fbpx
Сегодня
Полезности 17:15 14 Июн 2022

Помощь гарантирована: как украинцам воспользоваться бесплатной медициной во время войны

Повномасштабна війна — це виклик для всіх українців, а особливо для пацієнтів із гострими та хронічними захворюваннями. Через руйнування лікарень і закриття аптек вони втратили доступ до необхідної медичної допомоги. Зростає і кількість вимушених переселенців, які часто не знають як на новому місці знайти лікаря, де здавати аналізи, як продовжувати лікування дорогими препаратами, які пацієнти отримували безоплатно коштом держави.

Про те, як в умовах війни користуватися безоплатними медичними послугами, розповідає комунікаційна кампанія «Гарантовано!». Її мета нагадати, що Програма медичних гарантій продовжує функціонувати та спрощувати доступ до лікарської допомоги тим, хто цього потребує. 

«Оскільки триває війна, для пацієнтів із хронічними захворюваннями питання життя та збереження здоров'я постало ще гостріше. Громадський організації можуть працювати з пацієнтами та їхніми родинами, які їм довіряють, щоби надати інформацію про те, як швидко та ефективно отримати медичну допомогу. Ми прагнемо, щоб українські пацієнти добре знали та повною мірою реалізували своє право на гарантовані державою медичні послуги та ліки», — наголошує керівник Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров'я» Девід Елкінс.

Кампанія «Гарантовано!» відбувається в межах Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров'я». Її організовують ГО «Інтерньюз-Україна» та БФ «Пацієнти України» за участі 6 партнерів: 

  • ГО «Ліки Контроль»;
  • ГО «Діа-Дзен»;
  • ГО «Афіна. Жінки проти раку»;
  • Ініціативна група Just save life;
  • ГО «Всеукраїнська асоціація кришталевих людей»;
  • БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне».

Уже не перший рік ці організації допомагають українським пацієнтам. Під час війни їхня підтримка особливо відчутна: всі вони продовжують активну роботу та навіть розширюють сферу своєї діяльності. 

Чому громадський сектор відгукнувся на заклик підтримати комунікаційну кампанію нині? І як допомагає українцям під час війни?

ГО «Інтерньюз-Україна»

Організація з експертизою на ринку медіа та комунікацій продовжує активно працювати в цій сфері під час війни. Англомовне медіа UkraineWorld висвітлює події та наслідки війни LIVE на сайті та у соціальних мережах, створює подкасти, дає коментарі та інтерв'ю для провідних іноземних медіа. Інший проєкт організації «Рада: наступне покоління» допомагає посилити комунікації українського парламенту, готує та надсилає іноземним парламентарям англомовні дайджести з моніторингом подій в Україні. Команда «Інтерньюз-Україна» провела міжнародну пресконференцію з мерами українських міст, які постраждали від російського вторгнення, онлайн-дискусію «Екологічні хроніки: як вторгнення РФ впливає на довкілля України», консультує медійників із цифрової безпеки, влаштовує мистецькі онлайн майстер-класи для дітей, освітні марафони для педагогів і батьків.

«Війна зробила вразливими українців із хронічними захворюваннями. Ми об'єднали зусилля 7 партнерів: громадських організацій та ініціатив, які вже успішно допомагають пацієнтам України, аби інформувати, як скористатися правом на медичну допомогу, гарантовану державою. Стоїмо на захисті тих, хто особливо потребує нашої підтримки!», підкреслює голова правління ГО «Інтерньюз-Україна» Костянтин Квурт.

БФ «Пацієнти України»

Під час війни фонд підтримує медичну систему, закуповує ліки та медичні вироби для українців. З початку повномасштабної війни його зусиллями лікарні з усієї України отримали близько 170 000 упакувань ліків, 433 предметів медичного обладнання, 1075 витратних матеріалів для нього,1818 медичних товарів і виробів. Усе це безоплатно доступне для українських пацієнтів.

«Українці мають право на безоплатну медичну допомогу, медичні послуги, безоплатні ліки, які закуповує для них держава війна цього не змінила. Ми не хочемо, аби у воєнний час пацієнти відчували себе ще більш незахищеними. Тому наше головне завдання гучно нагадати про те, що держава продовжує дбати про них і захищати їхні права», коментує виконавча директорка БФ «Пацієнти України» Інна Іваненко.

ГО «Ліки Контроль»

Застосунок Ліки Контроль

Чат-бот «Спитай Гриця»

Viber чат-бот «Лікуйся»

Допомагають кожному пацієнту безоплатно отримати гарантовані державою якісні, ефективні ліки та медичні послуги. Створюють особистих електронних помічників, які зорієнтують українців на кожному кроці лікування та отримання якісних ліків і медичних послуг. З першого дня повномасштабної війни слідкують за тим, аби інформація на всіх електронних сервісах була актуальна. Так чат-бот «Спитай Гриця» розповідає:

  • де пацієнтам, включно з внутрішньо переміщеними особами, отримати ліки;
  • які препарати можна отримати в «Доступних ліках»;
  • де знайти аптеку в незнайомому місті.

«Під час війни українцям важливо мати надійну інформацію про ліки, медичні заклади, аптеки. Можливість пошуку ліків на сайті likicontrol.com.ua та в застосунку «Ліки Контроль» допомагає волонтерам замовити препарати для постраждалих і воїнів, а пацієнтам — отримати настанови з використання препаратів без українського маркування», розповідає голова правління ГО «Ліки Контроль» Наталія Гуран.

ГО «Діа-Дзен»

Ключова активність пошук, логістика та розподіл гуманітарної допомоги для пацієнтів із діабетом, їхнє інформування про безоплатну медичну допомогу, координація отримання її онлайн, особисті консультації.

«З перших днів повномасштабної війни наші зусилля спрямовані на забезпечення доступу українців до інсуліну та засобів для контролю діабету. Нині в більшості областей необхідні препарати можна отримати в аптеці за рецептом як і раніше. Для багатьох людей це можливість повернутися до нормального життя та відновлення. Тому зараз значна частина нашої роботи інформування пацієнтів про можливості отримання безоплатної медичної допомоги», каже співзасновниця ГО «Діа-Дзен» Юлія Кукліна.

ГО «Афіна. Жінки проти раку»

Громадська організація створена для адвокації прав і інтересів пацієнтів з онкологічними захворюваннями та об'єднує онкопацієнтів з усіх регіонів України. В умовах воєнного часу забезпечує супровід державних закупівель хімієтерапевтичних та інших препаратів, необхідних онкопацієнтам, контролює надходження ліків у медичні заклади, здійснює громадський контроль за якістю надання медичної допомоги пацієнтам з онкологічними захворюваннями в Україні та комунікує з пацієнтами у закритій Facebook-спільноті.

«У мирний та воєнний час ми працюємо, аби пацієнти з онкологічними захворюваннями мали доступ до лікарських засобів і медичних послуг. Ми забезпечуємо супровід державних закупівель онкопрепаратів, координуємо запити щодо гуманітарної допомоги, моніторимо надходження ліків і якість меддопомоги пацієнтам з онкологічними захворюваннями та надаємо їм інформаційну підтримку», розповідає співзасновниця ГО «Афіна. Жінки проти раку» Вікторія Романюк. 

Ініціативна група Just save life

Раніше ініціативна група опікувалася проблемою інсультів, навчала українців розпізнавати його симптоми, вчасно реагувати, викликати невідкладну медичну допомогу та отримати необхідне лікування у профільному медичному закладі. Війна внесла корективи та переформатувала діяльність ініціативної групи на підтримку оборони України, крім основних активностей. Серед членів її команди бойовий медик ЗСУ, інструктори з тактичної медицини, волонтери.

«У проєкті ми популяризуємо знання про симптоми інсульту: кожні 4 хвилини він забирає життя одного українця. Не менш важливим є правильне лікування у відповідному закладі. Тому пріоритет нашої кампанії розповісти про найближчі профільні лікарні, де можна отримати необхідну допомогу, гарантовану державою. У цьому допомагає наш бот https://t.me/JustSaveLifeBot», каже президент ініціативної групи Just Save Life Андрій Маранов.

ГО «Всеукраїнська асоціація кришталевих людей»

Впроваджує комплексне лікування недосконалого остеогенезу (НО) в Україні у тісній співпраці з українськими лікарями та європейськими профільними асоціаціями. Під час війни організація допомагає організовувати консультації для пацієнтів з НО в нашій країні та закордоном, допомагає їм із виїздом до інших держав, координує пошук необхідних медикаментів.

«Війна принесла нові виклики у життя людей із недосконалим остеогенезом, серед яких евакуація пацієнтів із високим ризиком «безпричинних» переломів, руйнування медичних закладів, де проводили життєво необхідне медикаментозне лікування, а також надскладні операції дітям. Ми продовжуємо свою роботу на медичному та інформаційному фронті, допомагаючи таким пацієнтам», розповідають у громадській організації «Всеукраїнська асоціація кришталевих людей».

БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне»

Під час війни організація розпочала евакуацію людей із регіонів активних бойових дій та нині надає соціальний супровід тимчасово переміщеним особам, зокрема дбає про їхнє забезпечення безоплатною медичною допомогою. Також організація продовжує підтримувати хворих на туберкульоз, працює у правозахисній сфері, сферах протистояння епідеміям, надання соціальних послуг, внесення змін до законодавства та забезпечує право своїх клієнтів на гідне життя.

«Об'єднавшись, українці можуть подолати багато негод. Ми продовжуємо працювати, щоби забезпечити право людей на гідне життя, особливо  під час війни. Наша мережа здійснює соціальний супровід тимчасово переміщених осіб, допомагає їм отримати безоплатні ліки та медичні консультації. Водночас продовжуємо нашу діяльність у тих напрямах, які існували до війни. Наприклад, підтримуємо пацієнтів із туберкульозом», зазначає голова правління БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» Юрій Лазаревич.

Допомогу гарантовано: як українцям скористатися безоплатною медициною під час війни

Комунікаційна кампанія «Гарантовано!» відбувається за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданої від імені народу Сполучених Штатів Америки, та Програми Уряду Великої Британії «Good Governance Fund», наданої від імені народу Великої Британії. Відповідальність за її зміст, які необов'язково відображають погляди USAID, Уряду Сполучених Штатів Америки, UK aid або Уряду Великої Британії, несе виключно компанія ТОВ «Делойт Консалтинг» у рамках контракту № 72012118C00001.

1
6293

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: