fbpx
Сегодня
Экорубрика 10:30 28 Сен 2020

Почему мы отказываемся от меха и кожи, и какие есть альтернативы

Етичне споживання — результат свідомості. Людям не байдуже, як виробляється те, що вони носять. Важливо, щоб на виробництві дотримувалися прав працівників, а також щоб виробництво не шкодило довкіллю і тваринам.

Неетичні матеріали частково або повністю виробляються з тварин. До них належить: хутро, натуральна шкіра, замша, нубук, шерсть, кашемір, ангора, пашмина, альпака, натуральний шовк, пух.

Етичні матеріали — це синтетичні або рослинні альтернативи, які не походять від тварин. До них належить: поліестер, поліуретан, синтепон, акрил, мікрофібра, фліс, штучна шкіра, штучне хутро, штучна замша, штучний нубук, бавовна, віскоза, льон, бамбук і ін.

Чому світ відмовляється від хутра, шкіри, шерсті?

Хутро забруднює воду. Відходи тварин містять високі концентрації азоту і фосфору. Хімічні речовини з ферм забруднюють місцеві водні системи, стікаючи у ґрунти та просочуючись у ґрунтові води. Такі обсяги азоту призводять до цвітіння води й смерті риби. 

Хутро забруднює повітря. Серед шкідливих речовин, що виділяються у процесі обробки хутра, можуть бути чадний газ, оксиди азоту, діоксиди сірки, хлоридна кислота, леткі органічні речовини, діоксини та важкі метали. 

Хутро забруднює ґрунт. Тваринні ферми продукують велику кількість відходів (гній, послід, сеча), які знижують родючість ґрунтів. При високих дозах гною відбувається зафосфатування ґрунтів та забруднення їх важкими металами.

Хутро це негуманно. Неможливо забезпечити базові потреби хижих тварин, тримаючи їх у клітках. Задля отримання неушкодженого хутра розповсюдженими способами вбивства диких звірів є:

  • Електричний струм. Удар струмом відбувається через пащу чи анальний отвір тварини;
  • Удушення газом. Велику кількість тварин одночасно кидають у капсулу, куди запускають газ. Там звірі в спазмах помирають. Це особливо жорстокий спосіб вбивства норок, які є напівводними тваринами і здатні до довготривалого затримування дихання. 

Чому ми відмовляємося від хутра і шкіри, і які є альтернативи

У світі хутрова індустрія вбиває 30 млн тварин за рік. При цьому вона забруднює навколишнє середовище і шкодить здоров'ю людей. За даними організації PETA ("Люди за етичне ставлення до тварин") виробництво натурального хутра, шкіри та шерсті у 20 разів токсичніше, ніж виробництво штучних матеріалів. Хутро та шкіра обробляють реагентами, до складу яких входять ціаніди, формальдегід і аміак.

Чому ми відмовляємося від хутра і шкіри, і які є альтернативи

Які є альтернативи?

Насправді сучасні технології виробництва тканин і утеплювачів дозволяють створити речі, які не поступаються за якістю натуральним матеріалом та не завдають шкоди тваринам. Пуховик без шерсті й хутра, у якому не страшні морози, і літні босоніжки з екошкіри поступово витісняють тваринні аналоги з гардеробів жителів міст.

В основі етичного гардеробу можуть бути речі як зі штучних матеріалів, отриманих в результаті хімічної обробки (синтепон, акрил, віскоза, мікрофібра, фліс, штучні хутро, замша і нубук), так і з рослинної сировини (бавовна, бамбук, льон). Деякі виробники шиють одяг з перероблених матеріалів, що робить додатковий внесок в екологію.

Етичний одяг виготовляється з повністю штучних або з додаванням рослинних матеріалів, у складі яких відсутні компоненти тваринного походження і відсутній негативний вплив на навколишнє середовище.

Матеріали, які можуть називатися «етичними»:

  • усі матеріали рослинного походження: бавовна, льон;
  • соєвий шовк як видно з назви, виготовляється з паростків сої, дуже схожий на натуральний шовк;
  • віскоза, ліоцелл-волокно, що отримується з целюлози, тканина, що дихає;
  • акрил, поліестер синтетичні волокна;
  • штучні шкіра та хутро.

Етичне взуття виробляють зі штучної шкіри та замші. Існує речовина, яка отримала назву «екошкіра». До її складу входять поліуретан і бавовна, при її виробництві не використовувався хлор, а також при експлуатації не виділяються токсичні речовини. 

екошкіра

Мода без хутра

Світ моди поступово відмовляється від матеріалів тваринного походження. На показі мод в Лондоні та Амстердамі все не можна побачити виробів із хутра. The Fur Free Retailer — кампанія «Вільний від хутра ритейл» була започаткована Міжнародною антихутряною коаліцією. Її мета полягає в тому, щоб надати покупцям перевірену інформацію про політику хутряних магазинів, що дозволить їм зробити свідомий і етичний вибір. Вже понад 1100 брендів відмовилися від використання хутра у всьому світі. Серед них Versace, Armani, Michael Kors і Jimmy Choo. Україна також відмовляється від хутра. До кампанії долучилося понад 50 брендів (дізнатись перелік українських брендів, що підписали відмову від хутра можна тут). Світ поступово змінюється в напрямку зменшення жорстокості й страждань тварин. І ми вже можемо спостерігати ці зміни!

Авторка статті: Анастасія Покропивна, представниця кампанії "Вільний від хутра ритейл" ГО "Відкриті клітки Україна"

Фото unsplash

3496

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: