fbpx
Сегодня
How-to 09:05 11 Мар 2019

Как сделать жизнь более эффективным: 10 полезных микропривычек

Готовые к работе? Простые шаги к большей производительности (укр.)

Сучасне життя потребує від людини максимальної ефективності. Зрозуміло, що кожен з нас вже має свій «стандартний» ритм життя, а на опанування складних методів селф-контролю і впровадження нового розпорядку часто не вистачає сил.

Проте радимо мікрозвички, систематичне використання яких піде на користь вашій результативності.

1. Вставайте на півгодини раніше

Ранковий час можна використовувати з великою користю. Наприклад, виконати корисні домашні справи або ж налаштуватися на те, що ви хочете отримати від цього дня та спланувати дії. Можна зайнятися медитацією, приготуватися до зустрічей чи просто ретельно зібратися. Увімкніть ранні підйоми в свій режим дня, і ваш день стане більш продуктивним.

2. Частіше фіксуйте важливу інформацію на папері

жінка записи нотатник

Пам'ять може підвести у найвідповідальніший момент. Тому так важливо вчасно і правильно записувати майбутні події, ділові зустрічі, необхідні покупки.

Більш того, записування думок на папері сприяє поліпшенню пам'яті. Завдяки цьому можна розширити свою пам'ять, як короткочасну, так і довготривалу. Коли ви записуєте від руки думки, що знаходяться у вашій голові, ви гарантовано запам'ятайте їх.

Таким чином важлива інформація фіксується і в голові, і ви завжди можете подивитись у свій нотатник, щоб її освіжити.

Не завадить і завести щоденник. Записи про дії і думки, які супроводжують вас протягом дня, допоможуть зрозуміти, в який момент ви прийшли до правильного і ефективного вирішення проблеми.

3. Пийте більше води

Часто, коли людині щось набридло і вона хоче переключитись, то автоматично починає щось їсти. Змінюйте цю звичку на іншу – пийте воду. Вода наповнить ваш шлунок і припинить голод, дозволить нормалізувати водний баланс. Крім того, ви тимчасово переключите увагу на щось інше. Нагадаємо, Супрун назвала 4 причини, чому пляшка води має бути завжди з собою.

4. Робіть хвилинні перерви протягом дня

відпочинок в офісі

Часто від систематичної, однакової роботи людина починає втомлюватися, а увага – розсіюватися. Якщо відчуваєте, що втомилися, зробіть перерву на хвилинку. Це набагато ефективніше, ніж насильно перемагати втому. Наприклад, встаньте, пройдіться по кімнаті, змахніть руками, зробіть нахили, глибоко вдихніть і видихніть.

Для максимальної концентрації протягом часових інтервалів можна використовувати безкоштовні додатки на смартфон Be Focused (у AppStore), Pomodoro (Google Play) чи подібні. Забудьте про багатозадачність – набагато ефективніше виставити таймер на 25 хвилин і зосередитись лише на своєму завданні. Далі – перерва, і знову фокус на роботу на 25 хвилин. Такі сети робота-відпочинок допоможуть стати ефективнішим і встигати більше.

5. Читайте хоча б одну статтю з новою інформацією щодня

Подібно до того, як сила волі виходить за межі комфорту, нова інформація та навчання створюють нові нейронні зв'язки. Читання незнайомого матеріалу – відмінний спосіб активізувати мозок. Тож варто взяти за звичку, наприклад, читати статтю з новою інформацією раз на день.

Читайте перед сном. Ті, хто читає книги, можуть похвалитись кращою пам'яттю, вони краще виступають на публіці і продуктивніше мислять.

6. Практикуйте мінімалізм на робочому місці

Безлад на столі відволікає і заважає сфокусувати увагу. Порядку важливо дотримуватися не тільки на звичайному робочому столі, але і на комп'ютерному робочому столі.

Крім того, якщо всі ваші речі розташовані на своїх місцях, то їх знайти простіше. Це економить ваш час і зберігає нерви.

7. Читайте хоча б 1 сторінку у день тексту на іншій мові

книга читати

Навіть якщо ви колись чудово знали ту чи іншу іноземну мову, але ваша основна діяльність не пов'язана з її постійною практикою, то візьміть за звичку кожен день читати хоча б й сторінку іноземного тексту в день. Це не забирає багато часу і дозволяє тримати себе у тонусі. А тим, хто вивчає нову мову – це ще й постійне розширення словарного запасу.

8. Користуйтесь принципом Парето

Сутність принципу: 20% часу витрачається на роздумування про методи вирішення мети, інші 80% необхідні для чіткого і оперативного вирішення поставлених завдань.

Це популярний спосіб оцінки ефективності та оптимізації діяльності в різних галузях промисловості і бізнесу. Те ж саме з часом: 80% продуктивності займає 20% часу, 80% прибутку приносять 20% співробітників. То ж головне – розставляйте пріоритети і фокусуйтесь.

9. Носіть годинник

Годинник краще, ніж смартфон, адже не відволікає на ігри, сповіщення та соцмережі і завжди знаходиться на одному і тому ж місці.

Чому він важливий? Тому що біоритми людини мають важливе значення, тож варто планувати день з їх урахуванням. Через який період часу ви втомлюєтеся, починаєте відволікатися, хочете їсти? А коли працюєте найбільше ефективніше? Скільки часу в середньому у вас займає виконання певного типу завдань? Робіть перерви, міняйте види діяльності по годинах.

10. Готуйте домашню їжу та намагайтеся готувати на кілька порцій більше

Готуючи домашню їжу ви, по-перше, зробите харчування здоровим і збалансованим, і, по-друге, будете економити на харчуванні набагато більше.

Під час приготування їжі намагайтеся готувати на кілька порцій більше. Ця порада допоможе заощадити час на приготуванні загалом. Вам просто потрібно буде розігріти вже готову їжу, що зберігається в холодильнику. Зрозуміло, розігріта їжа не всім припадає до смаку, однак це часто рятує, коли часу немає зовсім. Крім того, деякі різновиди страв на наступний день після приготування стають навіть смачніше 😉

Читайте також:

Як все встигнути: 5 прийомів тайм-менеджменту

5 наукових причин більше ходити пішки

Повернення до роботи: 5 прийомів, як ефективно організувати себе

Як почати займатися спортом? 

4186

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: