде корисним для зацікавлених українців. У наших планах робота над декількома тематичними блоками, котрі висвітлюватимуть не тільки події минулого, але й кризові явища сьогодення. Твій голос допоможе нам зробити «Генерацію» більш якісним проектом, а лекції – регулярнішими.

Ми хочемо бути корисними для суспільства. Наш проект показує обличчя сучасної наукової думки України, зближає громадян з академічним товариством, допомагає вільно отримувати інформацію задля освіти та саморозвитку. Твій голос допоможе актуалізувати академічну науку для кожного українця!

Які проблеми вирішує «Генерація»?

Не дивлячись на сучасні кризові явища у системі освіти та науки України, науковий потенціал існує і продовжує розвиватися. Більша частина дослідницьких робіт, які не поступаються якості світового рівня, залишаються невідомими широкому загалу. Завдяки сучасній технологічній системі доступу до інформації, «Генерація» вирішує проблеми відчуження української науки від суспільства. Використовуючи всесвітньо відомий  відеохостинг Youtube та соціальні мережі, наші студенти намагаються показати справжнє обличчя історії, донести до населення високий рівень та талановитість науковців України.

На сьогоднішній день Україна перебуває у стані інформаційної війни. Саме в такі буремні часи народжуються ідеологічні та культурні міфи, ненаукові факти про минуле України, спекуляція котрими призводить до роз'єднання сучасного суспільства. Проект «Генерація» покликаний запобігти поширенню неактуального та спекулятивного формату історії. Академічне тлумачення минувших подій – це крок до усвідомленого громадянського суспільства.

Що означає бути активістом?

На початку заснування нашого проекту ми зіткнулися з низкою серйозних  проблем – нас ігнорували науковці, наші однолітки іронічно поставилися до нашої ініціативи. Ми не мали жодного уявлення, як реалізувати цей проект. І лише завдяки об'єднанню деяких небайдужих науковців ми змогли розпочати роботу. Саме тоді ми зрозуміли, що в сучасних українських реаліях бути активістом означає не боятися брати на себе відповідальність. Неважливо скільки вас: бути активістом – це прагнути до реалізації запланованого, попри всі складнощі.

Ми дякуємо усім, хто колись мав причетність до нашого проекту і сподіваємося на майбутній розвиток «Генерації».

Підтримати проект у конкурсі соціальних ініціатив можна за посиланням.

Нагадаємо, «Рубрика» запрошує номінантів премії Social Project Awards розповісти на своїх сторінках про ініціативу, що допоможе знайти більше її прихильників і є додатковою промоцією пропозиції голосувати за неї. Деталі тут.

7
2799

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: