fbpx
Сегодня
С места событий 13:18 02 Апр 2019

Президентские выборы за рубежом: взгляд из Германии

Фото: Генерального консула України у Франкфурті-на-Майні Алли Польової

О восьмій ранку неділі на вулицях Франкфурта-на-Майні можна зустріти хіба що безхатченків та поліцейських. Кожної неділі 700-тисячне місто та один з головних фінансових центрів Європи впадає в такий собі анабіоз — не працюють супермаркети, магазини, ресторани. Ці вулиці наповняться хоч якимось життям лише опівдні, і я блукаю центром міста майже на самоті. У мене — відповідальне завдання: йду обирати Президента України.

На підході до Генерального консульства України в Франкфурті-на-Майні зустрічаю ледь не перших людей за ранок і навіть не дивуюся, коли чую від них українську мову. Під самим консульством вже зібралась невелика черга — половина людей одягнена у вишиванки, дехто тримає невеликі синьо-жовті стрічки у руках. Співробітники консульства ввічливо запрошують всередину для реєстрації та голосування.

Від співробітниці виборчої комісії дізнаюсь, що до цієї дільниці приписано більше 13 тисяч осіб — чимала цифра, враховуючи, що дільниця в Консульстві Франкфурта-на-Майні обмежена всього 3 федеральними землями Німеччини. Всього ж на території ФРН діє 5 виборчих дільниць — це найбільша кількість закордонних дільниць на одну країну.

Голосування проходить швидко та організовано. Працівники виборчої комісії та спостерігачі зупиняють окремих занадто завзятих громадян, які намагаються зробити селфі з бюлетенем та ввічливо пояснюють, чому цього робити не можна. На виході з Консульства фото-ритуал повторюється: вишиковується нова черга з бажаючих зробити фото з паспортом на фоні таблички Консульства. Люди усміхнені та щасливі, лише одна дівчина жаліється батькам на старшого брата, який був занадто лінивим, щоб стати на консульський облік і змінити місце голосування. Велика група людей відколюється та робить групове фото, розгортаючи два прапори — державний прапор України та стяг з назвою їх товариства українців, які живуть в Німеччині. Так само організовано, група сідає в автобус і їде по домівках з відчуттям виконаного обов'язку.

Наразі ЦВК підрахувала уже 100% протоколів з виборчих дільниць закордонного виборчого округу. З заяви директора департаменту консульської служби МЗС Сергія Погорельцева відомо, що загальна кількість виборців за кордоном становить понад 410 тисяч осіб. З них проголосувало трохи більше ніж 55 тисяч — за даними на час закриття виборчих дільниць, явка складає 12.62%. Це меньше тієї кількості виборців, які явились на закордонні виборчі дільниці під час позачергових президентських виборів в 2014 році. Згідно протоколів ЦВК, тоді на закордонні дільниці прийшло 72.8 тисячі громадян, що складає 15.3% від кількості громадян, включених до списку виборців закордонного виборчого округу станом на 2014 рік.

Тим більш цікавим видається результат виборів в межах закордонного округу цього року — тут перше місце із 38.93% голосів зайняв чинний Президент України Петро Порошенко. Слідом за ним йде очевидний переможець першого туру Володимир Зеленський (26.01%) та Анатолій Гриценко (10.64%), який за даними екзит-полів посідає аж 5 місце в загальній статистиці. Ще цікавіше виглядає статистика голосування в розрізі за країнами: з 72 держав, в яких відбулося голосування Петро Порошенко посів перше місце в 60-ти. Українські громадяни ще в 17 державах підтримали більшістю голосів Володимира Зеленського, а українці Естонії та Молдови віддали перевагу Юрію Бойку.

З цієї статистики можна зробити різні висновки — наприклад, що українці за кордоном в цілому більш задоволені нинішнім курсом державної політики ніж ті, хто постійно живе в Україні. Інший висновок можна зробити про аполітичність українців за кордоном — явка на закордонному окрузі менша за загальнодержавну більше ніж в 5 разів, і навіть менша за явку на останніх президентських виборах за кордоном. Проте порівнювати останні дані не зовсім коректно, адже на цих виборах не було відкрито жодної виборчої дільниці на території РФ, де проживає 3 мільйони українців.

Але найголовніший висновок з результатів першого туру — це важливість наших голосів. 21 квітня на нас чекає другий тур президентських виборів, а 27 жовтня — чергові парламентські вибори, від результатів яких залежатиме лінія розвитку нашої держави протягом наступних 5 років. І обов'язком кожного громадянина або громадянки України, незалежно від місця проживання, є зробити відповідальний та усвідомлений вибір. 

6174

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: