fbpx
Сегодня
Актуально 10:15 10 Июн 2018

G8 или G7? Лидеры мировых экономик раскритиковали заявление Трампа и напомнили об аннексированном Крыме

Президент США Дональд Трамп накануне визита на саммит стран G7 в Канаде провозгласил, что нужно восстановить экономические отношения с Россией, присоединив ее к G8. Это заявление вызвало довольно неоднозначную реакцию как среди лидеров стран-участниц "Большой семерки", так и среди политиков в США (укр.).

Фото Reuters

Фото Reuters

Позиція кожної з країн є лакмусовим папірцем у тому, наскільки лідери світових держав готові бути послідовними у своїх діях та підтримувати Україну у захисті від російської агресії, адже Росію виключили із G7 у 2014 році після анексії Криму. Тож пропонуємо вам ознайомитися із реакцією розвинених країн світу на заяву Трампа, та про що це може сигналізувати.

З чого шум?

Дональд Трамп уже не вперше робить заяви, які суперечать не тільки задекларованій позиції США, а подекуди і ним же сказаним раніше словам. Варто лише згадати дві протилежні за змістом заяви щодо наміру ракетного обстрілу у Сирії.

Цього разу американський президент заявив, що хоче бачити Росію серед країн G8, попри те, що США засуджують анексію Криму та війну на Донбасі і навіть законодавчо закріпили економічні санкції щодо Росії.

«Можливо, я буду неполіткоректним, але подобається вам це чи ні, нам потрібно вирішувати світові проблеми. А з G7, яка раніше була G8, вирішили прогнати Росію. Тепер слід було б пустити її назад, тому що нам потрібно, щоб Росія була за столом переговорів», — сказав президент США.

Погарячкував у Твіттері

Заяву Трампа одразу ж підтримав у Твіттері Джузеппе Конте — прем'єр-міністр Італії, яка також входить до G8.

«Я згоден з президентом Дональдом Трампом. Росія повинна повернутися у «вісімку». Це в інтересах кожного», — написав глава уряду Італії.

Поспішили заявити про підтримку такого рішення і в Німеччині. Співголова групи Лівих у Бундестазі Сара Вагенкнехт сказала, що Європа зацікавлена у хороших відносинах з Росією. Також політик розкритикувала політику санкцій проти Росії, яка, на її думку, є неефективною.

Варто зауважити, що Ліва партія є єдиною серед політичних сил Німеччини, яка відстоює прихильну до Росії політику у питаннях України, конфлікту на Донбасі та щодо Криму. У німецьких ЗМІ Лівих називають друзями Росії та навіть президента РФ Володимира Путіна.

Критика заяви Трампа у США

Тим часом у США розкритикували заяву глави Білого Дому, нагадавши Трампу про військові події, до яких причетна Росія — анексію Криму, війну на Донбасі та підтримку диктаторського режиму в Сирії.

Губернатор штату Огайо Джон Кейсик зазначив, що Росія не зробила нічого, через що її можна було б повернути до G8.

«Не було ніяких ознак зміни курсу з боку Росії. Ідея президента Трампа про відновлення членства Росії в G7/G8 не охороняє і не захищає інтереси національної безпеки Сполучених Штатів або наших союзників», — йдеться у повідомленні.

Одностайними в критиці заяви Трампа були також сенатори-республіканці Джефф Флейк, Бен Сасс і Джон Маккейн.

«Ні, Росію не можна додати до G7», — написав у Твіттері Джефф Флейк.

Сенатор Джон Маккейн заявив, що Росія не гідна бути членом G8 через втручання в Україні і приєднання Криму.

«Незрозуміло, чому президент продемонстрував нашим супротивникам повагу і довіру, які необхідно виявляти тільки щодо наших найближчих союзників», — додав він.

Члени Демократичної партії США також висловилися проти пропозиції президента.

Одностайна позиція європейських країн

Під час зустрічі лідерів країн G7 у Канаді канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що підстав для повернення Росії до G8 немає, оскільки вона не виконала необхідних умов.

«Повернення Росії до складу країн «Великої сімки» неможливе до тих пір, поки не буде досягнутий істотний прогрес у зв'язку з проблемами з Україною», — заявила Меркель, зазначивши, що це спільна позиція європейських країн G7.

Прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте, який раніше висловився за повернення Росії до G8, після спілкування із Меркель, а також президентом Франції Еммануелем Макроном і британським прем'єром Терезою Мей, змінив свою позицію на протилежну.

Лідери Франції та Канади також не підтримали пропозицію Трампа повернути Росію до G8. У Франції назвали заяву американського президента непослідовною. У Канаді заявили, що блокуватимуть ініціативу Трампа, доки Росія не поверне Крим

Єдиною країною, де утрималися від коментарів, була Японія. Представники японської делегації на саміті G7 послались на рішення від 2014 року щодо виключення Росії та зазначили, що підтримають думку більшості у цьому питанні.

А що ж Трамп?

Президент США, попри критику на несприйняття його заяви навіть серед представників власної партії, не відступив від своєї позиції.

На підсумковій прес-конференції саміту G7 він звинуватив адміністрацію свого попередника Барака Обами у тому, що це вона дозволила Росії анексувати Крим.

Трамп вчергове підтвердив, що виступає за повернення Росії до групи найбільш розвинених економік світу.

Зазначимо, що G7 або «Велика сімка" —  міжнародний клуб урядів семи високорозвинених країн світу, до якого входять США, Японія, Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія та Канада. Лідери цих країн регулярно зустрічаються та обговорюють спільні економічні проблеми і узгоджують свою економічну політику.

20
1573

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: