fbpx
Сегодня
Разбор 17:38 11 Янв 2019

Электрокары в Украине: плюсы, минусы, расчеты

Почему е-мобили становятся все популярнее и что надо знать об этом рынке? (укр.)

За останні кілька років, все більше українців обирають електромобілі.

За даними Міністерства інфраструктури на електрокари щодня пересідають 20 українців, а станом на кінець 2018 року в Україні налічувалося вже 11 тисяч автівок на електротязі.

Чому майбутнє за електрокарами?

Електромобілі сьогодні є головним трендом серед авто в усьому світі. Провідні компанії-виробники автомобілів все більше переорієнтовують виробництво на створення електрокарів, замість автівок з бензиновими двигунами. Бо ж перевагу електромобілям надають все більше людей. Чому так?

  • Екологічність

Електрокари замість бензину використовують електроенергію. Вони не спалюють пальне, не мають викидів вуглекислого газу у повітря. Крім цього, е-мобілі не створюють шумове забруднення в містах: електроенергія зберігається в акумуляторі і не спричиняє шум під час розгону та заведення.

І хоча розвиток електромобільності може спричинити збільшення викидів парникових газів в секторі енергетики, а виробництво нових авто неможливе без шкідливого впливу на довкілля, однак наразі для екології це кращій вибір, ніж авто з бензиновими двигунами.

електрокар

Варто зазначити, що Національна транспортна стратегія до 2030 року, що була прийнята в травні 2018, передбачає збільшення частки електротранспорту у внутрішньому сполученні до 75% і загальне збільшення частки використання електротранспорту та електромобілів.

  • Енергетична незалежність

Використання електрокарів сприяє розвитку зеленої енергії в країні, а відтак – формуванню енергетичної незалежності від російського газу та нафти. Попит народжує пропозицію, тож в Україні збільшиться частка нових сонячних ферм та вітрових електростанцій.

Більше того, можна встановити зарядний пристрій для електрокару на власному подвір'ї та назавжди забути про черги на заправці.

  • Економічність

На відміну від недешевого бензину, повна зарядка електрокара в середньому коштує 50 гривень. Повний заряд – це дистанція приблизно 150 км. Машині на бензині для цієї відстані потрібно десь 18-20 літрів палива. У грошовому вимірі це від 550 гривень.

Після розрахунків ви побачите, що зарядка електромобіля у середньому в 10 разів дешевша, ніж автівки на бензині.

  • Інноваційність

Через ріст популярності електрокарів, навколо них формується потужний кластер інноваційних сервісів. Компанії-виробники працюють над технологіями, які підвищують функціональність цих транспортних засобів, багато уваги приділяють розвитку батарей, швидкості зарядки, автопілоту.

Электрокар Tesla Model S

Яким є ринок електрокарів в Україні

Україна входить у п'ятірку країн, де ринок електрокарів активно розвивається. Уряд взяв курс на плановий розвиток екологічного транспорту в Україні. Так від початку 2018 року механізм ввезення електрокарів в Україну став на 17% дешевшими через звільнення від сплати ПДВ та акцизного збору.

Рік тому держава скасувала ПДВ та акцизний збір на ввезення електромобілів. А нещодавно нульовий податок на розмитнення нових чи вживаних електромобілів був подовжений до 2022 року.

Вживані електрокари переважно ввозять в Україну з США. За дослідженням DW, коштують вони на українському ринку від 13 тисячі доларів.

Хоча це все ще дорожче, ніж традиційні бензинові чи дизельні автівки, але в результаті ці кошти відбиваються. Так, повна зарядка коштує в середньому лише 50 гривень.

Попри те, що показники зростання ринку електрокарів в Україні нині один з найвищих у світі, частка електромобілів від загальної кількості українських авто залишається мізерною – всього одна десята відсотка.

Чому більшість українців ще не готові обрати електрокар?

  • Проблеми інфраструктури

Малий відсоток зарядок для електрокарів, особливо на міжміських дистанціях, відштовхує українців від рішення придбати екологічний автомобіль.

І хоча українське суспільство розуміє, що за електрокарами майбутнє, вони не готові обирати е-мобіль через відсутність зарядної інфраструктури.

  • Відносно малий пробіг на повному заряді

У середньому електромобіль на повному заряді може подолати 130 – 150 км, однак для людей, які мають багато їздити – це стає проблемою. А на автошляхах зарядних станцій – одиниці.

  • Велика вартість

Хоча електромобіль є більш економічним, ніж авто на паливі, тим не менш першочергова вартість е-мобіля значно більша. Розуміння вигоди у перспективі не завжди відповідає сьогоденним реаліям українців.

Що з інфраструктурою?

Електрокар у місті можна зарядити:

1) вдома від звичайної розетки через спеціальний перехідник. У цьому випадку авто краще заряджати вночі, коли діє пільговий тариф на електроенергію;

2) на спеціальних станціях. Вони зазвичай розташовані в великих торгових центрах і на заправках.

На міжміських маршрутах наразі це зробити можна лише на спеціалізованих станціях. Нажаль сьогодні їх недостатньо для безпроблемного пересування на електрокарію

У планах Мінінфраструктури до 2020 року збільшити частку продажу електромобілів до 15%. Так, влада обіцяє також подбати про мережу зарядних станцій.

У нових змінах до державних будівельних норм (ДБН) передбачено обов'язкове облаштування електричними зарядними пристроями не менше 5% машиномісць у громадських гаражах та автостоянках.

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе заявив, що вже до 2030 року 100% машиномісць мають бути оснащені електрозарядками.

Однак наразі цим здебільшого займаються підприємці та компанії, які вводять на український ринок елктромобілі.

Загалом на сьогодні в Україні встановлено вже 3 тисячі зарядників для електрокарів.

14638

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: